Title Image

Blogi

Lupiini Grönlannisssa Kuva: Terhi Jaakkola

Grönlannin kukkatrilogia: Punainen

Kesä 2018. Kävelen suoraan maalikaupan värikartaston eteen. Ojennan käteni ja poimin mukaan keltaisen. Mistään en ole koskaan ollut yhtä varma. Tätä minä tarvitsen.

Maalaan seinän syvän, hehkuvan keltaiseksi. Muutan seinäni eteen nukkumaan.

Vacinium uliginosum Photo: Terhi Jaakkola

Vacinium uliginosum

Eeva Kolu kirjoitti Uusimuusa-blogissaan huhtikuussa 2019: ”Haluaisin maata tiputuksessa, jossa annettaisiin elämää suoraan suoneen. Värejä. Makuja. Keskusteluita. Naurua. Taidetta. Musiikkia. Kevyessä tuulessa heiluvia heinänkorsia ja kevätkukkia. Linnunlaulua.”

Bartsia alpina Photo: Terhi Jaakkola

Bartsia alpina

Makaan oma tekoisen aurinkoni tiputtaessa elämää suoraan suoneen. Tippapussin kylkeen on kirjoitettu: Värejä. Kuplia. Naurua. Kauneutta. Kevyessä tuulessa heiluvia kesäkukkia. Laineenliplatusta veneen kylkeen.

Chamerion latifolium Photo: Terhi Jaakkola

Chamerion latifolium

Lähes näkymättömän pienet, tuskaa tuottavan hitaasti valuvat, tahmeat keltaiset pisarat täyttävät ilotonta maaperää.

Trum.
Drop.
Thuum.

Rumex acetose Photo: Terhi Jaakkola

Rumex acetose

Kesä 2019. Riehakas, keltainen unikko vilkuttaa minulle Grönlannissa. Vilkutan takaisin ja huudan: ”Olet kaunis. En tarvitse sinua.” Ihailen valloittavia kelloja ja liikutun töppövillojen meressä. Mutta aina katseeni hakeutuu syvempiin sävyihin. Huomaan tuijottavani epäkohteliaan pitkään burgundeja korsia.

Bistorta vivipara Photo: Terhi Jaakkola

Bistorta vivipara

Katseeni seisahtuu tummanpunaisiin violetilta vivahtaviin viuhkoihin. Tuntuu, että löydän saman sävyn kaikkialta. Onko väriä maastossa oikeasti? Näenkö vain minä kaiken tämän aristokraattisen punaisuuden?

Deschampsia flexuosa Grönlannissa Kuva: Terhi Jaakkola

Deschampsia flexuosa

Etsin värille oikeaa nimeä. Sekoituksessa on boysenmarjaa, luumua, sangriaa ja mulperia, vahvaa viiniä – ei kepeää espanjalaista – vaan äreää istrialaista Terania, lähes raudanmakuista ja seinäävastennostavaa.

Purppurainen taittunut ruoho Grönlannissa Kuva: Terhi Jaakkola

”Onks tää jo tipping point?” -Chisu-

Miksi nyt? Miksi kaikki tämä syvä punainen? Violetti? Kerro selvästi, mitä yrität sanoa!

Toistaiseksi tunnistamaton arktinen heinä Kuva: Terhi Jaakkola

Herba Ignotus

Kahlaan värien symboliikan teoriaa. Opin arvostusta ympärilleen halajavien pukeutuvan burgundiin. Mutta en ole merito- enkä aristokraatti, en kuorruttaudu väriin. Imen väriä silmien kautta itseeni. Suunta on sisään.

Deschampsia cespitosa Grönlannissa Kuva: Terhi Jaakkola

Deschampsia cespitosa

Väriterapiasivustot väittävät burgundin antavan sisäistä voimaa, itseluottamusta, tunnistamaan ystävät vihollisista ja suunnittelemaan tulevaa. Ehkä tankkaankin turpeessa polvillani sisuksiini sisua ja sinnikkyyttä?

Alopecurus magellanicus (ehkä) Grönlannissa Kuva: Terhi Jaakkola

Alopecurus magellanicus?

Vai muistuttaako sisäinen tohtorini epäselvässä reseptissään: In Vino Sanitas?

Tarvitaanko sittenkin vain tukeva lasi burgundilaista?

Lupinus polyphyllus Photo: Terhi Jaakkola

Lupinus polyphyllus

Täydennys 25.9.2019

Hiidenportin kansallispuiston poluilla kävellessäni kysyin itseäni viisaammalta, mitä hän arvelisi syyksi silmieni yhtäkkiselle burgundinjanolle. Nakkaan vielä käteen mättäiköstä poimimani eksemplaarin.

Pitkään on hiljaista. Luulen kulkijan jo unohtaneen koko ongelman.

”Niin, voisiko se kuvata muutosta?” hän lopulta kysyy jatkaen: ”Tämähän ei ole luonnossa minkään kasvin oma väri, vaan kasvit muuttuvat tämän värisiksi.”

Yhtäkkiä asia on selvä ja kirkas. Kyllä, mieli työstää muutosta ja kaivelee luonnosta lääkkeitä avukseen. Purppurainen burgundi, muutoksen väri.

Grönlantilaisessa kukkatrilogiassa aikaisemmin ilmestyneet:

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!