Title Image

Blogi

Joululahjavinkkejä Kuva: Terhi Jaakkola

10 endorfiininmakuista joululahjavinkkiä

Varhaisilla tontuilla on jo lahjat paketeissa. Jos satut kuulumaan meihin myöhäistonttuilijoihin, alla 10 lahjaideaa vapaasti pöllittäväksi.

1. Seikkailijalle: Siipimuttereita, nippusiteitä ja pilli
Useimmissa seikkailu- ja swimrun-tapahtumissa pilli on pakollinen varuste. Ja aina hukassa. Pillejä ei ole kenelläkään liikaa (ei, ei juomapilliä, vaikka eräät olivatkin tällaisen kisaan mukaansa pakanneet).
Mutta miksi siipimuttereita ja nippusiteitä? Perustelut löytyvät kahden vuoden takaisesta kirjoituksestani: Flyygeli korvassa ja muita lahjatoiveita.

2. Hohtimettomalle tai yleistalkkaria kaipaavalle
Puuppolan talkkari korjaa kaiken tietokoneista terasseihin. Vanhempani saivat viime jouluna Puuppolan lahjakortin. Tämän jälkeen lapsuudenkodissani vieraillessani olen aina kuullut jonkinlaisen Puuppolaan liittyvän kehun.

Joululahjavinkkejä Kuva: Terhi Jaakkola

 

3. Jäihin hullaantuneelle retkiluistelijalle
Kertakäyttösadetakki
Kolmen viime vuoden aikana Suomen retkiluistelijoiden retkillä on jäihin molskahtanut luistelija keskimäärin kerran / 12 528 luisteltua kilometriä. Vahinkoplutaus on siis äärimmäisen harvinainen ilmiö. Siihen on kuitenkin hyvä varustautua. Repussa jokaisella kulkee aina mukana vähintään heittoliina ja vaihtovaatteet. Mutta mitä tehdä, ettei märkä reppu kastele juuri kuivattua luistelijaa? Kertakäyttösadetakki on kätevä ja pieni pelastaja, joka puuttuu vielä aika monen luistelijan repusta. (Kiitos Heikki vinkistä!)
Jojo
Vai mikä mahtaa olla takavuosien hiihtohissilipun kannattimen oikea nimi? Jojolla on kätevää kiinnittää jäämittari takkiin tai reppuun.
Varaterä
Jotkut suosivat luistimen terän varaosien ja korjausvälineiden kuljetusta repussa. Kohmeisilla talvikäsilläni en korjaa jäällä yhtään mitään. Ehkä ostat teräparin ja pidät toisen terän itselläsi?

4. Elämyksennälkäiselle
Lahjakortti jääkiipeilyn kokeiluun. Adventure Partners jäädyttää parhaillaan Pikkukoskella Pirunkalliota kaiken tasoisille jääkiipeilijöille. Pääkaupunkiseudun asukkaat pääsevät kätevästi perille jopa julkisilla kulkien.

Joululahjavinkkejä Kuva: Terhi Jaakkola

Kuva Korouoman Jaska Jokunen -putoukselta

5. Henkilökohtainen museokortti
Museokortti on oiva lahja sellaiselle, jonka haluat yllyttää kurkistamaan kulttuurin suuntaan. Mutta miten tarjota sama elämys sellaiselle, joka ei pääse itse museoon tai muuten vain tule lähteneeksi? Annoin isälleni viime jouluna lahjaksi henkilökohtaisen museokortin. Korttiin sisältyi käynti kolmessa museossa sekä kyyti kotiovelta museoon ja takaisin. Yhdessä olemme nyt kolunneet Tamminiemen, Espoon Emman ja Tarvaspään Karjala-näyttelyn. En tiedä kumpi oikeastaan sai lahjan. Olen saanut viettää hienoja hetkiä isäni kanssa kahden.

Joululahjavinkkejä Kuva: Terhi Jaakkola

Tamminiemen Urho Kekkosen kirjahyllyä kurkistelemassa

6. Lämpöpusseja palelevaiselle ulkoilijalle
Esimerkiksi tällaisia. Nämä ovat pelastaneet monta talvista retkeäni. Näitä pitää olla ihan joka taskussa ja aina.

7. Uuden lajin yhdessä opettelu
Vuosia sitten opettelimme ystävän kanssa yhdessä uimaan. Yksin en olisi tähän pystynyt. Pelottavasta pärskimisestä tuli rakas laji.Joululahjavinkkejä Kuva: Terhi Jaakkola

8. Autiotupakirja ja lupaus yhteisestä retkestä yhdessä valitulle tuvalle
Varoitus – tämä(kin) homma voi viedä mennessään.

9. Taito
Osaatko jotain, mitä toinen ei? Mitäpä jos opettaisit? Vuolemaan kiehisiä, käyttämään retkikeitintä, tunnistamaan 3 sientä tai ketun jäljet, luisteluhiihtämään. Opettaessa opettaja oppii yleensä opetettavaa enemmän. Taas voi miettiä kumpi lahjan sai.

Joululahjavinkkejä Kuva: Terhi Jaakkola

10. Talviseikkailu
Kummilapset ovat saaneet muutamana jouluna lahjaksi talviseikkailun. Mukana hangessa ovat riehuneet myös sisarukset ja vanhemmat. Seikkailuissa on loikkinut joskus mukana jänis. Kerran hangesta löytyi merirosvojen aarrearkku. Yhtenä talvena kutsuin mukaan ihan ammattilaisen opettamaan meille jännittäviä juttuja luonnosta. Näillä retkillä tärkeintä on tietenkin iso eväsreppu, josta löytyy jotain nuotioon sopivaa – vaikkapa vaahtokarkkeja tai tikkupullataikinaa.

Suloisia joulutunnelmointeja ihan kaikille! Muistakaa lahjoa myös itseänne!

 

PS: Jos jollain ei vielä ole riippumattoa, niin sellainen tietenkin ihan kaikille kilteille ja melkein kilteille.

KOMMENTIT

 • 14.12.2016
  reply

  Hyvää Joulua sinulle Terhi ja ihania seikkailuja ensi vuodelle !

 • 17.12.2016
  reply

  RR

  Tiedätkö myös nämä uudelleenkäytettävät kädenlämmittimet… Näitä on monenkokoisia ja muotoisia, eri tarkoituksiin. Keitetään ja valmiit taas käyttöön!
  esim.:
  http://www.thinkgeek.com/product/9e29/

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!