Title Image

Blogi

Riippumatoissa ennen Jukola-osuutta 2018

Jukolan viesti 2019: etähuhuilua ja edellisten vuosien elämyksiä

Ensi viikonloppuna on suunnistajan joulu, juhannus ja syntymäpäivä samassa paketissa. Jukolan viesti juostaan tänä vuonna Kangasalan maastoissa, noin 20 kilometriä Tampereelta itään.

Jukolan tutut äänet, leirin pystyttely, yön tunnelma, omalle osuudella valmistautuminen, muiden puolesta jännittäminen, iloitseminen ja välillä harmittelukin – nämä ja tuhat muuta aisteja kutittavaa asiaa vievät aina mennessään.

Vierivät sammalet valmistautuvat Jukolan viestiin vuonna 2018

Joukkueemme hengennostatusta viime vuoden Jukolasta. Nyt en harmikseni muista, kuka otti kuvan. Jos se olit sinä, kerrothan, niin vaihdan kehut tämän tekstin tilalle.

Vuosi vuodelta olen enemmän pihalla siitä, kuka mahtaa johtaa viestiä. Mitä kärjessä tapahtuu? Vuosi vuodelta tapahtuman seuraaminen on tehty helpommaksi ja kiehtovammaksi. Hilla Blomberg kuiskii pensaasta enää kokeneimpien muistoissa, nyt koko metsä saapuu ruudulle. Kotimatkalla mietin aina: Jonain vuonna istun vain sohvalla ja seuraan viestiä. Nyt voisi olla se vuosi.

Jukolan viestin seuraaminen ulkomailta käsin

Jukolan viestin sivusto opastaa, miten tapahtumaa voi seurata: Jukola.com – Seuraa viestiä. Olen Islannissa, enkä kauhukseni löydä mitään tietoa ulkomaalaisille katsojille. Otsalamppu valahtaa päästäni pettyneenä. Ehkä Yle:ltä löytyisi lääke murheeseen? Vastaus saapuu pian sähköpostiini: ”Ikävä kyllä Yle ei ole oikeuksien omistaja, vaan oikeutemme on maarajattu Suomeen. Eli Ylen lähetyksiä et ikävä kyllä näe Islannissa.” Pettymysten pettymys!

Vierivät sammalet valmistautuvat Jukolaan vuonna 2018

Viime vuoden suppien pohjilla oli pahamaineisia kivikoita. Joukkueemme valmistautuu henkisesti kohtaamaan kivet ja kannot.

Pettymystä kestää 13 minuuttia, sitten saan uuden viestin:

”Jos kotikuntasi on Suomessa ja sinulla on Yle Tunnus, EU:n siirettävyysasetus mahdollistaa Areenan sisältöjen käytön EU-alueella, siis myös Suomen ulkopuolella. Yle Areenan kaikkia videosisältöjä voi katsella Areena-sovelluksilla EU-alueella kirjautumalla palveluun Yle Tunnuksella ja vahvistamalla kotipaikaksi Suomen.” 

Riemua kestää tovin, kunnes tajuan: Islanti ei ole EU-maa. Höh.

Päivitys 14.6.2019 Pettymyksestä uuteen ilopomppuun! Jukolaa voi sittenkin seurata myös EU:n ulkopuolelta! Ystävän vinkistä löytyi tämä: Live.Jukola.com 18 €:n maksulla siis mukaan Jukolan yöhön. Hurraa!

Jukolan viestin hengennostatusta vuodelta 2018

Metsään mennään yksilöinä, viesti juostaan yhdessä. On tärkeää olla joukkue.

Palopuheeni juoksijoille

Tämän saman saarnaan joka vuosi omille joukkuekavereilleni. Nyt en ole paikalla, joten paasaan blogin välityksellä.

  1. Tarkista, että kartassasi on kaksi numeroa oikein: joukkueen numero ja osuuden numero.
    • Sekä kartan ojentaja että osuudella lähtevä tarkistavat tämän. Vastuu kannetaan yhdessä.
  2. Tarkista koodi ihan jokaisella rastilla, myös viimeisellä.

Molemmat ohjeet tuntuvat hönteiltä, kun paidassa ei ole kisatoho, mutta metsässä kaikki muuttuu. Järki karkaa, jano sulattaa aivot ja tuhannet muut tohoilijat näyttävät tietävän, mitä tekevät. Eivät hekään tiedä. Lähes joka vuosi joku huippujoukkueistakin sortuu yllämainittuihin numerovirheisiin. Meitä puulaakijoukkuetaapertajia ei haittaa lainkaan, jos joukkuekaveri viipyy metsässä viidestä kuuteen tuntia. Yhteislähdön (sanan selitys sivulla 19) ansiosta kaikki pääsevät juoksemaan, mutta numerovirheen sattuessa eivät välttämättä pääse.

Vierivät sammalet vuoden 2018 Jukolassa. Koko joukkue kuvassa.

Vierivät sammalet vuoden 2018 Jukolassa.

Erilaisia Jukola-elämyksiä

Historian kuraisin Jukola

Vuoden 2016 Jukolaan sain yhdessä muiden iloisten kanssa houkuteltua ennätysmäärän ensikertalaisia mukaan. Muistan kuinka yksi kysyi, voiko puu kaatua päälle. Vakuuttelin, ettei sellaista vaaraa ole ja pian joku sai puun vaarallisesti niskaansa. Uimme kurassa. Olin kauhuissani. Menetänkö jokaisen ystäväni. Näin ei onneksi käynyt. Jos olet lähdössä ensimmäistä kertaa mukaan, suosittelen tuon vuoden ensikertalaisten haastattelun lukemista:

Vanhentunut rikos

Kaksi vuotta sitten listasin Jukola-kirjoitukseeni kaikki elämäni Jukola-viikonloput ja tunnustin vanhentuneen rikoksen.

Talkootöistä taivaalle

Kuopion kupeessa, Vehmersalmen Jukolassa elin viikonlopun talkootöissä. Jos et ole vielä kokenut tapahtumaa talkootyöläisenä, suosittelen vahvasti.

Töissä pöly-yössä

Viime vuoden Jukola tullaan muistamaan historian pölyisimpänä. Pöly tunkeutui korvien uumeniin ja ihon kolosiin, mutta loi valokuviin taikatunnelman. Tämähän sopi minulle mainiosti, koska olin ensimmäistä kertaa Jukolassa paitsi juoksemassa myös ihan työreissulla. Kirjoitin ja kuvitin tapahtumasta PEFC Suomelle jutun: Historian suurin Jukola juostiin sertifioiduissa, vastuullisesti hoidetuissa metsissä – mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Riippumatoissa ennen Jukola-osuutta 2018

Vuoden 2018 Vierivien sammalten osuudet 1. ja 2. Kerrankin minä syön kuvassa ja Helena hymyilee – yleensä työnjako on päin vastoin. 🙂

Nautinnollista Jukola-viikonloppua ihan jokaiselle!

Linkit:

 

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!