Title Image

Blogi

Ruosteinen laiva Djúpavíkin vanhan kalatehtaan kulmilla, Länsivuonoilla Kuva: Terhi Jaakkola

Islanti: 14 vinkkiä laavasaarelle matkaavalle

See below for the summary of the same list in English! 

Kun suomalaisella on peukalo keskellä kämmentä, on islantilaisella kymmenen peukaloa. Alla kantapään kautta keräämäni lista, jonka avulla pidät reissupeukaloidesi määrän ja sijainnin juuri sopivana. Listankeruuta olen harrastanut lähinnä Länsivuonoilla ja Koillis-Islannin rauhassa, siksi Reykjavikin tohinaan en anna toimivuudelle takuuta.

1. Jätä ikkunat auki

Suomalaisen sähkönsäästäjän on vaikeaa tottua islantilaiseen ilmastointiin. Lähes jokaisessa talossa ilmanvaihto hoituu ikkunoiden kautta tuulettaen. Iloinen karmien kolina taustalla nämä vesi- ja tuulivoimallaan porskuttavat paikalliset jatkavat jutusteluaan. Eivät he huomaa, miten suomalainen tuijottaa kauhuissaan karmeja lämmön karatessa harakoille. Erässä majatalossa jo nerokkaana matkailijana huomautin huoneen kosteusongelmasta. Mies tiskin takana totesi lakonisesti: ”Mitäpä jos avaisit ikkunan?”

14 vinkkiä Islantiin: Jätä ikkuna auki. Kuva: Terhi Jaakkola

2. AB-maito ei ole maitoa, se on jugurttia

AB-maito ei sovellu kahvin sekaan. Ei muutu maidoksi, vaikka kuinka sekoittaisi.

3. Tarkista ennen automatkalle lähtöä, ovatko tiet auki

Moni navigaattori ohjaa iloisesti reiteille, jotka eivät ole ehkä juuri nyt käytössä. Erityisesti talvikuukausina voivat isommatkin tiet päätyä suljetuiksi. Pitkin maata on varamajapaikkoja ja -patjoja heille, jotka joutuvat saarroksiin teiden sulkemisen vuoksi. Road.is kertoo, mitkä tiet ovat auki ja mitkä suljettu.

Toukokuussa 2019 Koillis-Islannissa satoi lunta melkein joka päivä. Kuvassa ulkolämpömittari lumen peitossa.

Tältä näytti Koillis-Islannissa toukokuussa 2019 useampanakin aamuna.

4. Turisteeraa keskiyönauringossa

Maisemat ovat tolkun vievän upeita ihan kaikkialla, mutta toki suosituimmat kohteet omaavat ripauksen verran ooh!:a muita enemmän. Kesä-elokuussa matkatessa, nukkuisin päivällä pitkään ja nautiskelisin superkohteet yöllä. Aurinkohan ei pohjoisessa laske keskikesällä lainkaan ja etelässäkin vain käväisee horisontissa.

Kuumassa kylvyssä huhtikuussa. Vieressä kohisee vesiputous, lähistöllä käyskentelevät hevoset.

Kuumassa kylvyssä huhtikuussa. Vieressä kohisee vesiputous, lähistöllä käyskentelevät hevoset.

5. Löydä kuumat lähteet

Hotpot Iceland -sivusto paljastaa paljasti monta upeaa heitti potturia eli kuumaa kylpypaikkaa.  (Korjaus 10/2021: Harmillisesti Hotpot-sivuston sisältö on vaihtunut kuumista lähteistä kuumiin tyttöihin. Täydennän oitis, jos löydän uuden kuumat lähteet listaavan palvelun.)

Lisäys 3.11.2021: Sundlaugar.is listaa muutamia uimapaikkoja, ei kuitenkaan vedä vertoja edellä mainitulle ja nyt harmillisesti kadonneelle sivustolle.

Muuten maassa pärjää täysin kortilla maksaen, mutta näistä luonnon uimapaikoista voi joskus löytää laatikon, johon toivotaan pientä maksua paikan kunnossapitoa varten. Somessa olen huomannut monen kyselevän reittiohjeita ja vinkkejä autolomalleen. Itse saattaisin rakentaa ajoreitin kuumia kylpyjä bongaillen.

Kellukkeita pienimmille uimareille syrjäseudun kuuman altaan pukuhuoneessa. Kuva: Terhi Jaakkola

Krossneslaugin pukuhuoneessa

6. Vieraile uimahalleissa

Luonnon kuumat lähteet ovat lumoavia, mutta lähes yhtä mukavia paikkoja ovat paikalliset uimahallit. Toistaiseksi olen löytänyt vasta yhden uimahallin, jossa ole ulkona kuumaa allasta. Useimmissa kuntoradan on saanut ylevästi omaan käyttöön ja joissakin on ollut jopa lisämaksuton kahvitarjoilu suoraan pihamaan altaille. Já!

Kuumassa altaassa Islannin Länsivuonoilla.

Matkalla Ísafjörðuriin on herkullinen autio ja kuuma allas. Olon voi viilentää läheisen vuonon vedessä.

7. Ethän anna meren yllättää?

Yksi suosituimmista turistikohteista on Black Sand Beach, mustan hiekan ranta. Hiekka on toki mustaa laavasaaren monella muullakin rannalla. Tällä rannalla myös huumori on sysimustaa, samoin monen turistin kohtalo. Kyllästyttyään turistien toilailuun, ovat paikalliset ryhtyneet nimittämään rantaa nimellä Chinese Take Away, koska liian monen turisin, erityisesti aasilaisen, on meri vienyt mennessään.  Rannan nousuvesi ja väkevät aallot voivat yllättää jopa fiksun suomalaisen. Ethän unohda luonnon voimaa tälläkään rannalla?

Ruosteinen laiva Djúpavíkin vanhan kalatehtaan kulmilla, Länsivuonoilla Kuva: Terhi Jaakkola

Djúpavíkin vanhan kalatehtaan kulmilla, Länsivuonoilla

8. Kaupasta vain mietoa olutta

Alkoholijuomat myy Islannissa Vínbúðin. Ei auta, vaikka kuinka kiertäisi kaupan ja toisenkin, olutta ei löydy. Vínbúðinin aukioloajat usein muita kauppoja kapoisemmat.

Aina tuulee. Jos ei tuule, niin ihan kohta tuulee ja sataa. Pipot ja lapaset mukaan myös heinäkuussa! Kuva: Terhi Jaakkola

Pohjoistuulen viemää

9. Aina tuulee

Myös kesäreissulle pipot, lapaset, tuulipuvut ja villakerrastot mukaan. Heinäkuussakin. Pipo on helppo ottaa pois päästä, mutta kallis ostaa kesken matkan.

Lampolan kevätpesua hoitamassa, kokovartalohaalarissa Kuva: Terhi Jaakkola

Jossain syrjäkylillä on kuulemma kesäisin festarit, joille kaikki pukeutuvat juuri tähän asuun. Asukokonaisuus sopii myös lampolan pesuun.

10. Evääksi kuivattua kalaa

Ensimmäiselle reissullani suhtauduin kuivattuihin kaloihin hieman vitsinä, toisella ihastuin. Kuivatussa kalassa on järjetön määrä proteiinia. Kalapaketteja saa melkein kaikista kaupoista ja huoltoasemiltakin. Haisee aika pahalle, mutta on kevyttä kuljetettavaa. Nautitaan voinokareen kanssa.

Kun Länsivuonojen veneiden vierailijat oli saateltu päivän retkelle ja kipparilla koitti ihan oma hetki, kaivoi hän esiin paketillisen kuivattua kalaa omasta kätköstään. Kuuntelimme merisäätä islanniksi ja mutustelimme kuivattua kalaa hiljaisuudessa. En tiedä pidänkö enemmän kalasta vai näistä hetkistä, joina olen kalaa saanut syödä.

Kuivattua kalaa kipparin kädessä. Kuva: Terhi Jaakkola

Kuivatun kalan haju kauhistuttaa aluksi, mutta pian olet koukussa. Voit päälle!

11. Juo hanavettä

Osta pullovettä, jos haluat olla nolo turisti. Paikallinen vesi on todella hyvää ja puhdasta. Pakkaa matkalle mukaan juomapullo.

Ystävä juo suoraan purosta Kuva: Terhi Jaakkola

Kranavatn on paikallinen herkku. Ystäväni nauttii vetensä mieluiten suoraan purosta.

12. Ovet avautuvat sisäänpäin

Katso kohta #9, niin ymmärrät miksi. Vanhemmat ovet eivät oikein tahdo pysyä kiinni. Kun suljet oven perässäsi, nosta hieman kahvaa ja vedä ovea itseäsi kohti, näin ovi jää myös kiinni. Valitettavasti autoissa ovet avautuvat täälläkin ulospäin. Varovasti siis vuokra-auton ovien kanssa!

Aurinkoa ja suikale usvaa - taikahetki Islannin alati vaihtuvassa maisemassa Kuva: Terhi Jaakkola

Pilven alla suosikkilaaksoni

13. Syö skyriä oikein

Paikallinen rahka, skyr, ei ole mikään proteiinipossun terveyspläjäys, vaan monipuolinen herkku. Oikean maun lautasellesi saat, kun ripottelet päälle paksun kerroksen sokeria ja täytät lopun tilan kermalla. Skyr lausutaan ”skir” ja tunnetuin merkki Easy ”iisi”.

Lammas karitsoineen ulkolaitumella Kuva: Terhi Jaakkola

Kuvan karitsa ymmärtää hyvin suomea.

14. Sano ”Jæja!”

Ruotsin kieltä taitavalle paikallinen kiitos on helppo oppia. Takk on vain aavistuksen lopustaan kovempi kuin ruotsin tack. Kyllä kirjoitetaan ja lausutaan jau. Tätä samaa sanaa voit käyttää, kun haluat mukailla toisen puhetta. Sana sopii silloin, kun suomeksi sanoisit: ”aivan”, ”mmm”, ”täysin samaa mieltä”, ”jaa-has” tai ”kyllä vain”.

Jæja! on monipuolinen ja käytännöllinen kuin jeesusteippi. Sana lausutaan jaija ja käytetään, kuten suomen kielen noniin, jaahas tai valmista. Paikallinen lehti kertoo sanan voivan tarkoittaa äänenpainosta riippuen myös: ”En kestä enää enempää.” ”Mitäs uutta?” ”Onpa outoa!” ”Oletko tulossa?”

Huoneennumero reykjavikilaisessa hostellissa Kuva: Terhi Jaakkola

Hostellissa Reykjavikissa. Oman huoneeni numerossa oli nelonen – numeroista vaikein.

Mainio, hyvin epävirallinen sana”Haa!” ei taida esiintyä kirjoitetussa muodossa. Sanaa käytetään, kun ei ymmärretä tai kuulla jotain. Vaikka kyseessä on kysymys, ei lopussa ole nousevaa intonaatiota. Siirtyisikö lausuja hieman etukenoon sanan kysyvyyttä osoittaakseen? Jatkan tarkkailuani.

Islannissa on monta suomalaiselle kummallista kirjainta. Liikennemerkkejä on mukavampi tavailla, kun opettelee kirjaimet ennen reissua. Hyvä lista löytyy Tripsteristä: Pikakatsaus islannin kieleen.

Islanti on mielentila. Saavu perille, unohda must&top-kohteet sekä aikataulut, asetu ja anna tunnelman hiipiä villapaitaasi.

PS: Lopuksi ystävän toiveesta bonusvinkki: ”Älä vieraile lammasfarmilla, sillä vierailu saattaa venähtää kuukausiksi…” Allekirjoitan.

Islantilaisen lampolan ikkuna aamun valossa Kuva: Terhi Jaakkola

Kuin hotelli Kaliforniassa.

Aikaisemmat kirjoitukseni Islannista:

Muita linkkejä:

Toiseksi pohjoisin majakka ja keltaisia kiviä Kuva. Terhi Jaakkola

Islannin toiseksi pohjoisin majakka

 
Iloa etsimässä -kirja ja kirjailija

”En ehdi kuolemaan jääkarhun aamupalana, tämä venekyyti on toistaiseksi vaarallisin paikka, mihin olen koskaan päätynyt.”

Tilaa Iloa etsimässä -kirja

Short summary in English

1. No ventilation in most of the houses, keep windows open
Especially after shower you should open window or two … even if it there is winter & storm outside.

2. Mjólk is milk but AB mjólk is yogurt
Even if you whip or dip it – it doesn’t turn to milk, it is yogurt.

3. The road may not be open even if your navigator says so
Check Road.is before you go

13 + 1 tips to Iceland Photo: Terhi Jaakkola
Check Road.is before you hit the road

4. Use the light of night less night
If you can’t resist the call of the most famous nature sites and you would like to see the waterfall/geyser/beach instead of other tourists you may want to sleep during the bright & busy midday hours and do your touristing when others enjoy their after-waterfall-drinks or deep sleep.

5. Find hot pots (hot springs)
Hotpot Iceland -website lists (update: 10/2021) used to list number of nice hotpots around the island.

6. Visit swimming pools
The hotpots (heitti potturs) are sugar for your traveling body & soul but so are the swimming pools. Smaller the better and in most cases they have outdoor pools open whole year round and the best ones serves coffee without extra charge.

7. Don’t let Black Sand Beach eat you
Nature is stronger than you, especially on this island. How fast the water travels on the Black Sand Beach is always a surprise for new travelers. Don’t be one of the tourists that the sea takes and never returns.

Dokkand's IPA on the deck of s/y Arktika Photo: Terhi Jaakkola
Beer by Dokkan Brugghús brewery, Ísafjörður.

8. No beer in food stores
All alcohol is sold by Vínbúðin. The beer you get from food stores is close to non-alcoholic.

9. Summer is cold and windy
..and so are the other seasons. Even traveling mid-July you should pack mittens, beanie, windproof jacket&pants and something extra warm under all this. But… If I followed this advice on my first ever trip to Iceland I would never have had my first lopapeysa vest.

13 practical tips to Iceland Photo: Terhi Jaakkola
Sunny & warm on the top of this mountain, ice cold mist in the valley behind.

10. Eat dried fish
Dried fish smells terrible but tastes great. Enjoy with local butter.

11. Don’t buy bottled water
Tab water is great & free. You can buy bottled water and be sure that locals will find it amusing.

12. Doors open inwards
All doors open inwards – except car doors. Be careful with your rental car doors!

13. Eat skyr like a local
It is not a protein package for athletes, it is a delicate that should be eaten with sugar & cream.

Bonus advice that my friend demanded to be added to this list:
Don’t visit a sheep farm – because you can visit any time you like, but you can never leave.

13 tips to Iceland Photo: Terhi Jaakkola
Bonus tip #2: Travel offseason, this view is from Westfjords in April.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!