Title Image

Blogi

Ukuit Kuva: Terhi Jaakkola

10 kysymystä Ukuit-naiselle

Kaikkihan tietävät, mitä on endorfiininmetsästys, mutta kuka on mystinen Ukuit-nainen? Nappasin ruuvipenkkiini haastateltavaksi Ukuit-naisen.

Jos pidät kuuntelusta lukemista enemmän, voit nautiskella tämän haastattelun samat kysymykset ja melkein samat vastaukset audio-muodossa täällä

Haastattelussa: Ukuit-nainen ja Ukuit-tuotteet

1. Mistä idea? Mistä ihmeestä kaikki tuo energia?

Nuuksio plogging, päivätyö, kaksi lasta ja harrastuskyyditsemistä, marsuja, soittotunteja, omia lenkkejä, vapaaehtoishommia suunnistuksen ja polkujuoksun parissa…. Ja ties mitä! Eikö uni maistu vai mistä sait päähäsi perustaa kaiken tämän päälle vielä oman tuotemerkin ja suunnitella vaatteet ihan alusta asti itse?

– Tämä harrastus lähti puhtaasti tiettyjen tuotteiden omasta tarpeesta. Juuri ja täsmälleen sellaisia tuotteita, joita olisin itse tarvinnut, ei ollut lainkaan markkinoilla. Sama pätee suunnitteluun muuten edelleenkin. Kaikki parhaat ideat syntyvät lenkillä ja juuri Nuuksion Kolmoislampien kohdalla tajusin: ”Hitto vie, voin suunnitella ja tuottaa vaatteet ihan itse!” Muistan tuon hetkenkin hyvin: pehmoista lunta ympärillä ja sopivasti tallautunut, kapea metsäpolku lenkkarin alla. Ihan varmasti aurinko tuli silloin esiin pilven takaa.

Kliseisesti voisi kertoa myös, miten olen piirrellyt aina vaatteita. Paperinukeilla oli todella kattava garderobi, Daisy-nuket olivat usein ammatiltaan vaatesuunnittelijoita (hevostilan pyörittämisen ohella, tietysti), opiskeluaikoina ompelin paljon itse, ja myöhemmin aikuisiällä piirsin ja teetin useimmat juhla-asuni.

Olen luonteeltani hyvin aktiivinen ja tarvitsen säännöllisesti adrenaliini- ja endorfiinipurskahduksia. Ukuit on mukavasti tukenut myös tätä piirrettä. Pieni maanisvivahteinen noste ja draivi tuntuu niin mukavalta!

Haastattelussa: Ukuit-nainen ja Ukuit-tuotteet

2. Ukuit – nerokas nimi, mutta mitä se tarkoittaa? Mikä on Ukuit-kauppa?

– Ukiut tarkoittaa kalaallisutin kielellä vuosia. Ei siis aivan Ukuit. Nimen varsinainen ydin pysyköön salaisuutena heille, jotka sen ovat oivaltaneet.

Ukuit-kauppa toimii pääasiassa verkossa, osoitteessa Tuotteisiin voi käydä myös itse tutustumassa kotonani Veikkolassa, jossa on myös Ukuitin varasto. Ensi kevään Retkelle-messuilla 27.–28.4.2019 Jyväskylän Paviljongissa on Ukuitillakin oma osastonsa. Tervetuloa tutustumaan!

3. Suunnittelet jokaisen vaatteen aivan alusta asti itse. Mikä tässä prosessissa on ollut vaikeinta?

– Varmasti se, että minulla ei ole koulutusta sen paremmin suunnitteluun kuin ompelemiseenkaan. Toisaalta suurimmat vaikeudet eivät ole olleet juuri suunnittelussa, vaan tuotantoon liittyvissä jutuissa, esimerkiksi monenlaisen nippelin ja nappelin hankkimisessa. Siinä sivussa olen saanut virolaiselta yhteistyökumppaniltani pikakoulutusta esimerkiksi kaavoituksesta ja markkeerauksesta. Tosin en osaa termejä vieläkään suomeksi, koska keskustelen niistä aina englanniksi.

Itselleni koko prosessin suurin ongelma on ollut se, että on vaikea ostaa enää muita merkkejä, eikä Ukuitilla ole vielä aivan kaikkea saatavilla. Toisaalta on puhdistavaa konmarittaa kaappinsa kaikesta muusta minimiin. Niin sanotut konttorivaatteet vein kierrätykseen jo pari vuotta sitten, kun tajusin, etten luultavasti tule kuunaan työskentelemään paikassa, jossa tarvitaan sen tyyppisiä vaatekappaleita. Kuluneen vuoden aikana olen tyhjentänyt vaatekaapista myös ulkoiluvaatteita raa’alla kädellä jättäen hyllyyn vain ne luottokamat.

Haastattelussa: Ukuit-nainen ja Ukuit-tuotteet

 

4. Ekologisuus, eettisyys, lähivaate – mitä nämä merkitsevät Ukuitille? Missä vaatteet tehdään ja miksi?

– Tällä hetkellä kankaat tuotetaan Virossa. Minulle on tärkeää merinokankaisiin liittyvä mulesing-vapaa -tuottaminen ja myöskin logistiikan helppous ja siten myös ekologisuus. Tuotantoon liittyvissä asioissa teen yhteistyötä pienen virolaisen firman kanssa, jonka työntekijät tunnen henkilökohtaisesti. Ompelutyö tehdään pienissä ompelimoissa tai yksittäisillä ompelijoilla sekä Tallinnassa että Paidessa. Minulle on tärkeää tavata ompelijat itse ja tuntuu hyvältä työllistää rohkeita naisia myös Suomenlahden eteläpuolelta. Mieluusti tukisin suomalaista työtä, mutta tällä hetkellä tuotantoerät ovat pieniä ja työ täällä niin kallista, että kuluttajahinnoista tulisi liian suuria.

Ukuit virittelee myös yhteistyötä ja kummitoimintaa esimerkiksi Albaniassa. Rohkeita naisia on maailma pullollaan!

Haastattelussa: Ukuit-nainen ja Ukuit-tuotteet

5. Mitä uutta luvassa Ukuit-kaupassa tulevien kuukausien aikana?

– Lokakuun aikana nettikauppaan ilmestyvät tyylikkäät ja toiminnalliset merinotuotteet Arctic Turtle, Basecamp Babe ja Faithful Johns sekä kaiken pahan alku ja juuri, Arctic Peaches.

Arctic Turtle on poolokauluksellinen merinopaita, jossa takaosan materiaali on miltei puolet ohuempaa kuin etuosa. Tämä siksi, että itselläni on usein reppu selässä ja paksujen vaatekerrosten kanssa hiki valuu juuri siellä repun alla. Paidan hihat ovat jopa tällaiselle kirahviraajaiselle kuin minä tarpeeksi pitkät ja niissä on lisäksi peukkureikäinen ranneosa, joka yltää lähelle sormenpäitä ollessaan suorana. Edessä olevat piilovetoketjulliset taskut ovat juuri oikeassa kohdassa, jolloin niitä voi käyttää avaamatta repun eturemmejä. Taskuissa on hyvä säilyttää talvipakkasella esimerkiksi varavirtalähdettä ja vaikkapa helposti jäätyviä eväspatukoita.

Basecamp Baben suunnittelu lähti alun perin puhtaasti materiaali edellä. Siinä käytetään pehmeää ja erityisen lämmintä, ruutuihin kudottua merinofroteeta, jonka nukka on ihoa vasten. Materiaali on niin superhengittävä, että en millään malttaisi odottaa enää kylmiä ilmoja päästäkseni juoksemaan polkulenkkejäni tässä paidassa!
Faithful Johnit ovat 300 grammaiset, merinovillaiset kalsarit. Itselläni eivät ohuemmat kestä millään, vaan hankautuvat hetkeksi reikäpitsiksi. Uskon, että nämä ovat nimensä mukaan uskollisemmat ystävät tulevan syksyn ja talven seikkailuissa.

Arctic Peaches on se tuote, josta koko tämä Ukuit-riemu sai alkunsa. Talvella ensimmäinen kylmettyvä kohta minussa on, no, juuri nuo persikan puolikkaat. Toppahameita on maailma väärällään, mutta tämä hame on arktisia seikkailuja varten ja juuri hikiliikuntaan kehitetty vaate. Ensinnäkin täyte ei ole untuvaa, vaan markkinoiden keveintä ja lämpimintä, synteettistä Climashield Apexia. Täyte ei siis lyttäänny istuessa esimerkiksi luisteluretken tauolla, eikä se ole kosteudesta tai pesusta moksiskaan. Päällyskangas on ripstop nylonia, joskin HC-kuluttajan on mahdollista tilata hame myös erikoiskestävästä dyneemasta valmistettuna. Lisäksi hameessa on paikkatasku vaikkapa kompassille tai pienelle pähkinäpussille, sivuvetoketju, kiristyskuminauha vyötäröllä ja nahkea materiaali vyötärön takakappaleessa estämässä hameen kiertymistä vauhdikkaassakaan menossa sivuttain.

Sekä juoksijoita että erityisesti retkiluistelijoita on ajateltu hameen halkioita suunnitellessa. Repun haararemmin saa kätevästi paikoilleen etu- ja takahalkioihin hametta ruttaamatta ja halkiot sulkeutuvat magneeteilla lähes itsestään. Testasin protomallia viime talvena huimilla luisteluretkillä Suomenlahdella ja se toimi juuri niin kuin olin suunnitellutkin – eli täydellisesti. Arctic Peaches sopii myös talviseen polkujuoksuun: Parinkymmenen pakkasasteen lenkkisäässäkään pakkasen on turha yrittää hameen alle puremaan pakarasta! Käytin samaista toppahametta paksujen sukkahousujen kanssa myös töissä ja kaupunkioloissa.

Haastattelussa: Ukuit-nainen ja Ukuit-tuotteet

6. Jos kaikki olisi mahdollista, mikä olisi unelmiesi Ukuit-varuste/vaate?

– Voi, näitä on paljon! Islantilaisneule Ukuitin-henkeen sopivalla kuvioinnilla, kevyttoppatakki, hopeiset korvikset 2-3 parin settinä… Ideoita on valtavasti ja suurin osa niistä on toteutettavissakin. Ukuit-kantolaite olisi varmastikin se ensimmäinen listalla, jos todellakin kaikki olisi mahdollista.

7. Kun haluaa täyttää Joulupukinkontin Ukuit-kaupan tuotteilla, milloin pitää viimeistään tilata ja mitä suosittelet tilattavaksi?

– Ukuitin verkkokaupan toimitukset lähtevät noin vuorokauden kuluessa tilauksesta, mutta joulunaikaan pitää huomioida mahdollinen viive pakettien toimituksessa. Ukuit-kaupasta saa vaatteiden ohella myös muita erinomaisia tuotteita, kuten Saaren Taika -tuotteita, Kupilkan luonnonkomposiitista valmistettuja retkiastioita sekä Lunette-kuukuppeja. Nämä ovat mainioita lahjoja henkilöille, joille tuotteen ekologisuus ja toiminnallisuus ovat tärkeitä. Pipoja on tarjolla jopa kahta erilaista.

Haastattelussa: Ukuit-nainen ja Ukuit-tuotteet

8. Mistä innovaatiostasi olet erityisen ylpeä?

– Arctic Peaches -toppahameesta kokonaisuudessaan. Lopullista versiota työstettiin ainakin vuoden verran ja teetin siitä useita protoja. Tämä tuotantoon päätynyt versio on sekä kaunis että toimiva niin materiaaleiltaan kuin yksityiskohdiltaankin.
Polar Bear Paddling Pogies -melontarukkaset ovat olleet luottotuotteeni kylmissä merivesissä myöhään syksyllä ja aikaisin keväällä. Aikaisemmissa tuulirukkasissani fleecevuori oli kiinteä, jolloin kastunutta rukkasta oli mahdotonta saada kuivaksi yönylireissuilla. Polar Bear -settiin kuuluu kaksi paria tarralla kiinnitettäviä fleecevuoria, jolloin märkä sisus on helppo vaihtaa kuiviin.

9. Paljasta jotain vuoden 2019 Ukuit-tuotteista!

– Menneen kesän Albanian vuorireissulla jäin kaipaamaan tiettyjä, erityisesti kesäkäyttöön sopivia vaatteita. Nämä vaatteet ovat jo piirustuspöydällä ja väreistäkin on jo tehty koevärjäys tehtaalla. Jotta homma menisi Ukuitmaiseen tyyliin hieman sekoasenteella ja takaperoisesti, yhden tuotteen printti syntyi jo ennen vaatetta ja aiheutti suussa pyöriessään niin kuplivan tunteen, että oli pakko hieman hypähdellä ja hihkua.

Ukuit ei tuota ekologisista syistä kausimallistoja, vaan tähtään siihen, että vaate kestää kulutusta myös esteettisessä mielessä vuosien ajan

Ukuit-nainen Albaniassa

10. Onko Ukuitilla jo ambassador-naista? Onko hän käynyt Albaniassa?

On, ranskalainen nainen, joka kiertää yksin maailmaa kickbikellaan. Ukuitin vaatteet otetaan käyttöön, kun talvi alkaa tulla vastaan Alaskassa. Lisää tästä rohkeasta naisesta löydät täältä.

Linkkejä:

PS: Blogosfäärin hyviin tapoihin kuuluu kertoa selvästi, kun kyseessä on kaupallinen yhteistyö. Tämä yhteistyö on silkkaa intoa ja ystävyyttä. Olen saanut kunnian antaa palautetta lähes kaikkiin Ukuit-tuotteisiin useissa tuontantovaiheissa, ottaa suuren osan tähän mennessä julkaistuista tuotekuvista, nauraa vettä poskilla ja sylissä mitä hulluimmille sanailuille tuotteiden nimiä ideoidessamme, työntää omista varustetarpeista tursuvia ajatuksia Ukuit-tehtaan pureskeltavaksi ja päässyt ihan ensimmäisten joukossa sujahtamaan Ukuit-hameeseen.

Ukuit-tunikan sain käyttööni kesäkuussa 2018. Sen jälkeen en ole juuri muuta vaatetta pitänytkään.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!