
Kuorivaate ja vaikea valinta
Kaupallinen yhteistyö Addnaturen kanssa
Muutama vuosi sitten päädyin vaellusreissulle ruskan purppuroimaan erämaahan, kaikkien reittien ja kuuluvuusalueiden ulkopuolelle. Vettä oli niin paljon, ettei muutaman päivän jälkeen kukaan enää tiennyt sataako sitä, vai onko ilma vain niin kostea, että tuntuu kuin uisimme. Letkassa hytistiin, tutistiin ja kertailtiin, miten kaikki varusteet olivat jo märkiä. Väliin joku hihkaisi löytäneensä kuivan sukan. Pysyttelin vaiti letkan hännillä. Vaelluskenkieni kalvot olivat ehjät, jalassa tuoreet sadehousut ja päällä laadukas lainatakki. Vasemman jalan sukka kastui hieman viimeisenä päivänä, kun tunaroin suossa. Muuten oli lämmintä ja mukavaa.
Kunnon kuorivaatteella on väliä. En halua päätyä upeiden elämysten äärelle muistaakseni vain kastuneen kerraston ja hyiset hetket. En halua palata aikomaani aikaisemmin väärien varustevalintojen vuoksi. Ystävällisin valinta luonnolle ja kukkarolle on olla ostamatta mitään, mutta nyt takkini vuotaa seulaakin sakeammin ja housujen reikäiset seinämät kertovat tarinoita ahkerasta käytöstä. En halua, mutta tarvitsen uudet kuoret villakerrastojeni suojaksi.

Kuorivaate, mutta millä kriteereillä?
Kunnon hikilenkeille ja melontaan valitsen eri varusteet, mutta nyt etsin takkia ja housuja kaikenlaiseen retkeily-otsikon alle mahtuvaan ympäri vuoden: retkiluistelu, umpihankihiihtely, vaellus.
Yksityiskohdat, jotka toivon kuorivarusteistani löytyvän:
- huppu, jonka alle mahtuu tarvittaessa kypärä ja jonka säädöt löytyvät helposti käteen hankalassakin kelissä
- vetoketjulliset tuuletusaukot niin takissa kuin housuissakin
- takissa takapuolen yli ylettyvä helma
- taskut, jotka saa auki, vaikka selässä on retkiluistelureppu tai rinkka
Vedenpitävyyden ja toimivuuden lisäksi ohjaavat valintaani seuraavat kriteerit:
- Kestävyys: Kaikkien muiden kriteerien edelle menee varusteen kestävyys, koska uskon kestävän vaatteen olevan myös vihreä valinta. Ajattelen myös omaa kestävyyttäni. Harva asia saa ulkoillessa yhtä vihaiseksi, kuin ennen aikojaan hajoavat varusteet.
- Eettinen & ekologinen valinta: Onhan tuotantoketju niin läpinäkyvä, ettei sinne mahdu laittomia kemikaaleja tai muita väärinkäytöksiä?
- Läheltä: Suomessa varusteen valmistus on ymmärrettävästi kallista. Silti huomioin hyvällä, jos varusteesta edes osa olisi peräisin läheltä. Jos ei Suomesta, niin edes Euroopasta.

Selaan varustevalikoimaa edellä listaamani kriteerit mielessä. Uppoan suohon. En saisi aiheeseen tolkkua vaikka harrastaisin tinkimätöntä ja kriittistä perehtymistä sertifikaatteihin sekä varustevalmistajien taustoihin ja materiaaleihin kuukausien ajan. Siksi käännyn asiantuntijan puoleen. Addnature.fi-verkkokaupan viisaat lupautuvat auttamaan mahdottomalla matkallani. Kysyn, voisivatko listata vaihtoehtoja seuraavanlaisten ostohousujen omistajille:
- Mistään tinkimättä – PremiumPlus-vaihtoehto, ehkä kallis, ehkä tinkii ekologisuudesta, mutta ehdottoman laadukas ja kestävä.
- Keskihintainen, mutta täyttää jonkun tärkeistä kohdistani: eettinen, ekologinen, läheltä tai erityisen varmasti käyttöä kestävä.
- Edullinen valinta. Nyt ovat rahat lopussa, mutta niin ovat varusteenikin, joten jotain on hankittava.

Kuorivaatteet kuvissa: Houdini
Saan tämän postauksen kuvituskuvia varten ruotsalaiselta Houdinilta lainaan kuoritakin ja -housut. Kuvateksteissä kommentoin lainavarusteiden ominaisuuksia. Näin lyhyen kokemuksen perusteella en pysty kertomaan kestävyydestä tai vedenpitävyydestä mitään rehellistä. Houdinia en vielä tunne kovin hyvin, mutta kaksi seikkaa saavat minut keikkumaan kuvissa mieluusti juuri heidän vaatteissaan.
Ensimmäinen kokemukseni on heidän hupparistaan, jota olen pitänyt vuodesta 2014 lähes tauotta. Nyt islantilainen villapaita on kiilannut hieman hupparin paikalle, mutta edelleen tuo turkoosi vaate elää vahvasti mukana.


Toinen lähtemätön mielikuva on München ISPO-tapahtumasta. Jututan viereisen vaatemerkin edustajaa. Hän tarinoi oman talon kuulumisista, mutta kehuu vuolaasti Houdinia. Kertoo heidän tekevän jatkuvasti kestäviä, viisaita ympäristötekoja. Mielikuvani molemmista yrityksistä kirkastuu lähtemättömästi. Oppi: Jos haluat antaa itsestäsi ja yrityksestäsi hyvän kuvan: kehu muita.

Kuorivaate: PremiumPlus-valinta, ehdottoman kestävä
Addnaturen asiantuntijan valinnat:
TAKKI: Haglöfs Astral GTX
”Vahva materiaali: kaksikerroksinen, luja ja todella suojaava Gore-Tex-materiaali, PFC-vapaa. Takki on hyvin istuva ja soveltuu eri käyttötarkoituksiin.”
HOUSUT: Arc’teryx ukoiluhousut
”Erityisesti tuotteiden kestävyys on huippuluokkaa – tuotteen kestävyyden kautta siis ekologinen valinta. Suunniteltu kestämään muun muassa kallio- ja jääkiipeilyä, mikä näkyy kestävyyden lisäksi myös yksityiskohdissa ja muotoilussa, erinomainen istuvuus.”
Addnaturen Arc’teryx-hyllyissä on tätä kirjoittaessa vajetta. Kun virtuaalihyllyt taas täyttyvät, kannattaa tähyillä erityisesti näiden housujen suuntaan:
- Arc’teryx Zeta SL -housut (sadepäiviin): kevyt, erinomainen säänkestävyys, pieneen tilaan pakkautuva, 3/4 pituiset sivuvetoketjut, erittäin hengittävä
- Arc’teryx Gamma LT -housut: mukavat ja säänkestävät
Haglöfsin varusteista minulla ei ole vielä kokemusta, joten uteliaana jään tutkailemaan merkin valikoimaa. Arc’teryxin varusteita olen kokeillut ja yhtä vaatetta pidempäänkin käyttänyt. Saavat minulta toimivuudesta täydet pisteet.
Vaikka Addnaturen viralliset suositukset ovatkin tähän kategoriaan Haglöfs ja Arc’teryx, eivät hekään osaa olla hehkuttamatta Houdinia: ”Tässä merkissä ja tuotteissa kohtaa ympäristö, hinta ja toiminnallisuus sekä kestävyys. Valmistuksessa käytetään vain Bluesign-hyväksyttyjä kankaita ja kaiken kaikkiaan toiminnassa pyritään ekologisuuteen monin tavoin ja pitkälle vietynä, esimerkkinä niin että tietyt vaatteet voi lähettää heille kierrätykseen. Lisäksi he pyrkivät tuottamaan varusteensa Euroopassa. Joten ekologisuuden näkökulmasta heissä on monta syytä tykätä!”
Houdinin osasto Addnature.fi-verkkokaupassa: Houdini

Kuorivaate: Keskihintainen, mutta täyttää osan kriteereistäni
Keskikastiin Addnaturen asiantuntija suosittelee minulle ennestään täysin tuntematonta saksalaista Vaudea ja perustelee:
”Erinomainen hinta-laatusuhde, käyttävät itse kehittämäänsä Green Shape -etikettiä, joka sisältää kaikki Bluesign-sertifikaatin vaatimukset, mutta on kemikaalien osalta sinistä merkkiä tinkimättömämpi. Merkki satsaakin paljon kestävyyteen ja myös siihen, että tuotteita on helppo korjata tarvittaessa. Antavat sivuillaan ohjeita tuotteidensa korjaamiseen sekä huoltamiseen.”
TAKKI: Escape Pro II -takki
HOUSUT: Escape 2,5-kerroksiset housut.
Vauden osasto Addnature.fi-verkkokaupassa: Vaude

Kuorivaate: Edullinen, toimiva
Edullisimpaan kategoriaan saan asiantuntijalta yllättävän ehdotuksen: Marmot. Olin retkeillyt siinä uskossa, että Marmot olisi makuupussien ja telttojen valmistaja, mutta täytyypä avata silmät tähänkin suuntaan.
Asiantuntija perustelee valintaansa seuraavasti: ”Vedenpitävät ja parempi hengittävyys kuin muissa saman hintaluokan tuotteissa. Tuotteissa NanoPro-kangas (vedenpitävä, hengittävä, PFC-vapaa, kierrätetty ja kestävä nailonpintakangas).”
Marmotin osasto Addnature.fi-verkkokaupassa: Marmot

Ole ekologinen: huolla ja korjaa
Kaupan virtuaalirekkien ääressä on itsenikin helppo vinkua ekologisuuden perään, mutta maltanko olla vaatimusteni verran vihreä, kun on oma vuoroni toimia?
Kaikilla Addnaturen -asiantuntijain suosittelemilla merkeillä on sivustoillaan tarjolla oppaat varusteiden oikeanlaiseen huoltoon. Jos varusteen viat eivät mene takuuhuollon piiriin, lupaavat useimmat korjata tuotteen kohtuuhintaan. Huoltamalla varustettaan oikein, voi sen ikää pidentää jopa useita vuosia – näin väittää useampikin lähde. Oikein huoltamalla varmistaa myös sen, että kuori toimii, kuten sen on tarkoitus.
Vaatteiden tulisi siis kestää ulkoillessa kovaa käyttöä, mutta seikkailulta palattua olisi syytä tarjota kuorelleen sen verran lempeä, että perehtyisi merkin huolto-ohjeisiin. Entä jos tuote ei täytä lupauksiaan, saati odotuksiani? Uskaltaisinko luvata, että jatkossa kaverille marinan sijaan raportoin ongelmista suoraan valmistajalle? Näin annan varusteille mahdollisuuden omalta osaltani kehittyä kestäviksi ja sitä kautta entistä ekologisemmiksi.
- Vaude: Forever Yours – Giving our products a long life / Ohjeita korjaukseen, huoltoon ja kierrätykseen
- Arc’teryx Product Service -sivu opastaa, miten lähettää tuotteet takuuhuoltoon tai vaihtoehtoisesti edulliseen hintaan korjattavaksi
- Arc’teryx Product Care -sivulla lukuisia oppaita varusteiden huoltoon
- Haglöfs & Guaranteed, By Nature -takuu & huolto
- Haglöfs, hoito-ohjeet

Miten hypistellä verkkokaupassa?
Jään pää hieman pyörryksissä maistelemaan saamiani vaihtoehtoja. Vielä yksi kysymys vaivaa mieltäni: miten varmistua tuotteen laadusta verkkokaupassa? Mitä tulee huomioida, jotta osaa tehdä onnistuneita ostoksia?
Asiantuntija lohduttelee: ”Yleensä ottaen tämä on haastavaa”, mutta jatkaa muistuttaen: ”On pidettävä mielessä käyttötarkoitus ja sen vaatimat yksityiskohdat: tarvitaanko huppua, ovatko taskut oikeilla kohdilla jne. Lisäksi kestosuositus on: käytä aina valmistajan omaa kokotaulukkoa.”
Kohkaamista vai kovanluokan tekemistä?
Kestävätkö Addnaturen asiantuntijan valinnat kriittistä tarkastelua? Palaan posteihini, joissa käymme keskustelua siitä, mitkä merkit pääsevät mukaan listalleni. Edellä esitellyt, yhden rivin perusteet saattavat tuntua heppoisilta, mutta jokaisen sertifikaatin ja tinkimättömän tuotteen takana vaikuttaa olevan vuosien työ.
Eräs mielikuvan mukaan ekologinen saa asiantuntijan epäröimään “… heillä on kyllä vahvat puheet aiheesta, mutta perustelu on vaikeaa, kun tarkastellaan pintaa syvemmältä.”
Eilistä valistuneempana luen varustevalmistajien sivujen ympäristölupauksia. Huomaan osan pyrkivän kohti ekologisuutta, eräs on sopinut kumppanuudesta mm. Bluesign-organisaation kanssa, mutta syvemmälle sukeltamalla huomaa, että vain osa materiaaleista on kriteerit täyttäviä. Ihan rankkaan viherpesuun en teksteissä törmää, ala on vaativien asiakkaiden ja järjestöjen puristuksissa.
Monien kohdalla kommentti on: ”… environmental issues they are doing some really good stuff and are moving in the right direction.”

Lue lisää varusteiden ekologisuudesta
- Latu & Polku: Retkeilyvaatteet vapautuvat haitallisista kemikaaleista.(16.04.2018)
- Maailmanlaajuinen Bluesign-standardi huomio koko eettiset ja ekologiset seikat koko tuotannon ajalta. Lisätietoja sertifikaatin omilta sivuilta.
Tietoja tuotantoketjuista merkeittäin:
- Arcteryx.com: Responsible manufacturing
- Haglofs.com: The whole supply chain
- Houdinisportswear.com: Suppliers and production
- Vaude.com: Supply chain management – supportive and ambitious
- Vaude: Green Shape
