Title Image

Blogi

Tauko riippumatossa Kirkkonummen Kauhalan puronotkossa

5 kysymystä aloittelevalle riippumattoilijalle

”Riippumatolla ei ole sijaa velvollisuudentuntoisessa elämässä.”
Muumipappa

Lähdin elokuussa pahaa aavistamattomana yhden yön metsäretkelle sienikori kainalossa ja kamera toisessa. Jossain sivulauseessa yksi seurueesta kertoi nukkuvansa retkiyömme riippumatossa.

Riippumatossa!

Kuvassa takana ensimmäinen yöni riippumatossa. Kuva: Tom Toivonen

Takana ensimmäinen yöni riippumatossa.


Riippumatossa Kuva: Tom Toivonen

Onnellinen aamu. Kuvan etualalla oleva punainen on altani koko yön pois luistellut makuualusta.

Kaikkien oppikirjojen vastaisesti pakkasin mukaan uutuutta hohtavan riippumaton ja vuosien takaiselle reissulle ostetun, käyttämättä jääneen moskiittoverkon. Uudenkarheiden varusteiden kaveriksi survoin kasan erilaisia köysiä.

Ensimmäisen yön jälkeen olin täysin koukussa. Kolmessa viikossa riippumattoöitä on kertynyt jo kuusi. Öitä miljardien tähtien hotellissa.

Riippumatto rantatontilla Kuva: Terhi Jaakkola

Hotelli, jossa upea luonnon uima-allas ja miljardi tähteä.


Riippumatto aamuauringossa Kuva: Terhi Jaakkola

Muovipressu osoittautui tuulessa turhan rapisevaksi.


Riippumatto aamu-usvassa Kuva: Terhi Jaakkola

Takana ensimmäinen yö ilman katosta. Juhlaa!


Aamumaisema riippumatosta Kuva: Terhi Jaakkola

Maisema suoraan riippumattoon tarjoiltuna

Kun en ole nukkunut riippumatossa, olen puhunut aivan kaikille riippumatossa nukkumisen ihanuudesta. Varmasti myös heille, joita ei yhtään kiinnosta. Anteeksi.

Innosta täristessäni kuulen aina samat kysymykset:

1. Eikö siinä tule selkä kipeäksi?
En kuulu maan selkävaivaisimpiin, joten olen ehkä väärä henkilö vastaamaan. Selkäni ei ole tullut kipeäksi. Riippumatossa ei nukuta sarjakuvahenkilöiden tapaan U:n muotoisena, vaan vähän vinottain. Näin asento on aika suora. Mahallaan nukkujille matto voi olla hankala, mutta kaltaiseni kylkinukkujat saavat matossa onnelliset unet.

Jos teltassa nukkuessa selkääsi ovat painaneet kävyt ja kivet, tulet yllättymään riippumaton lempeästä pehmeydestä.

2. Hui, eikö siitä putoa?
Käytössäni on Ticket To The Moon -merkkinen, yhdenhengen perusmalli. Jopa tässä yhdenhengen matossa nousevat reunat mukavan korkealle, eikä putoamisen vaaraa ole. Matto ohjeistetaan ripustamaan niin, että jalat ylettyvät hyvin maahan. Jos jonkun kummallisen painajaisen vuoksi päätyisi kieppumaan alas, ei pudotessa voi kovin huonosti käydä. Puita valitessaan kannattaa tarkistaa, ettei puussa ole lahoja oksia. Tyvestään terveennäköinen puu, saattaakin olla jo liian väsynyt matonpidikkeeksi.

3. Miten voit nukkua – siellähän on ihan kamalasti ötököitä!?
Kolmen viikon aikana törmäsin yhteen, mutta sekin kuoli. Syksy on riippumattoiluun todella juhlavaa, ötökätöntä aikaa! Ostin toki tohkeissani mattooni ötökkäverkkotunnelin, joka pysyy pois naamalta kurkihirreksi viritettävän narun avulla. Ötökkäverkkoja on saatavilla monia malleja. Aika kätevän oloisia kaikki.

4. Eikö tule kamalan kylmä?
Kylmyys yllättää alhaalta päin. Makuupussi pitää hyvin lämpimänä taivasta kohden olevat osat. Nukkuja litistää makuupussin riippumattoa vasten niin, ettei minkäänlaista ilmaeristystä pääse muodostumaan. Takapuoli jäätyy jo +10 c yössä. Taidokkaasti paikallaannukkuvat pärjäävät luiskauttamalla makuualustan riippumaton pohjalle. Ensimmäisenä yön päädyin aina poikittain alustani kanssa ja luovuin yrityksistä.

Mökin pihassa nukkuessa viritin riippumaton alle villaisen viltin. Nautinto! Retkikäytössä viltti ei ole ketterin raahattava. Jos olisin hankkinut mattoni maltilla, olisin päätynyt ehkä kaksikerroksiseen versioon, jonka kerrosten väliin voi sujauttaa retkipatjan. Kansainvälisten pro-hammockeeraajien sivustoja selaillessa opin, että todelliset suurriippujat vannovat kaikkien päätyvän lopulta underquiltin eli alushuovan käyttäjiksi. Alushuopa muistuttaa vahvasti makuupussia, joka on nielaissut riippumattoilijan.

Virittelen parhaillaan vanhasta makuupussista kokeeksi omatekoista alapeittoa. Saa nähdä millaisesta solmukasasta herään seuraavana metsäyönä.

Mukanani riippumatossa pidän aina varmuuden vuoksi kertakäyttöisiä kädenlämmittimiä. Kylmyyden yllättäessä lämmitin on kätevä sujauttaa makuupussiin hehkumaan.

5. Kunpa voisi nukkua kahdestaan!
Kyllä voi, riippumattoja on saatavilla niin yhden- kuin kahdenhengenkin versioita.

Riippumatto Kuva: Helena Skogman

Aamupalan voi poimia sängystä poistumatta.


Riippumatto ja katos Kuva: Terhi Jaakkola

Viidentenä yönä yllätti sade ja pääsin virittämään uuden katokseni.

Mutta kaikki tuo on epäolennaista. Olennaista ovat ihmeelliset elämykset. On epätodellista saada nukahtaa kirkasta tähtitaivasta katsellen, hiljaisesti keinuen. Voida nautiskella aamun utuista maisemaa vain silmiä raottamalla ja jatkaa sitten uniaan. Tarkkailla katoksen alta lammen pintaa pitkin lähestyvää saderintamaa ja päättää jäädä vielä sateen ajaksi kirjan kanssa piiloon riippumaton uumeniin. Saada asua maailman hienoimmilla rantatonteilla, herätä vienosti heiluen.

Suomen Latu yllyttää kaikkia nukkumaan yön ulkona 17.-18.9.2016

Arvaa nukunko?

Jos et vielä innostunut tai jäit kaipaamaan asiallisia ohjeita, lukaisepa nämä erinomaiset kirjoitukset:

Luonnon oma riippumatto Kuva: Terhi Jaakkola

Riippumatto – vain hyvin kevyille uneksijoille

Joko luit esikoiskirjani Iloa etsimässä?

Iloa etsimässä -kirja ja kirjailija

”En ehdi kuolemaan jääkarhun aamupalana, tämä venekyyti on toistaiseksi vaarallisin paikka, mihin olen koskaan päätynyt.”

Lisää kirjoituksiani riippumattoilusta

KOMMENTIT

  • 24.9.2016
    reply

    Yksi hyvä vinkki on myös, ettei laita riippumattoa liian tiukalle! Silloin siinä on vaikea nukkua ”oikeaoppisesti” vinottain. Tosin, itse nukun mainiosti myös sarjakuvatyyliin, joten olen myös ehkä väärä henkilö kommentoimaan tätä selkäasiaa 😀 Ja mulle ei kyllä se single riitä mihinkään, pyörin sen verran paljon että vasta King Sizen reunat tuntuvat tarpeeksi korkeilta. Jos ei ole tarvetta katokselle, ylimääräiset reunat voi kääntää makuupussin päälle lisäpeitoksi / valosuojaksi kesän valoisina öinä 🙂
    PS. mennään joskus yhdessä riippumattoilemaan!

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!