Title Image

Blogi

Joululahjavinkit retkeilijöille Kuva: Tom Toivonen

Joululahjavinkit retkeilijöille

Joululahjavinkkilistallani on mukana tuotteita, joiden valmistajien tai jälleenmyyjien kanssa olen tehnyt vuoden aikana jollain tavalla yhteistyötä. Olkoon tämä julkaisu joulutervehdykseni heille.

💚

Voisiko lahjapakettiin kääriä jotain mielialaa virkistävää, itsetuntoa kasvattavaa, stressiä vähentävää, keskittymiskykyä parantavaa, verenpainetta alentavaa ja myönteisesti sydän- ja verenkiertoelimistöön vaikuttavaa? Tutkimukset väittävät luonnolla olevan juuri näitä vaikutuksia. Antaisitko joululahjaksi jotain luonnossa liikkumiseen yllyttävää?

Joululahjavinkit retkeilijöille: retkipyyhe Kuva: Terhi Jaakkola

1. Retkipyyhe

Kesällä testasin kolmea hyvin erilaista retkipyyhettä: teknisesti tehokasta, pellavaista ja hamam-pyyhettä. Tarina testeistä ja tuloksista täällä.

Testin pyyhkeitä käytän edelleen monessa reissussa, mutta kaikkein keveimpiä varusteita kaipaaville vaellusreissuille ompelin kahdesta harsosta minipyyhkeen. Todellinen tee-se-itse-lahjoista haaveilevan, käsityötaidottoman lahjojan unelmavinkki! Ompeluohje: ompele valitsemallasi ompeleella kaksi harsopyyhettä yhteen. Hakaneulakin toiminee, jesari ei.

Joululahjavinkit retkeilijöille: tulukset Kuva: Terhi Jaakkola

2. Tulukset ja tulentekotaito

Selviytymiskurssilla opin käyttämään piikivipuikkoa. ”Helt suveränt!” totesi kouluttaja tästäkin välineestä ja oli oikeassa. Tämä puikko on moderni tulus, joka ei säikähdä vettä eikä lopu kesken retken. Kilteimmille voi samaan pakettiin kietaista hieman tuohta sekä lupauksen välineen käyttöopastuksesta mukavalla tulipaikalla eväiden kera.

Suomalaisistakin kaupoista vastaavaa tuotetta on saatavilla. Omat lahjapuikkoni tilasin ruotsalaisesta Wildo.se-kaupasta, koska uskon sokeasti kaikkeen, mitä selviytymiskurssin joulupukkiakin vanhempi ruotsalainen superrambo meille opetti.

Tilaukset: order@wildo.se

Joululahjavinkit retkeilijöille: riippumatto Kuva: Terhi Jaakkola

3. Riippumatto

Riippumattoilusta on vaikea kirjoittaa tolkullisia perusteluja. Selkeiden sanojen tilalle kampeaa teinimäinen hymiösikermä: sydän, sydän, sydän, suukko, hymy, nukkuva nalle, sydän, sydän, sydän.

Olen keinutellut matossa kesken sieniretken, nukkunut talvimyrskyssä vuoden parhaat unet, hikoillut pakkasyönä, kuunnellut lähestyvää sadetta, selvinnyt varusteet kuivina ennätysmärästä vaellusviikosta, katsellut tähtiä, haaveillut, lukenut kirjaa. Riippumatto tekee ihmisen onnelliseksi. Sinne eivät huolet kiipeä.

Syksyllä aloitin yhteistyön virolaisen Arboran kanssa. Yrityksen takana on pieni, intohimoinen ryhmä riippumattoilijoita. He haluavat tarjota parasta itselleen ja muille riippumattoilua rakastaville. He kuuntelevat aktiivisesti palautettani ja kertovat, miksi osa ideoista voidaan toteuttaa ja miksi joitain ei.

Päivitys 23.8.2019: Harmikseni Arboran toiminta on ainakin toistaiseksi tauolla. Etsin uutta luotettavaa riippumattoyhteistyökumppania, joiden tuotteisiin voin luottaa ja joiden arvot ovat omieni kanssa saman suuntaiset.

Kirjoituksiani riippumattoilusta:

Joululahjavinkit retkeilijöille: tarppi Kuva: Terhi Jaakkola4. Katos eli tarppi

Nukun riippumatossa ilman katosta eli nk. tarppia aina, kun mahdollista. Joskus sade yllättää ja siksi mukanani on aina Arboran tarppi. Katos on kevyt ja hyvin koko maton peittävä. Samaa katosta käytän, jos sade yllättää kesken evästauon.

Joululahjavinkit retkeilijöille: retkilahjakortti Kuva: Terhi Jaakkola

5. Retkilahjakortti

Ystävänpäiväretki, täydenkuunretki, talviretkeilynopetteluretki, tikkupullaretki, retki uuteen kohteeseen. Paketoi parhaimmille joulupaperiin lupaus yhteisestä retkestä. Ideoita kannattaa hakea Retkipaikka.fi-sivuston ehkä hieman liiankin innostavista jutuista tai vaikka tästä mehuretkitarinastani: Unelma, Omena ja Käpynaisen kirous.

Joululahjavinkit retkeilijöille Kuva: Tom Toivonen

Kuvassa haaveilen sarkahousut jalassa kätevästi päälle kietaistavasta taukohameesta. Kuva: Tom Toivonen

6. Taukohame

Ensin et ole kuullutkaan koko jutusta ja heti seuraavana päivänä huomaat TARVITSEVASI uutuutta. Kuulostaako tutulta? Säästä naispuolinen läheisesi tältä tuskalta ja anna lahjaksi taukohame.

Tällaista ihanuutta minulle ei vielä ole, joten en osaa suositella yhtään merkkiä tai mallia. Retkeilevien naishenkilöiden keskustelut paljastavat tuotteen olevan jotain sellaista, ettei kerran käytön jälkeen enää kuvittelekaan retkeilevänsä ilman. Tuotteen löydät verkosta hakemalla sanoilla: lämpöhame, taukohame, untuvahame.

Joululahjavinkit retkeilijöille: villaa ylle Kuva: Terhi Jaakkola

Lempivillavaatteitani. Päällimmäisenä äidin neulomat villahousut, alla kolme kerrosta merinovillaa, jalassa suunnistuskaverilta joskus 90-luvulla saamani upeat villasukat.

7. Merinovillaa

Kuorivaatteita ja rukkasia lukuun ottamatta kaikki vaatteeni vaihtuvat hiljalleen keinokuituisista villaisiksi ja merinovillaisiksi. Uusimmat villavaatteet eivät kutita, kuivuvat nopeasti ja lämmittävät myös märkänä.

Villavaate on myös ekoteko. Yhden suurimmista ympäristökuormista aiheuttaa vaatteen pesu. Villaista vaatetta tarvitsee pestä todella harvoin – tuuletus riittää useimpien retkien jälkeen.

Kesällä sain testattavakseni suomalaisen Keli Clothingin Apila-paidan. Pyöräilin paidassa Suomen kesän kuumimman viikonlopun ja huomasin pukeutuvani samaan paitaan läpi kesän päivästä toiseen. Paitaa hypistelleet eivät uskoneet materiaalia villaksi.

Joululahjavinkkejä retkeilijöille: hetki aikaa kirjan kanssa Kuva: Tom Toivonen

Muistathan antaa itsellesi lahjaksi jotain erityistä? Ehkä ylellisen yksinäisen yöretken, karkumatkan kirjan mukana tai listan kehuja?

Aikaisempien vuosien joululahjavinkit:

KOMMENTIT

  • 4.12.2017
    reply

    Aiju

    Tuohi ja tulukset! Ihan mahtava idea. Menee tänä jouluna toteutukseen.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!