Title Image

Blogi

Kevään ISPO-messuilla oranssi oli vahvasti mukana

Ennustuksia retkeilyvuodelle 2019

Upotan napin toiseen korvaani ja käynnistän hiihtoseuraksi Nellan ja Eevan Eräloki-podcastin jakson numero 40: Käyvätkö ennustukset toteen? Alppimaan mustarinne on reunasta reunaan jäässä, penkat kivikovaa kinosta. Pitokarvat vilkkuen valun kiipeämäni matkan kivuliaasti alas. Mietin mitä täällä teen ja miksi. Miksi en istu aurinkoisella terassilla kirja seuranani? Onneksi podcastpulinan huoletonta tunnelmaa ei toilailuni pysty latistamaan.

Retkeilun trendit 2019 Kuva: Terhi Jaakkola Endorfiininmetsästäjä

Toiveikkaana ylämäkeen uskollisen Ukuit-hameen kanssa

Ennustus #1: Retkeilijän matkakohteet 2019

Podcastin retkeilijättäret myöntävät elävänsä hienoisessa some-kuplassa. Heidän seuraamillaan Instagram-tileillä on Dolomiitit jo puhki koluttu kohde. Korvia vähän kipristää. Onko elämä heilahtanut nyt sellaiseksi, että liian monessa some-kuvassa esiintynyt kohde ei enää kelpaa? Sitten rehellinen katse peiliin ja johan nousee käsi tunnustamaan: kuulun joukkoon. Saman inflaation on omassa some-virrassani kokenut Lofootit. Upean näköinen paikka, jossa en ole koskaan käynyt. Kun saman maiseman on nähnyt jo kymmenet kerrat kuvina, kääntyvät omat haaveet toisaalle. Samoin Norjan Trolltunga, tuo mahdottoman hieno kieleke, jolle ilmeisesti jonotetaan, jotta saisi otettua kuvan, jollaisen tuhannet muut ovat jo julkaisseet.

Näillä kopiokissojen ja -kollien kuvilla herkuttelee mm. Insta_repeat-tili.

DJ Ibusalia mukaillen: ”Dolomiitit on pilalla, Lyngen pilalla …”

Missä Nella ja Eeva sitten ennustavat retkeilevän kansan rinkkojaan ulkoiluttavan tänä vuonna?

Kuuntele Eräloki-podcastin jakso: Käyvätkö ennustukset toteen?

Retkeilun trendit 2019 Kuva: Terhi Jaakkola Endorfiininmetsästäjä

Italialaista mäkeä kiipeämässä. Taustalla Dolomiittien reunamia.

Omat ennustukseni vuoden nousijoiksi: Meiko, Häme, Färsaaret

Ennustan, että tuoreimman ilmastoraportin valistamina pääkaupunkiseudun aikaansa seuraavat retkeilijät suuntaavat lähialueille.

Uskon, että Nuuksion viikonloppuruuhkien nähneet etsiytyvät Etelä-Kirkkonummen erämaisen Meikon metsiin sekä Hämeen järviylängön kansallispuistoihin.

Molemmissa pyörähdin viime vuonna useampaan kertaan.

Minne matkata kotimaassa, jos haluaa vaeltaa aallon edellä, ei harjalla? Haaveenani on vaeltaa pitkin Itä-Suomen reittejä ja raportoida tunnelmista täysin vastustamattomin viestein. Lähde siis vaeltamaan käkien ja kukkojen maille jo tänä vuonna, jos haluat olla jossain ennen retkeilevää somekansaa.

Ulkomaisista kohteista ennustan unelmaisen hienon Balkanin nostavan päätään erityisesti Via Dinarica -reittien ansiosta. Massat eivät löydä tietä Balkanille vielä tänä vuonna. Trendiaallon edellä viipottavat suuntaavat tietenkin jalanjäljissäni uskomattoman yllättäjän, Albanian poluille.

Färsaarten nerokas idea sulkea saari kokonaiseksi viikonlopuksi saa katseet kääntymään tuon Islannin pikkusiskon suuntaan. Ennustan Färsaaria vuoden 2019 ulkomaiseksi retkinousijaksi. Toinen perusteluni Färsaarten nousulle on kopioitu Eräloki-Eevalta: ”No mä vaan haluun sinne!”

Ennustan, että lentohäpeää potevat retkeilijät julkaisevat retkikohteiden ohessa aikaisempaa enemmän kuvia junalla ja linja-autolla taitetuista matkoista.

Ennustus #2: Retkeilyn vaatteet ja värit vuonna 2019

Kolmannella rinteessä valumiskerralla aukeaa vasen kyynärpää. Ohitseni ylämäkeen kipittää minua selvästi iäkkäämpi naishenkilö suksissaan ja suksijan sukkahousuissaan. Normaalihetkenä ihailisin, nyt kiukuttelen.

Eva ja Nella jatkavat iloisen leppoisaa rupattelua retkeilyn trendeistä. Polvet täristen ja itkua nieleskellen selviydyn metsän puolelle. Konttaan vaikeimman kohdan yli sammalikossa. Tämä ei ole afterski-rallatuksen harmaa rinne, tämä on sysimusta

 Kevään ISPO-messuilla oranssi oli vahvasti mukana

Onneksi en suutuspäissäni myynyt suksia, ovat kaverilta lainassa!

Nella ennustaa vuoden väriksi poltettua oranssia. Molemmat podcastaajat kaipasivat erityisesti retkeileville naisille tarkoitettuja printtipaitoja.

Saan ilokseni paljastaa nyt juuri sinulle: Ukuit-kauppa nostaa  virtuaalihyllyilleen oransseja naisten retkeilypaitoja törkeän hienoilla printeillä varustettuna vielä ennen juhannusta. Näistä tuotteista lupaan riemuita myös omissa kanavissani. Oranssin kylkeen kampeavat Ukuitin valikoimissa päivänkakkarankeltainen ja tummanpetroolinvihreä. Ahhh! En pysty odottamaan!

Vuoden vaatekappaleeksi Eräloki-podcast ennustaa toppahametta. Tästä olen täysin samaa mieltä! Jos et vielä kääri omaa (tai rakkaan) arktista persikkaa toppahameeseen, niin korjaa tilanne ja hanki omasi täältä. Turha kuvitella pärjäävänsä tämänkään vuoden juhannusta toppavaatteitta, joten kiltisti tilaamaan vaan, vaikka kesä kolistelisikin jo kalenterin lehdillä.

Retkeilun trendit 2019 Kuva: Terhi Jaakkola Endorfiininmetsästäjä

Kevään ISPO-messuilla oranssi oli vahvasti mukana

(Mikä ihmeen toppahame? Kirjoitin aiheesta Retkipaikka.fi:n sivuille talvella 2017: Ilman tätä vaatetta en lähde enää koskaan retkelle.)

Ennustan myös luonnonmateriaalien nousuun. Villa jatkakoon vankkaa nousujohteista kulkuaan. Vuoden aikana saamme varmasti nähdä uusia innovaatioita puusta ja muista luonnonmateriaaleista.

Helmikuussa Munchenin ISPO-messuilla monen osaston rekeissä roikkui muiden värien seassa kokoelma harmaata ja mustaa. Harmittelin havaintoani alan konkarille, joka lohdutti: ”Eivät musta ja harmaa ole tekemässä nousua, mutta jokaisella merkillä täytyy olla nämä valikoimissaan, koska USA:n markkinaa varten täytyy olla aina hillityn värinen mallisto tarjolla.”

 Kevään ISPO-messuilla oranssi oli vahvasti mukana

Onko musta uusi musta?

Rinne on edelleen musta, ei harmaa. Jatkan kiipeämistä sammalikon puolella.

Ennustus #3: Mihin majoitumme vuoden 2019 retkillä?

Erälokipodcast ennustaa: loue on tämän vuoden retkimajoite #1. Retkeilevä naiskaksikko ennustaa riippumaton hidasta syrjäytymistä. Loue on varmasti nousussa, itseltäni vielä kokematta ja kokeilematta.

Blogini riippumattojuttuja luetaan ihan joka päivä. Tuskin lukijat päätyvät juttujen ääreen retrojunalla nostalgisoimaan. Ennustan: riippumattoilu jatkaa rentoa nousuaan.

Ja niin jatkan minäkin, nyt jo rinteen puolella. Nousu on loiventunut ja metsä siirtynyt auringon tieltä. Rinne on punainen, samoin posket. Huomaan rinteessä ohitseni kipittäneen konkarin jäljet. Hänellähän oli veitset suksissaan! Oikein varustautuneena voi sysimustaakin siivuttaa kuin voita.

Retkeilun trendit 2019 Kuva: Terhi Jaakkola Endorfiininmetsästäjä

Puolalaisen Pajakin unelmatuote trendikkäälle retkiyöpyjälle.

Ennustus #4: Lähteekö retkelle mukaan Rekku vai Rakas?

Eeva ja Nella ovat huomanneet somevirrassa merkkejä pitkien seikkailullisten pariskuntareissujen lisääntymisestä. Samaa ennustaa myös CN Traveller: ”Although the desire for a romantic getaway somewhere warm and sultry is never going to dwindle, there is increasing demand among couples for more challenging adventures that bring them closer together” (CN Traveller: Travel & tourism trends 2019)

Toivottavasti molempi parempi puolisko on reissukuvassa mukana omasta tahdostaan, ei rekvisiitaksi raahattuna. Tämän trendin toivotan tervetulleeksi, olkoon kuvassa sitten koirakaveri tai ihmis-rakas. Hyvästi maiseman edessä yksin selin kameraan istuvat ruutupaitatytöt! Tervetuloa seikkailulliset ja raikkaat rakkauslintuset!

Hissin yläaseman kupeesta avautuu käsittämätön maisema aivan joka suuntaan. Väsyttää hyvällä tavalla. Aurinko vilkuttaa viimeisiään ja lumikissamies vihaisesti nyrkkiään. Karvat pois suksien pohjista ja nopea lasku takaisin laaksoon. Itävallassa skitouring jatkaa vankkaa nousuaan. Koko kansan lajia tästä ei Suomessa varmasti tule, mutta heitänpä loppuun vielä yhden ennustuksen: vuonna 2020 tämän talvilajin suomalaisten harrastajien määrä tulee moninkertaistumaan.

Retkeilun trendit 2019 Kuva: Terhi Jaakkola Endorfiininmetsästäjä

Podcast-jaksossa Eeva ja Nella ennustavat myös, mikä on vuoden retkiruoka, millaiset retkeilypalvelut lähtevät nousuun, tuleeko marraskuu muotiin ja millaisiin lähikohteisiin suomalaiset hakeutuvat. Kuuntele koko jakso: Käyvätkö ennustukset toteen?

Lue & löydä lisää:

PS: Blogosfäärin hyviin tapoihin kuuluu kertoa selvästi, kun kyseessä on kaupallinen yhteistyö. Tässä kirjoituksessa mainitsen Ukuit-hameen vailla henkilökohtaisia kaupallisia tavoitteita tai taka-ajatuksia. Tai onhan niitä: toivon vilpittömästi tälle ystäväni kalliille harrastukselle jonain päivänä myös kaupallista menestystä.

Olen saanut kunnian antaa palautetta lähes kaikkiin Ukuit-tuotteisiin useissa tuontantovaiheissa, ottaa osan tähän mennessä julkaistuista tuotekuvista, nauraa vettä poskilla ja sylissä mitä hulluimmille sanailuille tuotteiden nimiä ideoidessamme, työntää omista varustetarpeista tursuvia ajatuksia Ukuit-tehtaan pureskeltavaksi ja päässyt ihan ensimmäisten joukossa sujahtamaan Ukuit-hameeseen.

 

KOMMENTIT

  • 25.3.2019
    reply

    Petra

    Hei Terhi! Ensinnäkin kiitos reipashenkisestä blogistasi.Se tuo mieleen Muumilaakson yliaktiivinen, , hiihtävän Hemulin Takatalvesta; hänet, joka uupumatta hehkutti tekemisiään kaikille kuuloetäisyydellä oleville. Siitäkin huolimatta blogisi on ollut yksi harvoista seuraamistani. Tämä uusin postaus jätti valitettavasti sangen tympeän maun. Sinä ja muut ” somen retkeilijättäret” alatte yhä enemmän muistuttaa muoti- ja lifestylebloggareita. Muotinaisoletetut ottavat selfiit skumppalasi kätösissä trendibaarissa, retkelijättäret taas riippumatossa kuksa kourassa. Mitkä ovat kauden retkeilymuodin värit? Mikä kohde on In, mikä taas Last Season? Färsaarille voi hyväköllä omallatunnolla lennellä, kunhan muistaa mutista pari sanaa ilmastoahdistuksesta; kiitti vinkistä? Koska mä vaan haluun sinne” on toinen mahtava perustelu. Endorfiininmetsästäjä on todella osuva nimi blogillesi. Se kuvaa sopivan ironisesti blogistasi välittyvään luontoasenteeseen.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!