Title Image

Blogi

Espoon saaristo Kuva: Tom Toivonen

Kesäinen Espoon saaristo melojille ja vesibussien ystäville

Rapakivilohkareita, rönsyröllejä, pirunpeltoja, kirnualkioita, siloisia kallioita ja loputon määrä veloituksettomia rantatontteja. Tällainen ulkoilijan unelmasaaristo löytyy Espoosta. 165 saaresta virallisia ulkoilusaaria on 12, joista ainakin 8 saaressa saa ihan luvan kanssa leiriytyä.

Vasta tällä vuosituhannelle pääsin maistamaan meren hienouksia. Nyt olen nauttinut Espoon saaristoa alati kiihtyvällä vimmalla. On hykerryttävän hienoa ajatella niitä saariston kohtia, joissa olen jo ehtinyt melomaan, hiihtämään, retkiluistelemaan, purjehtimaan, avovesiuimaan ja uintipatikoimaan. Jokainen retki poikii kymmenen uutta ideaa: tännehän voisi uida, tämän paikan haluan kokea syksyn myrskytessä, pääsisipä tästä joskus luistellen.

Espoon saaristo tarjoaa mausteita ruokailijoille Kuva: Terhi Jaakkola

Karuistakin saarista voi poimia mausteita suoraan lautaselle.

Saarihyppelyä saaristoveneen kyydissä

Ennen kuin ymmärsin liittyä käsittämättömän toimivaan Espoon Eskimoiden melontaseuraan, retkeilin saaristossa vesibusseillen. Kirja ja eväät repussa kaivauduin rantakallion koloon piiloon maailmalta ja kuuntelin, kun meri laulaa omia tarinoitaan.

Ilman omaa venettä tai melontataitoakin voi siis helposti toteuttaa meriretken saaristoveneiden kyydissä. Letkeät vesibussit kuljettavat saariin kesäkuusta aina elokuun lopulle asti. Jos haluaa toteuttaa todellisen saarihyppelyseikkailun, voisi reitti ja aikataulu olla vaikkapa seuraavanlainen (muista tarkistaa aikataulut aina ennen lähtöä täältä):

**Muokkaus kesäkuussa 2018: Pentalaan avautui saaristomuseo ja siksipä useimmat vesireitit kulkevat nyt Pentalan kautta. Alla oleva aikatauluehdotus päivitetty kokonaan alkuperäisestä 26.6.2018 muuttuneiden saaristoreittien vuoksi.

klo 10.00 – 10.45 Saaristoveneen kyydissä Kivenlahden Marinsatamasta Pentalan saaristomuseoon
klo 10.45 – 14.45 Tutustuminen museoon, retkilounas
klo 14.45 – 15.25 Saaristoveneen kyydissä Pentalasta Rövarenille
Iltapäivällä rohkeimmat saaristoseikkailijat voivat käydä uiden tutustumassa eteläpuolella nököttävään Kaparenin ulkoilusaareen. Etäisyys saarten välillä on vain 100 metriä.
Yöpyminen Rövarenilla. Seuraavan aamun lautta tarjoaa mahdollisuuden leppoisaan aamukahvitteluun: ensimmäinen lautta saapuu vasta lähempänä puolta päivää
klo 11.25 – 12.00 Lauttamatka Rövarenilta Gåsgrundetin merenrantaniittyjä ja kalliopoimuja tutkimaan
klo 16.00 – 17.50 Jos saariston kalliot malttaa jo jättää taakseen, voi Gåsgrundetilta palata takaisin Kivenlahteen jo yhden yön seikkailun jälkeen. Kannattaa kuitenkin varata eväitä yhdeksi lisäyöksi. Saaristo saattaa kaapata lumoukseensa, eikä päästä seikkailijaa kotiin ihan helpolla.

Espoo.fi: Gåsgrundin luontokohteet
Espoo.fi: Saaristoliikenteen aikataulut

Espoon saaristo tarjoaa helmiä melojalle Kuva: Tom Toivonen

Yön yli retkelle meloen

Osaan Espoon ulkoilusaarista ehtii karkaamaan yöksi meloen ihan arkenakin. Ja nyt vakava varoitus: touhuun jää koukkuun.

Leiriytyminen on sallittu seuraavilla Espoon ulkoilusaarista:

Bylandet – sotaisten tarinoiden saari

Toissa juhannuksena muun Suomen kylpiessä auringossa ja kavereiden lähettäessä kuplivia kuvia sisämaan mökkipihoilta, odotimme tuulta vesisateessa. Raparperipiirakkaa mutustellen sotkimme merikortin vaniljakastikkeella ja löysimme Bylandetin. Länsiranta tarjosi riittävän syvän rannan pienelle h-veneelle. Aurinko löysi meidätkin ja maksoi unohtumattomalla iltanäytöksellään takaisin päivän seikkailut väärissä maisemissa. Pieni retki saaren ympäri sai kiinnostumaan. Miten ihmeessä tällä pienellä saarella on näin paljon merkkejä vankasta puolustusvoimien läsnäolosta?

Bylandet on osa Stora Mickelskärin saariryhmää ja vaikka onkin Espoon ulkoilusaari, sijaitsee tämä vanhan viikinkireitin tukikohta Kirkkonummen puolella. Saari oli osa Porkkalan vuokra-aluetta aina vuoteen 1956 asti ja siksipä kohteessa voi kompastua korsuun, löytää tykkilavetin ja järjestää eriskummallisen eräillallisen entiseen komendantin rakennukseen perustetussa grillikatoksessa. Jos mielikuvitus on kovin vilkas, voi tällä saarella tapahtua kummia öiseen aikaan. Kartta.

Espoon saariston sotaisa saari Bylandet Kuva: Terhi Jaakkola

Gåsgrund – luonnonoikkujen ihmettelijöille

Gåsgrundin karuille rantakallioille on vuorijonopoimutus muokannut uskomattomia mutkia. Tällä hanhiluodolla tepastelu on loivien piirteiden vuoksi helpompaa, kuin mm. Stora Herrössä tai Rövarenilla, joista lisätietoa alempana. Saaren eteläisen ja lounaan puolen rannat ovat ihastuttavia lekottelukeitaita. Pohjoisreunan keittokatoksen ja saunan seutu poikkesivat viime vierailukerralla merkittävästi muuten kovin siisteistä ulkoilusaaristamme. Meno venerannassa oli lähinnä pöyristyttävää. Toivottavasti tilanne on tätä kirjoittaessa jo siistiytynyt. Saaren toinen reuna on kuitenkin valtavan kaunis ja rauhallinen, joten paikkaa ei tarvitse kiertää kaukaa – kunhan saapu vesibussilla tai meloen ja pysyy poissa venerannasta. Kartta.

Espoo.fi: Gåsgrundin luontokohteet

Espoon saaristo ja merikortti Kuva: Terhi Jaakkola

Knapperskär – kaukaisuuteen katselijoille

Knapperskär eli mukulakiviluoto – pikkuinen saari on Espoon ulkoilusaarista uloimpana. Tämä suloisuus on minulta vielä tätä kirjoittaessa kokematta. Verkon tarinat kertovat saaren olevan mäntyvaltainen ja telttailijalle sopiva. Mutta kuinka monelle riippumattoilijalle riittää puita tässä saaressa? Kartta.

Käärmesaari – aivan Helsingin kyljessä

Kun juhannus ei ole juhannus, jos matkassa ei ole sillien ja tillien lisäksi myös vasta paistettuja karjalanpiirakoita, oman ohjeen mukaan leipaistua raparperipiirakkaa ja valtavasti villaa, valuu reissuun lähtö väkisinkin seuraavan vuorokauden puolelle. Niin kävi tänäkin vuonna. Onneksi. Löysimme aivan lähistöltä tämän mielenkiintoisen retkisaaren laitureineen ja poijuineen.

Saari oli aikaisemmin yksityisen venekerhon käytössä, mutta on nyt avattu kaikille retkeilijöille. Käärmesaaresta itään löytyvät Helsingin korkeat ja karut käärmeluodot, joilla voi myös yöpyä.

Palasimme toisella porukalla riippumattoinemme Kääremesaarelle jo seuraavalla viikolla. Etelän karut kalliot ja pohjoisen sammaleiset metsät voi kaikki kokea kulkemalla saaren kiertävää polkua pitkin. Mutta mihin malttaa majoittua? Valitako paikka metsiköstä, upean männyn juuresta, aivan piilossa lymyilevän uintipoukaman vierestä vai asettuisiko sittenkin tuulen tuiverrettavaksi kallion kupeeseen? Kartta.

Espoon saaristo Käärmesaari ja riippumatto Kuva: Terhi Jaakkola

Käärmesaaren sammalikossa arkiretkellä. Riippumatossa ystäväni Mia.

Rövargrundet – pieni suuri nautinto

Rövarenin pohjoinen pikkuveli – oikeastaan vain muutamalle teltalle riittävä, suloinen luotonen on mahdollista saada omaan yksityiskäyttöön, kun malttaa lähteä retkelle hieman koleamman kelin vallitessa. Näin kävi keskellä viikkoa HEINÄKUUSSA. Uskomatonta! Saaren pienuuden ansiosta varaustilanteen näkee helposti vesiltä käsin. Jos saaren 3-4 telttapaikkaa on jo varattu, voi vielä helposti kurvata läheisen Rövarenin rantaan. Rövargrundetin länsireunan pyöreäkivisestä rannasta on vain muutaman askeleen matka saaren keskusaukiolle: puuvajalle ja grillipaikalle.

Tällä saarella kiemurtelevat todennäköisesti Espoon saariston hullunkurisimmat kippuramännyt. Ongelmapuitako normiarkea paossa?

Itäreuna on rosoisempaa kalliota ja niittyjä. Vaikka saari on pieni, voi kovallakin tuulella löytää suojaisan kolosen juhlaillallista varten. Mutta nauttiiko sen lännen auringonlaskua katsellen vai idän puolen lintujen touhuja seuraillen? Kumpikin käy – varmaa on, että illallisen ohessa saa katsella ihan parasta luontodokumenttia. Kartta.

Espoon saaristo ja meloja Kuva: Tom Toivonen

Taustalla näkyvät puut ovat Rövargrundetin mäntyjä. Saarelta länteen on kaunis luotoryhmä koristeenaan K-kummeli.

Rövaren – elämysrosvoille

Kokonainen vesibussilastillinen mahtuu hyvin saaren kolosiin. Tällä saarella olen kuullut, että ystävän mahassa kulkee tuleva riemastuttavan reipas kummityttöni, syönyt ikimuistoista mansikkasalaattia ja repinyt laittomasti riemua kahdesta pienestä vesipyssystä.

Espoon luontokohteet esittelevät saaren kirnukalliot, rapakivilohkareet ja rantavallit. Espoo.fi: Rövarenin luontokohteet Kartta.

Espoon saaristo Rövargrundet Kuva: Terhi Jaakkola

Rövargrundet ilta-auringossa. Taustalla Rövaren.

Stora Herrö – mustikkainen ja metsäinen

Viime syksynä, synkkänä maanantai-iltana, veneliikenteen jo vähennyttyä, uskalsimme toteuttaa uintipatikkaretken Espoon saariston halki. Jätimme autot Hanikan parkkipaikalle, juoksimme Svinön uimarannalle, uimme seuraavaan saareen, kiipesimme maihin, juoksimme, pulahdimme – kunnes vihdoin päädyimme Storan Herrön Kalamajalta varaamaamme pieneen saunaan. Saunan tuvassa höyrysi soppa, kynttilät paloivat ja ilmassa oli sydämellinen syksy ja vahva voittajaolo.

Vaikka Stora Herrön länsirannat ovat mökkeilijöiden hallussa, on tässä suuressa ulkoilusaaressa tilaa temmeltää omasta rauhasta nauttien. Itärannalta voi löytää jopa oman hiekkaisen poukaman. Näkötornissa tähyillessään voi miettiä, miltä tuntui vahtia maisemaa Porkkalan vuokra-aikana, jolloin samaisella paikkalla oli suomalaisten rakentama tähystystorni. Kartta.

Espoon saaristo ja Rövargrundet Kuva: Terhi Jaakkola

Rohtovirmajuuri Rövargrundetilla

Torra Lövö

Jos Rövarenin rosvoinen menneisyys pelottaa, on tämä sopiva kohde: saarella sijaitsee poliisien maja. Vaikka kaupungin kajo näkyykin rantaan päin tähyillessä, tarjoavat etelän kalliot oivan, rauhallisen paikan avomeren tuijottelijoille. Syyskuisella yömelontaretkellä voi satunnaisen kalastajan lisäksi törmätä myös revontulibongareihin. Kartta.

Päiväretkelle Espoon saaristoon

Osalla saarista yöpyminen on kiellettyä. Pienimmätkin näistä ovat kuitenkin ehdottomasti päiväretken arvoisia ja kaikki hyvin eri luonteisia.

Espoon saariston Torra Lövö Kuva: Terhi Jaakkola

Torra Lövöllä voi kuvitella majailevansa suuremmankin avomeren äärellä. Jos avaruus kauhistuttaa, voi aina kääntää katseensa kohti kaupunkia.

Iso Vasikkasaari

Kahviloiden ja keittokatosten värittämä eloisa retkisaari todella lyhyen merimatkan takana, etäisyys mantereesta vain 350 metriä. Täällä vietimme kerran huikean hilpeän ja aurinkoisen sunnuntai-iltapäivän ex-tempore-retkellä veljenpoikien kanssa. Etkö löydä retkiltäsi mitään uutta? Mielenkiintoista? Otapa mukaan polvenkorkuinen opas!

Iso Vasikkasaaressa elettiin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa vilkasta huvilaelämää. Minulta on vielä kokeilematta tämä, mutta kokeile sinä: pakkaa mukaan rönsyilevä eväskori sekä kirjan viime vuosisadan alun elämästä ja eläydy varakkaan väen kesätunnelmiin heinikon huojuessa. Astetta askeettisempiin tunnelmiin pääsee ostamalla kahvin pohjoisen punaisesta tuvasta, entisestä kalastajatorpasta ja miettimällä rakennuksessa asuneen kalastaja Hompen Holmström ja hänen yhdeksän lapsensa elämää. Kartta.

Ison Vasikkasaaren Poseidonin temppelistä ja simpukoin koristelluista kujista voi lukea lisää Espoon kaupunginmuseon sivuilta: Iso Vasikkasaaren huvilat

Iso Vasikkasaari ja poijut Kuva: Terhi Jaakkola

Aamuyöllä juhannusaattona, Ison vasikkasaaren koilisreunan laiturissa. Linnut ovat juuri heränneet, ihmiset menneet nukkumaan.

Kaparen

Pienveneilijöiden suosima, kangasmetsikköinen saari Stora Herrön vieressä. Kartta.

Korkeasaari

Tällä saarella et törmää tiikeriin ja harvoin ihmisiinkään. Rauhallinen retkisaari, jolla kodan lisäksi ei ole muita palveluita. Saaren koiliskulmaa koristaa oma hiekkaranta. Kartta.

Tvijälp

Vain 250 metrin päässä mantereesta uinuva saari, jolla vanhan kalastajatilan rakennukset muistuttavat menneistä. Espoon saaristossa on myös toinen Tvijälp, mutta tämä ulkoilusaari on lähempänä manteretta. Kartta.

Espoon saaristo Rövargrundet Kuva: Terhi Jaakkola

Rövargrundetilla arkiretkellä

Omalla vai vuokratulla kajakilla?

Espoossa kajakin saa vuokralle ainakin näistä kohteista:

SE Action: Otsolahden Melontakeskus aivan Tapiolan kupeessa.
Laguuni, Keilalahti: Kajakit ja opastetut retket
Café Merenneito Matinkylässä: Kajakit ja SUP-laudat

Oman kajakin kanssa saapuessa auton voi jättää vaikkapa jollekin näistä parkkipaikoista:

Rullaniementien pysäköintialue, Rullaniementie 8. Pysäköintipaikka on aivan melontaseura Espoon Eskimoiden vajan vieressä. Parkkipaikalta vain 100 metriä länteen löytyvät vajat ja niiden läheisyydestä myös laituri, jolta meloja pääsee helposti mereen. Laiturilta moneen saarista on mukavan leppoisan retken mittainen matka. 5,7 -6,7 km melontamatkan päässä on mm Torra Lövö, Gåsgrund, Rövaren ja Rövargrundet.
Nokkalanniemen pysäköintialue, Nokkalanniemi 2 Vain noin 500 metrin päässä Iso Vasikkasaaresta.
Kuninkaansataman pysäköintialue, Kuninkaansatama 2 Tästä päiväretkille sopivat Tvijälp, Korkeasaari ja yöpymisen salliva Käärmesaari ovat hyvin helpon merimatkan takana.

Retkeilijä saaristossa KuvaTerhiJaakkola

Löysitkö jo oman luotosi?

Viralliset ulkoilusaaret tarjoavat helpoimman tavan tutustua saaristoon. Tulipaikat, keittokatokset ja puuceet helpottavat retkeilijän rutiineita. On uskomatonta, että kaikkien käytössä on tällaisia luonnon luksushotelleja polttopuineen ja wc-papereineen täysin veloituksetta. Mutta onhan toki jokamiehen oikeus voimassa saaristossakin. Ehkä onnistut löytämään oman salaisen mansikkapaikan? Lauhkean luotosen päiväretken pysäkiksi?

Auringonlasku Bylandetin tapaan Espoon saaristo Kuva: Terhi Jaakkola

Auringonlasku Bylandetilla

Espoon saaristo – linkkejä:
Espoo.fi: Saaristoliikenteen aikataulut
Espoo.fi: Ajantasaiset tiedot ulkoilusaarten palveluista
Tutustu myös Helsingin kaupungin Saaristo-oppaaseen
Melontaseura Espoon eskimot: Retkeily- ja rantautumisvinkkejä melojille
Suomenlahden melontakartta, jolla kaikki tässä artikkelissa mainitut kohteet palveluineen kätevästi kartalta löydettävissä.

Tämän tarinan hieman virallisempi ja fiksumpi sisartarina on julkaistu Retkipaikka.fi-palvelussa. Löydät jutun täältä.

KOMMENTIT

  • 29.5.2018
    reply

    Suvi

    Moikka! Kiitos kattavasta kirjoituksesta. Suunnittelemme yön yli venereissua Espoon saaristossa ja tarkoitus olisi nukkua hammockeissa. Onnistuukohan Gåsgrundissa hammockilla nukkuminen?

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!