Title Image

Blogi

Joululahjapaketteja Kuva: Terhi Ilosaari

Joululahjavinkit luontoliikkujille

Mielessäni asuu ikuista satua elävä joulutonttu. Tänäkin vuonna olen jo kesäkuussa koettanut kuluneessa nutussaan touhottavalle hahmolle myydä ajatusta täysin aineettomista joululahjoista. Reippain ottein tonttu lisää idean loputtomille, salaisille listoilleen ja rullaa sitten auki hahmotelmansa tulevan joulun paketeista. ”No, jos nyt sitten muutama…”, huokaan tänäkin vuonna ja heittäydyn mukaan luomoukseen.

Paketteja valkoisella ikkunalaudalla Kuva: Terhi Ilosaari

Alla joulun 2021 lahjavinkkini luontoliikkujille ja luonnossa liikuttuville – niin aineettomat kuin aineellistuneetkin.

Pala metsää

Luonnonperintösäätiön verkkokaupassa lahjoituksen voi osoittaa joko uuden suojelualueen hankintaan tai kohdentaa jo olemassa olevalle alueelle. Omiin paketteihini päätyy lahjoituksia niin lähiseutuni, Pohjois-Karjalan suojelualueille kuin lahjansaajienkin lähimetsiin. Käärisitkö pakettiin palan Maahisenvaaraa, Keijunmetsää, Mörkökorpea, Tomteskogia tai Yövilkanpuroa?

Kirjalahjat Kuva: Terhi Ilosaari

KIRJALAHJAT

Retkiä kirjojen matkassa

Myönnän epäloogisuuteni. Välittömästi metsänsuojelulahjavinkkini jälkeen suosittelen joululahjoiksi kirjoja. Ihan oikeita, paperisia, käsin hypisteltäviä. Kirjalahjaa sulostuttaa sisältöön soinnutettu suklaa.

The Retkiluistelukirja eli Mårten Ajnen vuosi sitten suomennettu: Retkiluistelu – Jäätietous, turvallisuus ja retket. Suosittelen kaikille vähänkään lajista kiinnostuneille.

Skiing around the world monta kiloa hiihtotarinoita käsittämättömistä kohteista vapaahiihtoon hurahtaneille. Sarjassa on jo kaksi kirjaa, joista tuorein vierailee myös Suomessa. Kiinnostava esittely kirjasta: Ski.fi: Porvoosta Pohjois-Koreaan – Skiing Around the World vie laskureissulle ympäri maailmaa.

Jos lahjansaaja on kaltaiseni kierrätyksen ystävä, ilahtuu hän varmasti antikvariaatista hankitusta kirjalahjasta. Henkilökohtaisuuden maksimoidakseen voi kirjaan väkertää omatekoiset, mielellään mahdollisimman harhaanjohtavat kannet.

Jos haluat lähettää lahjansaajan kirjan matkassa Islantiin, Grönlantiin, Bosniaan, Italiaan ja Itävaltaan, suosittelen esikoiskirjaani Iloa etsimässä. Koska kirjassa vietän joulun Islannissa, missä joulueinareita on yhteensä 13, annan kaikille 17.12.2021 mennessä kirjan tilaaville 13 prosentin alennuksen kirjan hinnasta. Alennuksen saa koodilla: joulueinari.

Jotain kaunista karttojen ystäville:

  • Hieman nuoremmille: Lumotun maan kartasto. Tarinoita muuttuvalta planeetalta, Laura Ertimo & Satu Kontinen.
  • Hieman vanhemmille: Kaukaisten saarten atlas, Judith Schalansky.

Heille, joille luontoelämys on enemmän tunne kuin maisema: Kuulin allien kutsuvan, Minna Pyykkö. Pieniä tarinoita hetkistä luonnossa. Jokaisen kirjoituksen ohessa maalaus, joka tavoittaa luontoelämyksestä jotain sellaista, mihin kamera ei pysty.

Kirjalahjoja vasussa Kuva: Terhi Ilosaari

VARUSTELAHJAT

Vedenkestävä EA-paketti
EA-pakettia tärkeämpää on tietää, mitä omassa pussissa on ja miten sisältöä käytetään. Siksipä lupaan itselleni joululahjaksi hankkia taatusti vedenpitävän kuoren, etsiä oikean sisällön sekä päivittää pian vanhenevan EA-korttini. Joitain retkeilijän EA-pussivaihtoehtoja Latu&Polku-lehden artikkelissa: Ensiapuvälineet kuntoon kesän retkille.

Edellisen EA-kurssini kävin yhdessä ulkoilevien kavereiden kanssa. Kerroimme kouluttajalle lajeistamme ja toiveistamme. Saimme vauhdikkaan täsmäviikonlopun, jonka aikana sattui ja tapahtui hurjia haavereita erämaissa, avun ulottumattomissa (onneksi vain kuvitteellisesti). Todellinen retkeilijän rakkaudenosoitus pakettiin käärittynä voisikin olla räätälöity, yhteinen kurssi yhdistettynä huolella harkittuun EA-pussiin.

Kiikari
Onneksi osallistuin muutama vuosi sitten lintukurssille. Yhtään lintua en oppinut tunnistamaan, mutta sainpahan hankituksi kiikarin. Nappaan kiikarin tämän tästä käteeni erityisesti keväisin, kun siivekkäät saapuvat. Vastikään opin, että ihan peruskiikarillakin voi erottaa kuun pinnanmuotoja. Muutamalla kympillä saa retkeilijälle varsin toimivan tähyilyvälineen. Vedenpitävyys ja kuminen kolhuilta suojaava pinta ovat hyviä kriteerejä niin metsissä kuin vesilläkin liikkuville.

Kyltti, jossa teksti 'Villaa'. Kuva: Terhi Ilosaari

PEHMEÄT PAKETIT

Villaa ylle

Tätäkin tekstiä kirjoittaessa on päälläni Ukuitin villaisia vaatteita. Kun haluat hankkia vaatelahjan, joka on eettinen, ekologinen, lähellä tehty, toimiva, lämmin ja ihana, osta Ukuitin villalahja. Ukuitin pieni perusleiri on Kirkkonummella, Tiukusen kotona, mistä käsin hän työllistää niin virolaisia kuin suomalaisiakin tekijöitä. Vaatteiden oivaltavat yksityiskohdat kehittyvät reippaan ulkoilun lomassa. Luulitko, että villa kutittaa? Ukuitin vaatteissa ainoa kutittava asia on pesulappu, joka on kiinnitetty tuotteisiin värikkäällä, löyhästi ommellulla langalla ja on siksi helposti poistettavissa ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Ukuitin Käpypääpaita punajuuren värisenä kehyksen läpi kuvattuna Kuva: Terhi Ilosaari

Muutama täsmävinkki Ukuit-kauppaan:

Ukuitin karkkikaupassa menee pää sekaisin. Siirrä toki valinnan vaikeus lahjansaajalle ja ilahduttaa Ukuitin lahjakortilla. Lahjakortin voi käyttää vaatehankintojen lisäksi myös packraft-retken tai retkeilijän suunnistuskurssin hankintaan.

Islantilainen villalanka ja lumihiutale Kuva: Terhi Ilosaari

Islantilainen villapaita
Kaksi vuotta sitten kirjoitin islantilaisesta villapaidasta, ulkoilijan unelmavaatteesta. Kirjoitusta luetaan edelleen ahkerasti ja siksi uskallankin väittää sekä islantilaisneulehurmoksen sekä pyöröpuikkoneuloosin elävän edelleen vahvana keskuudessamme. Jos lahjansaaja ilahtuisi valmiista villapaidasta, voit etsiä neulojia tästä jutusta: Mistä tilata islantilainen villapaita? Valmista paitaa tuskin jouluksi ehtii puikottamaan, mutta lahjakortista voinee sopia neulojan kanssa.

Jos lahjansaaja on paatunut puikottaja, ilahtunee hän lankapaketista. Suomalainenvilla.fi-sivusto on listannut islantilaisneuleisiin soveltuvat suomalaiset langat: Vaihtaisitko suomalaiseen? Jos lahjansaaja on ollut erityisen erikoiskiltti ja ansaitsee arvokkaan lahjan, voi mukaan hankkia marraskuun lopulla myyntiin tulevan Minun islantilaisneuleeni -kirjan (Otavan julkaisu).

Islantilainen petroolinsininen Alafosslopi-lanka, lumihiutale ja pyöröpuikko. Kuva: Terhi Ilosaari

Kannusta kokeilemaan jotain ihan uutta

Maarit Myllysen Väriä elämään -kuvataidekurssin ryhmät kokoontuvat joka toinen viikko. Väliviikoille saamme omatoimitehtävän. Alkuun pääsee markettivesiväreillä tai lapselta lainatuilla liiduilla ja paperin palasella. Sykähdyttävimmät työt ovat yleensä heidän, jotka ovat tarttuneet värikyniin ensimmäistä kertaa sitten yläastevuosien. Syksyn aikana olemme piirtäneet vasemmalla kädellä ja silmät kiinni. Kyse ei siis ole piirustuskilpailusta, vaan kurssin nimen mukaisesti tahdosta lisätä väriä elämään. Lahjakortti Maaritin hersyvän hauskoille ja suvaitsevaisille kursseille tai yhteinen Viiniä ja väriä -ilta olisi itselleni ainakin mieluisa lahja. Lahjakortteja voi tiedustella suoraan Maaritilta. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Huurteinen ikkuna punaisessa talossa Kuva: Terhi Ilosaari
Ikkuna Möhkön museoalueella

Lahjani yhteistyötahoille

Pian päättyvän vuoden aikana olen saanut blogini myötä tehdä yhteistyötä ilahduttavan monen kanssa. Joululahjani blogiyhteistyökumppaneilleni on suositella heitä lukijoilleni. Pakettiin voi piilottaa joko lahjakortin tai lupauksen lomasta kyseisessä kohteessa.

Pohjois-Karjalan erikoisimmat majoituspaikat luontomatkaajalle

Loma Pohjoisen Saimaan saaristossa, Rääkkylässä

Tammikuisella juttureissullani testasin majapaikkoja etätyöntekijän näkökulmasta, mutta jokaisessa majapaikassa luonnistuu myös täyteläinen lomailu. Majapaikkojen oheen listasin lähistön linkit ja vinkit luontoliikkujille.

Tumma joki johon heijastuu lumisia puita Kuva: Terhi Ilosaari
Talvinen Koitajoki Ilomantsin Möhkössä

KIERRÄTETYT IDEAT

Aikaisempien vuosien vinkit, mukana listoilla lukuisia tänäkin jouluna toimivia ideoita:

Omia salaisia joulutoiveitani

Viime jouluna tonttuarmeijan vakoilujoukot vaelsivat ahkerasti ikkunoideni alla. Raportoivat Korvatunturin päätösportaalle: ”Jos esikoiskirjailija selviää hengissä jouluun, on syytä lahjoa huolella.” Pimeässä jouluyössä kurkistelin käsittämättömään lahjasäkkiin, availin, nyyhkin ja nauroin. Viime vuoden lahjat ilahduttavat edelleen ja siksi en tohtisi mitään toivoa. Noh – jos nyt kuitenkin jotain – vähän ja salaa.

Seitsemän vuotta sitten toivoin joululahjaksi klassista soittolistaa. Edelleen toivon samaa lahjaa. Olen kaikkimusiikkinen ummikko. En ymmärrä musiikista kuin sanat, jos ovat laulettu suomeksi. En nyt ihan Für Eliseä ja Neljää vuodenaikaa korviini kaipaa, mutta aloittelijalle laadittu soittolista kuunteluohjeineen on edelleen lahjatoiveeni.

Jo edellä ylistetyistä Ukuit-vaatteista ehdottomasti kulunein on Cone Head Hoodie, kavereiden kesken käpypääpaita. Paidan saatuani päätin pitää villaisen ihanuuden pyhäpaitana. Homma lipsui hikoilun puolelle jo ensimmäisenä arkena. Siksipä toivonkin paidalle punajuurenväristä kaveria, jonka voisin ottaa silkkikääreestä vain juhlapäivinä.

Tärkein toiveista: säkillinen ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta sekä kokonainen kontillinen joulurauhaa. Joulunpyhiksi aion sukeltaa kirjavuorten väliseen laaksoon, jonne vain harvat viestit ylettyvät. Siellä lymyilen ja hymyilen kirjojen sivuja ja suklaarasiaa rapistellen. En ehkä vastaa kenenkään viesteihin. Uskothan silti, että haluan toivottaa mieluisinta mahdollista joulua myös sinulle?

Etätyöntekijä havupuun takana Kuva: Terhi Ilosaari

Tuoreimmat kirjoitukseni:

Iloa etsimässä -kirja ja kirjailija

”En ehdi kuolemaan jääkarhun aamupalana, tämä venekyyti on toistaiseksi vaarallisin paikka, mihin olen koskaan päätynyt.”

Tilaa Iloa etsimässä -kirja

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!