Title Image

Blogi

Ruohosipuli eväsleipä, villiyrttinen välipala Kuva: Terhi Jaakkola

6 neuvoa: Miten ensimmäiselle luontoretkelle lapsen kanssa?

”Olemme muuttamassa takaisin Suomeen. Olisi hienoa saada ulkomailla kasvanut lapsemme innostumaan retkeilystä. Täällä kaikki metsät on enemmänkin muistoja kuin metsiä. Lähtisitkö joskus kanssamme retkelle opastamaan hieman alkuun?” kirjoittaa ystävä.

Lupaan lähteä, mutta tiedän lupauksen lunastukseen kuluvan tovin aikaa. Siksipä vastaan ystävän kysymyksiin blogikirjoituksen muodossa. Ilokseni ikuinen puihinkiipeilijä, 8- ja 10-vuotiaiden lasten äiti, ahkera retkeilijä, Metsäemo-blogin Noora lupautuu asiantuntijaksi tähän kirjoitukseen.

Kysyjä lapsineen asuu pääkaupunkiseudulla, siksi reitti- ja paikkavinkit keskittyvät Helsingin ympärille.

Vihreä mato Kuva: Terhi Jaakkola

Retkeltä voi huiviin tarttua uusi rintakoru.

1. Minne mennä pääkaupunkiseudulla, kun äiti/isäkään ei ole retkeillyt vuosiin?

Noora: ”Perheretkeily kannattaa aloittaa läheltä. Ei tarvitse lähteä toiselle puolelle Suomea, löytääkseen hyviä retkikohteita – sillä niitä on onneksi Suomi täynnä. Hyviä lapsiperheen retkikohdevinkkejä löytää Luontohetkiblogin sivuilta, jossa retkipaikat on sijoitettu kartalle ja jokaisesta paikasta on kerrottu sanoin sekä kuvin.

Helsingin keskuspuisto on helppo kohde aloittaa, jos haluaa pysyä lähellä Helsingin keskustaa. Haltialan aarnimetsä lumoaa jokaisen retkeilijän. Niskalan Arboretumissa on hauskaa tekemistä ja näkemistä niin pienille kuin isoillekin. Itäisessä Helsingissä Mustavuori tarjoaa moneen seikkailuun mahdollisuudet. Seurasaareen kannattaa myös lähteä päiväretkelle.”

Linkit Nooran suosituksiin:

Helsingin länsipuolella asuville muistutuksena, että Espoolla on myös ikioma keskuspuisto, jonka uumenissa on monen monta hauskaa kalliota, suota, polkua ja reittiä tutkittavaksi.

Jäkälää hihassa Kuva: Terhi Jaakkola

Maastopuvussa jäkäläkankaalla

2. Mistä löytäisi valmiita reittejä, joilla pääsisi metsätunnelmaan? Ettei ihan peräkanaa taaperreta retkeilijöiden perässä.

Noora: ”Valmiita reittejä löytyy ulkoilukartoista, mutta meidän perheellemme Retkipaikan sovellus on ollut mukava apu retkireittien suunnitteluun. Asuimme vuosia Vantaalla ja löysin sattumalta kaupunkipolkuja tutkiessani Slåttmossenin suoalueen, joka olikin ihan naapurissamme. Ihana suoalue, pitkospuut ja parhaimmillaan voi bongata monia lajeja, joita et Helsingistä muuten löytäisi – esimerkiksi suomuuraimia eli lakkoja eli hilloja! Alueesta tuli suosikkimme ja vakiokohteemme heti ensiretken jälkeen.”

Muutamia omia reittivinkkejäni:

Retkiruokaa kalliolla Kuva: Terhi Jaakkola

Juhla-ateria kalliolla. Saako retkipöydällä kävellä?

3. Pitäisikö lähteä pääkaupunkiseudun ulkopuolelle? Mitä vinkkejä sinne?

Noora: ”Pääkaupunkiseudun retkikohteet ovat monipuolisia ja tarjoavat monta hyvää seikkailua aloittelijoille. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelle kannattaa kuitenkin kurkistaa myös. Vihdistä ja Kirkkonummelta löytyy monta hyvää kohdetta perheille. Porvoon Sikosaari on kohde, josta pitävät meidänkin lapsemme. Mustilan Arboretum on kuitenkin ehdoton suosikkikohteeni, kun lähdetään perheretkeilemään ensimmäisiä kertoja – syynä lienevät upeat isot douglaskuuset ja niiden isot kävyt.

Oma suositukseni pääkaupunkiseudun kyljessä on Kirkkonummen Meiko. Toistaiseksi ruuhkaton, kaunis ja liikenteenmelun ulottumattomissa.
Retkipaikka.fi: Meiko – luonnontilainen helmi aivan Helsingin kupeessa

Saariston silokallioita melontaretkellä Kuva: Terhi Jaakkola

Luonnon omia supernäytöksiä ja maalauksia on tarjolla ympäri vuoden, kaikkina vuorokaudenaikona.

4. Mitä pakata evääksi? Kivoja, helppoja ja kevyitä retkieväitä lapsille ja toki myös vanhemmille

Noora: ”Eväät ovat retken paras asia, sen tietävät meillä lapset. Joskus nappaamme mukaan näkkileipää, joskus voitelemme voileipiä pitkänkin tovin. Retkirepusta löytyy aina tuoreita hedelmiä tai vihanneksia. Porkkanapussit ovat olleet meillä suosittu retkieväs. Hyvin tärkeää on ottaa mukaan juomapullot, mielellään vettä. Meillä ei suosita kertakäyttöpakkauksia enkä mielellään ota mehutetroja mukaan, sillä emme halua jättää roskia luontoon. Vanhemman on hyvä tarkistaa, että vesipullot ovat tiukasti kiinni. Meillä on useamman kerran kastunut retkirepun sisältö, housut ja alaselkä, kun juomapullo on valskannut.

Kylmällä säällä evääksi on hyvä ottaa kaakaota termospulloon. Vanhemmille on hyvä pakata omat eväät – kahvi ja tee termospulloon siis! Auta armias, jos retkieväät unohtuvat keittiön pöydälle. Silloin tulee surku.”

Tortillajuhlat rantakalliolla. Retkiruoka saa olla hyvää ja kaunista. Kuva: Terhi Jaakkola

Tortillajuhlat rantakalliolla. Tarjoiluastioina ajopuut.

Omat eväsvinkkini kaikenkokoisille retkeilijöille

Nellan ja Eevan Erälokipodcast ennusti kesän trendievääksi termarijäätelöä. Täällä eräilyn monitoiminaisen, Minna Jakosuon ohje: Täydellinen jäätelöherkku hellepäivän retkelle

Kuulin amerikkalaisen hiihto-oppaan kehuvan perheen talviretkellä mukana ollutta jäätelön valmistuspalloa. Idea kuulosti hauskalta, mutta The Camping Family -blogin artikkelissa Ice Cream Maker Ball ollaan aika raadollisen realisteja. Ehkä idea ei toimikaan? Olisiko jollain ajatuksia, miten sama toteutetaan jo kotoa löytyvillä astioilla ja asioilla?

Backpacker-blogin Pack Ice Cream on the hiking trail -jutun luettuani into lähteä jäätelöretkelle karkaa otteesta.

Ruohosipuli eväsleipä, villiyrttinen välipala Kuva: Terhi Jaakkola

Rannikkoseudun kallionkoloissa kasvaa herkkuja. Ruohosipulia voi löytää leivänpäälle retkikohteen kivien kolosista.

Luonnosta voi kerätä monenlaista hauskaa eväitä virkistämään mm. ketunleipien lehtiä tai maitohorsmanversoja leipien päälle. Kesän lopulla kerätään marjat purkkiin ja kaadetaan päälle kotoa tuotua vaniljakastiketta tai nuotiolla paisteltua kinuskia.

Lisää ideoita villieväisiin Luontoon.fi-sivuston Ruokaa luonnosta -sivuilta

Tikkupullat saa nopeimmin mukaan, kun kauhaisee kaupan pakastealtaasta levyinä myytävää valmispullataikinaa. Nuotiolle ehtiessä taikina on pehmennyt sopivasti. Levystä on helppo leikata 2 centtimetrin levyisiä suikaleita ja kietaista makkaratikun ympärille. Ruskeaposkisten pullapalojen kanssa maistuu hillo ja kermavaahto. Samalla tikkuidealla voi taikoa helpon suolaisen eväsherkun puolivalmiista croissant-taikinasta.

Kuksallinen cappucinoa mustikanvarpujen varjoissa Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Monesta voin tinkiä, mutta hyvästä kahvista en. Aeropress kulkee mukana lähes kaikkialle.

Olen kuullut popcornien toimivan trangialle tehtynä erinomaisesti. Tätä en ole ehtinyt vielä kokeilemaan. Retkiohje löytyy Muurahaisten poluilla -blogista: Popcornia trangialla

Kaikki maistuu retkellä hyvältä. Yhden yön retkelle lähes minkä tahansa kokkailutarvikkeen ja raaka-aineen raahaaminen on mahdollista ja joskus jopa valtavan hauskaa. Tällä teemalla olen testannut mm. blinien valmistusta talviretkellä.

Selkeitä neuvoja retkikeittimen hankintaan voi poimia Luontohaasteblogista: Esittelyssä retkikeittimet

Edessä yö riippumatossa, jalassa raidallista villaa Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Yö riippumatossa. Ihan parasta herkkua. Päällä yleensä villaa päästä varpaisiin.

5. Uskalletaanko jäädä yöksi? Mitä pitää ottaa huomioon?

Noora: ”Kun aloitetaan yöretken suunnittelu, on hyvä harjoitella sitä. Meillä testattiin teltassa nukkumista parvekkeella ja pihalla, ennen kuin lähdettiin luontoon nukkumaan. Makuupussit, tarpeeksi vessapaperia ja unilelu tuomaan turvaa, on hyvä pakata mukaan. Yöllä voi tulla kylmä, vaikka olisi suomalainen kesä, joten lisävaatekerrasto ei ole pahitteeksi.

On hyvä puhua lasten kanssa siitä, että yöllä metsässä on pimeää. Pimeä metsä ei ole kuitenkaan täynnä mörköjä, vaan yölliset äänet voivat olla lintuja, tuulen ääntä ja muita normaaleja ääniä.

Hyvä tapa harjoitella yöpymistä ulkona on Suomen Ladun Nuku Yö Ulkona -tapahtumaan osallistuminen 31.8. – silloin on ympäri Suomen perheille suunnattuja tapahtumia, johon kuuluu ulkona nukkuminenkin.”

Auringonvalolla latautuva leirilamppu tarjoilee yövaloa kaipaavalle lapselle tunnelmallisen valon. Väittävät, että saman valohämyn saa aikaan, kun virittelee otsalampun valon säteilemään juomapullon läpi.

6. Mitä pakata mukaan? Varustelistat päivä- ja yöretkeläisille

Ihan lähiretkelle riittää hyvin päivän säähän sopivat vaatteet, vesipullo, rusinapaketti ja utelias mieli. Omaa varustelistaa kannattaa viilata hiljalleen. Kirjoittaa yksi lista ja tarkastaa kotiin palattuaan, mitä kaipasi, mikä jäi käyttämättä. Kokemusten perusteella omaa listaa voi muokata jatkuvasti.

Muurahaistenpoluilla-blogi on laatinut hyvän listan lapsen kanssa yöretkelle. Täältä kävisin itse lunttaamassa hyvät huomiot, jos nyt pakkaisin rinkkaani yhden yön ja yhden lapsen retkeä varten: Muurahaistenpolulla – varustelista.

Bonusvinkki

Loppuun vielä ihan tuore kirjavinkki. Pääsin talvella kommentoimaan Minna ja Viljami Ovaskaisen Lasten luontokirjan retkiluisteluosiota. Taidanpa jossain kuvassakin esiintyä. Vielä en ole päässyt kirjaa hypistelemään, mutta luistelutekstin työstö oli asiallista ja fiksua. Toivon kirjan muunkin sisällön jatkavan samaa linjaa. Kirjan voi tilata mm. Adlibriksen sivuilta.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!