Title Image

Blogi

Melrakkanes Lighthouse Iceland Photo: Terhi Jaakkola

Kansainvälinen majakkapäivä 2019 ja top-7-elämyslistani

Sisällä majakassa on kylmää ja kosteaa. Kovat seinät hohkavat viileää vastaanottoaan vuodenajasta riippumatta. Kun merellä kohtaa majakan valopyyhkäisyn, on jotain jännittävää tekeillä – olen liikenteessä pimeässä. Mikä tekee majakoista niin mystisen romanttisia ja vastustamattoman vetoavia?

Majakan valohuone Kuva: Terhi Jaakkola

Valohuoneessa yöttömänä yönä, napapiirin tuntumassa

Tänään 18. elokuuta 2019 vietetään Suomessa majakkapäivää. Wikipedia kertoo kansainvälisen majakkapäivän edistävän yleisön tietoisuutta majakoista ja loistoista sekä niiden säilyttämisen ja restauroinnin tarpeesta. Päivän kunniaksi ryhdyn listaamaan mielessä majakoita, jotka olen saanut kunnian tavata. Ensin mieleen nousevat viime viikkojen islantilaiset, sitten Bengtskär. Muistitkortteja kahlatessa ällistyn – näitähän on aika paljon.

Majakka-aiheinen top-7-elämyslistani:

1. Bengtskär retkiluistellen

Bengtskär majakka Kuva: Terhi Jaakkola

Pohjoismaiden korkein majakka: Bengtskär

Kun mahdottomasta tulee mahdollista, meri jäätyy sieltä, mistä ei yleensä ja seikkailutyypit ovat valmiina ihan kaikkeen. Retki, jota eläessään ymmärsi hyvin: Tämä on kerran-elämässä-reissu. Tarina tuosta retkestä: Bengtskär – retkiluistelijan lottovoitto

2. Yö majakan valohuoneessa ja muut retket Melrakkanesin majakalle

Melrakkanes Lighthouse Iceland Photo: Terhi Jaakkola

Yksi Islannin pohjoisimmista majakoista yöttömän yön valossa kesäkuussa 2019

Koillis-Islannin karun niemen, Melrakkanesin majakasta on tullut viime kuukausien aikana kestosuosikkini. Taivalsin majakalle itsenäisyyspäivänä 2018 lumikinoksiin upoten, kesäkuussa palasin ja vietin mystisen yön valohuoneessa yötöntä yötä ihmetellen. Heinäkuussa toteutin pitkään suunnitellun vaelluksen paikallisen suosikkioppaani kanssa. Vaelluksen ensimmäisen yön nukuimme juuri tämän majakan juurella.

Melrakkanesin majakka Kuva: Terhi Jaakkola

Melrakkanes keskikesän yövalaistuksessa

3. Alandia Suursaari Race -avomerikisan majakat

Suursaaren majakka Kuva: Terhi Jaakkola

Majakka Suursaaren eteläkärjessä

Alandia Suursaari Race -avomerikilpailussa majakoita sivutetaan useita. Tunnelma on ainutlaatuinen. Tätä olen yrittänyt kuvat mm. näissä kirjoituksissa:

Alandia Suursaari Race -purjehduskilpailu: Venäjällä tuulta etsimässä
Suursaari Race eli sinne ja takaisin (2016)
Alandia Suursaari Race 2017: Ennakkotunnelmia ja maakravun kysymyksiä

4. Jussarö – retkiluistelupummien superviikonloppu

Jussarön majakka Kuva: Tom Toivonen

Jussarön majakka Kuva: Tom Toivonen

Piti lähteä vähän luistelemaan. Jussarön majakalla kohtasimme kaltaisiamme, ja siitä se ajatus sitten lähti. Löysimme itsemme Hangosta. Hysteeristä. Ihanaa. Ja paikoitellen niin hyvää jäätä, että tätä kirjoittaessakin kaiho kuopaisee suolaisen makeasti jostain rintalastan alta. Raportti reissusta: Retkiluistelupummien perusviikonloppu

Valokuvaaja Jussarön majakan seinällä Kuva: Tom Toivonen

Jussarön majakan seinällä Kuva: Tom Toivonen

5. Utö lokakuussa

Utö – majakka ja savupiippuja lokakuussa Kuva: Terhi Jaakkola

Pitkään haaveilemani retki ulkosaaristoon karun kelin aikaan toteutui vihdoin. Reissutarinaa kirjoittaessani en tiennyt, että yhdestä ideasta poikisi taas tuhat uutta. Raportista innostuneena Saana kutsui minut mukaansa arktiselle purjehdukselle ja Utön oppaan sivulauseen innoittamana päädyin haastattelemaan Utön ultraajaa.

6. Majakkamaalari Mathilde Morantin haastattelu

Raufarhöhnin majakka ja traktori, Islanti Kuva: Terhi Jaakkola

Islantilainen lammasfarmari sivutyössä – tyhjentämässä nähtävyystasanteen roskista

Väärinkäsityksestä riemastuneena etsin käsiini ranskalaisen majakkamaalari Mathilden. Viestiä toiveikkaana luonnostellessa en tiennyt saavani paluupostissa aivan uskomattomia tarinoita Islannista. Lue Mathilden haastattelu täältä: Majakkamaalari Mathilde Morant

7. Retki Islannin pohjoisimmalle majakalle

Hraunhafnartangi lighthouse Photo: Terhi Jaakkola

Hraunhafnartangi lighthouse

Kesäkuu 2019 oli Koillis-Islannissa poikkeuksellisen sateinen. Odotin vetisten pilvien väistymistä, jotta pääsisin sopimani maalausurakan kimppuun. Poutaa odotellessa ehdin elämään lammastilan pojan kanssa seikkailun jos toisenkin. Yhden niistä teimme Islannin pohjoisimmalle majakalle, Hraunhafnartangin niemelle.

Loisto Montenegrossa, Kotorin lahdella Kuva: Terhi Jaakkola

Loisto Montenegrossa, Kotorin lahdella

Listalta täpärästi karsiutuivat Adrianmeren lukuisat majakat – Kroatian saariston karut ja valkoiset rakennukset ja Montenegron mustien vuorten edustan kovia kokeneet luotsaajat sekä Porkkalan majakat. Jälkimmäisistä kirjoitin viime kesänä Retkipaikka.fi-sivustolle: Yhdeksän Kirkkonummen saarta ja yksi hylkeille varattu majakkaluoto: suosituskohde horisontin haikailijoille ja majakkabongareille

Hyvää kansainvälistä majakkapäivää itse kullekin!

Jälkikirjoitus:

Koostetta kirjatessani havahdun majakoiden upeuteen. Maailma menee menojaan ja majakoiden merkitys muuttuu. Miten voisin varmistaa näiden säilymisen? Juuri ennen tekstini julkaisua lähetin hakemukseni Suomen majakkaseuran jäseneksi. Aktiiviksi en lupaa heittäytyä, mutta haluan edistää Suomen majakoiden säilymistä vähintäänkin 20 eurolla vuodessa.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!