Title Image

Blogi

Tahko Toteemi Kuva: Terhi Jaakkola

5 tärppiä Tahkolla tipuileville

Suksi Kuva: Terhi Jaakkola

Viime lauantaina, kevätpäivänaattona kävin kiipeämässä Tahkovuoren rinteitä. Alamäissä riitti kanteille pureskeltavaa. Alkuviikon kovat pakkaset varmistanevat pääsiäisenviettäjille rapeat laskut. Mutta mitäpä, jos kurkistaisitkin rinteiden ulkopuolelle? Alla omat tärppini Tahkolla pääsiäisenä tipuileville.

Vapaanousija Kuva: Terhi Jaakkola

1. Kahviretki Huutavanholman kautta 
Tahkocom:n Keskusvaraamon edustalla olevan parkkipaikan eteläreunasta lähtee 1,5 kilometrin pituinen lumikenkäreitti, joka kulkee Huutavanholman luonnonsuojelualueen kautta Pehkubaarille. Reitin pääsi viikko sitten kulkemaan mainiosti ihan tavallisilla ulkoilukengillä. Huutavanholman hämärää kauneutta käyn katsomassa aina Tahkolla poiketessani. Jokainen vuodenaika tarjoilee oman viehätyksensä.

Geokätkö on vielä kurkkaamatta. Noin kilometrin puolikkaan päässä Huutavanholmalta Pehkubaarin suuntaan kannattaa pysähtyä evästauolle ihailemaan jylhää järvimaisemaa. Maisematasanteella on nuotiopaikka ja lapio. Omat eväät ja polttopuut mukaan. Loppureitti on kaunista satumetsää, viisaita kuusia ja naavatappuroita.

Tahko Järvimaisema Kuva: Terhi Jaakkola

Tahko Kahvitauolla Tahkovuorella Kuva: Terhi Jaakkola

OMP – omat pullat mukaan!

2. Mäkiaution rotko
Rotko nuolen kohdalla Kansalaisen karttapaikalla.  Rotkoon voi tehdä miniminiretken vaikka kesken rinnepäivän.

Tahko Kivisuikaleita Kuva: Terhi Jaakkola

Tahko Jääpuikkoja Kuva: Terhi Jaakkola

Rotkon puikkoja maaliskuulta 2015. Mahtavatko vielä olla paikoillaan?

Toteemi Kuva: Terhi Jaakkola

Rotkon rinteessä samoillessaan voi törmätä toteemiin

3. Auringonnousu Tahkovuorella 
Vaikka ennustekartoilla on pääsiäisenpyhiksi pelkkiä pilven kuvia, olen varma, että joku aamuista tarjoaa yllätyspaisteen. Auringonnousu vuoren päältä nautiskeltuna on aina yhtä taianomainen, vaikka vaatiikin tähän vuodenaikaan todella aikaista tipuilua. Tässä kirjoituksessa kuvia auringonnoususta vuoden takaa: Aamu taikavuorella

4. Hiihtoretki museokahville 
Viime sunnuntaina vierailin ensimmäistä kertaa
Nilsiän kotiseutumuseon kahvilalla. Lensin suksineni jäätä pitkin kantohangen ja myötätuulen siivittämänä kahvilalle. Paluumatkan vastatuulen vältin kulkemalla latua pitkin. Nyt ennuste lupaa tuulia etelän suunnalta, joten reitti kannattaa kulkea toisinpäin: mennessä latuja ja paluumatka jäätä pitkin.

Jäällä aina naskalit kaulassa ja kaverin kanssa virtauskohdat tarkkaan kiertäen. Latua jääreitillä on tarjolla vain puolelle matkaa (6,5 km), mutta sääennusteen mukaan kantohanki saattaisi säilyä vielä pääsiäisen yli. Tämä retki on kokonaisuudessaan noin 20 km mittainen.

Lähempää löytyvät Aholansaaren kodan muurinpohjaletut ovat vielä testaamatta. Kyselin saarelaisilta onkohan näin keväällä vielä herkkuja tarjolla. Lupasivat pitää lettupannun kuumana koko pääsiäisen: ”Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina on muurinpohjalettuja ja kahvia kodalla. Tervetuloa! Myös päärakennuksen kahvio palvelee ja lounas klo: 11.00 – 13.00”

Tahkon latukartta löytyy täältä.

Suksien tauko Kuva: Terhi Jaakkola

Museosukset. Kuva: Terhi Jaakkola

Kahvilla Kuva: Terhi Jaakkola

Nilsiän Museokahvilalla Kuva: Terhi Jaakkola

5. Lastukosken kanava ja Pisan luonnonsuojelualue 
Vain rennon 20 minuutin ajomatkan päässä Tahkovuorelta kuohuilee Lastukosken kanava ja sen takana kansallistaitelijoitakin villinnyt Pisan vuori. Pisan maisemissa vierailin tammikuisena pakkasaamuna. Retkessä lisää tarinassa: Pisan suora torni.

Ehkäpä vietät pääsiäisen jossain aivan toisaalla? Kurkistapa Retkipaikka.fi:n karttaan. Ehkä löydät ihan uuden seikkailupaikan omaa pääsiäisretkeäsi varten?

Riemukkaan rentoa pääsiäistä!

Aikaisempia kirjoituksiani Tahkovuorelta:

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!