Title Image

Blogi

Kitee vinkit polkujuoksijalle - Edessä oravanmarja, taustalla kaksi polkujuoksijaa, ympärillä tumma kuusimetsä Kuva: Terhi Ilosaari

Kitee: 5 vinkkiä polkujuoksijalle

Yhteistyössä Kiteen kaupungin kanssa

Pontikka ja pesäpallo – usealle ensimmäiset Kiteestä mieleen juolahtavat asiat. Paikkakunnalla on kuitenkin tarjota herkkuja myös kolmannen kovan peen ystäville, siksi lähdinkin seikkailemaan Kiteen poluille polkujuoksevien ystävieni kanssa. Kiteen keskustaan saavuttaessa huudahtivat nämä, Kiteellä ensi kertaa vierailevat: ”Täällähän on vilkasta!”

Polkujuoksu Kitee: HutsiTrail Kuva: Terhi Ilosaari

Yhdessä tutustuimme HutsiTrailiin sekä Kiteen Erä- ja riistapolkuun. Näistä kokemuksista, paikallisten neuvoista ja omista karttatutkimuksistani koostin alle listan vinkkejäni Kiteellä vierailevalle – ja toki myös asuvalle – polkujuoksijalle.

Polkujuoksuvinkit Kitee - HutsiTrailin opaskartan äärellä kaksi polkujuoksijaa Kuva: Terhi Ilosaari

1. Polkuvinkki nousumetrejä hakevalle: HutsiTrail, Karelianpolut

Muistikuvissani Hutsin hiihtolatu on yhtä ylä- ja alamäkeä, haaranousu on muuttunut toisinaan tahmeaksi tepasteluksi. Sen sijaan mäenlasku Hutsin urheilukeskuksen kuoppaan, läpi risukkoisen rinteen, silloin, kun pehva oli puolimetriä nykyistä lähempänä mäkeä, oli kaikkea muuta kuin tahmeaa. Nämä jyrkät muistot mielessäni lähdin tutustumaan HutsiTrail-reittiin kavereideni kanssa keskellä kesäkuun hellettä.

HutsiTrail on osa uutta Karelianpolut-reitistöä. Hutsin urheilupuiston parkkipaikan reunamalta löytää helposti taulun, jossa on kaikki kolme Kiteellä kulkevaa Karelianpolut-reitistön lenkkiä sekä niihin helposti liitettävät luontopolut. Jos kaipaisin leppoisampaa taivalta, valitsisin ehkä HutsiTrailin sijaan samoissa maastoissa kulkevan, keltaisella merkityn luontopolun. Jos taas olisin pitkää ja tehokasta polkulenkkiä vailla, yhdistäisin HutsiTrailiin läheisen PeltolaTrailin sekä Hutsin luontopolun.

Polkujuoksuvinkit Kitee - HutsiTrail kyltti auringonpaisteessa sinistä taivasta vasten Kuva: Terhi Ilosaari

Kaikki Karelianpolun lenkit ovat polkujuoksijalle helppoja kulkea, koska opasteet on sijoitettu maastoon myös vauhdikkaita maastopyöräilijöitä ajatellen. Reitistö onkin tarkoitettu mahdollisimman monipuolisesti eri tavoin luonnossa liikkuvia varten. 14.8.2020 selviää, kisataanko reiteillä tänä vuonna maastopyörin käytävä Tour De Karelianpolut.

Polkujuoksuvinkit Kitee - Reitti risteää frisbeegolfradan kanssa, turvallisesti tosin. Kuva: Terhi Ilosaari
Fribeegolfin harrastaja Kiteen Hutsin urheilupuiston radalla Kuva: Terhi Ilosaari
Polkujuoksu Kitee - Mobo-rasti Hutsin urheilupuistossa HutsiTrailin varressa Kuva: Terhi Ilosaari

Hutsin urheilukeskus yllätti myönteisesti monipuolisuudellaan. Jos seurueessa sattuisi olemaan vain yksi innokas polkujuoksija, löytyisi muillekin todennäköisesti mielenkiintoista puuhaa. Metsässä puikkelehti houkuttelevan näköinen frisbeegolf-rata, supan pohjalla vilkkui mobo-rastitolppa ja lähempää uimahallia kuului touhukkaita ääniä niin rantalentopallokentän kuin skeittirampinkin suunnalta. Lenkkihiet on helppo huuhtoa Hutsin uimahallissa.

Lähtöpaikka: Hutsin urheilukeskus, Urheilutie 7, Kitee

Kitee vinkit polkujuoksijalle - Edessä oravanmarja, taustalla kaksi polkujuoksijaa, ympärillä tumma kuusimetsä Kuva: Terhi Ilosaari

2. Polkuvinkki aloittelijalle Kiteen erä- ja riistapolku

Rauhallinen kohde, maltilliset nousumetrit, merkityt reitit ja uimaranta. Mitäpä muuta voi aloittelija toivoa? Kiteen erä- ja riistapolulla voi lajin aloittelija ottaa ensimmäisiä askelia kiertäen ensin toiseen vain hieman yli kahden kilometrin mittaisen lenkin ja koukkuun jäätyään herkutella myös toisen lenkin. Polku tarjoaa sopivasti niitä elementtejä, mitä aloittelija useimmiten hämmästelee: tasapainoa koettelevia kiviä ja juurakoita. Mitään extremistin juurakkoviidakko ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan maltillinen maistiainen vasta-alkajalle.

Kiteen erä- ja riistapolku - polkujuoksijoita Kuva: Terhi Ilosaari

Reitille mukaan lähtenyt luontoliikunnan monitoimiystävä esitti hyvän kysymyksen: onkohan oikein ohjata tänne polkujuoksijoita, kun polun nimi on erä- ja riista. Kysymys jäi mieleen seikkailemaan. Polkujuoksija saattaa innostuessaan olla melkoinen kaahottaja. Paikan polkuja ylläpitää Muljulan kyläyhdistys ja sieltä sain ilokseni kiinni eräpolun varausvastaavan Raimo Timoskaisen.

”Kiteen erä- ja riistapolku on luontoretkikohde, tarkoitettu luontoon tutustumiseen ja luonnossa liikkumiseen. Liikkuminen on rajoitettu vain henkilökohtaisella lihasvoimalla tapahtuvaksi. Jos joku haluaa kiertää polun juosten, en näe siihen mitään estettä. Polkujuoksu joukkotapahtumana edellyttää alueen varausta tapahtumaa varten.” opastaa Timoskainen.

Polun, kyläyhdistyksen ja varattavien tilojen tiedot löytyvät Muljulan kyläyhdistyksen sivuilta.

Lumpeen lehti Kiteen erä- ja riistapolulla Kuva: Terhi Ilosaari
Kiteen erä- ja riistapolun luonto ilahdutti monipuolisuudellaan. Kauniit neulaspolut ja viilentävät vedet loivat mukavaa vaihtelua kulkuun.

Miten löytää perille?
Kolme kilometriä Tolosenmäen risteykseksestä (teiden 6 ja 482 risteys) luoteeseen. Opastaulu tieltä # 482. Useimmat navigaattorit löytänevät haulla: Kiteen erä- ja riistapolku

Vinkkejäni polkujuoksun aloittelijoille näissä kirjoituksissa

Polkujuoksuvinkit Kiteelle Kuvassa kaksi polkjuoksijaa Kuva: Terhi Ilosaari

3. Polkuvinkki talvijuoksijalle

Karelianpolkujen PeltolaTrailin kanssa samasta pisteestä lähtee talvisinkin auki pidettävä viiden kilometrin mittainen TalviTrail.

Lähtöpaikka: Arppentie 6, Kitee (terveyskeskuksen parkkipaikka)

Ajatuksiani talvijuoksijalle: Polkujuoksijan parempi talvi

4. Polkuvinkit suunnistustaitoisille

Mukavan polkulenkin kohteen löytää paikallisten kiintorastien avulla. Kiintorastien karttoja tutkimalla, voi suunnitella reitin, jossa väliin kertyy mukavan letkeää polkujolkotusta ja välillä pujahdetaan metsän puolelle rasteja hakemaan.

Kiintorasteja tarjolla ainakin seuraavissa paikoissa:

Polkujuoksijan kengät Kuva: Terhi Ilosaari

5. Polkuvinkki pohjoiseen matkaavalle

Auttavaakin kartanlukutaitoa omaava löytää Tolosenmäen alueelta mukavia kankaita ja maukkaita polkuja läheltä 6-tietä. Jättäisin auton parkkiin rautatieaseman lähistölle, ylittäisin 6-tien päätyen sen länsipuolelle ja suuntaisin kohti pohjoista pitäen 6-tien oikealla puolellani, sopivan etäisyyden päässä. Polut löytyvät mm. Retkikartta.fi-palvelun avulla.

Lähtöpaikka*: Kiteen rautatieasema, Asematie 3, Tolosenmäki

Polkujuoksuvinkit Kitee Kuvassa neulaspolkua mäntykankaalla Kuva: Terhi Ilosaari
Polkujuoksu Kitee - Kuvassa puuveistosnaama Kiteen erä- ja riistapolun portilta Kuva: Terhi Ilosaari

Mistä kannattaa haaveilla?

Kiteen itäreuna kulkee Suomen itäistä helmaa pitkin. Rajavyöhykkeelle ei ole asiaa ilman erikoislupaa, mutta tuurilla voi osua paikalle erikoisen päivän koittaessa. Sellainen oli jokunen vuosi sitten, kun Kiteellä pääsi rajan poluille Rajatöpöttely-tapahtuman turvin. Mahtaisivatko paikalliset innostua uusimaan tapahtuman? Siinäpä olisi eksoottinen polkulenkki!

Jaa toki oma vinkkisi!

Menivätkö vinkkini ihan metsään? Löysitkö uuden mehukkaan polun? Kommentoi toki tätä kirjoitusta tai lähetä viesti osoitteeseen terhi (at) endorfiininmetsastaja . fi. Täydennän juttua mielelläni!

*Kohdan 5 vinkistä lähtöpaikka korjattu, Maailma oli muuttunut sitten 90-luvun, eikä Likolampi olekaan enää yleisessä käytössä. Kiitos tätini, on tämä tieto nyt korjattu.

Polkujuoksuvinkit Kiteelle Kuva: Terhi Ilosaari

Muut kirjoitukseni Kiteeltä

Muita kirjoituksiani polkujuoksusta

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!