
Kirjan ja ruusun päivä: kolme kirjallisuushaastetta yhdellä iskulla
Mitkä ovat koronavirusajan oireita? Elät luultavimmin koronavirusajassa, jos käytössäsi oleva aika on merkittävästi muuttunut. Joko sitä on tullut ylenpalttisen paljon lisää tai vaihtoehtoisesti ajastasi on nitistetty muiden käyttöön nekin pisarat, joiden olemassaoloa et tiennyt. Saatat silti elää virusaikaa, vaikka olisit täysin aikaoireeton.
Koronavirusajan selkeimpiä ensioireita on pakonomainen uutistenluku. Oire lievenee ajan kanssa, mutta on alussa hyvin voimakas myös heille, jotka eivät muuten seuraisi uutistenkulkuja lainkaan. Merkittävä määrä ajautuu myös jollain tavalla kosketuksiin haasteiden kanssa. Toiset haastavat, toiset päätyvät haastetuiksi. Vastaan tässä julkaisussa tänään, Kirjan ja ruusun päivänä 2020, kahteen haasteeseen sekä kirjoittelen kuulumisia kolmannesta.

7 kantta: Kirjoja, joista olen nauttinut erityisen paljon
Tämän julkaisun kuvituskuvat ovat vastaukseni Kirsiltä Facebookin kautta saamaani haasteeseen:
”Book cover challenge – I present the cover of books I have enjoyed a lot, during 7 days. No explanation, only a cover. I will also ask a friend to accept the same challenge during a week. The intention is to promote reading and support for public libraries. ”
Oion surutta leikin säännöt ja huitaisen kaikki seitsemän kuvaa julki samalla kerralla. Haastan sinut, joka haluaisit innosta pakahtuen ottaa tämän haasteen vastaan. Kyllä, haluan todellakin näillä kuvilla välittää lukemisen ilosanomaa ja toki tukea kirjastojakin, koska japanilaisen tutkimuksen mukaan: ”missä aktiivisimmin toimiva kirjasto, siellä pitkäikäisin väestö. ” Linkki Suomen Kuvalehden artikkeliin: Kirjastokortti pidentää ikää

Kirjaseinät hänen ympärillään, sakeanaan menneisyyttä, muodostivat eräänlaisen eristeen nykyistä maailmaa ja sen katastrofeja vastaan.
Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana
Kirjahyllyhaaste
Olin jo täysin haasteähkyissäni, saturaatiopiste saavutettu jo monta haastetta takaperin, kunnes näin Sinin seinällä tämän kirjahyllyhaasteen ja ajattelin: ”Haastaisipa joku minut!” Onneksi Päivin julkaisu pelasti tilanteen.

Kerro itsestäsi kirjahyllysi avulla. Vastaa kysymyksiin omistamiesi kirjojen nimillä.
Tätä listaa kerätessäni jouduin joissakin kohdissa tukeutumaan virtuaaliseen äänikirjahyllyyn fyysisen kirjahyllyn lisäksi.
1. Mikä/kuka olet?
Myrskyn sisar
Mieluummin olisin Skugga-Baldur, mutta ymmärtääkseni hän ei ollut läpeensä mukava hahmo.
Korjaus 24.4. Posti toi yllätyspaketin ja paketista kuoriutui kirja: Metsästäjätär! En olekaan enää Myrskyn sisar, olen Metsästäjätär, Endorfiininmetsästäjätär.
2. Kuvaile itseäsi?
Sitkeä simppu
3. Mitä elämä sinulle merkitsee?
Villi vaellus, mutta myös: Tee työtä ja rakasta ja Ihmettä kaikki.
4. Kuinka voit?
Ihanasti hukassa
5. Kuvaile nykyistä asuinpaikkaasi?
Rajasta etelään, auringosta länteen (oikeasti asun ihan vähän rajasta länteen)
6. Mihin haluaisit matkustaa?
Ensin Hiihtäen halki Grönlannin sitten Polkupyörällä maailman ympäri. Herkullinen reissu olisi myös: Porosta parmesaaniin.
7. Kuvaile parasta ystävääsi?
Kani nimeltä Jumala
8. Lempivärisi?
Auringonmuna
9. Millainen sää on nyt?
Ultra Bra
10. Paras vuorokauden aika?
Brunssi
11. Jos olisit tv-sarja, niin minkä niminen?
Hyvän maun rajoilla
12. Millainen on parisuhteesi?
Peippo vei
13. Mitä pelkäät?
Vakavia asioita
14. Mitä toivot?
Salattuja voimia
15. Päivän mietelause?
Syö oikein, säästät sydäntäsi
16. Miten haluaisit kuolla?
Pöytään ja vuoteeseen
Vaihtoehto keittokirjahyllystä hieman synkempiin päiviin: Juuri nyt
17. Minkä neuvon haluaisit antaa?
Suomenkielisille: Taltuta klassikko
Ruotsinkielisille: Hjärtat får inga rynkor

Helmet-lukuhaaste 2020
Vuoden 2019 toiseksi viimeisenä päivänä kirjoitin Facebook-seinälleni:
”Joukko kirjastoalan ammattilaisia on kokoontunut jo kuudetta kertaa ideoimaan herkullisista herkullisinta listaa kirjojen ystäville. Tuloksena Helmet-lukuhaaste 2020.
Itse listaakin innostavammaksi koen aiheen ympärille muodostuneen Facebook-ryhmän monipuoliset, hauskat ja lukemisen intoa pursuilevat keskustelut. Niitä on ollut ilo seurata jo toista vuotta.
50 kirjan lukeminen vuodessa saattaisi heilahtaa itselläni suorittamisen puolelle. Lista on kuitenkin taas niin innostava, että ehkä lähden leikkiin mukaan niin, että sallin mukaan mutkitta niin äänikirjat, sarjakuvat kuin lastenkirjatkin. Löytyisikö haasteen ansiosta kädestä useammin kirja kuin kännykkä?”

Vuodesta on kulunut lähes 17 viikkoa. Mitä kuuluu lukuhaasteelleni? Heitinkö kirjanmerkin kehään vai vieläkö metsästän helmiä?
Voi hämmästyksen määrää, kun ynnäilen listani läpi: Olen tähän mennessä nauttinut tänä vuonna tasan 17 kirjaa!
Tähän mennessä keräämistäni helmistä vahvimmat suositukseni saavat:
29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva: Melkein geisha, Minna Eväsoja
Uskomaton kurkistus japanilaiseen kulttuuriin. Aika monesti sanoin mielessäni: ”Ai kau-hee-ta!”
46. Kirjassa on sauna: Ensimmäinen nainen, Johanna Venho
Kauniisti kirjoitettu kirja, jossa päähenkilönä Sylvi Kekkonen.

Mitä luen juuri nyt?
Minna Kauppi – Suunta/vaisto, Ari Väntänen
Suunnistaja Minna Kaupista kertova kirja julkaistiin eilen. Jatkan uutuuden kuuntelua heti, kun saan tämän postaukseni julkaistua.
Russian diaries, Kaisa ja Christoffer Leka
Oikeasti en lue tätä juuri nyt, mutta ystävä julkaisi kirjasta niin mehevän postauksen, että HALUAISIN niin paljon lukea tätä juuri nyt, että luulen sen olevan melkein totta.
Erältä eräistä, Monni Himarin
Marinella Himarin kaunis esikoinen, eräilijän erikoinen. Kirja naiselta, jonka piti kirjoittaa tietokirja, mutta matkalla hän rakastui ja syntyikin jotain paljon paljon kauniimpaa.
Kukkanuottasilla
Siskolta lainassa. Hersyvän ihastuttava kirja, jota lukiessa tekee mieli sännätä ulos ja työntää kädet multaan. Vain toistaiseksi jäässä oleva maa ja se seikka, ettei kirjan sivuja voi kääntää, jos kädet ovat turvepaakussa estävät tämän himon toteuttamisen.

Kirjoja, ruusuja ja mielikuvitusta
Kirjanjaruusun.fi valistaa: ”Tämä perinne on peräisin keskiaikaisesta tarusta Pyhästä Yrjöstä, Katalonian suojeluspyhimyksestä. Legendan mukaan ritari Pyhä Yrjö surmasi lohikäärmeen joka oli pistämässä poskeensa kauniin prinsessan, ja kuolleen lohikäärmeen verestä versoi pensas täynnä tulipunaisia ruusuja, josta sankari poimikin prinsessalle kauneimman.” Mielikuvitukseni on rajallinen. En ymmärrä, miten Pyhästä Yrjöstä ja lohikäärmeestä päädytään kirjaan. Ehkä avainsana onkin juuri mielikuvitus.
Ja nyt – hus pois sieltä ruudulta ja kirja käteen!
PS: Haasteiden valtaamina aikoina on hyvä pitää mielessä Kielipoliisi Vihervuoren opit. Vihervuoren teesit voi kerrata Bilotin blogikirjoituksesta vuosien takaa: Haasta haasteellisuus.
