Title Image

Blogi

Blogisti suolla Kuva: Tom Toivonen

Hyvää syntymäpäivää 5-vuotias!

Kauanko blogilla kestää ennen kuin ensimmäinen ideansiemen muuttuu ensiparkaisuksi? Kuukausia? Vuosia?
Viisi vuotta sitten blogini päästi ensimmäisen lauseensa: ”Kyllä, aamuhetki on niin kaunis.”

Paikalla olleet sekosivat onnesta. ”Miten ainutlaatuista ja mahtavaa!” he huokailivat liikuttuneena. Muu maailma jatkoi pyörimistään entiseen malliin.

5–6-vuotiaan persoonallisuuden kehitys

Mannerheimin Lastensuojeluliitto kertoo 5-vuotiaista:
Kiukunpuuskat ja tunteiden ailahteleminen ovat nekin osa normaalia arkea. 5-vuotias ymmärtää kuitenkin paremmin kuin 4-vuotias, mikä on oikeasti totta ja mikä satua: ”Tää on oikeesti meidän mattopiiska, mut leikisti tää on nyt mun lumikenkä.”

Pysyköön blogini aina siinä uskossa, ettei ole niin väliä, onko jalassa mattopiiska vai lumikenkä. Molemmathan ajavat asian mainiosti! Maton tamppaukseen blogini ei toivottavasti sorru. Matot on tarkoitettu lentämistä varten.

Lapsi nauttii vitseistä ja sanaleikeistä, mutta ei halua olla huumorin kohteena. 5-vuotias voi pahoittaa mielensä herkästi.
Blogi on saanut viettää koko viattoman 5-vuotisen elämänsä suojassa kaikilta internetin asiattomilta länkytyksiltä ja kiusaajilta. Kiitos, maailma, kun olet ollut blogilleni kiltti!

Nuku yö ulkona Kuva: Terhi Jaakkola

5–6-vuotiaan älyllinen kehitys

5-vuotias testaa mielellään erilaisia ilmiöitä käytännön kokeilla, esim. jäädyttämällä vettä tietyn mallisessa muotissa. Hän pystyy suunnittelemaan toimiaan ja keskittymään niihin aiempaa paremmin. 

5-vuotiaan blogin sisältö on vuoden varrella painottunut HYVIN vahvasti juuri siihen ilmiöön, mikä seuraa, kun vesi jäähtyy muotissa. Olkoon tuo muotti sitten järvi tai merenlahti, on siitä seuraava ilmiö aika selvä: viestirumballa huhuillaan, kuka ehtii luistelemaan – toisella kädellä päivitetään säätietoja ja vasen varvas selaa retkiraportteja. Talvikausi 2017-2018 tarjoili mielipuolisen mielettömiä jääelämyksiä. Tässä linkit huikeimpiin:

Useita 5-vuotiaita alkavat kiehtoa numerot ja kirjaimet. Jotkut oppivat jo kirjoittamaan nimensä.

Blogini sai keväällä uuden, uljaan logon. Logon suunnitteli Kaisa Kartela.

Endorfiininmetsästäjä - logo

Lapsi puhuu entistä selkeämmin ja kieliopillisesti melko oikein. Hän pärjää jo tavallisissa arkipäivän tilanteissa vieraidenkin ihmisten parissa. Yksittäisiä äännevirheitä voi vielä olla, mutta niistä ei tarvitse olla huolissaan, jos puhe on muuten selkeää. Lapsi voi muodostaa kekseliäitä sanoja.

Kehityksen voi tuntea ihan polvitaipeissa asti, jos eksyy kahlaaman vanhoissa teksteissä. Pilkut etsivät vielä paikkojaan ja argH – yhdyssanatkin toisinaan puolikastaan. Kekseliäitä sanoja on piisannut.

5-vuotias nauttii vapaasta luomisesta, mielikuvituksestaan ja leikistä.

Säilyköön tämä 5-vuotiaan ominaisuus blogissani aina ja ikuisesti!

Blogisti suolla Kuva: Tom Toivonen

5–6-vuotiaan sosiaalinen kehitys

Peleissä häviäminen on edelleen vaikeaa. Kaverit ovat usein 5-vuotiaalle tärkeitä, hänellä voi olla jo joitain erityisen hyviä ystäviä.

Blogini pääsi tänä vuonna ihka ensimmäiselle blogimatkalle! Sieltä löytyi uusia ystäviä.
Kertomus reissusta: Kylässä, Jyväskylässä

Välillä sanan säilä saattaa kuitenkin lentää kipakastikin! Suuria puheita käytetään myös, kun halutaan tehdä vaikutus kavereihin. Leuhkiminen ja mahtailu kuuluvat asiaan, niillä voidaan myös peitellä joitain omia puutteita.

Suuria puheita, leuhkimista ja mahtailua on varmasti luvassa jatkossakin. Tämän vuoden leuhkin juttu kertoo reissusta Suomen pohjoisimmille tonteille: Kaldoaivi Ultra Trail 130 km – ”Siks kun mä halusin”

Kaldoaivi Ultra Trail - Kuva: Tom Toivonen

Iso, mutta lutuinen

… voi jo näyttää isolta, hän tarvitsee yhä päivittäistä huolenpitoa ja hellyyttä.

Hellästi halaten kohti uutta vuotta!

Potkukelkka Kuva Terhi Jaakkola

Otteet Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta: Lapsen kasvu ja kehitys 5-6 v

KOMMENTIT

  • 4.10.2018
    reply

    Aivan ihastuttava blogiteksti, jälleen kerran. Kiitos, kun kirjoitat. Saat niin usein hymyn huulille.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!