
14+1 arktista nojatuolimatkaa – kirjavinkkejä viileän viiman ystäville
Hiihtoa vuonosta vuonoon, venematkalta kyytiin tuore turska ja rannasta simpukat. Napakettu jolkottaa rauhallisena rannassa ja valas vilauttaa pyrstöään. Aurora Arktikan aluksilla, Islannin Länsivuonoilla voi päästä seikkailuihin, joita ei ole osannut ehkä edes kuvitella.
Jos ulkona tarjoiltaisiin pelkkää vaakamyrskyä, voisi seiniä kiertävien hyllyjen seikkailuihin uppoutua kuukausien ajaksi.

8 arktisen aluksen hyllyhelmeä
Omat viikkoni Aurora Arktikalla kiisivät vauhdilla, joten ehdin kirjaston kalleuksien pariin vain poimiakseni itselleni kirjalistan myöhempää käyttöä varten. Ehkä joku muukin kaipaa ankaraa arktista tuulta nojatuolimatkoillensa? Siksipä jaan listani nyt kaikille.

Jostain luin, että Islannissa sekä julkaistaan että kirjoitetaan enemmän kirjoja asukasta kohden kuin missään muussa maassa. Alusten kirjavarasto kannustaa islanninopintojen pariin. Niin monet mielenkiintoiset kirjat ovat tarjolla vain paikallista taitaville!
Alla olevista kahdeksasta en siis ole vielä suurinta osaa lukenut, siksi poimin Goodreads-palvelun arvostelut mukaan listalle valintaa auttamaan.
- This Cold Heaven: Seven Seasons in Greenland, Gretel Ehrlich
Goodreads 3,99/5
Sukellus Grönlantiin historian ja kulttuuriantropologian näkökulmasta. - Arctic Labyrinth: The Quest for the Northwest Passage, Glyn Williams
Goodreads 3,97/5
Luoteisväylän historiaa, arktisia aluksia ja ihmismielen outouksia. - Last of the Blue Water Hunters, Carlos Eyles
Goodreads 4,47/5
Harppuuna ja vapaasukeltaja syvissä vesissä. Kerää arvosteluissa kehuja seikkailullisuudestaan. Ei arktinen, mutta sitäkin jännittävämpi. - Falling for Snow: A Naturalist’s Journey Into the World of Winter, Jamie Bastedo
Goodreads 4,00/5
Luonnontieteilijän tiedettä ja huumoria yhdisteleviä kirjoituksia lumesta. - The Arctic: an anthology of the finest writing on the Arctic and the Antarctic, toimittanut Elizabeth Kolbert
Goodreads 3,95/5
Toinen puoli kirjasta kertoo pohjoisesta, toinen etelästä – tarinoita molemmilta navoilta. Sekoitus fiktiota ja faktaa. - North To The Night: A Spiritual Odyssey In The Arctic, Alvah Simon
Goodreads 4,23/5
Aviopari lähtee vuonna 1994 36-jalkaisella veneellä pohjoiseen. Mies jää jäiden saartamana yksin polaariyön keskelle kuukausien ajaksi. Kuvauksien perusteella ilmeisen rankkaa tarinaa tarjolla. - I remember you, Yrsa Sigurðardóttir
Goodreads 3,85/5
Jotain ehdin sentään lukemaan! Tämä karmiva kauhun ja dekkarin sekoitus perustuu joiltain osin tositapahtumiin. Karmivimmat hetket koetaan Hornstrandirin luonnonpuiston autioituneessa kylässä, jonka ohi Aurora Arktikan aluksilla usein purjehditaan. - Arctic & Northern Waters – Andrew Wilkes
Tätä en ehtinyt kuin selaamaan, mutta suosittelen kaikille seikkailupurjehduksen ystäville. Vaikka kirjassa onkin kuivan oloisia satamakuvauksia ja perusohjeita purjehtijoille, tuovat ne viiltävän raikkaan tuulen mukanaan.
Esimerkki kirjan näkökulmasta ja siitä kuinka erilainen se on omaani verrattuna: Retkiluistelijalle jää on muutaman päivän vanhaa herkkuflyygeliä, kohvaa tai teräsjäätä. Arktinen merenkulkija laskee jään iän vuosissa, ei päivissä.
”Young ice is in the transition stage between nilas and first year ice, 10 – 30 cm thickness. Old or multi-year ice is sea ice that has survived at last one summer’s elt. Its topocraphic generally are smoother than first-year ice. It is generally thicker and harder and is therefore less liable to melt. Pack ice is mostly sea ice, althought it may encompass icebergs which have become trapped in it.”

Bonus-vinkki ranskankielentaitoisille:
Auroran kokenut kippari, Grönlantiin rakastunut Hayat suositteli kahta kirjaa Grönlantiin matkaaville. Toinen esiteltiin tuossa edellä ja toinen on tämä: Guide du Groenland, Gérard Bodineau.



6 arktista kirjavinkkiäni
Tämä juttu roikkui mieleni luonnoskansiossa niin kauan, että ehdin keräämään listan jatkoksi omia, arktisia suosikkejani. Nämä olen lukenut, lisäsin silti Goodreadsin pisteet niitä kaipaaville.
- Naparetki – Minun rakkaustarinani Bea Uusma
Goodreads 4,25/5
Tämä on tietokirja tai ehkä rakkauskirje. Vai onko sittenkin tarina suuresta hulluudesta? Ja jos onkin, niin mikä on oikeastaan kolmen edellä mainitun ero? Aluksi kirjoittaja kertoo tutkimusretkeilijöistä. Ajattelen: ”He ovat aivan hulluja!” Kirjan lopussa vaihdan mielipiteeni: ”Kirjoittaja on aivan hullu!” Raikkaasti erilainen kuvaus suurista seikkailijoista ja sisäisestä vimmasta, joka hälventää järjen äänen. - Merikirja, eli kuinka pyydystää jättihaita kumiveneestä isolla merellä neljänä vuodenaikana, Morten A. Strøksnes
Goodreads 4,03/5
Kuuntelin äänikirjana. Välillä tarina muuttui monotoniseksi, mutta oli taustaäänenäkin kaunista kuin merisää. Otsikko lupaa tarinan jättihain pyydystämisestä, mutta kirja kertookin merestä, mereen liittyvistä myyteistä, meressä elävistä, alueen (Lofootit) ja kalastuksen historiasta.
”Totta kai meidän täytyy pitää huolta merestä, mutta tosiasiassa meri pitää huolta meistä. Jos meri lakkaa huolehtimasta meistä, olemme suurissa vaikeuksissa.” - Reissunaisia, Päivi Laitinen
Goodreads 3,83/5
Väistelin tätä kirjaa pitkään. Mia Kankimäki kirjoitti jo Yönaiset. On vain yksi Yönaiset ja se olkoon käsikirjani ja lohtuni lamaannuksen hetkillä. Onneksi annoin Laitisen kirjalle mahdollisuuden. Sekä Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin että Laitisen Reissunaisia kertovat historian sivuilla usein varjoon jääneistä, täysin käsittämättömistä seikkailijanaisista. Osa kirjojen naisista ovat jopa samoja. Ei haittaa, he ovat kaikki ihania.
Miksi listaan kirjan arktiseen jonoon? Koska Laitisen kirjassa yksi naisista juoksee maapallon ympäri. Matkalle mahtuu roimasti kylmää kyytiä. Toinen taas seikkailee arktisilla vesillä. Viheltävää viimatuulta riittää tässäkin kirjassa. - Onnellinen vuosi Grönlannissa, Inga Ehrström
”Neljännes vuoden kestävässä yössä revontulet liehuvat taivaalla kuin Jumalan äidin esiliina. Hän oli sekarotuinen ja hänen tukkansa oli musta kuin lyseolaisen lemmensuru.”
Kummiserkkuni kirjahyllystä löytyi tämä HELMI. Mistä tietää, että kirja on hyvä? Vuonna 2019 ehkä siitä, että joku blogisti on suositellut kirjaa. Tämän kirjan ilmestymisen aikoihin kaiken kattava arvostelu on ollut helpointa teipata kirjan kanteen (katso kuva alla).
Kirja perustuu ymmärrykseni mukaan tositapahtumiin. Suomalainen lääkäri matkustaa vaimonsa kanssa vuodeksi Grönlantiin 1950-luvulla. Sen ajan Grönlanti, suomalaisen lääkärin mietteet sekä kieli, jota kirjassa käytetään luovat yhdistelmän, joka jättää 2000-luvulla suun auki moneen otteeseen. - Christer Boucht: Hiihtäen halki Grönlannin
Goodreads 5/5
Ystäväni Tiukunen tuuppasi tämän minulle kerran käteen. Siitä edelleen kiitollisena lisään listalle tämän järjettömän tarinan suomalaisesta seurueesta hiihtämässä Grönlannin halki 1960-luvulla. - The New Northwest Passage: A Voyage to the Front Line of Climate Change, Cameron Duet
Goodreads 3,44/5
Cameronin kirja odottaa vielä hyllyssäni sopivaa lukuhetkeä. Luotan kuitenkin tuttujen suosituksiin. Tämä kannattaa lukea! Vaikka siksi, että tämä Luoteisväylällä purjehtinut kirjoittaja on seilannut myös Suomen vesillä.

Islantilaiset ja omat kirjat
Islannissa sain tutustua Heiðaan. Pidän hänestä niin paljon, että superlatiivit jäävät kurkkuun kiinni, kun yritä niitä tähän listata. Hän on yksi Islannin parhaista keritsijöistä ja pyörittää yksin omaa sukutilaansa.

The Guardianin artikkeli esittelee Heiðasta kirjoitettua kirjaa: Heida Ásgeirsdottír: the model turned shepherd and green activist. Kirja ei ole mielestäni maailmankaikkeuden upeimpia kirjallisia saavutuksia, mutta kertoo hyvin elävästi ja totuuden mukaisesti elämästä islantilaisella lammastilalla.
Kesällä 2019 tapasin islantilaisen Stefanin. Hän on asunut suuren siivun elämästään Grönlannissa ja siksipä kysyinkin vinkkiä arktiselle kirjalistalleni häneltä. ”Minulle on sinulle loistava vinkki!” hän vastaa leveästi hymyillen. ”Ainut ongelma on, että kirja julkaistaan vasta marraskuussa.” hän lisää. ”Ahaa. Mistä kirja kertoo?” kysyn. ”Minusta!” hän vastaa onnellisena ja säteillen. Kyselin kirjan aikataulua, mutta mies taitaa parhaillaan viilettää jossain Siperian aroilla poronhoito-opissa.
Islantilaiset ovat ihastuttavan vakuuttuneita omasta erinomaisuudestaan niin kirjallisuudessa kuin kaikissa muissakin lajeissa. Olen onnekseni saanut olla heidän vierihoidossaan usean kuukauden ajan ja siksi rohkenen kertoa, että paras arktisillakin alueilla seikkaileva kirja julkaistaan vasta vuonna 2020.
Mistäkö se kertoo?
No minusta tietenkin!