Title Image

Blogi

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Bengtskär – retkiluistelijan lottovoitto

Käteeni on juuri ojennettu kortti, jossa lukee:

”Jonkin aikaa harkitsin, olisiko parempi ryhtyä
seikkailijaksi kuin tulla kuuluisaksi.

Lopulta päätin tulla
kuuluisaksi seikkailijaksi.

Juuri ennen nukahtamista ajattelin:
huomenna!”

-Muumipapan urotyöt –

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Perjantai-iltana ahkioiden kanssa matkalla kohti tukikohtaamme saariston suojissa

Istumme metallista kylmyyttä hohkavassa mökissä, tuulen suojassa, kynttilöiden valossa. Yltä päältä toppaan, untuvaan ja villaan kääriytyneinä. Pöydällä on merikortti, jonka alareunassa lukee BENGTSKÄR. Ilmassa on jännitystä, odotusta, iloa ja aavistus amundsenia.

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Bengtskärin majakan valo sytytettiin 19.12.1906

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Bengtskärin pyöreän tornin huipulle on 252 askelmaa.

Majakka ja unelma

Liittyessäni Suomen Retkiluistelijoihin kuulin tarinoita talvesta, jolloin maailma jäätyi niin vankasti, että jotkut pääsivät luistellen Bengtskärin majakalle. Retkestä kerrottiin: ”Raffen, Ralf Simonssonin, tiedustelun innoittamana 19.2. tuli lottovoitto, joka ei osu skrinnarin kohdalle montaakaan kertaa luistelu-uralla. 51 hengen bussilasti skrinnareita kävi Rosalasta käsin Bengtskärissä.” (Skrinnari-lehti 2010-2011)

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Lettujäätä ja ahtojäätä

Lottovoittoisan vuoden jälkeen Bengtskär mainitaan vain yhdessä retkiluisteluraportissa: ”Bengtskär är ingen bra idé just nu” (vuosi 2013). Joku väitti, että tämä Pohjoismaiden korkein majakka olisi saavutettu ensimmäisen kerran luistellen vuonna 1996. Vanhimmat Pohjoismaista löydetyt luistimet ovat 800-900-luvulta, joten eiköhän majakkasaari ole valloitettu rakentamisvuotensa (1906) jälkeen jäitä pitkin hieman aikaisemminkin. Kuka tietää tähän vastauksen?

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

”Rakennus käsittää varsinaisen majakkatornin ja sen yhteyteen rakennetun kolmikerroksisen asuinsiiven. Samankaltainen perusratkaisu on muun muassa Porkkalan Kallbådan ja Ahvenanmaan Märketin majakassa.” -Wikipedia-

Luistelu Bengtskärin majakalle ei ollut minulle vielä edes oikea unelma, vaan hyvin salainen ja arka haaveen hahtuvainen. Voisiko se silti toteutua?

Juuri ennen nukahtamista ajattelin: huomenna!

Ahtojäämeren reunalle

Nautimme aamupalaksi leipää ja kahvia. Läheisen tuuliavannon reunalla merikotka herkuttelee raakaruualla. Kettu luikkii luotojen välistä. Luonto kaataa meille herkkuja jo isolla kauhalla. Mahtaako päästää määränpäähämme?

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Majakan mursu

Nenät innosta täristen suuntaamme kohti kaukana sinisenä siintävää majakkaa. Röpelöjäätä, putspriimaa, lumilaikkuja, kohvajäätä, tuuliavantoja. Matka etenee tasaisesti, potku potkulta. Kylmä tuuli pistelee reikiä vasempaan poskeen. Uskallanko sanoa mitään? Katoaako taika, jos inahdankaan?

Lopulta saavutamme vaikuttavan ahtojäämeren, jonka väliköistä paljastuu kaistaleita retkiluistelijan unelmaa: tiukkaa flyygeliä. Ahtojäämeren reunalla on Saaristomeren uloin luoto ja luodolla 52 metriä pystygraniittia.

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Miksi toinen jää saa olla sininen ja toinen turkoosi?

Edellisenä viikonloppuna retkiluistelijoita vieraili Kallbådanin majakalla. Ryhmässä ryhdytään muokkaamaan tutun kappaleen sanoja: ”First we’ll take Kallbodan, then we’ll take Bengtskär…”*

Bengtskärin majakka

Kaivamme taukotakit, termokset ja istuinalustat esiin. Nojaamme majakkavanhuksen suojaisaan seinustaan. Tänne pääsimme jäätä pitkin. Tästä alkaa avomeri. Katsomme villavaatekerrostemme keskeltä kadehtien joutsenia, jotka sukeltelevat aivan muina lintuina. Me kuljetamme mukanamme vaihtovaatekertaa, turvavarusteita ja jäälläkulkemisen taitoa, vältämme kylmään veteen joutumista kaikin keinoin. Ja nuo yhdet vain sukeltelevat.

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Luistinten lepohetki

Paluumatkalle löydämme uuden reitin ja vältämme ahtojääalueen lähes kokonaan. Jäämme kuuntelemaan jään narinaa ja ajattelemme, että Ahti se siellä meren keinutuolista pyörittää omaa podcastiaan.

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Päältä kansallisromantiikkaa, sisältä jugendia.

Vaikka mökki on kylmä, saamme tukikohdan lainanneilta ystäviltä luvan lämmittää saunan. Me luistelevat lottovoittajat istumme saunan lauteilla ja katselemme ikkunasta kurkistavaa aprikoosin väristä täysikuuta. Kun raotamme ovea, näemme kaukana Bengstskärin majakan. Se vilkuttaa meille. Me vilkutamme takaisin.

Unelman jälkeinen elämä

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Aamu saaressa

Arvomme Muumipapan urotyöt -kirjasta ryhmällemme ennusteen sunnuntain retkeä varten:

”’Oletko kertonut kenellekään?’

kysyin sydän pamppaillen.

Hän ravisti päätään.

Ja siinä silmänräpäyksessä olin taas seikkailija,

into palasi, olin iso ja vahva ja komea!”

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Muinaishirvi?

Pakkaamme mukaan sivun uutta karttaa ja lähdemme nauttimaan vielä siivut jäätä ennen kotimatkaa. Pienikin pala priimaa riittäisi meille majakan kokeneille, vaan mitä päättää luonto: työntää meiltä viimeisetkin järjen rippeet suohon. Ulvomme kuin sudet, riehumme ja hihkumme. Kierimme ja pyörimme.

Ihan läheltä löytyy jatkuvasti parempaa ja parempaa jäätä, timantein koristeltuja railoja ja auringon kimallusta.

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Jään taidenäyttely

Retkiluistelu Örö Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Todennäköisesti maailman kaunein railo

Tasaisin väliajoin saamme myös hyvän muistutuksen jään eloisuudesta. Täydellisen jään vieressä on tuuliavanto ja toinen. Avantoja ja luistelijan mentäviä railoja on matkallamme molempina päivinä. Järkytymme, kun mietimme, miten vaikea näitä vaaranpaikkoja olisi havaita, jos sulan tilalla olisi ohut jää ja ripaus lunta. Kuljemme tarkkaavaisina, vaaranpaikkoja tutkien.

Retkiluistelu Örö Kuva: Jussi Riku

Jäätynyt väylä Kuva: Jussi Riku

Auringon kiillottamalla kentällä soi päässä: ”Hei pullotetaan onnenkyyneleet, viedään ne Saharaan…”

Viikonlopun aikana ajattelen jatkuvasti: En haluaisi olla missään muualla. Olen ja haluan olla juuri tässä hetkessä. Täällä.

Kiitos reissukaverit, te kanssani pahaan ice-kiakseen sairastuneet, mielettömät tyypit! Oli ilo ja kunnia saada retkiluistelijan lottovoitto yhdessä.

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Tältä se tuntui! Kuva: Jussi Riku

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Jussi Riku

Kotimatka Kuva: Jussi Riku

*Täydennys 6.3.2018

Suomenlahden merivartiosto muistutti Facebook-seinällään 28.2.2018: ”Viime aikoina Suomenlahden ja Saaristomeren jääolosuhteet ovat olleet erittäin hyvät retkiluisteluharrastuksen kannalta. Metsähallitus haluaa kuitenkin muistuttaa hylkeidensuojelualueiden, joita Manner-Suomessa on seitsemän kappaletta, olemassa olosta. Liikkuminen on kielletty hylkeidensuojelualueilla ympäri vuoden puolen merimailin (926 m) sisään jäävällä alueella suojelualueen luodosta tai luotoryhmästä ilman Metsähallituksen lupaa. Tietoomme on tullut, että Kirkkonummen Kallbådanin hylkeidensuojelualueella on viime päivinä käynyt retkiluistelijoita. Alueella on tavattu harmaahylkeen kuutteja jo 9.2. alkaen, joten häiriön riski on todellinen ja vakava mikäli alueella käydään. Toivomme kaikkien luonnossa ja jäillä liikkuvien kunnioittavan näitä liikkumisrajoituksia. Lisätietoja hylkeidensuojelualueista: www.metsa.fi/hylkeidensuojelualueet /Mikael Nordström, Metsähallitus, mikael.nordstrom@metsa.fi, puh:0400-445234.”

Syyt kielletyllä alueella luisteluun ovat varmasti moninaiset. Innokkaimpana Kallbådan-luisteluviikonloppuna nautin jään sijaan lumesta, joten en voi tietää, olisinko sortunut itse samaan virheeseen tietämättäni. Todennäköisesti. Osan kuulin suunnitelleen retkensä sähköisen merikortin perusteella. Jotkut merikorttisovelluksista eivät näytä näitä suojelualueita. Kiitos Metsähallituksen aktiivisuuden, tietoisuus seitsemästä suojelualueesta on nyt lisääntynyt.

PS: Terveisiä ahkiokeittiöstä

Mitä syödä talviretkellä? Parin vuorokauden talviretkeily ahkion kanssa on ruokailun kannalta helppoa. Ei tarvitse miettiä ruoka-aineiden painoa tai hermoilla kylmäketjuista. Ruoka toki jäätyy helposti, mutta suurimman osan voi sulattaa. Ruoka-aineet pakkasin pieneen kylmälaukkuun, joka esti pahimman pakkasen pureskelun. Lämpötila keikkui jossain viiden ja kymmenen pakkasasteen välillä koko viikonlopun ajan.

Tässä ruokalistamme kaikkien käyttöön.

Perjantai
Ruuanlaittoruoka: kimpale brietä
Ruoka: Suppilovahverorisotto, savukalapala tai hirvenjauhelihapihvi

Retkiluistelu Bengtskär Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Uusi talvimukini sai ensin metsäjuomakasteen perjantai-iltana ja pääsi ensimmäistä kertaa tositoimiin Bengtskärin majakalla. Kädessä omatekoinen, juureva ruisleipä

Lauantai
Aamu: latte/cappucino, ruisleipä, juusto, voi, avocado (säilyi yllättävän hyvin kylmässä), voi, smoothie (makuupussissa yön lämpimässä, jotta pysyi sulana)
Lounas: jokaisella omat eväät: leipää, pussimuonaa, mehua
Saunanlämmitysruoka: tortillakuori + savulohi-artisokkatahna-avocado-mössö
Ruoka: Pinaattiricotta-tortellineja ja lämmitettyä punajuuripestoa. Tortellinien tilalle voi vaihtaa gnokkeja, tuorepastaa tai ravioleja

Pesto Bengtskär
1 tlk (380 g) säilöttyjä punajuuria
2 dl raastettua parmesaanijuustoa
1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 dl pinjansiemeniä
1 luomusitruunan raastettu kuori

Mustapippuria myllystä
Kippaa ainekset tehosekoittimeen, möyhennä, maista ja korjaa maku tarvittaessa

Sunnuntai
Aamu: latte/cappucino, ruisleipä, juusto, voi,
Päivällä: … taisimme olla niin pähkinöinä jäästä, että syöminen unohtui

Muita tarinoitani retkiluistelusta:

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!