Title Image

Blogi

Arbora riippumatto Kuva: Tom Toivonen

Talviretkeilijän blinit

Joulukuussa koitti vihdoin Luonto- ja eräopaskoulutuksen retkiruokaviikonloppu. Kotimatkalla maalailin mielessäni, miten raportoisin blogissa heti kaiken oppimani. Tehtailisin kotona marjasoseesta kuivattuja, kauniita herkkuremmejä, rakentelisin käteviä reissuruokapusseja, instailisin luomukseni ja lähtisin testaamaan tekeleitäni metsäretkelle.

Retkiruokaa Kuva: Tom Toivonen

Valkuaiset vaahdoksi. Laadusta ei tingitä, vaikka ollaankin retkellä.

Mutta kun on talvi, tekee mieli blinejä. Ja koska elämykset menevät aina helppouden edelle, ei tälläkään retkellä tingitty yhtään mistään. Vispilät, aeropress ja kulhot kolisten siis kohti metsää.

Blinejä trangialla Kuva: Tom Toivonen

Nuotion tulen lämpö ei pakkasessa riittänyt blineille, joten otimme käyttöön trangian & bensapolttimon.

Olen vasta aloitteleva talviretkeilijä, siksipä etsin nuotiopaikkoja, joista kotimatkalle pääsee luikkimaan vaikka keskellä yötä, jos pakkanen puraisee sietämättömällä tavalla. Toistaiseksi olen herännyt vasta aamulla, onnellisena oravanpoikana riippumattoni uumenista.

Bliniretki Kuva: Tom Toivonen

Talviretkeilyn iloja: kylmälaukkuja ei tarvita!

Alla mielestäni maailman paras bliniohje kaikkien käyttöön. Harmikseni en muista, mistä olen ohjeen pohjan vuosia sitten kopioinut. Jos tunnistat omaksesi, lähetän lämpimät ja voisulaiset kiitokset!

Retkiblini Kuva: Terhi Jaakkola

Mukaan väljät villahousut – näiden syömistä ei voi lopettaa!

Parhaalta blinit maistuvat pakkasen pureskellessa varpaita ja pimeyden kietaistua maiseman mustaan halaukseen. Viihdytkö paremmin sisätiloissa? Voin paljastaa: ohje toimii erinomaisesti ihan kotihellankin ääressä.

Retkiruokaa Kuva: Terhi Jaakkola

Klapista saa täytteille upean tarjottimen.

Talviretkiblinit kahdelle luistelijalle

1/4 pkt tuorehiivaa

2dl täysmaitoa

1 1/2 dl tattarijauhoja

1 dl vehnäjauhoja (jos mukana keliaakikko, käytä vain tattarijauhoja)

2 keltuaista

1 dl turkkilaista jugurttia

2 rkl voisulaa

1 dl olutta

1 tl suolaa

1/4 tl sokeria

2 valkuaista

Paistamiseen

kirkastettua voita

Täytteeksi

Mätiä, smetanaa, punasipulisilppua, tilliä, mustapippuria myllystä

Sysää taikina alulle jo kotona

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon jauhot. Pakkaa taikina mukaan. Tämä taikinan alku voi muhia mukana kymmenenkin tuntia.

Kun tuli palaa jo, jatka taikinan valmistusta

Erottele keltuaiset valkuaisista. Sekoita keltuaiset, jogurtti, voisula, olut, suola ja sokeri taikinan alkuun.

Juuri ennen paistamista, kun pannu on jo kuumana

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kääntele vaahto taikinan sekaan.

Paista ja herkuttele.

Kynttilät - retkeilijän perusvaruste Kuva: Terhi Jaakkola

Arbora riippumatto Kuva: Tom Toivonen

Hyvää yötä!

Aeropress retkellä Kuva: Tom Toivonen

Hyvää huomenta! Kahvit valmistan niin kotona kuin retkelläkin aina Aeropress-kahvinvalmistuslaitteella. Parhailla retkillä olen saanut kahvin suoraan riippumattoon. Mutta eihän sellaista voi oikeasti tapahtua? Eihän?

Retki ja ruisleipä. Kuva: Terhi Jaakkola

Leipäjuuri sai levätä hetken kotona. Nämä retkileivät saivat tuoreen pinnan elävän tulen rätinässä.

Arbora-riippumatto Kuva: Tom Toivonen

Blinit herkuteltu, aamiaiset nautittu, edessä täydellinen luistelupäivä, jonka voi potkaista käyntiin suoraan sängystä. Mikä voisi olla täydellisempää?

PS: Pitkään luulin, että nuotiopaikkojen halkomislaitteesta puuttuu joku osa. Onneksi avasin suuni ja kysyin. Tämähän on mainio härveli, nyt kun ymmärsin, että yleensä puuttuva osa löytyy ihan tuosta vierestä.

Täydennys 13.2.2021

Juureva ystävä lähettää joulukuussa 2020 viestin: ”Eilen tein ekaa kertaa blinitaikinan ruisjuureen. Ei ole paluuta pikahiivalliseen taikinaan.” Siispä juuri kellarista ja blininälkä rakentumaan! Ensimmäisen herkuttelukerran jälkeen vakuutan minäkin: ei ole paluuta entiseen. Julistankin siis tässä julkaisussa ennen maailman parhaaksi väitetyn bliniohjeen vain keskinkertaiseksi. Tässä alla maailmani (sellaisena kuin sen 13.2.2021 tunnen) paras bliniohje:

Juurevat blinit

  • 1. vaihe:
    • Pari lusikallista ruisjuurta
    • 4 dl turkkilaista jugurttia
    • 2,5 dl tattarijauhoja
    • 1 tl sokeria
  • 2. vaihe
    • 1 tl suolaa
    • 1 kananmuna
    • 2 dl täysmaitoa

      Aloita valmistus ja kahta vuorokautta ennen juhlaa tarkistamalla juuren eloisuus. Itse taikinan valmistus käynnistyy edellisenä iltana näin: sekoita juuri, jugurtti, jauhot ja sokeri. Peitä kulho ja unohda rauhalliseen paikkaan.

      Blinijuhlaan valmistautuminen:
      Harkitse valmistaisitko kirkastettua voita. Väittävät, että kannattaa.

      Ennen taikinan viimeistelyä, kannattaa muu juhlakattaus laitella jo valmiiksi. Viimeisen vaiheen valkuaisvaahto ei nauti odottelusta.

      Kallistele munasta keltuainen erikseen ja vatkaa jäljelle jäänyt valkuainen vaahdoksi.

      Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon ensin voi sulamaan, sitten eroteltu keltuainen ja lopulta suola. Nostele vaahdotettu valkuainen varovasti taikinaan mukaan.

      Kuumenna maito mikrossa (tai kattilassa. Lisää kuuma maito, keltuainen, suola ja öljy taikinaan. Kääntele lopuksi joukkoon valkuainen.

      Varaa paistajalle runsaasti voita ja toimiva lasta.

      Nauti!


Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!