Title Image

Blogi

Suursaari Race avomerikilpailu purjehdus Kuva: Terhi Jaakkola

Alandia Suursaari Race -purjehduskilpailu: Venäjällä tuulta etsimässä

Suursaari Race avomerikilpailu purjehdus Kuva: Terhi Jaakkola

”TUUUUT-TUUUUUT-TUUUT”, huhuilee 250 metrisen tankkerin sumutorvi jossain lähistöllä. ”iuuu-iuuu-iuu”, vastaa veneemme pikkuruinen sumutorvi. On kulunut ensimmäiset neljä tuntia Alandia Suursaari Race -avomerikilpailun lähdöstä. Täysikuu on vetänyt peiton yllensä. Tiedämme, että lähellä on kymmeniä kisaveneitä, mutta näemme vain pehmeää valkoista. Alkukesän hyinen kosteus ryömii hiljalleen kalsareihin.

Suursaari Race purjehdus Kuva: Helena Skogman

Ensimmäisen yön pimeydessä. Kuva: Helena Skogman

Suomenkielinen vahtivuoromme laskee minuutteja. Milloin voimme herättää toisen vahdin ajovuoroon? Annamme heille vielä hetken aikaa. Lämpimästä makuupussista on ikävä ryömiä aamuyön kosteuteen.

Suursaari Race avomerikilpailu purjehdus Kuva: Terhi Jaakkola

Täydellinen aamu: kahvikuppi kädessä ennen kuin saan silmäni auki

Herään ensimmäisestä univuorostani uskomattomaan taikamaailmaan. Aurinko säihkii, muttei saa kuivattua yön kastetta kannelta millään. Sumu on hälvennyt ja kisaveneet kirjavine purjeineen näkyvät taas ympärillämme.

Suursaari Race avomerikilpailu purjehdus Kuva: Terhi Jaakkola

Suursaari Race avomerikilpailu purjehdus Kuva: Terhi Jaakkola

Suursaari siintää jo horisontissa

Avovesiuintia venäjällä

Suursaaren eteläpuolella olemme yllättäen mukana kärkikahinoissa. Takaa tulevan haastajan taktiikka on toinen. Mutta miten toimii kärkivene? Emme ole tottuneet tähän.

Tuuli loppuu sarjamme kaikilta veneiltä. Jonkun vuoden tuuli oli niin vauhdikas, etten nukkumisvuoroltani nähnyt Suursaaresta vilaustakaan. Nyt ehdimme ihailemaan tätä Suomenlahden suurinta ulkosaarta hyvinkin tarkasti.

Kellumme kesäpäivässä. Villahousut hiostavat ja päätämme hypätä uimaan. Onkohan tämä sallittua?

Suursaari Kuva: Tom Toivonen

Ultramatkailua

VHF-raporteista kuuluu kummia: ensin keskeyttää yksi vene ja sitten moni muu. Miksi? Viikonlopulle oli ennustettu hyvin kevyttä tuulta. Jokaisen tolkun purjehtijan olisi pitänyt ymmärtää, että tämän vuoden kisa on kestoltaan todellinen ultramatkojen ultramatka. Haluammeko edes nopeasti kotiin? Saamme viettää viikonloppua veneillen yhdessä huipputyyppien kanssa.

Ruisleipää avomeripurjehduskilpailussa Kuva: Terhi Jaakkola

Eväiden laadusta ei tässä veneessä tingitä. Leipä leivotaan omaan juureen ja paistetaan matkalla.

Pitkä avomerikisa on luonteeltaan kuin mikä tahansa ultramatka. Luonto roiskii elämyksiä isolla kauhalla. Lähtiessä luulee pohdiskelevansa matkalla rauhassa jotain yleviä ajatuksia. Käytännössä ajatukset pyörivät etenemiseen liittyvien tekemisten lisäksi perusasioissa. Milloin syödään? Mitä syödään? Jaksanko riisua viidet villahousut käydäkseni pissalla? Milloin saa taas nukkua? Kuuma. Kylmä. Väsyttää. Ihanaa.

Teknologiaa ja taktikointia

Jokainen vuosi tuo kilpailuun hieman uusia mausteita teknologian muodossa. Kilpailun järjestäjien rohkeus ei riittänyt määräämään AIS-järjestelmää pakolliseksi (Automatic Identification System). AIS kaikissa kisaveneissä muuttaisi kisan luonnetta merkittävästi. Kaikki veneet voisivat seurata reaaliajassa toistensa etenemistä. Me pidämme oman AIS-laitteen päällä ja muiden nähtävissä koko kilpailun ajan. Ehkä joku hyötyi tästä? Pidän kipparin avoimesta suhtautumisesta AIS:n käyttöön.

Mielenkiintoisimman lisän jälkipeleihin ja ensiluokkaisen mahdollisuuden oppia, tarjoilee tämän vuoden uutuus: GPS-seuranta. Valitsemalla LYS2-luokan + mass start:  voi seurata kisan etenemistä kaikkien luokkamme veneiden osalta.

Suursaari Race ja gps-seuranta

Kippari analysoi kilpailun jälkikäteen vaihe vaiheelta: ”Eteläkärjessä otimme johtoaseman. Fanatic lähti aluksi peräämme, mutta sitten ulos ja on mukana kärjessä. Huomatkaa, että Jasmiina on edelleen hännillä.”

Verkko tuntuu toimivan joka vuosi laajemmalla alueella mahdollistaen sääennusteiden tutkailun matkan varrella. Vaikka lajin luonne muuttuu, touhuaa luonto ihan omiaan ja päättää kuka saa uuden tuulen ja ketkä jäävät merelle kellumaan. Arvaamaton, kevyt tuuli tekee jonkun mielestä kilpailusta arpapeliä. Mutta miksi tuuria on vain taitavalla?

Suursaari Race avomerikilpailu purjehdus Kuva: Terhi Jaakkola

Suursaari Race purjehdus Kuva: Helena Skogman

Kuskille kahvia Kuva: Helena Skogman

Elämyksiä

Paluumatka on taas pitkä. Hieman epäonnistuneet reitinvalinnat nakertavat tunnelmaa. Keskitymme kertaamaan onnistumisia. Otimme käsittämättömän hyvän lähdön. Teimme oikeita asioita. Vene liikkui liukkaasti. Olimme parempia kuin ennen. Olemme oppineet, mutta vielä emme osaa voittaa.

Suursaari Race purjehdus Kuva: Helena Skogman

Keulakannella valmiina spinnun nostoon Kuva: Helena Skogman

Uudestaan!

Vihdoin koittaa loppusuora. Viimeisetkin uniset heräilevät kannelle. On iloista ja kepeää.

Maanantaina joku kysyy: ”Monensia te olitte?” En tiedä. Takana jälleen huikea viikonloppu tiukasti muiden veneiden kanssa kisaten ja heidän edesottamuksiaan tarkkaillen. Kun maalilinja on ylitetty, muuttuu sijoitus täysin yhdentekeväksi. Elämykset nousevat esiin. Niitä kertaillessa puhe kääntyy jo seuraavaan vuoteen.

Ensi vuonna uudestaan.

Kiitos koko miehistölle! Teidän kanssa oli ilo ja kunnia kiertää yksi iso saari.

Suursaari Race avomerikilpailu purjehdus Kuva: Terhi Jaakkola

Lisää tapahtumasta:
Eerik Lähteenmäen kuvia kisan lähdöstä
Tapahtuman Facebook-sivuilla kuvia ja muutama mielenkiintoinen videohaastattelu
Alandia Suursaari Race 2017 – omia ennakkotunnelmiani kisan alla
Sinne ja takaisin – vuoden 2016 reissuraportti

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!