Title Image

Blogi

Riippumatto Linnasaari Puruvesi Kuva: Terhi Ilosaari

Ensimmäinen yöretki – riippumattoillen Kiteen Linnasaaressa

Yhteistyössä Kiteen kaupungin kanssa

”Haaveilen retkistä, joilla myös yövytään metsässä ja siitä, että oppisin itse käyttämään trangiaa.” Haaveet ovat serkkuni, jonka kanssa olen samoillut samoissa sukujuhlissa koko ikäni. Ristiäiset, rippijuhlat, lakkiaiset, kesän huvipuistoretket ja saunaan-uimaan-saunaan-uimaan-maratonit, mummon muistelujuhlat ja kukkahattukarkelot – nämä me osaamme, mutta mitä tapahtuukaan, kun hylkäämme tutut kehykset ja lähdemme yhdessä yöretkelle? Riemukseni saan houkuteltua mukaan yhden sijaan viisi iloista serkkua. Vene Puruveden rannassa täyttyy yöretkeilyn ensikertalaisista.

Kitee - Puruvesi: OSK Lumimuutoksen kyydissä kohti Linnasaarta Kuva: Terhi Ilosaari
OSK Lumimuutoksen kyydissä kohti Linnasaarta. Kuva: Milla Juvonen

Linnasaaren laguuni on syvä, rannat siloisen vaaleaa hiekkaa. Veneen matala keula lipuu pehmeästi lähelle rantaa, ja retkeläiset hyppivät yksi kerrallaan kapealle, mäntykankaiselle niemelle.

Oppeja yöretkeilyn ensikertalaisille

Serkusten oma saariretki oli niin kepeä ja mansikanmakuinen, että soisin jokaisen halukkaan kokevan jotain yhtä suloista ehkä jo tämän suven aikana. Siksipä laadin tämän reissutarinan osittain tunnelmoiden, osittain opastaen. Alla kerron sanoin ja kuvin mietteitä matkalta jakaen samalla kaikki mahdolliset opit niin tarkoin, että jokainen halukas voisi toteuttaa lähes saman retken ihan itse.

Heinäkuun syvässä ytimessä, kesällä 2020, olivat kaikki tähdet kohdillaan ja retkeilynjumalat puolellamme. Sadekuurot katosivat, varusteet löytyivät ja tuuli tyyntyi. Aina ei ole näin. Siksipä oppini koskevat erityisen pumpulista vaahtokarkinkepeää retkeä, koska sellaisiakin ehkä on – vai oliko kaikki sittenkin unta?

Kitee - Puruvesi: OSK Lumimuutoksen veneellä Linnasaareen Kuva: Terhi Ilosaari
Linnasaaren laguuniin suulla, Puruveden aalloilla.

Linnasaari – Puruveden suojaisin satama

Vain aavistuksen aikaisemmin tänä samaisena kesänä listasin Puruveden melontaretkeltä hihaan jääneitä haaveita, mukana toive yöstä Linnasaaressa. Joskus toiveet toteutuvat ennätysnopeasti. Linnasaaren rantaparlamentin kokeneet kulkijat suosittelivat lämpimästi myös Puruveden toista julkista retkisaarta: Petriä. Valveutuneelta venekunnalta sain loistavan vinkin – Saimaan venematkailuopas on listannut kaikki alueen retkisatamat yhdelle aukeamalle (sivut 4647).

Kitee - Puruvesi: Retkiyö Linnasaaressa Kuva: Terhi Ilosaari

Ensimmäinen yöretki riippumatossa

Ensin yksi ja sitten toinen – lopulta koko retkua ilmoittaa kokeilevansa mielellään nukkumista riippumatossa. Nyt viestitän jo Lakeland Karelian Tainan apuun. Hänelle tuntuu kaikki olevan mahdollista ja niin onkin, myös tällä kerralla. Vaikka leiriydymmekin Nunnansyvän vieressä, on varusteissamme jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä ja jotain lainattua. Muutama tovi vierähtää päätä raapien ja naruja pyöritellen, mutta lopulta puiden väleissä on oma matto makuupaikkana jokaiselle nukkujalle.

Ajatuksiani riippumattoilusta ensikertalaisille: 5 kysymystä aloittelevalle riippumattoilijalle

Riippumatossa istuja ottaa selfietä Kuva: Terhi Ilosaari
Ensimmäinen keinahdus riippumatossa on raportoitava oitis tärkeimmille.

Kiteeläisen Unipullan unelmaeväät

Puruvesi, Kitee: yönyliretki Linnasaaressa Kuva: Suvi Salmenkivi
Ensimmäinen kattaus kameralle, sitten muille Kuva: Suvi Salmenkivi

Yhden yön retki vailla vaellusvaatimuksia sallii eväsvastaavalle niin laiskottelun kuin liioittelunkin. Mukaan voi huitaista jotain kaapista valmiina löytyvää tai sitten voi väkertää viimeisen päälle viettelykset. Molempia olen kokeillut, mutta nyt sainkin testata jotain ihan uutta: noutoeväät. Laittoman lyhyellä varoitusajalla lähettelen Unipullaan listan allergioista ja muista toiveista. Paluupostissa saan ehdotuksen. ”Kävisikö iltaan parsapiirakka, karjalanpiirakat munavoilla, kuohujuoma ja mansikkaviinerit? Kaikki tietenkin paikallisista aineksista?” he kyselevät. ”Kyllä! Kyllä! Kyllä!” hihkun.

Yön hämäristä kuuluu hämmästelyä: ”Miten sie pääsit makuupussiin?” Kesäyössä kehkeytyy kahdenlaista taktiikkaa. Toiset kääriytyvät makuupussiin seisaaltaan ja pyllähtävät valmiina toukkana riippumattoon. Toiset avaavat pussin mattoon ja yrittävät osua takapuolellaan kutakuinkin keskelle pussia ujutelen ensin jalat ja lopulta pään paikoilleen.

Kesällä retkeillen kaiken opettelu on leppoisaa. Ei ole kiire, sormet ja varpaa eivät muutu pakastenakeiksi yhdessä tuumaustuokiossa, vaatekerroksia on kolme vähemmän.

Mustunut saari, punastunut Puruvesi Kuva: Terhi Ilosaari
Puruvesi punastuu, retkeilijät ryömivät riippumattoihinsa nautittuaan ensin punaista juomaa mummoa muistellen.

Hyvää huomenta, Linnasaaren perhoset

Yöuni jää lyhyeksi, mutta haluan herätä ennen muita. Rakastan maagisia hetkiä, jolloin maailma vielä nukkuu ja toukan näköisinä puista roikkuvat riippumattokotilot pitävät unien salaisuudet omina tietoinaan. Hiiviskelen hiljaisuudessa ja odotan, milloin ensimmäinen perhonen syntyy maton poimuista.

Riippumatto Linnasaari Puruvesi Kuva: Terhi Ilosaari
Kitee - ensimmäinen yöretki riippumatossa Kuva: Terhi Ilosaari

Ensimmäinen yö riippumatossa on useimmille ihmettelyä tulvillaan. Yksi on pohtinut lainamakuupussinsa hupun säätöä, toiselta on karannut alaviltti alta, kolmannelta unohdimme kiristää alaviltin päätynauhat ja neljännelle viritelty hyttysverkon korvike ei osoittautunutkaan yhtä nerokkaaksi, kuin toivoin.

Kitee, Puruvesi -yö riippumatossa Kuva: Terhi Ilosaari

Varusteiden ohessa herätteli luonto nukkujaa. Vieressäni saa usein vääntää vinssiä tai porata katua, mutta nyt löysi Nukkumattini voittajansa: härkälintu. Aamuyössä mitä ilmeisimmin vielä epätoivoisesti puolisoa etsivät härkälintupoikamiehet yltyivät nakkijonotappeluun. Ääntelyä kuvaavat täydellisesti Yle.fi:n luontosivuilta löytämäni lauseet: ”Soidinääni on härkämäistä mylvintää ja ulvahtelua, joka vaihtuu välillä porsasmaiseksi kiljunnaksi.”

Yksi serkuista kertoi ehdottaneensa musikaaliselle lapselleen, että säveltäisi uuden, 2020-luvun Nocturnen härkälinnusta inspiroituneena, kas härkälinnun laulu on kauneudessaan lähellä ruislinnun sointuja, joista runoilija Leino joskus innostui kirjoittamaan Nocturnen ensisävelet:
”Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysikuu, kesäyön on onni omanani, kaskisavuun laaksot verhouu.”

Härkälintujen härkäpari Kuva: Terhi Ilosaari
Härkäpari
Linnasaari, Puruvesi Kuva: Terhi Ilosaari

Retkikeittimen käytön ensiaskeleet

Ennen kuin ehdin kaivamaan aamukahville kuksaani esiin, on serkku jo keittimensä kanssa valmiina oppimaan. Yksin retkeillessäni pakkaan usein matkaan nopean, pienen ja kätevän kaasukeittimen. Yhtä usein pakkaan mukaani Trangia-tyyppisen retkikeittimen sen viipyilevän hiljaisen luonteen vuoksi.

Alla kuvagalleria, jossa esiteltynä retkemme keitinopit.

Unipullan Unski-leipää Kuva: Terhi Ilosaari
Aamupalapöydässä Unipullan Unski-leipä, kiteeläisistä Pajarin myllyn jauhoista – tietenkin!

Keittimen kuumia osia siirrellään eräänlaisilla pihdeillä, joita kutsun nimellä ’mojäng’. Partiowiki on listannut 129 vaihtoehtoista nimeä – toivottavasti löydät listalta mieleisesi!

Keitin, kuten muutkin astiat, tiskataan sopivasti rannasta syrjässä – ei suoraan vedessä. Vaikka tiskituokiosi aikana et näkisi härkälinnunpuolikastakaan, on kaikilla oikeus nauttia puhtaasta vesistöstä myös retkesi jälkeen. Pastakutu retkirannassa ei kohota kenenkään leiritunnelmaa. Tiskiharjaksi käy hyvin vaikkapa kourallinen hiekkaa.

Mitä pakata mukaan yhden yön kesäretkelle?

”Millaista kilometrimäärää olet ajatellut? Menemmekö umpimehtään vai valmiita polkuja, vaativaa vai helppokulkuista?” kuuluivat kysymykset ennen retkeä. Koska luvassa oli monelle ihka ensimmäinen yö riippumatossa sekä toivottu trangiatunti, päätin kahden uuden asian riittävän yhdelle retkelle. Tällä reissulla ei ohjelmaan ole varattu aikaa tuskanhielle eikä uupumuksenkyynelille. Siksi pakkauslistaltakin puuttuvat vaihtovaatekerrat ja kulkijan jalkineet.

Jos päädyt omalle, vaeltamattomalle yöretkelle, on ehdotukseni pakkauslistaksi tässä:

Jokaiselle retkeläiselle mukaan:

 • Juomapullo
 • Haarukkalusikka tai haarukka ja lusikka
 • Muki
 • Lautanen
 • Makuupussi
 • Omat lääkkeet
 • Hammasharja ja -tahna
 • Taskuun pientä purtavaa
 • Vedenpitävä pussi kännykälle
 • Wc-paperia pieneen pussiin vuorokauden tarpeiksi (paperia ei saa jättää mättäiden päälle, vaan tuodaan retkeltä kotiin tai vähintäänkin haudataan huolella sammalten alle!)
 • Istuinalusta
 • Muhkea villapaita tai vastaavaa lämmintä illalla ulkona istuskeluun
 • Tuulenpitävä vaatekerros venematkaa ja iltaa varten
 • Viluisille vielä lisäkerrasto, pipo, kaulaliina, villasukat ja kynsikkäät. Kesäillatkin ovat viileitä, kun niitä ihailee paikallaan istuen. Jos samassa henkilössä asuu sekä vilukissa että grammanviilaaja, voi istuskelun lomassa harrastaa kyykkyhyppyjä ja punnerruksia.
 • Pyjama tai kevyt kerrasto tai jotain mukavaa ja kuivaa nukkumiseen sopivaa vaatetta.
 • Jätesäkki, iso kuivapussi tms. jolla suojaat reppusi venematkan aikana
 • Ehkä haluat mukaan myös: kamera, kirja, kampa, pyyhe, uimapuku, käsidesi, hyttysmyrkky, aurinkolasit, aurinkorasva, puukko, varavirtalähde puhelimelle, korvatulpat

Yhteiset retkivarusteet:

 • Iltaruoka, aamupala
 • Kahvinkeittovälineet (itselläni aina mukana Aeropress-laite), kahvinpurut ja kahvimaito
 • Maidonvaahdotin (voiko ilman selvitä hengissä? En aio ottaa riskiä!)
 • Tee ja hunaja
 • Ensiapulaukku
 • Roskapussi
 • Pyykkipoikia ja varanarua
 • Retkikeitin + polttoneste + tulitikut
 • Kanisterillinen juomavettä, jos lähivedet eivät juomakelpoisia
  (Lue lisää: Luontoon.fi – juomavesi)

Jokaiselle riippumattoyöpyjälle:

 • Riippumatto
 • Riippumaton kiinnitysköydet ja puunhalaajat
 • Hyttysverkko
 • Tarppi eli katos

Aamupäivällä pakkaamme leiriä kasaan. Useimmat pysähtyvät riippumatto tai makuupussi ja kuljetuspussi toisessa kädessään kysyen: ”Miten tämä laitetaan takaisin?” Vastaus on: Sulloen. Näin taitokset osuvat aina sopivasti eri kohtiin, erityisesti makuupussien täyte arvostaa tätä toimintatapaa.

Kitee - Puruvesi - Yö Linnasaaressa. Rannassa OSK Lumimuutoksen vene hakemassa ryhmää paluumatkalle. Kuva: Milla Juvonen
OSK Lumimuutoksen kyydissä paluumatkalle Kuva: Milla Juvonen

Venematka tarinoiden Puruvedellä

Paluumatkalle saamme risteilyisännäksemme OSK Lumimuutoksen Teron, luonnonelinympäristöjen ennallistamisen ja kalastuksen monitoimimiehen. Aurinko täplittää silinnyttä Puruveden pintaa. Kaksi serkuista istuu haltioituneena keulassa ja jättää tietoisesti tarinat kuulematta. He keskittyivät ahmimaan maisemia. Loput intoutuvat pumppaamaan Terosta tarinoita huomattuaan, mikä asiantuntija kohdalle sattuikaan. Matka taittuu tasaisesti pitkin Hummonselkää ja samalle kuulemme juttuja Puruveden maailman puhtaimmista kaloista sekä kansalliselle Elävä perintö -listallekin päässeestä talvinuottauksesta.*

Vauhdikas meno kesäisellä vesistöllä katkeaa, kun pysähdymme ihailemaan itselleni aikaisemmalta melontareissulta tuttua Mantsin Matalikkoa.

Eivätkä tarinat ole pelkkiä kalajuttuja. Kuulemme alueen historiasta ja erityisesti Kalevalasta. Lähistöllä asui muinoin eräs Juhana Kainulainen, joka tuumasi laulua pyytävälle Lönnrotille: ”En mie.” Kainulainen viihtyi paremmin työn äärellä. Heltyi lopulta laulamaan, kun Lönnrot suostui maksamaan palkan laulusta.

Jälkikäteen jäimme vain miettimään, olisiko risteilyisäntämme, tuo ehtymätön taitopankki venynyt pyydettäessä runonlaulantaan – palkkaa vastaan toki!

Kitee - Puruvesi - yhden yön kesäretki Linnasaareen Kuva: Terhi Ilosaari

Jäikö kala koukkuun? Entä retkeilijä?

Rannasta yksi kiirehtii mansikoita poimimaan, toinen pienten tyttöjen luo, loput omiin kesälomalaistensa kiireisiin. Ensikertalaisia retkeilyn ja riippumaton lumoon saatellessa jää aina sama hapuileva tunne mieleen. Tykkäsivätköhän ne?

Seuraavana päivänä saapuu kuva, joka paljastaa ensimmäisen ostaneen oman riippumaton, sitten tulee jo toive: ”Voisiko tämä olla perinne?” Ja pian: ”Yksi miinus oli – reissu loppui liian lyhyeen!”

Onnellisena hymyilen puoliksi puretun varusteröykkiön keskellä ja huomaan jo miettiväni, mitä voisimme yhdessä oppia seuraavalla retkellä…

Puruvesi silisi yöksi Kuva: Terhi Ilosaari

Näin järjestät oman retken Puruveden saareen

Lakeland Karelialta voi omalle retkelleen vuokrata teltat, riippumatot ja muut tarvittavat varusteet. Heidän kauttaan voi varata myös venekyydin tai vaihtoehtoisesti kajakin tai kanootin varusteineen rantaan asti kuljetettuna. Lakelan Karelian yhteystiedot löytyvät täältä. Heidän sloganinsa voisi olla mielestäni joko ’Järjestyy!’ tai ’Onnistuu!’, koska näin minun mahdottomiinkin kyseilyihini on viime viikkojen aikana vastattu.

Meloen matkaan voi lähteä useammastakin paikasta. Monella tuulella suojaisan ja lyhyen matkan tarjoaa Kevätösniemen veneranta.

Unipullasta voit tilata retkellesi mukaan eväät niin iltaan kuin aamuunkin halutessasi paikallisen marjakuohun kera. Unipullan yhteystiedot löytyvät täältä. Unipulla on ihan 6-tien varressa, joten kannattaa pysähtyä Puhoksen risteyksen kohdalla myös silloin, kun jostain syystä ei olisi matkalla retkelle. Kun kyselen, mistä paikka on saanut nimensä, saan vastauksen: ”Nimi tulee siitä, kun yläkerrassa on majoitusta ja alhaalla saa nautti tuoreita leivonnaisia. Uni ylhäällä ja pulla alhaalla.”

* Korjaus 20.7.2020. Aikaisempi tieto väitti talvinuottauksen olevan jo Unescon listalla. Todempi versio on kuitenkin se, että Puruveden talvinuottaus on kansallisella Elävä perintö -listalla, joka oikeuttaa hakemaan mukaan UNESCO:n maailmanperintö -listalle.

Linnasaaren retkitarinaan liittyviä linkkejä

Uusimmat kirjoitukseni Pohjois-Karjalan luonnosta

Kirjoituksiani riippumattoilusta

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!