Title Image

Blogi

Kirjavinkit riippumattoon Kuva: Jukka Jaakkola

Kirjavinkki: höyhenenkevyttä lukemista riippumattoon

Juhannuksen keikuin pienen veneen sylissä, hurmaavan hyperaktiivisesta kesän alusta palautuen ahmin Lori Nelson Spielmanin kirjaa: Kymmenen unelmaani (The Life List, 2013). Kirjojen keskellä -blogi kuvaa tätä hotkintani kohdetta osuvasti: Kymmenen unelmaani sopii täydellisesti luettavaksi sellaiseen tilanteeseen, kun ei millään jaksaisi oikein mitään.

Kirja on kepeä kuin kolme pussia vaahtokarkkia ilman sokerihumalaa ja pahoinvointia. Päälle kaipaan rapeaa elämänkertaa.

Kirjavinkit riippumattoon Kuva: Jukka Jaakkola

Kirjaston kepeät kirjaterveiset

Elämällä omaa elämää voi elää yhden elämän. Tunnetusti lukemalla voi elää useita. Voisiko yksi näistä luetuista elämistä olla ihan kepeä? Sellainen, jossa rakkaus ei ole tuhannen kiven takana, ongelmat ovat keskisuuria ja ratkottavissa eikä ihmisiäkään kuole ihan mahdottomasti? Elämä, jossa olisi jatkuvasti lohdullinen vire? Kuka osaisi neuvoa tällaisten kirjojen ääreen?

Lähetän kysymykseni kirjastoon, ammattilaisten pohdittavaksi: ”Kirjoitan blogissani mm riippumattoilusta. Kesälomalaisille haluaisin julkaista listan tällaisista kepeistä, lohdun ja ilon tuovista kirjoista, joissa on hieman kesätuulta mukana. Ajattelin, että olisi mukavaa suositella kirjoja, jotka löytyvät ekirjastosta tai äänikirjoista, jotta myös jo lomalle karanneet voisivat nämä hankkia riippumattoonsa. Ehtisikö teistä joku vinkata tällaisia kirjoja? Mitä siis suosittelette sähköisistä – ekirjoista tai äänikirjoista suoraan kesäriippumattoon?”

Riippumattoretkellä Nuuksiossa Kuva: Jukka Jaakkola

Pyhä hetki: santsikuppi & kirja. En ole tavattavissa kenellekään.

Ilokseni kirjasto vastaa pian: ”Kuvaamaasi höyhenenkevyttä lomalukemista löytyy parhaiten, kun Helmet-hakuun kirjoittaa chick lit ja rajaa haun koskemaan e-kirjoja. (Hakutulos täällä.)
Halutessaan voi rajata myös kielellä tai vain äänikirjoihin.

Esimerkkejä suomenkielisistä uudehkoista kirjoista:

  • Kesä kasiysi  / Sirpa Saarikoski
  • Avokadopastaa : romaani  / Kia Walli
  • Kymmenen unelmaani  / Lori Nelson
  • Puppiduu  / Laura Paloheimo
  • Tee se itse -vauva : romaani  / Karoliina Sallinen
  • Bridget Jones : vauvapäiväkirja  / Helen Fielding”

Puppiduu ja kaksi vauvaa. Vaikka juuri mainitsemani Lori Nelson löytyykin listalta, en ihan vakuutu näistä. Halusin kevyttä, en halvahkoa. Lupaan maistella listalta jonkun ja myöntää olevani väärässä.

Kirja ja riippumatto Kuva: Terhi Jaakkola

Pieni kirjakateus. Riippuvalla ystävällä ihan huippukirja menossa.

Astetta enemmän purutuntumaa Isomieli.fi-sivuston Marko Suomelta

Marko Suomen Facebook-postaukset saavat usein aivomurot rasahtelemaan hyvällä tavalla. Hän on mies, joka tunnustaa julkisesti ja usein rakkautensa suklaaseen ja kirjoihin. Kahvakuulaa unohtamatta. Mitä Marko suosittelisi kesähenkiselle riippumattoilijalle?

Markon lista on hykerryttävä.
Jorma Sairanen: Daddy Cool
Hauska ja avartava sukellus suomalaisen tv-viihteen kulisseihin, joka toimii vaikka kaikki ohjelmat ja hahmot eivät olisikaan tuttuja.

Janne Salminen: Pientareilla on paljon raatoja
Tiiviitä, inhimillisiä ja oivaltavia novelleja.

Neil Gaiman & Terry Pratchett: Hyviä enteitä
Ratkiriemukas kirja maailmanlopusta. Miten se on edes mahdollista? Gaiman ja Pratchett yhdistelevät hienosti mytologioita ja arjen parodiaa hulvattomaan yhdistelmään.

Italo Calvino: Paroni puussa
Perheriidan päätteeksi perheen poika ilmoittaa lähtevänsä kotoa ja muuttavansa loppuiäkseen puuhun. Onnistuuko puussa asuminen?

Jennifer Egan: Aika suuri hämäys
Hauska ja yllättävä monella eri aikakaudella tapahtuva kirja, josta yksi osuus on kokonaan powerpoint -esityksenä

Kiitos Marko! Näistä aion hotkia monta ja suuttuessani harkitsen varmasti muuttoa puuhun.

Mitä, tuntuuko, ettet ehdi lukemaan näitä kaikkia? Lukaisepa Markon loistava kirjoitus Isomieli.fi-sivustolta: Näin luen paljon kirjoja, vaikka ei ole aikaa.

Kirjavinkit riippumattoon Kuva: Jukka Jaakkola

Joskus on hyvä laittaa kirja taskuun ja vain kuunnella ja tunnelmoida

Kesäloman lukumenu ja keittiön terveiset

Loman parhaita hetkiä on se, kun on saanut hätäilevimmän lukunälän hiljentymään ensimmäisellä lomakirjalla ja voi oikaista loppuloman kirjapino vatsanpäällä tunnelmoimaan. Minkä lukisin seuraavaksi? Missä järjestyksessä pino kannattaisi nauttia? Aperitiivit on nautittu. On aikaa maistella koko menu läpi.

Juuri tällaisena hetkenä päätän ennen uuden kirjan aloitusta nauttia ikään kuin terveisinä keittiöstä Pipo silmillä -blogin Urheilu – ja seikkailuaiheisia kirjavinkkejä -listan. Herkkua! 26 kirjan listalta olen lukenut viisi ja kaksi on jo jonossa. Miljan lista ei kaikilta osin täytä etsimääni höyhenenkepeyttä, mutta elämänmakuisuutta löytyy sitäkin enemmän.

Olen saanut vastata yllättävän usein kysymykseen: mitä riippumattoa suosittelet. Tänään vastaukseni on: ei merkillä väliä, kunhan taskuun mahtuu hyvä kirja ja otsalamppu.

Saariston pieni rengasreitti Kuva: Terhi Jaakkola

Muita kirjoituksiani riippumattoilusta ja lukemisesta:

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!