Title Image

Blogi

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

8 seikkailuhenkistä joululahjavinkkiä islantilaistunnelmissa

Vietän tämän joulun peikkojen, maahisten ja vallattoman väkevän tuulen maassa, Islannissa. Siksipä joululahjavinkkien seassa hyppelevät islantilaiset jouluperinteet.

Islannissa joulukalenterin korvaa ikkunalaudalle nostettu joulukenkä. Kenkä joutuu odottamaan tyhjänä aina 12. joulukuuta asti. Silloin saapuu ensimmäinen jólasveinar, paikallinen joulupoika tai -peikko, joka nykyisin taitaa kääntyä jopa joulupukiksi. Otan oikeudekseni kutsua näitä joulun hahmoja joulueinareiksi. Ensin saapuu Stekkjastaur, lampaita kiusaava puujalkaeinari. Lucian päivänä saapuu Giljagaur, joka varastaa kermat ja vaahdot maidon päältä.

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

Dimmuborgirilla joulueinareita moikkaamassa

Jokainen einari on pahantapainen omalla tavallaan. Yksi kolistelee ovia, toinen vie kauhat sekä kapustat ja nuolee niihin jääneet herkut, yksi kaappaa savupiipun kautta koukullaan joulupäiväksi valmisteilla olevan savulampaan. Kiusanteon ohessa persoonalliset kaverit ehtivät pudottamaan kenkään pieniä yllätyksiä, mutta vain kilteille.

Kun Stúfur, Þvörusleikir, Pottaskefill, Askasleikir, Hurðaskellir, Skyrgámur, Bjúgnakrækir, Gluggagægir, Gáttaþefur ja Ketkrókur ovat tehneet kepposensa saapuu vielä vihoviimeinen Kertasníkir ja vie talon talikynttilät, kaiken valon joulusta.

Suomalainenkin pukki taisi muinoin olla hieman nykyistä pakanallisempi sarvipää, tummiin pukeutuva ja pelottava. Vähitellen Suomi-pukin takki on punastunut, ja näin on käynyt näille arktisillekin kavereille. Myös tavat ovat tasaantuneet – einarit ovat muuttuneet ihan lepsuiksi, eivät enää syö edes lapsia.

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

Mutta mitä saa kenkäänsä hän, joka heittäytyy kiukuttelemaan ennen joulua? Perunan! Ainakin yksi ystävistäni rakastaa perunoita niin kovin, että saattaisi olla Islannissa ihan sietämätöntä seuraa pian alkavien lasten piinaviikkojen aikana.

Jouluaattona lahjoja Islannissa ei tuo joulupukki, vaan lahjat ovat ihan rehellisesti ystäviltä ja sukulaisilta. Mutta mitä kääräistä pakettiin ulkoilman tuivertamalle ystävälle tai läheiselle?

1. Viiniä metsässä

Lupaus yhteisestä retkestä metsään eväskorin kanssa ilahduttaa varmasti. Jos metsään meno jännittää, eikä koriakaan ole, kannattaa kurkistella Retkipaikka.fi-sivuston lahjakorttitarjonnan suuntaan.

Onko lahjansaaja nähnyt ja kokenut jo ihan kaiken? Varmastiko? Maistellut valikoituja viinejä ohjatusti metsässä? Wine in the Woods -tasting on itseltänikin vielä kokematta, mutta viime kesän testikierroksilta kuulemani ihastuksen huokaukset vakuuttivat vahvasti.

2. Majatalosta majataloon -hiihtovaellus

Viime kevättalvella pääsin nautiskelemaan leppoisista laduista todellisen hemmotteluhiihdon merkeissä. Pohjoiskarjalalaisella Majatalosta majataloon -hiihtovaelluksella matkat olivat maltillisia, tavarat siirtyivät kuin itsestään etapista seuraavaan ja joka ilta majatalojen paikalliset herkkupöydät notkuivat. Tämä lahja ei ole edullisimmasta päästä, mutta toiminee, jos yhden sijaan lahjan hankintaan osallistuu useampi.

Täällä reissulta kirjoittamani juttu ja aivan jutun lopussa linkki matkan varaukseen: Hiihtovaellus herkuttelijoille

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

3. Kisaosallistuminen

Voisiko paketista löytyä suklaan sijaan jotain suklaata kuluttavaa? Eiväthän nämä sulje toisiaan pois. Kääräistään markkinahengessä mukaan yksi kisaosallistuminen, suklaasikermä ja lupaus treenata yhdessä kisapäivään asti!
Sopivia tapahtuma voi etsiä mm näiden linkkien takaa

Joulupukin sijaan lähetän toiveikkaan kirjeeni UTMB:n onnettarelle, kisaan kun pääsee ensikertaa hinkuessaan vain arvonnan kautta.

4. Kotitekoisia retkieväitä

Retkiruokaa on ihan superhelppoa kuivata itse, kaupan pussit ovat kalliita eivätkä aina silkkaa gurmeeta. Silti en ole vielä koskaan tähän hommaan heittäytynyt. Lahjaksi saatu, omatekoinen pussi vaikka vain kuivattuja porkkanoita olisi ihana saada. Vaatii vaivannäköä, mutta vain vähän budjettia.

Kaikenlaisiksi välipaloiksi ja lenkkieväiksi soveltuvat marja- ja hedelmäremmit ovat helppotekoisia ja kauniita kiemuroita. Homma ei voisi helpompaa olla.

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

 1. Heität haluamasi marjat ja hedelmät tehosekoittimeen tai survaiset sauvasekoittimella soseeksi (esim puolukoita ja nektariineja).
 2. Levitä sose leivinpaperilla päällystetylle uunipellille – vain ohut kerros
 3. Käännä uuni 50 C asteeseen, laita levy uuniin ja luukun väliin puukapusta ilman kiertoa varmistamaan
 4. Anna kuivua 4-8 tuntia, kokeile välillä. Kun levy on vielä taipuisa, mutta pysyy jo hyvin kasassa on uunivaihe valmis.
 5. Leikkaa levystä 2 cm levyisiä remmejä, rullaa remmeistä kauniita ruusuja
 6. Pudottele ruusut purkkiin ja kietaise nätti naru ympärille

5. Maailman paras ulkoiluhame

Islannissa on parasta saada vähintään yksi pehmeä paketti, muuten paha, musta kissa vie mennessään.
Viime joulun alla olin vielä toppahameskeptikko. Sitten sain ensimmäisen hameen testiin ja käänsin niin hameeni kuin takkinikin. Hullaantumisen ensimetreistä voi lukea tästä artikkelista: Ilman tätä vaatetta en lähde enää koskaan retkelle (Retkipaikka.fi) 

Samaan aikaan toisaalla Superseikkailijatar Tiukunen kehitteli ei vain paranneltua, vaan täydellistä retkiluisteluhametta. Tätä joka ulkoilijan unelmaa saa nyt Ukuit-kaupasta.

Otsikot antavat ehkä ymmärtää Ukuit-hameen olevan vain retkiluistelijan juttu. No ainahan se luistelu on mielessä, mutta ihan joka päivä ei ole jäätä järvissä. Joulukuun alkupäivinä vaelsin pitkän ja tuulisen päivän välillä reisiä myöten hankeen humahdellen Ukuitin hameessa. Vaate toimii kuin unelma. Erityisesti mieltä lämmitti tasku, jonka olen ihan omatoimisesti Ukuit-naiselta hameeseen vaatinut.

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

Retkellä islantilaisella majakalla, Ukuit-hameessa – tietenkin

Jos et vielä tilannut, niin lue lisää hameesta ja Ukuitista täältä: 10 kysymystä Ukuit-naiselle

Ukuit-kaupasta löytyvät myös maailman parhaat melontarukkaset, merinokerrastot ja tietenkin päältä lähtemätön tunika. Tätäkin tekstiä kirjoitan kyseinen tunika päälläni.

6. Rahalahjoitus Jouni Ristolaisen perheelle

Syyskuun lopussa, kesken melontaretken, kuoli kuuden alaikäisen lapsen isä, Jouni Ristolainen sairaskohtaukseen.
En tuntenut tätä ihmistä hänen eläessään. Olen melonut samalla joella ja olisin hyvin voinut olla mukana vastaavalla retkellä, siksi tapaus kosketti/koskettaa. Omista lahja- ja korttirahoistani menee selvä osa Jouni Ristolaisen muistokeräykseen. Keräyksestä saatavilla varoilla lyhennetään perheen asuntolainaa.

7. Pala metsää

Viime vuonna joulukorttien mukana lahjoitin kymmenille ystäville ja tutuille pienen palan ikimetsää. Luonnonperintösäätiön kaupasta voit hankkia metsää vaikka 5 eurolla. Ilahtuisin!

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

Pukin partaa vai lampaanvillaa?

8. Elämyksiä yönaisten parissa

En haluaisi yllyttää ketään ostamaan toiselle tavaraa, turhaa paperia, mutta Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin -kirja on niiiiiin hurmaava, etten oikein tiedä, voiko tätä sähköisenä nauttia. Voi varmasti, mutta minä haluan silittää juuri tätä kirjaa aina ennen nukkumaan menoa.

Olen aina ihmetellyt ihmisiä, jotka lukevat jarrutellen, säästelevät sivuja. Sitten sain käteeni tämän aarteen ja annan itselleni luvan herkutella vain aukeaman silloin toisen tällöin.

Kankimäen uusin kirja kertoo 1800- ja 1900-luvuilla seikkailleista aivan käsittämättömistä naisista. Yksi meloi pitkin Länsi-Afrikan jokia ihmissyöjiä moikkaamaan, toinen kehitti valokuvat öisin kiinalaisessa joessa. Pipo päästä ja kumarrus – ihailen näitä kirjan naisia ihan kyykyssä. Omat goretexiä kahisevat pikkuretkeilyt tuntuvat hieman noloilta näitä seikkailuja selatessa.

Kankimäen esikoisteoskin hurmasi: Asioita jotka saavat sydämen loiskumaan.

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

Voisiko yhden lahjan antaa myös itselleen? Kaija Solana kirjoittaa: ”Anna itsellesi lupa tuntea kaikki tunteet ja olla just sellainen, kuin oikeasti olet. Kaikkia ei voi, eikä tarvitse miellyttää. Riittää, kun on mieluisa itselleen.” Antaisitko itsellesi parhaan mahdollisen lahjan? Tykkäisit vähän enemmän ihan itsestäsi?

Koko Kaijan juttu täällä.

Gleðileg Jól!

Islantilaisessa lampolassa joulu on perinteisesti kulkusten kilinää ja tunnelmallista antamisen aikaa. Pontevimmilta pojilta on jo villat ajettu takapuolista joulukiireiden tieltä, etupäätä kehystää paksu ja kiharainen villapilvi. Lampaat ovat muuttuneet leijoniksi. Pian koittaa lampaiden joulu, kun pojat pääsevät tyttöjä tapaamaan.

Islannissa jo vuosia asunut Satu Rämö opastaa Salamatkustaja-blogissaan: ”Täällä ei koskaan toivoteta Rauhallista Joulua vaan Riemastuttavaa (jopa riehakasta!) Joulua: Gleðileg Jól. ”

Riemastuttavaa joulun odottelua ihan kaikille!

Joululahjavinkit Kuva: Terhi Jaakkola

Edelleen toimivia vinkkejä aikaisempien joulujen listoilla:

Joululahjavinkki Islanti Majakka Kuva: Terhi Jaakkola

Täydennys 11.12.2018

Mainonnan eettinen neuvosto on jaellut blogisteille huomautuksia viime kuukausina tiiviiseen tahtiin. Ehkä joku pohtii, onko mahdollinen rahavirta motiivini yllämainittujen vinkkien ja linkkien jakamiseen. Läpinäkyvyyden varmistamiseksi alla pieni lista motiiveistani.

 1. Retkipaikan lahjakortit: Teen tiivistä yhteistyötä Retkipaikka-sivuston kanssa. Osan jutuista sivustolle kirjoitan, koska haluan yllyttää ihmisiä luontoelämysten äärelle välillä jopa omista yöunistani tinkien. Osa ko. sivustolle kirjoittamistani jutuista ovat kaupallisia yhteistöitä, joista saan rahallisen korvauksen. Nämä jutut ovat merkitty aina erikseen. Jonkinlainen rahallinen kytkös minulla siis on tuohon sivustoon, mutta nämä jouluvinkit jakelin vain, koska ovat mielestäni mainioita.
 2. Majatalosta majataloon -hiihtovaellus tarinan kirjoittamisesta sain viime keväänä itse elämyksen lisäksi pikkuruisen palkkion, joka kattoi lähinnä matkakulut. Elämys oli niin upea, että haluaisin muidenkin sen kokevan. Haluan myös tukea kotimaan matkailua ja pienten upeiden yrittäjien toimintaa. Nämä kaksi jälkimmäistä ovat suurimmat motiivini tämän vinkin jakoon.
 3. Swimrun- & polkujuoksutapahtumat – rakkaudesta lajiin, tarvitaanko muita perusteluja?
 4. Kotitekoiset retkieväät. Idea marjaremmeistä poimittu Erä- ja luonto-opasopintojen retkiruokakurssilta.
 5. Ukuit-hame, Ukuit-tunika ja koko Ukuit-kaupan mainiot tuotteet. Tuotteiden ja kaupan takana häärivä Ukuit-nainen, tuhannen toimen Tiukunen on ystäväni, jonka kanssa olemme vääntäneet kättä mm. upean hameen hinnasta (mielestäni myy liian halvalla). Olen saanut käyttööni kolmen vaatekappaleen prototyypit, ja siksi voin niitä huoletta kehua kaikille. Kun näen läheltä sen kaiken ajan ja ajatukset, joita tekijä kauppansa eteen käyttää ja miten mainioita tuotteet ovat, haluan kertoa tuotteiden ilosanomaa kaikille. Mikä on todellinen motiivini? Ystävyys vai halu kertoa muillekin maailman parhaista tuotteista? En tiedä. Päätä sinä.
 6. Jouni Ristolaisen perhe. Somesta sattumalta löytämäni tarina kosketti.
 7. Luonnonperintösäätiö. Opiskelukaverin jakaman linkin takaa löytynyt mainio lahjoitusmahdollisuus kohteelle, joka on aina ollut lähellä sydäntäni.
 8. Mia Kankimäen kirja. Todellinen motiivini: pidän niin paljon tästä kirjasta, etten oikein tiedä, missä kaikkialla asian voisin kertoa. Onneksi on oma blogi, jossa voi täysin surutta tuupata monologia maailmalle ihan juuri niistä aiheista, jotka sattuvat juuri kullakin hetkellä ajatukseni valtaamaan.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!