Title Image

Blogi

Tikkupullaa Leivonmäen kansallispuistossa Kuva: Terhi Jaakkola

Luksuslomalla Leivonmäen kansallispuistossa

YHTEISTYÖSSÄ LOMALEIVON MÖKKIKYLÄN KANSSA.


Saan yhteisen elämämme ensimmäisen tekstiviestin kummipojaltani:
”Mikäsesunsyntäriyllätyson?” Minuuttia myöhemmin: ”Vastaa nyt!”
”Menemme yhdessä retkelle kansallispuistoon ja sitten yövymme mökissä. Mökissä on poreamme. Miltäs kuulostaa?”
”Jeeeee”

Leivonmäen kansallispuistossa Kuva: Terhi Jaakkola

”Onko siellä reitillä jotain tehtäviä?” ”Ei” ”No sit me voidaan parkourata!”

Leivonmäen kansallispuistossa Kuva: Terhi Jaakkola

Metsä on parkour-paratiisi.

Yksi seikkailu johtaa usein toiseen ja kolmanteen. Kun kyselin Leivonmäen kansallispuiston ystäviltä neuvoja riippumattoretkeäni varten, sain Lomaleivon mökkikylän Violalta viestin: ”Haluaisitko tulla tutustumaan mökkeihimme?” No halusinhan minä. Varsinkin, kun kummipojan syntymäpäiväyllätys oli vielä ihan ideoimatta.

Leivonmäen kansallispuistossa Kuva: Terhi Jaakkola

Pienten poikien retkeily on rankkaa – aina täytyy olla kepakko matkassa.

Riippumattoyöni jälkeen luulin, että Leivonmäen kansallispuisto olisi kokonaisuudessaan kauniisti kumpuilevaa mäntykangasta, huikeita harjuja ja suloisia suppia. Onneksi palasin pian toteamaan olleeni täysin väärässä. Leivonmäen kansallispuisto on uskomattoman monipuolinen katsaus suomalaiseen luontoon. Pohjoisessa Koskikaran kierroksella pääsimme ihailemaan Rutajoen hurjia kuohuja, jylhiä kuusikoita ja kauniita koivikoita. Etelässä Haapasuo, eteläisen Keski-Suomen merkittävin luonnontilainen avosuo, tarjoaa melkeinpä Lapin tunnelmaa.

Leivonmäen kansallispuistossa Kuva: Terhi Jaakkola

Koskikaran kierroksella pojat maistelivat uutta sanaa: suvanto

Leivonmäen kansallispuistossa Kuva: Terhi Jaakkola

Utelias ultrajuoksija hotkisi alueen lenkkeillen helposti yhden viikonlopun aikana. Retkellemme pääsi mukaan myös kummipojan 6-vuotias pikkuveli. Pienille kulkijoille täytyy antaa vapaus tutkia paikkoja omin, mutkikkain tavoin. Siksipä siirrymmekin alueelta toiselle autolla kulkien. Leivonmäellä on useita vain muutaman kilometrin mittaisia reittejä. Pienelläkin patikoinnilla ehtii näkemään paljon.

Tikkupullaa Leivonmäen kansallispuistossa Kuva: Terhi Jaakkola

Vaikka en gourmet-tirehtööri-kummipojaltani saanutkaan täysiä pisteitä kaupan valmispullataikinasta, on tuo pakastealtaiden ihmetuote silti suosikkini tikkupullanpaistoon.

Vaikka metsä hurmasi retkueemme, oli mökin takapihalla höyryävä poreamme reissun ehdoton kohokohta. Poreiden seassa ehdimme pohtimaan monenlaista. Vaikkapa sitä, mikä kummi oikeastaan on.

Lomaleivon poreammeessa Kuva: Terhi Jaakkola

”Olkaa hetki niin paikoillanne, kun osaatte, jotta saan otettua yhden kuvan.”

Mökin varustelu on häkellyttävä. Kaapeissa lymyilee perusastiaston lisäksi mm fonduepata, monitoimikone ja liemikulho. Erityisesti ilahduttavat retkimukit ja -lautaset. Pihalla poikia innostavat liikkumaan potkukelkat, pulkat ja valtava kivi. Kesällä käytössä olisivat myös kanootti, vesijuoksuvyöt ja polkuvene. Mökin keittiö on kotiani paremmin varusteltu. Taidan jäädä tänne!

Kansallispuistot-kirja Kuva: Terhi Jaakkola

Uusia seikkailuja suunnittelemassa.

Aamulla lahjon pojat vielä hetkeksi kirjojen kanssa sohvalle viltin alle loikoilemaan, jotta voin seurustella rauhassa kahvikuppini kanssa. Vanhempi selaa hieman tylsistyneenä mukanani kulkevaa Retkeilijän kansallispuistot -kirjaa, kunnes silmät suurenevat. Voiko jonkun paikan nimi ihan oikeasti olla Helvetinjärvi? Saako paikannimen lausua ääneen? Ei kai. Kirja muuttuukin aimo loikan kiinnostavammaksi. Vinkkaan tutkimaan seinällä roikkuvaa Leivonmäen karttaa tarkemmin. Ja löytyyhän sieltäkin ällistyttävä Paskosaari!

Leivonmäen kansallispuistossa Kuva: Terhi Jaakkola

Kotimatkalla koukkaamme herkuttelemaan Karoliinan kahvimyllyn laittoman suurilla korvapuusteilla. Kysyn pojilta, mikä oli reissussa hauskinta. Ykkössija ei yllätä, mutta muut kuultuani, olen iloinen, kun ymmärsin udella listaa:

 1. Poreamme
 2. Lintutorni
 3. Tikkupulla
 4. Lampaat
 5. Tortillaillallinen
 6. Rutajoen tumma sileys ja koskien kuohu
Lomaleivon lammastilalla Kuva: Terhi Jaakkola

Maaliskuussa lammastilalla oli vielä hetki aikaa henkäistä. Huhti-toukokuussa voi syntyä jopa 90 pientä karitsaa. Silloin tilalla huhkitaan tauotta. Lomalaiset voivat päästä kurkistamaan aivan pienen pieniä tulokkaita.

Lomaleivon lampaantaljoja Kuva: Terhi Jaakkola

Kun minusta tulee isona ahkionkiskoja, tiedän nyt mistä hankin kyytiin lampaantaljan. Tilalla oli myynnissä myös monenlaista villalankaa ja villahattaroita huovuttajille.

Vaikka olenkin koukussa metsän sylissä vietettyihin riippumattoöihin, on luksusluontolomailussa omat hyvät puolensa. Voisi ensin vaellella itsensä metsässä melkein näännyksiin, kellahtaa poreammeeseen odottelemaan tähtien syttymistä ja kuunnella, kun maailma hymyilee.


Kiitos Lomaleivon Violalle ja Kaleville vieraanvaraisuudesta! Paikka hurmasi täysin!

Kiitos reippaille kanssaretkeilijöille! Arvasitte minun reissun ykkösasian ihan oikein: Parasta oli saada viettää aikaa kanssanne.

Linkit Lomaleivon mökeille:
Lomaleivon mökit
Lomaleivon lammaspaimenlomat
Lomaleivon Oman kullan kanssa kahden -paketti
Lomaleivon mökkikylä ja lammastila Facebookissa

Lisää Leivonmäen kansallispuistosta:
Minna Jakosuo, Retkipaikka.fi: Yöretki talviselle Leivonmäelle
Hannu Rönty, Retkipaikka.fi: Leivonmäen kansallispuisto, Joutsa
Minna Jakosuo & Erätaival järjestävät Leivonmäellä aikuisten retkeilykurssin kesäkuussa 2017

KOMMENTIT

 • 22.3.2017
  reply

  Pekka Ylikauppila

  Poikien kommentit reissusta jälkeenpäin. ”Paikka oli paratiisi” Lomaleivoa voi siis varauksetta suositella lapsiperheille ja yltiöhöveleille kummeille 😉

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!