Title Image

Blogi

Lahjapaketti kuusenoksalla Terhi Jaakkola, Endorfiinimetsästäjä

Kirjesalaisuuksia ja joululahjaideoita ulkoilijoille

Tasan kuukausi jouluaattoon. Umpihulluna jouluihmisenä olen toki jo jemmaillut monta lahjaa, kuunnellut joululauluja ja keitellyt glögiä. Ehkä ajankohta on allergisimmille liian aikainen? Vuoden vinkkilistaan lisäsin pari tee-se-itse-yllätystä, siksi ideat ovat jaossa jo marraskuun iloksi.

Joululahjavinkit retkeilijälle Kuvassa luminen katajanoksa marraskuun ilta-auringossa Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiinimetsästäjä
Kolilla marraskuun valossa 2019.

Tee-se-itse-lahjavinkit ulkoilijoille

Vuoden molemmat DIY:t ovat itselläni testaamatta, mutta onneksi blogosfääristä löytyy näppäriä näpertäjiä.

Mehiläisvahakääreitä saa toki kaupastakin, mutta ei juuri sillä kuviolla, kun itse haluaa. Kelmun sijaan eväät voi kääräistä monet käyttökerrat kestävään mehiläisvahattuun kankaaseen. Siispä Konttiin tai Kierrätyskeskukseen kauniita kankaita etsimään ja vahat kuumiksi! Ohjeen löytää Kastehelmi-blogista: Näin teet mehiläisvahakääreitä.

Tätä kirjoittaessa monojani kuivattelevat luisteluretken jäljiltä kaupasta ostetut kuivauspussit. Monesti olen niitä käännellyt ja miettinyt, että moiset tekaisisi itsekin. Nyt löytyi ohje! Ohjeen sukkaratkaisu ei ehkä ole kauneimmasta päästä, mutta jos joku rakkaudella tällaiset vääntäisi, vaikka sitten omista sukistaan, lupaisin ilahtua. Ohje täällä: Tapiolan takamailla: Puoli ilmaiset kengänkuivaimet.

Pieni paketti nojaa puuhun. Hangen varjossa valojuova. Terhi Jaakkola, Endorfiinimetsästäjä
Hankeen pudonnut paketti

Kirja joulussa pitää kapeakatseisuuden loitolla

Juuri julkaisemani Arktiset kirjavinkit -juttu listaa 14+1 viileää kirjavinkkiä. Mukaan pakettiin tietenkin tarinaan soveltuvaa suklaata. Islantilaisiin kirjoihin kuivattua turskaa.

Jos lahjan saaja on vasta hurahtanut retkiluisteluun, saattaa hänen hyllystään puuttua vielä lajin raamattu. Se on tämä: Stora boken om långfärdsskridskor, Mårten Ajne.

Jos lahjan saaja on edennyt lajin alkuhuumasta suurempii sfääreihin ja lempii matemaattisia kaavoja, on kirjasuositukseni tämä: Ice physics for recreational ice-users : some thermal and mechanical properties of natural ice covers, Mårten Ajne.

Lahjapaketti kuusenoksalla Terhi Jaakkola, Endorfiinimetsästäjä
Tämä pieni joulupaketti putosi kyydistä vuosi sitten. Sain sen nyt itselleni.

Suosikkini Ukuit-kaupasta

Ystäväni Tiukusen Ukuit-kaupan hyllyille ilmestyi lokakuussa kauan odottamani kerrasto. Saatuani käpypääpaidan käyttööni, olen pitänyt sitä joka päivä. Testausta takana siis kuukauden verran. Paidassa ilahduttavat erityisesti kaikki tuulelle normaalisti avoimeksi jäävät koloset peittävät jatkeet: huppu ja riittävän pitkät hihat.

Ukuit Cone Head eli käpypääpaita on maailman paras merinovillainen kerrastopaita. Kuva: Tom Toivonen
Parasta Ukuitin kerrastonpaidassa: hiukset eivät kutita niskaa!

Yli vuoden matkassa kulkenut toppahame on vahva suositukseni kaikille heille, joiden arktinen persikka on vielä suojaamatta tällä näppäryydellä. Sivuvetoketjun ansiosta hame heilahtaa reppuun sekunnissa lämmön iskiessä. Sopii hyvin myös siistien sisävaatteiden päälle vetäistäväksi, jos lahjan saaja joutuu joskus vierailemaan sivistyksen parissa.

Ukuitin tunika on ollut päälläni juhannuksesta 2018 lähtien aina, kun en nuku tai ulkoile. Käytön jälkiä ei vieläkään näy. Vahva suositus.

Linkit Ukuit-kaupan hyllyille:

Yllättävän monelta ulkoilevalta näyttäisi puuttuvan lumigaiterit. Siis sellaiset lisälahkeet, jotka peittävät niin kengän kuin lahkeenkin ja estävät lumen pääsyn sukkaan sulamaan. Näitä ei vielä löydy Ukuit-kaupasta, mutta monipuoliset retkeilyvarustekaupat tarjoavat useaakin eri mallia.

Pieni paketti nojaa puuhun. Hangen varjossa valojuova. Terhi Jaakkola, Endorfiinimetsästäjä

Mahtuuko kansallispuisto pakettiin? Entäpä kolme?

Kolme kansallispuistoa majatalo Pihlajapuun tapaan. Kirjoitukset tästä elämyksestä ovat elokuulta. Testasimme paketin toimivuuden myös talvisäässä – ja toimihan se!

Tämä ja paljon muita elämyksiä Äksyjen Ämmien verkkokaupasta:

Pieni paketti kurkistaa katajan takaa Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Kirjesalaisuuksia

Eräs kivalla tavalla kirjoittava, julkaisi vastikään Instagramissa itsestään uima-altaassa otetun kuvan. Kuvan teksti kuvaili niin osuvasti suurta kiitollisuutta, tunnetta kun kokee saaneensa aika isolla kauhalla kaikkea. Tätä tekstiä ajattelin siteerata omien joululahjatoiveideni aluksi. Nyt koko henkilö on kadonnut täysin Instagramista! Oliko hän LIIAN kiitollinen?

Rohkaistun hetkeksi: Olen niin paljon viime kuukausina elämääni saanut, etten voi oikein enempää toivoa.

Katoamisenpeloissani en uskalla kirjoittaa julkisesti tämän enempää kiitollisuudestani. Tohdin lähestyä Joulupukkia kirjeitse. Alkuun mainitsen, ettei toiveillani ole kiire.

Keloutuva kuusi marraskuun iltavalossa Pieni paketti nojaa puuhun. Hangen varjossa valojuova. Terhi Jaakkola, Endorfiinimetsästäjä

Ehkä näistä toiveistani joku sopisi lahjaideaksi ulkoilevalle läheisellesi?

Jääsauvat retkiluistelijalle
Vuosien epätoivoisen jäänhakkaamisen jälkeen tartuin luistelukaverin jääsauvaan ja löin yhdellä lyönnillä jäästä läpi. Vika ei ollutkaan tekniikassani, vaan ongelma on välineessä. Turvallisuuteen vedoten, kiltteydestä tinkimättä, lisään kirjeeseeni rivin: kunnolliset retkiluistelusauvat.

Merinovillaiset ohuet lapaset
Joulupukin sijaan kirjoitin jo elokuussa äidilleni toiveeni ohuista merinovillaisista lapasista talvirukkasten sisään sujautettavaksi.

Vesitiivis kompressiopussi
Makuupussini kulkee vesitiiviissä kompressiopussissa pakkautuen kätevän pieneen tilaan. Kompressiopussit ovat aika arvokkaita, siksi käytössäni on vasta yksi. Ilahtuisin jos tuo yksinäinen saisi kavereita.

Klassinen soittolista
Viisi vuotta sitten toivoin joululahjaksi klassista soittolistaa. Sain yhden hyvän neuvon, jonka sitten tunaroivana tonttuna hukkasin. Nyt toivon nöyränä samaa lahjaa. Olen kaikkimusiikkinen ummikko. En ymmärrä musiikista kuin sanat, jos ovat laulettu suomeksi. Kuuntelin kerran vahingossa lumituiskussa ajaessani Radion Sinfoniaorkesterin lähetystä. Tunnelma oli kaunis, mutten tiedä mitä kuuntelin. En nyt ihan Für Eliseä ja Neljää vuodenaikaa korviini kaipaa, mutta aloittelijalle laadittu soittolista kuunteluohjeineen on edelleen lahjatoiveeni.

Ikitoiveet
Eihän kirjaa ja siihen soinnutettua suklaata tarvitse edes mainita? Ei ainakaan kaikkitietävälle Joulupukille, jolla on maailman parhaat sihteeriassistentit eli tontut apunaan.

Kelo ja vaaleanpunainen auringonlasku Kolilla Kuva: Terhi Jaakkola

Suloista, itselle mieluista joulunodotusta ihan jokaiselle!
Paksuja silmälappuja ja tukevia korvatulppia heille, jotka eivät voi sietää koko sesonkia!

Aikaisempien vuosien vinkit – mukana listoilla lukuisia tänäkin jouluna toimivia ideoita

PS: Jos sopivaa ei löytynyt tästä kirjoituksesta, kannattaa etsinnät suunnata Yle:n vuonna 2017 julkaisemaan artikkeliin: Joululahjavinkit 100 vuoden takaa.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!