Title Image

Blogi

KonMari ja kesäkodin kaipuu

Kenen kaikki nämä tavarat ovat? Miksi näitä on näin paljon? Sama tavarapaljouskauhistus vyöryy syliin joka vuosi palatessani kotiin veneessä vietetyltä kesälomalta. Lomaveneessä on vain äärimmäisen tarpeellisia ja äärimmäisen rakkaita tavaroita. Olo on suur-zen. Kaikelle on oma paikka. Kaikki on paikoillaan. Löydän kaiken. Aina.

Arjessa loputon etsiminen saa leukaperät kiristymään. Tekee mieli rähjätä. Rutinaa joutuisi kuuntelemaan vain yksi syytön. Kuinka monta tuntia etsin tavaroita kodistani joka päivä? Kuinka monta tuntia vuodessa? Auttaisiko KonMari – tuo järjestyksenpidon uusin (vihattukin) villitys?

Kirjat, Finlaysonin Reiluraita ja Unipussi odottavat veneellä kesägastia Kuva: Terhi Jaakkola

Letkein kesägastimme on tervetullut pelkkä hammasharja taskussaan. Unipussi, kirjapino ja raitapyyhe odottavat malttamattomina yhteisiä hetkiä.

[Reissaajan reipas paketti: Unipussi, raitapyyhe ja picnic-kassi löytyy omilta sivuiltani Codder-kaupasta.]

KonMari tunnelmaa veneessä Kuva: Terhi Jaakkola

Kuka arvaa mitä nämä ovat? Kuva: Terhi Jaakkola

Joskus veneenkin arkistot yllättävät. Kuka arvaa mitä kuvassa on?

Marie Kondon kirja KonMari – siivouksen elämänmullistava taika -kirjan naiivi maailmankuva, monet omituiset ohjeet sekä kehotukset heittää kaikki pois (sana kierrätys esiintyy ensimmäisen kerran sivulla 122) saavat hylkimään opasta. Tasaisen varmasti kirja pitää kuitenkin koukussa jaellessaan oivaltavia neuvoja.

Kokeilemisen arvoisiksi kirjaan itselleni muistiin seuraavat kymmenen ajatusta:

1. Koko kategoria
Karsiessa tavarapaljouttasi, käsittele aina kokonainen kategoria kerrallaan. Aloita vaatteista. Kasaa samaan paikkaan kaikki vaatteesi: eteisestä, varastosta, työhuoneen takahyllystä, saunan naulakosta. Tämä on ainoa keino tajuta kertaheitolla, miten nolostuttavan paljon erilaisia vaatekappaleita omistaa.

2. Säilytä vain asiat, jotka tuottavat iloa
Aion säilyttää keittiön sammutuspeitteen, vaikka en erityisesti kyseistä peitettä rakastakaan. Vaatteita karsiessa tämä menetelmä auttaa minua. On tärkeää huomioida, ilahduttaako joku nyt vai ilahduttiko 20 vuotta sitten.

3. Estä kokoontumisajot
Tavaroilla on sitkeä tapa kokoontua. Sekalaisten tavaroiden läjiin, purkkeihin, kulhoihin ja pöytien kulmille. Kun jätät hyllyn kulmalle yhden esineen, ei se ole siinä kauaa yksin. Paikattomat asiat huutavat välittömästi: ”Kasa!” Päätä kaikella oma paikka.

4. Toimettomat napit ja piuhat
En ole koskaan ommellut vaatteeseen sen omaa varanappia. Jos nappi irtoaa, voin etsiä kaupasta sopivan uuden. On aika luopua varanappivarastoista. Toimettomat piuhat eivät tule löytämään enää laitettaan. Jos laite löytyy, voin hyvin ostaa uuden piuhan.

5. Lapsuudenkoti ei ole varasto
Maailmalle kylvetyt tavarat jäävät vaivaamaan mieltä. Kun haluaa vapautua Nuuskamuikkusen tavoin, on luovuttava aidosti, ei auraamalla kasaa toisen tontille.

6. Luovu arkistoista
Kun kerran kymmenessä vuodessa tärkeän paperin tarve iskee, jo ajatus aineiston etsimisestä ahdistaa monta tuntia, eikä paperi sittenkään ehkä löydy. Kun tietää, ettei paperia ole, ei tarvitse etsiä, eikä edes ajatella etsimistä. Ah!

7. Lahja on tehnyt tehtävänsä
Lahjan antaminen on ilahduttanut antajaa. Lahja on näin tehnyt tehtävänsä. Lahjoja ei tarvitse säästää velvollisuuden vuoksi, jos tavara ei satu olemaan oikeasti mieluinen. Päästäkää lahjanne vapauteen!

8. Älä säästä opintomateriaaleja
Mielenkiintoisen seminaarin/kurssin/opintojakson sattuessa kohdalle kannattaa heittäytyä oppimaan hetkessä ja viemään opittu käytäntöön heti. Jos antaa itsensä tallentaa opintomateriaaleja, saattaa koko kurssiin tarttua luen-tämän-sitten-joskus-mapista-asenteella. Kuka on joskus oppinut vanhoista materiaaleistaan?

9. Kätevä säilytysjärjestelmä ei ratkaise ongelmaa
Älä osta käteviä järjestelmiä. Luovu, niin saat kaiken säilymään kätevästi.

10. Tyhjennä kaikki laukut ja taskut aina kotiin palattuasi
En ole tyhjentänyt. Siksi minulla on 6 huulirasvaa, jotka ovat päätyneet lopulta samaan taskuun. Kymmeniä hiuslenksuja, joista yksikään ei löydy tarvittaessa. Otsalamppuja saman repun kolmessa eri taskussa. Vuosikertapähkinäpusseja. (En jatka enää. Hävettää.)

KonMari taisi käydä veneessämme Kuva: Terhi Jaakkola

Finlaysonin Unipussi ja kirjapino lomaveneen kannella valmiina uusiin seikkailuihin. Kuva: Terhi Jaakkola

Lomaveneessä kaikkein hauskinta on nukkua kannella. Tähtiä ei tarvitse lähteä katsomaan – riittää, kun vähän peittoa raottaa. Auringonnousu tarjoillaan suoraan sänkyyn. Joskus myös kahvi, jos oikein hyvä tuuri käy.

[Kuvan Unipussin vihreä versio sekä tarjoushinta löytyvät Codderin Endorfiininmetsästäjä-sivuilta.]

KonMari -teoria opettaa säilyttämään itselle rakkaat asiat. Veneen vanhat kirjat ovat sellaisia. Kuva: Terhi Jaakkola

Veneen vanhat kirjat ilahduttavat joka kesä.

Onko kotini nyt konmarinoitu? No ei! Ei ole, koska pidän kotipuuhailua enemmän kirjojen lukemisesta, blogin kautta viisastelusta, auringonnousuista, kahvittelusta ja seikkailuista. Haluan kuitenkin kokeilla. En tänään. Juuri nyt metsässä on aivan liikaa sieniä, ulkona on ihanaa, riippumattoretkeily on vienyt järkeni ja kaiken kukkuraksi on vielä Suomen luonnon päivä.

 

[Pääsin testaamaan Finlaysonin unelmaista unipussia Codderin kautta. Unipussi nukkuu nyt veneellä talviunta ja unelmoi uudesta kesästä.]

Linkkejä:

 

Tilaa blogin artikkelit sähköpostiisi

Syötä sähköpostiosoitteesi tilataksesi blogin artikkelit ja saadaksesi päivityksiä sähköpostitse.


Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!