Title Image

Blogi

Lähiretkivinkit Uudellemaalle Kuvassa ketun kakkaa. Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

7 lähiretkivinkkiä Uudellemaalle

Vielä kuukausi sitten ajatus siitä, että olen lukittuna synnyinseutuni ulkopuolelle, olisi kuulostanut utopialta.

En tarkkaan tiedä, mitä Uudenmaan metsissä tapahtuu, mutta uutisten ja blogini statistiikan mukaan näyttää siltä, että ihmiset ovat lähteneet metsään. Mahtavaa! Tätä olen aina toivonutkin. MUTTA – näyttää siltä, että kaikki ovat menneet SAMAAN metsään. Vähemmän mahtavaa…

Vinkit lähiretkille. Kuvassa puun kukintoja kevätauringossa. Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

On ollut ilo huomata niin monen löytäneen kirjoitukseni ehdottomasta lempimetsästäni, Pohjois-Kirkkonummen Kauhalasta. Paikka sekoittaa kerta toisensa jälkeen pääni iloisesti ja saa mahdolliset murheet katoamaan. Menkää siis sinne, pysykää kaukana toisistanne, nauttikaa ja pissatkaa oikein. Jos kukitatte Kauhalan mättäät valkoisin vessapaperein (kuten kauhukseni eräänä keväänä huomasin retkeilijöiden tehneen), lupaan tulla rumana mörkönä uniinne. Koko loppu vuoden ajan. Joka ikinen yö.

Onneksi muinainen jätepaperi on muuttunut kevään kurimuksissa kultaakin arvokkaammaksi, joten tuskin kukaan sitä enää metsiin kylvää, vaan vaalii valkoisia aarteitaan kassakaapeissa.

Mistä löytää lisää luontoa, kun Nuuksioon saa jonottaa ja Kauhala on koluttu? Keräsin alle seitsemän ajatusta, joiden turvin lähtisin itse etsimään uutta koettavaa.

Lähiretkivinkit. Kuvassa pieni, oranssi kotelosieni lahopuunrungolla. Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

1. Retkikartta.fi

Retkikartta.fi-sivustoa tutkailen melkein jokaiselle retkelle lähtiessäni. Karttatietoa tarjoavat toki monet muutkin: Kansalaisen karttapaikka, Pullautuskartta jne. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä juuri Retkikartta on ajatunut rutiinikseni.

Kartasta en etsi vain käyriä, polkuja ja vesistöjä, vaan kaikkea tietoa, mitä palvelu tarjoaa: luontopolkuja, hiidenkirnuja, lintutorneja. Muistathan siis valita kartalle vasemman reunan valikosta haluamasi tasot, jotta löydät oman lähiluontosi salaiset aarteet!

Ruutukaappaus Retkikartta.fi-palvelusta
Retkikartta.fi:n valikoista lötyvät mm. parkkipaikat, opasteet ja luontotornit.

2. Retkipaikka.fi

Retkipaikka.fi – retkeilijän paras ystävä ja kaikkien retkikohteiden kokoontumispaikka. Parhaiten viihdyn Retkipaikan Kartta-sivulla, jolta löytää kätevästi omat lähikohteet.

Mitäpä jos Nuuksion sijaan menisitkin lähistön Pähkinäpolulle?

3. Espoon luontokohteet

Keväällä 2014 toivuin jalkaleikkauksesta ja päädyin bongailemaan pyörän selästä käsin Espoon luontokohteita. Kohteita on kerätty Kotinurkilta kallioille -kirjaan lähes 300 kappaletta. Kirjasta on julkaistu jo kolmas painos, mutta ajantasaisin tieto taitaa kuitenkin löytyä kännykkäsovelluksen kautta. Sovelluksen latausohjeet tämän sivun alareunassa: Espoo.fi – Espoon luontokohteet.

Jos kännykän sijaan retkeilee mieluummin kirjan kanssa, voi teoksen hankkia kirjastojen kiinni ollessa antikvariaattien verkkokaupoista.

Lähikuvassa ketunkakkaa. Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

4. Suunnistusseurojen omatoimirastit

Suunnistusseurat ovat ihailtavan nopeasti muuttaneet viikkosuunnistuksensa ja kuntorastinsa omatoimirasteiksi. Tässä muutama linkkivinkki Uudenmaan omatoimisrasteja järjestävien seurojen sivuille:

Oletko vielä epävarma omien suunnistustaitojesi kanssa? Seurojen sivuilta löydät tiedot mahdollisuudesta osallistua kevään etäopetukseen. Ainakin Lynx tarjoaa lapsille virtuaalisuunnistuskoulun ja Helsingin Suunnistajilla on oma etäkurssi naisille. Sporzzin mainio Anna opettaa etäältä tai läheltä kenet vain riemuitsemaan luontoliikunnasta, muuntautumaan sohvapotusta sporttipalsternakaksi, puhumaan ranskaa… niin – ja suunnistamaan!

Lähiretkivinkit - Musta, vanha pahka Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

5. Polkujuokse

Jos koko laji on vielä tuntematon, voit aloittaa lukemalla nämä jutut: 10 ajatusta aloittelevalle polkujuoksijalle ja Viiden polkujuoksijan vinkit aloittelijalle.

Jos et vielä polkujuokse, etkä haluakaan juosta, niin tässä hyviä uutisia: polulla on ihanaa, vaikka vain kävelisi ihan samoja reittejä.

Jos laji on tuttu, mutta polut hukassa, voi uutta juostavaa etsiä tämän jutun avulla: Missä lymyää polun pää?

Aina valoisa ja väsymätön Bodom Trail -polkujuoksukisan talkooväki on käynyt merkkaamassa reitin, jota hölkkäämällä unohtuu harmitus keväältä tulevaisuuteen siirtyneestä kisasta. Mikä parasta, reitti on merkattu heijastimin varustelluin tiukun, joten voit hölkätä reitin vaikka pimeässä. Veikkaan, ettei yöjuoksijoilla ole ruuhkaa riesanaan!

Saarni Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

6. Metsäemon 52 vinkkiä keväiseen luontoon

Metsäemo-blogi julkaisi juuri 52 niin herkullista vinkkiä kevätluontoon, että tekisi mieli hylätä sivistynyt maailma lopullisesti, sukeltaa kurahaalariin ja leikkiä koko lista läpi. Jos unohdut pihalle loppu vuodeksi tämän listan vuoksi, niin turha tulla minua moittimaan – olen nyt varoitukseni kirjallisesti ja julkisesti julistanut. Metsäemon listan löydät täältä.

Lähiretkivinkit. Kuvassa kaksi retkeilijää evästauolla sammalikossa. Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

7. Keräile

Jostain juoksuaiheisesta keskusteluketjusta pöllin jo vuosia sitten tämän ajatuksen: käydä juoksemassa oman kotikunnan katuja niin, että kerää yhden kadun jokaista aakkosten kirjainta kohden. Siis: Aamuyöntie – Birger Carlstedtin kuja – Collaninkuja – Degerbyntie… sainet ideasta kiinni?

Sieniä kuin pilvenpiirtäjässä ikkunoita. Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

Toivottavasti listalta löytyi jotain juuri sinua ilahduttavaa! Pysykää terveinä ja olkaa ihan pihalla!

Lisää inspiraatiota voit etsiä näistä jutuista

Muita karanteenikevääseen soveltuvia kirjoituksia

Koivun kyljestä kauniisti roikkuva tuohi Kuva: Terhi, Endorfiininmetsästäjä

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!