
10 ohjetta swimrun-tapahtuman ensikertalaisille
Viime syksynä, juuri ennen vesien valmistautumista luistelukauteen, tajusin Nuuksion järvien upeuden uimarin näkökulmasta. En ymmärtänyt, miksi olin vain juossut lampien rantoja tai hiihtänyt yli, kun tarjolla on aina ollut täydellinen swimrun-temmellyskenttä! Mikä typerys olinkaan ollut jo vuosikymmenten ajan!
Syksyn huuma unohtui toistaiseksi upeimman kokemani retkiluistelukauden sekoitettua pääni. Toukokuussa muistin taas lajin, jätin väliin ruotsalaisklassikon ja ilmoittauduin mukaan elokuun Järvestä järveen -tapahtumaan.

Avovesilenkeille nappaan aina turvapoijun mukaan. Poiju kelluttaa, kun haluan asetella vuotavia lasejani tai tähystellä mahdollista muuta liikennettä. Vaikka poiju kulkee mukana, tiedän olevani lähes näkymätön. Varaudun väistämään kaikkea ahventa suurempaa.
Omatoimimolskahtelu lammesta toiseen sekä ihailevan kuolailevat uintijuoksukisakuvien katselutuokiot eivät kuitenkaan tee minusta vielä valmista swimrun-kisaajaa. Riemukseni sain kaksi lajiin perehtynyttä vastailemaan kysymyksiini.
Molemmilla iloisista asiantuntijoistani on kokemusta swimrun-kisoista niin kilpailijan kuin järjestäjänkin näkökulmasta. Henrika Malmström päätyi lajin pariin seikkailu-urheilun ja triatlonin kautta. Kristiina Vaano löysi lajin ystävien ja seikkailu-urheilun myötä. Henkka ja Krisse laativat yhdessä vastaukset kysymyksiini.

Swimrun-konkareilla olen nähnyt uintiosuudet kirjoitettuna lättäriin. Omaan ensimmäiseen starttiin on vielä aikaa, mutta kirjoittelin jo etapit muistiin lenkkejä ilahduttamaan.
1. Mistä tietää uskaltaako lähteä mukaan kisaan? Kuinka pitkiä uintilenkkejä tulisi olla alla?
Kannattaa testiuida kisassa olevat uintiosuuksien pituudet ja järjestys uimahallissa. Juoksuosuuksien aikana ehtii aina levähtämään hetken uinnista – voit silloin testiuinnissakin levähtää hetken. Testiuinnin ansiosta on myös helpompi muistaa kisassa uitavat matkat. Jos jaksat uida kaikki osuudet yhden harjoituksen aikana ja kykenet uimaan avovedessä, pystyt osallistumaan valitsemaasi kisaan. Toki täytyy aina huomioida päivän sää sekä reitin ja kisan tuoma kokonaisrasitus.
2. Mikä on pullari? Entä mitkä ovat lättärit? Millaiset aloittelijan kannattaa hankkia?
Pullari on uinnissa käytettävä apuväline, jonka avulla pystytään keskittymään tekniikkaa harjoitellessa pelkästään käsivetoihin. Swimrunissa pullis auttaa kahdella tavalla: jalat saavat levätä uinnin ajan eikä kenkien paino haittaa uidessa.
Mitä heikompi uimari niin sitä isompi pullari. Vahvat uimarit pärjäävät pienellä pulliksella tai jopa ilman.
Lättärit ovat myös uinnin tekniikkatreenien apuvälineistöä. Lättäreistä saa lisää vauhtia uintiin, jos käsivedon tekee oikein. Lättäreitä käytetään tekniikkaharjoituksissa myös voiman kehittämiseen, joten aloittelijoille lättärit saattavat rasittaa turhaan pidemmillä uintiosuuksilla Harjoittele otatko lättärit mukaan kisoihin vai et. Mitä vahvempi uimari olet, sitä isompia lättäreitä voit käyttää, mutta muista: ilmankin pärjää.
3. Millaisia kenkiä lajissa käytetään?
Koska kilpailut ovat maastopoluilla, metsässä ja kenkien kanssa myös uidaan, kannattaa suosia suunnistajille tarkoitettuja kenkiä (eivät ime vettä, pitävät maastossa), tai polku/maastojuoksulenkkareita.
4. Saako käyttää hinausköyttä?
Kyllä, saa käyttää. Rantauduttaessa toinen parista auttaa kisakaverinsa rantaan.
5. Entä jos ei osaa uida vaparia? Pärjääkö täti-sammakolla?
Swimrunissa on uintityyli aivan vapaa – vaparia, rintauintia, selkää, mitä vain. Vapaauinti on tosin nopein etenemismuoto.
Tärkeintä on, että pystyt uimaan rennosti ja suoraviivaisesti reitillä. Ui mahdollisimman lähellä paria ja siten, että toinen parista (usein se vahvin uimari) pitää uintiosuudet suoraviivaisina ja ui siten, että heikompi pystyy näkemään parinsa (varsinkin silloin, kun uit jotain muuta kuin rintauintia). Näin säästytään ylimääräisiltä mutkilta ja molemmat pystyvät keskittymään rentoon uimiseen.
6. Märkäpuku on kisassa pakollinen varuste. Mitä kannattaa huomioida märkäpukua hankkiessa?
Märkäpuku on monessa kisassa pakollinen, mutta todella lämpimissä oloissa tuo sääntö voidaan poistaa. Swimruniin on olemassa ihan omia märkäpukuja, joissa on huomioitu lajin molemmat osa-alueet. Edessä sekä takana on vetoketjut. Puvuissa on normaaleista märkäpuvuista poiketen taskuja geeleille ja jopa juomapussillekin. Puvun materiaalit on valittu niin, että ne tukevat liikkuvuutta. Puvussa on joustoa ja vahvistuksia juuri oikeilla kohdilla niin juoksua kuin uintiakin ajatellen.
7. Miten ja missä kannattaa harjoitella?
Jos tavoitteenasi on opetella ihan alkeita tai kehittää uintitekniikkaa, on uinti- sekä triatlonseuroilla mukavasti kurssitarjontaa eri tasoisille. Lajiomainen harjoittelu on aina parasta. Parin kanssa tai ryhmässä voi avovesissä harjoitella fiiliksen mukaan. Pääkaupunkiseudulla mm. Kaitalampi on tähän oiva paikka. Muista aina avovesilenkille lähtiessäsi ottaa uimapoiju mukaan ja uida rantaan hyvissä ajoin ennen kuin olet aivan puhki.
8. Mitä upeaa Järvestä järveen -kisan reitillä voi kokea? Mitkä ovat reitin kolme upeinta kohtaa?
1. Alkutaipaleen nurmikkomattomaiset niittypolut & Luukin kartanon puisto.
2. Reitin järvet ja lammet, joilla jokaisella on oma luonteensa ja useimmilla jylhän uhkeat kalliot reunoillaan.
3. Vaihteleva pohja. Reitti on viitoitettu, joten kartan lukemisen sijaan pääset vapaasti ahmimaan metsikön aarteita – välillä polku kulkee hyvinkin kapeaa uraa ja välillä vauhdikkaampia ulkoilureittejä. Luvassa on myös lyhyt pätkä metsää, kalliota ja suon reunaa.
Kolme upeinta kohtaa on todella vaikea valita. Miten laittaa järjestykseen aarnimetsän kapeat polut ja pienet kauniit lammet? Ehkä parasta on koko juttu luonnon keskellä edeten, uiden ja juosten. Nautintohan alkaa jo ennen kisaa, kun pääsee harjoittelemaan tapahtumaa varten ja haastamaan itsensä! Jokainen käsiveto ja jokainen juoksuaskel tarjoaa varmasti elämyksiä. Tule ottamaan selvää, mikä on oma superkolmikkosi!
9. Mitä puetaan märkkärin alle? Uimahousut/uimapuku? Juoksurintsikat?
Märkkärin alla voi käyttää jotain, mikä ei hierrä märkänäpuvun alla. Usein käytetään triathlonkisapukua, uikkareita, juoksutoppia tai juoksurintsikoita. Merinovillaiset alusvaatteet ovat myös mahdolliset, jos ilma (ja vesi) on todella kylmä.
10. Miten itse innostuit lajista? Minkä swimrun-kisan haluaisit ehdottomasti kokea?
Henkka: Innostuin lajista, koska siinä pääsee lähemmäksi luontoa, upeisiin maisemiin. Swimrun-kisoista tämän vuoden tavoite on voittaa swimrunin MM-kisat!
Krisse: Sama syy kuin Henkallakin – huikean hieno laji, jossa luonnosta voi nauttia täysin siemauksin. Vapautunut tunne, kun voi jatkaa matkaa järvestä järveen tai saarelta saarelle. Mielelläni osallistuisin ihan kaikkiin lajin kisoihin, jos vain aikataulu sallisi. Porkkala Swimrun on mielettömän hieno merikisa, jonka tunnelmasta nautin yhdessä Henkan kanssa järjestelijän roolissa.
Pakkaan lomareissulle mukaan upouudet lelut: pullarin ja lättärit. Onneksi! Huomaan, ettei homma olekaan ihan yksinkertaista. Ensimmäiselle lenkille kasaan päälleni kaikki varusteet: märkkäri, turvapoiju, pullari kuminauhalla reiteen kiinni, lättärit käsiin, Suunto ranteeseen ja maski naamalle. Olo on kuin joulukuusella. Pullari muuttaa uintini hoippuvaksi ja lättäreihin sotkeennun tuon tuosta. Vähennän varusteita ja testailen erikseen. Hiljalleen pullari löytää paikan reiden kupeesta.
Teen poijusta ja veneen päästä testiradan. Tulos: pullarista on minulle selvästi apua, mutta lättärit jättäisin kotiin, jos en ehtisi tämän enempää harjoittelemaan ennen kisaa.
Uintijuoksulenkillä irvistää vastaan lenkkeilijä. Traanitreenaajan ilme ei kieli ilosta. Lomallani en ole tehnyt vielä yhtään urheilusuoritusta tai harjoitusta – olen vain leikkinyt. Yhden aamun leikin juoni oli löytää jalkaisin reitti majakalle ja sieltä uiden takaisin. Toisena aamuna juoksin kahden järven ympäri ja pulahdin veteen aina, kun mieli teki. Kolmantena aamuna testailin vesileluja testiradallani. Edessä on toivottavasti vielä tuulinen aamu, jolloin pääsen kokeilemaan lättäreitä aallokossa leikkien.
“No Fridolf, bother all this learning. I can’t study anymore because I must climb the mast to see what kind of weather we’re going to have tomorrow.” on Peppi Pitkätossu hihkaissut. Nyt hylkään teoriat, kiipeän mastoon ja tulevaan tähysteltyäni hyppään mereen!
PS: Sain some-seuraajilleni oman alennuskoodin Järvestä järveen -kisaan. Käyttämällä ilmoittautuessa koodia ENDORFIININMETSÄSTÄJÄ, voit ilmoittaa kahden hengen joukkueen mukaan kisaan 90 €:lla 30.7.2016 asti (tai niin kauan, kun paikkoja riittää).
Muut kirjoitukseni aiheesta uintijuoksu: