Title Image

Blogi

Retkiluistelua Suvisaaristossa Kuva: Terhi Jaakkola

5 virheajatusta retkiluistelusta

Viikonloppuna merenjäällä vastaani luisteli aurinkoinen ulkoilija. Kysyin varovasti, saisinko neuvoa yhden asian. Kulkija luuli, että olisin jaellut luistelutekniikkaan liittyviä oppeja. Minulle on täysin yhdentekevää, millä tekniikalla luonnonjäillä luistellaan, kunhan kukaan ei huku. Alla viisi virheajatusta, joihin törmään jatkuvasti. Toivottavasti ajatukseni, saa edes muutaman pohtimaan jääturvallisuutta uudelta kantilta. Universaaleja, virallisia ja absoluuttisia totuuksia nämä eivät ole, vaan omiin havaintoihini perustuvia näkemyksiä sekä Suomen retkiluistelijoiden kursseilta poimimiani oppeja.

Retkiluistelu Kuva: Terhi Jaakkola

Jäärannun toisella puolella jää kestää luistelijaa, toisella ei. Tunnistatko kumpi puoli on turvallinen?

1. Seuraan vain muiden jälkiä
Jää elää koko ajan. Siksi se onkin niin mielenkiintoinen materiaali. Muutamassa tunnissa tukevaan kohtaan voi aueta railo, aikaisemmin jäällä kulkenut voi olla seuraajaa paljon kevyempi tai taitavampi. Muutamalla retkellä olen kulkenut hyvinkin kapeaa jääkannasta pitkin hyvältä jääalueelta toiselle. Mistä jälkiäni seurannut tietäisi, missä kohden askelilla ei ole varaa heilahtaa?

Retkiluistelu Kuva: Tom Toivonen

2. Naskalit navan korkeudella
Somepostauksissa näen pelottavan usein kuvia, joissa iloinen liikkuja viipottaa naskalit heiluen. Naskalit kannattaa nostaa niin lähelle leukaa, etteivät kaaduttaessa vahingoita naamaa. Leuan alla oleviin naskaleihin on helppo tarttua, jos jää pettää. Navan korkeudella roikkuvat naskalit jäävät plutaustilanteessa jään alle. Sieltä niitä on vaikea kaivaa käteen.

Retkiluistelua Suvisaaristossa Kuva: Terhi Jaakkola
3. Joko jäälle voi mennä?
”Ois pitäny muistaa tää, että jos on valmis ei sitä tartte kysyykään”, laulaa Chisu. Jos osaat kulkea jäällä, et joudu kysymään. Jos joudut kysymään, suosittelen miettimään muita hauskoja paikkoja ulkoilla sekä sitä, miten jäällä liikkumista haluaisi itse opetella. Ehkä pienen lammen, merenlahden tai järven jää voi jäätyä niin paksuun jäähän ja olla vailla virtauspaikkoja, että pitkän pakkastalven keskellä uskaltaisin vastata kysyjälle: ”Kyllä sinne voi mennä.” Tätä juttua kirjoittaessani mietin sydän innosta läpisten kirkkaana kutsuvaa merenjäätä, joka on paikoitellen hurmaavaa herkkua ja toisaalla taas ihan reikiä täynnä. Pian kevätaurinko paahtaa jään puikoiksi, eikä paksuinkaan jää kanna kulkijaa. Sitä ennen on nähty monen monta jään vaihetta.

Retkiluistelu Kuva: Tom Toivonen

4. Hiihtosauvoilla pärjää kyllä
Retkiluistelijalle jääsauva on jään tutkimisen tärkein väline ja näin myös yksi tarpeellisimmista turvallisuusvarusteista. Välillä jääsauvoja käytetään myös tasapainon tukena röpelöisten alueiden halki luistellessa. Tavallisen hiihtosauvan kärjen avulla ei jäätä pysty tutkimaan. Voit toki kokeilla. Kovan teräsjään tulee olla vähintään 5 cm paksua kantaakseen luistelijaa. Saatko hiihtosauvallasi reiän 5 cm teräsjäähän? Omia hiihtosauvojani tai käsiäni en aio tällaisessa testissä rikkoa.

Retkiluistelu Kuva: Terhi Jaakkola

Hyvin tyypillinen lajihavainto: iloinen retkiluistelija. Ei adrenaliininhakuisuutta, pakkaa yllätyspullan mukaan myös ystävälleen, nauttii luonnosta ja varmistaa myös luistelukaverin varusteet. Sanna, kiitos hauskasta retkestä!

5. Retkiluistelijat ovat adrenaliininhimoisia hulluja
Suomen retkiluistelijoiden jäsenet käyvät läpi tukevan koulutuksen, ennen kuin pääsevät mukaan retkille. Tulokaskurssin jälkeen useampikin on huudahtanut: ”Miksi tämä ei ole pakollista ihan kaikille!?” Retkeilijöitä on hyvin monenlaisia. Kun yksi nauttii jääpuikkojen ihmettelystä, bongaa toinen uusia vesistöjä ja kolmas iloitsee ylipitkistä myötätuuliretkistä. Ohuttakin jäätä tutkitaan mielenkiinnolla ja oppimismielessä. Turvallisuutta treenataan jatkuvasti. Yhteenkään adrenaliinihöyryiseen riskiretkeilijään en ole Suomen retkiluistelijoissa vielä törmännyt.

Retkiluistelu Kuva: Terhi Jaakkola

Linkkejä:

Muita kirjoituksiani retkiluistelusta:

KOMMENTIT

  • 16.2.2017
    reply

    Rde

    Joku saattaa lukea vain osan otsikoista ja saa niistä virheellisiä käsityksiä. Please, laita oikeita ohjeita otsikoihin, muuten jengi voi kulkea ”naskalit navan korkeudella.” Hienoja kuvia!

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!