Title Image

Blogi

Kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola

Kansallispuistot – Suomen upein hotelliketju

Piposilmillä-Miljan blogista pöllin vuosi sitten nerokkaan ajatuksen: ”Matkabudjetti on ollut pieni, joten olen hotellihakupalvelun sijaan naputellut selaimeen osoitteeksi yleensä Metsähallituksen sivut: Luontoon.fi.”

Kansallispuistothan ovat todellakin Suomen sykähdyttävin hotelliketju! Palvelut ovat huippuluokkaa ja tarjolla juuri niitä asioita, joita arvostan. Tämän hotelliketjun sivuilla vierailin myös kesäkuun Jukola-reissua suunnitellessani, kun puuduttava 6-tie ilman pientä seikkailua ei houkutellut.

Kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola

Tunnistatko tämän Valkmusan kaunokaisen?

Yhden etätyöpäivän turvin sain aseteltua menomatkaan kaksi kansallispuistoa yhden hinnalla: Kymenlaakson Valkmusa ja Pohjois-Karjalan pikkuruinen Petkeljärvi.

Valkmusan pitkospuut | Kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola

Valkmusan kansallispuisto ja suvinen suo

Valkmusan kansallispuiston olen ohittanut olankohautuksella. Sehän on pelkkää suota. Olen ymmärtämättömänä etsinyt paikkoja kallioilta ja veden ääreltä, syvistä metsistä. Onneksi Kymenlaakson suursuo änkesi lähes väkisin reitilleni.

Lakka kukkii Valkmusan suolla | Kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola

Reissukaverin aamuyöllä napsimat kuvat paljastivat meidän nukkuneen uskomattoman upean usvan sylissä. Yöhipsinnän sijaan keskityin aamun valoon. Heräsin kulkemaan pitkospuille yhdessä auringon kanssa. Kesäkuisella suolla lintujen aamuäänet veivät tajun. Kuvittele kaikkien kliseisin kesä-Suomi-järvi-maisema ja siihen ylikorostettu ääniraita. Kerro tämä sadalla. Sellaiselta kuulosti Valkmusa auringonnousussa.

Kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola

Petkeljärven kansallispuisto ja Keltasilmän laavu

Petkeljärven kansallispuistossa saa leiriytyä vain leirikeskuksessa. Leiriytyminen merkittyjen leiripaikkojen ulkopuolella on kielletty kaikissa kanssallispuistoissamme. Toiveikkaana lähetän kyselyn Suomen luontokeskukseen, Haltiaan. Ehkä riippumatossa saisi nukkua missä vain? Palvelupäällikkö Liisa Neuvonen vastaa:

Retkiruoka Kuva: Terhi Jaakkola

Aamiainen Valkmussan kansallispuistossa. Mukana omaan juureen leivottua ruisleipää ja juuri ennen retkelle lähtöä jauhettua kahvia, maitoa ja maidonvaahdotin. Joistain herkuista en tingi.

”Leiriytymisellä tarkoitetaan majoitteen tai vastaavan pystyttämistä sekä esim. makuualustalla nukkumista taivasalla ja tarkastelussa on luonnon kuluminen. Ei siis ole väliä onko majoite pystyssä yön yli vai päiväunien ajan. Leiriytyminen on haluttu ohjata tietyille alueille, jotta maaston kulumista voitaisiin minimoida.

Vaikka puissa roikkuvat Tentsile-teltat sekä riippumatot eivät kuluta aluskasvillisuutta samalla tavalla, kuin maassa oleva teltta, alueella oleskelu voi aiheuttaa maaston kulumista. Puut ja niiden pintalajisto voivat myös kärsiä, jos teltta tai riippumatto viritetään puihin. Suojaamattomana puun rungot voivat kulua ja näin olleen puut kärsivät.”*

Polkujuoksija Petkeljärvellä | Kansallispuisto Kuva: Tom Toivonen

Säästyköön myös Petkeljärven luonto jäljiltämme! Karistelen ajomatkan kankeuden ja pölyt Petkeljärven kansallispuiston poluille, mutta riippumatot viritämme puiston ulkopuolelle, käsittämättömän upean Keltasilmän laavun kupeeseen.

Tuntuu rikolliselta saada täysin omaan käyttöön jotain niin upeaa, kuin Keltasilmän laavu. Siistin laavun lisäksi, kahden pienen lammen välissä on siisti puucee, puuvaja ja todellakin kaksi kirkasta lampea uima-altaina. Mitä muuta voisin hotelliltani toivoa?

Kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola

Keltasilmän laavulla ilahdutti siisti grillipaikka.

Herään aamulla sitkeään ininään. Riippumaton vihreäksi luulemani ötökkäverkko onkin musta. Näin paljon ihailua en ole koskaan saanut osakseni. Fanit odottavat janoisina lähtöäni tästä luksushotellihuoneesta.

Epätodellista oloani yltiöhemmoteltuna superdiivana lisää entisestään suoraan hotellihuoneeseni kannettu aamukahvi. Itikat inisevät pettyneinä.

Kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola

Huonoin puoli luonnon omissa hoteilleissa on se, että matkaan on aivan mahdotonta lähteä. Riippumaton keinutellessa ihmettelen: miksi haluaisin olla missään muualla, kuin täällä?

Edessä olevat Venla- ja Jukola-osuudet muistuvat onneksi mieleen. Taas kerran lähden mielessä lupaus: tänne palaan pian.

Kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola

Suomen luonto -haasteen säännöt kirjoittajille:

  • Ota haaste vastaan ja tutustu sinulle entuudestaan tuntemattomaan Suomen kansallispuistoon tai valtion retkeilyalueeseen
  • Kerro valitsemastasi kohteesta ja siitä, mitä luonto sinulle merkitsee
    • Tätä kirjoittaessani matkaan kohti minulle toistaiseksi tuntematonta Lemmenjoen kansallispuistoa. Hoitelen tämän kohdan haasteesta kirjoittamalla elämyksistäni Lemmenjoella. Mitä luonto minulle merkitsee? Olkoon blogini jokainen kirjoitus oma vastauksensa tähän.
  • Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa
    • Kiitos Live now dream later -blogin Saana tästä haasteesta ja monista hilpeistä jutuista, jotka alkoivat yhdestä twiitistä! Norppa on minulla vielä näkemättä. Onneksi tiedän, mistä ohjeet löytyvät, kun on norppabongauksen aika.
  • Haasteeseen voi ottaa osaa kuka vaan ilman erikseen haastamistakin. Mitä enemmän Suomen upeasta luonnosta tuotetaan sisältöä, sen parempi!
  • Nimeä ja linkitä 5 sisällöntuottajaa, jotka haluat haastaa mukaan Suomen upean luonnon esiin nostamiseen
    • Muokkaan tätä sääntöä ja haastan sinut, joka hämmennyksekseni ja ilokseni edelleen luet tätä tekstiä. Viethän itsesi kansallispuistoon? Kerro vierailustasi halumassasi kanavassa. Ehkä kommentoit tätä tekstiä tai jaat kuvan omaksesi tuntemassasi some-kanavassa ja yllytät muutkin mukaan?
  • Lisää postauksen loppuun haasteen säännöt ja linkki haasteen aloittaneeseen Kohteena maailma -blogin postaukseen
    • Kiitos Kohteena maailma -blogi Rami tästä hauskasta aloitteesta!

*Riippumattoni ripustan aina leveitä nauhoja tai tarkoitukseen valmistettuja puunsäästäjiä käyttäen, jotta puihin ei yöstäni jäisi mitään jälkiä.

Lisää kansallispuistojen säännöistä kannattaa lukea Rinkkaputki-blogin: Kansallispuiston säännöt ja rajoitukset -kirjoituksesta.

KOMMENTIT

  • 9.9.2017
    reply

    Jes, olenkin odottanut, milloin vastaat haasteeseen. Hetkeäkään en epäröinyt, ettekö niin tekisi. Sitä paitsi en kestä noita sun retkieväitä. Nälkähän tässä tulee…

    Somen maailma on kieltämättä ihmeellinen. Yksi lyhyt 140 merkin twiitti voi saada paljon hyvää aikaan! <3

      • 9.9.2017
        reply

        Olenpas haastava ihminen! 😀 En malta odottaa Lapin-kuulumisia. Saatanpa itsekin päätyä tässä kuussa vielä Aavasaksalle orastavaa ruskaa ihastelemaan. Lappiahan sekin on! 🙂 Minne olet lähdössä vaeltamaan?

  • 15.9.2017
    reply

    Hei, ihana juttu! Ja kiitos Rinkkaputken linkittämisestä, olin hieman blogipimennossa viikon enkä huomannut ennen kuin vasta nyt. 🙂

      • 18.9.2017
        reply

        Voi juku, kiitos taas! Hetta-Pallas-reitin opas on muuten osa minun erä- ja luonto-oppaan opintoja, tein sen erityisosaamiseen perustuvan näytön osaksi, digimateriaaliksi. Lokakuussa tutkintolautakunta sen(kin) vielä arvioi ja sitten selviää, kelpasiko se heillekin ja tuleeko minusta erä- ja luonto-opas sinä päivänä vai joskus myöhemmin. 🙂

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!