Title Image

Blogi

Auringonnousu ja usvaa Hunonmäen lintutorni, Kesälahti, Kitee Kuva: Terhi Ilosaari

Kiteen sykähdyttävimmät kohteet kameran kanssa kulkeville

Kaupallinen yhteistyö Kiteen kaupungin kanssa

Kun lähden retkelle, kulkee kamera aina mukanani. Kohteet valikoituvat yleensä minun mieltymysteni mukaan. Nyt päätinkin miettiä retkeni kohteet kameraani ajatellen. Alla kuusi kiteeläistä kohdetta, joissa kamerani viihtyi erityisen hyvin. Mukana myös ohjeet, joiden avulla voit viedä oman kamerasikin vierailemaan kyseisten luontohelmien äärelle.

1. Pajarinniemi, Pyhäjärvi

Pajarinniemi, Kitee Kuva: Terhi Ilosaari
Pajarin hauta Pajarinniemen puolessa välissä

Kapoinen Pajarinniemi työntää harjuaan noin kilometrin verran Pyhäjärveen. Harjun puolessa välissä on kiviröykkiö, jota väitetään Pahan Pajarin hautapaikaksi. Hautapaikalle asti on harju maapohjaltaan varsin kulunut, joten kauneimpien harjukuvien toivossa kannattaa jatkaa polkua niemen kärkeen saakka.

Miten löytää perille?
Opaskyltit Pajarinhaudalle löytyvät Pajarinhovin pihapiiristä, 6-tien varresta. Osoite: Pajarinniementie 1, Kitee

Pajarinniemi, Kitee: neulaspolkua harjanteella Kuva: Terhi Ilosaari
Maasto vehreytyy, kun jatkaa Pajarin haudalta kohti niemen kärkeä. Pysythän polulla, niin maasto säilyy tulevillekin vierailijoille?
Jos pieni merenneito on niin nähty, voi istua kivelle ja olla oman elämänsä iso järvenneito Kuva: Terhi Ilosaari
Pajarinniemen kärjessä voit leikkiä oman elämäsi isoa järvenneitoa

2. Hunonmäen lintutorni

Auringonnousun punaiset raidat ja valkoinen usva, Hunonmäen lintutorni, Kiteen Kesälahti Kuva: Terhi Ilosaari

Tumman kuusikon keskellä kohoaa yksinäinen, jopa unohdetulta vaikuttava lintutorni. Viimeiset vuodet puut ovat kasvaneet ylöspäin, lintutorni säilyttänyt pituutensa. Torniin kiivetessään on varma, että saisi vain lähikuvia puiden latvoista, mutta ylätasanteelta pilkottaa sittenkin kaistale kauneinta mahdollista auringonnousua. Talvi ei tuo helpotusta, koska lähimmät puut ovat ikivihreitä havupuita, joten kiipeä torniin nyt, kun viimeiset maisemaesitykset ovat vielä tarjolla.

Miten löytää perille?
6-tien länsipuolella pieni parkkipaikka, jolta nousua tornille 300 metriä kovapohjaista polkua pitkin. 6-tien varressa lintutornille osoittava kyltti.
Google Maps: Parkkipaikka

Auringonnousu ja usvaa Hunonmäen lintutorni, Kesälahti, Kitee Kuva: Terhi Ilosaari

3. Pirunpöytä

Pirunpöytä, kuppikivi, uhrikivi, Kitee Kuva: Terhi Ilosaari

Pirunpöytä on muinainen uhri- eli kuppikivi. Kivisen pöydän 78 kupin tarinoidaan muodostuneen, kun pulikkajalkainen piru tanssi pöydällä öisiä tanssejaan. Vanhan kansan lukuisia jumalia lepyteltiin uhraamalla kuppeihin mm. äidinmaitoa ja jyviä. Nyt kuppeihin on uhrattu kolikoita. Jään pohtimaan, mikä lahja toimisi tehokkaimmin?

Miten löytää perille?
Opaskyltit uhrikivelle Juhanantuvan pihasta. Kävelymatka noin 600 metriä.
Osoite: Juhanantupa, Kyläntie 9, Hummovaara

Pirunpöytä - uhrikivi, Kitee Kuva: Terhi Ilosaari
Pirunpöytä, uhrikivi Kuva: Terhi Ilosaari

4. Puhoksen lehtikuusimetsä

Puhoksen lehtikuusimetsä Kuva: Terhi Ilosaari

Suomen suurin lehtikuusimetsä kasvaa siperialaista ja eurooppalaista lehtikuusta. Puhoksen patruuna Nils Ludvig Arppe halusi laivanrakennusta varten erityisen vahvaa puuta ja istutti siksi Puhoksen vaikuttavan metsän. Metsän onneksi teollisuus hiipui paikkakunnalta ja puut jäivät kaatamatta.

Miten löytää perille?
Noin 700 metriä kantatie 71:n ja 6-tien risteyksestä luoteeseen alkaa tien molemmille puolille levittäytyvä lehtikuusimetsä. Tien pohjoispuolella kulkee pieni, lähes umpeen kasvanut luontopolku.
Google Maps: luontopolun toinen pää

Puhoksen lehtikuusimetsä Kuva: Terhi Ilosaari

5. Valkiajärvi

Yksi Suomen kirkasvetisimmistä järvistä löytyy Kiteeltä. Tämän järven kalat olivat pääosissa vuonna 2016 julkaistussa Järven tarina -elokuvassa. Järvi on sukeltajien suosiossa, mutta ahventen uiskentelua pääsee ihastelemaan jo snorklaussyvyydessäkin. Tunnelma järvellä on rauhoittava, hiljainen ja taianomainen. Toivottavasti sellaisena säilyykin. Mene siis ihailemaan paikkaa, mutta hissuksiin hipsutellen.

Miten löytää perille?
6-tieltä parkkipaikalle noin kaksi kilometriä, parkkipaikalta rantaan noin 200 metriä.
Google Maps: Valkiajärven parkkipaikka

Valkiajärvi, Kitee
Ahven Valkiajärvi, Kitee

6. Riuttavuori

Riuttavuori Juurikka Kitee Kuva: Terhi Ilosaari

Riuttavuoren päältä avautuu maisema Juurikan yli sopivasti auringonlaskun suuntaan. Auringonlaskua voi odotella siistin laavun rauhasta nauttien. Vierailuani vuorella värittivät monet sinisen sävyt ja kesäinen sade. Jäin pohtimaan, miten jossain voikaan olla näin siisti laavu ja tohdinko tätä helmeä kenellekään paljastaa. Juurikan kyläyhdistys vastasi tiedusteluuni:
”Metsään mahtuu kulkijoita. Riuttavuori on yksityisten maaomistajien omistuksessa ja kyläyhdistys on saanut aikoinaan luvan rakentaa laavun ja portaat jyrkimpään nousuun. Vuorelle kulkee myös huonojalkaisille sopivampi nousu hieman kauempaa, reitit on merkitty polun alussa olevaan karttaan. Toivomme luonnollisesti myös, että nuotiopaikka ja laavu pidetään siisteinä. Varsinkin ruskanväreissä näkymä on vaikuttava.”

Miten löytää perille?
Google Maps: Riuttavuoren luontopolun parkkipaikka
Parkkipaikalta kävelymatkaa noin 500 metriä, joista viimeiset 100 sisältävät jyrkkää nousua.

Riuttavuori, Juurikka, Kitee Kuva: Terhi Ilosaari

Ehkä viet kamerasi myös näihin:

Kesäkuinen melontaretki Puruvedellä ja Karjalan Pyhäjärvellä esitteli Mantsin matalikon ja Ruokkeen lomakylän. Ruokkeen lomakylän edustalla kamera arvostanee hienoa hiekkarantaa. Mantsin matalikolle pääsee vain vesiteitse. Venekyydit ja kajakit järjestyvät Lakeland Karelian kautta.

Heinäkuun ytimessä pääsin Puruveden helmen, Linnasaaren laguunin rannalle yöretkelle. Erityisesti kopterikameralla kuvaaville mahtava vierailukohde. Tännekin pääsy vain vesiä pitkin.

Paljastaisitko oman suosikkisi?

Missä päin Kiteetä piileskelevät luontokuvaajan hehkeimmät helmikohteet? Ehkä paljastat omasi kommentoimalla tätä kirjoitusta?

Muita kirjoituksiani Kiteeltä

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!