Title Image

Blogi

Makuulaatikko Kuva: Terhi Jaakkola

Makuupussini on linnani – tarina siitä, miten hullaannuin hostelleihin

Polkagris Kuva: Terhi Jaakkola

Tietenkin aamiaisella on polkagris-purkki – olemmehan Ruotsissa!

”Kotisi on linnasi.” lupaa horoskooppini päivän Karjalaisessa. Tähdet eivät ole nyt ihan tarkkailleet toimintaani. Olen reissannut viime viikot niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Ensimmäisiksi Ruotsin öiksi seikkailuystäväiseni varasi meille sänkypaikat STF:n Abisko Turiststationin retkeilymaja Keronista. (Suomen Ladun jäsenkortilla yöpyy normaalihintaa edullisemmin) Hyvin ennakkoluuloinen, rajoittunut eikä mihinkään perustuva ajatukseni hostelleista tiivistyi ajatuksiin: häly, epäilyttävä jääkaappi, liikaa ihmisiä, likaisia astioita.

Abiskon näkkäreitä Kuva: Terhi Jaakkola

Abiskon aamiaisen tunnelmaa

Abiskon STF:n tunturiaseman aamiaisella kaikki on todella mysigt

Abiskon retkeilymajan kerrossängyt ovat niin suuria, että saatan rakentaa makuupusseineni yläkertaan ihan oman kotikoloni. Maja sykki iloista energiaa vuorokauden ympäri. Koko ajan joku on lähdössä johonkin: bongaamaan revontulia, yöpymään teltassa, vaeltamaan pitkin Kungsledeniä. Vaikka yritän ahmia elämyksiä vuorokauden jokaisena minuuttina, en ihan kaikkea ehdi kokemaan. Jatkuvasti vaihtuvat huonekaverimme pirskottelevat elämyssäkkeihimme osan omistaan. Espanjattarien riemu onnistuneen revontuliretken jälkeen ei mahdu huoneeseemme. Kaikki ovat jatkuvasti valmistelemassa jotain uutta ja jännittävää tai palaamassa jostain kiinnostavasta. Lainapiippareiden testaukseemme käytävällä ei kukaan kiinnitä huomiota. Normitouhua.

Abiskon purkkeja Kuva: Terhi Jaakkola

Abiskon aamiaisella kaikki on kaunista luomua

Abiskon STF:n astioita Kuva: Terhi Jaakkola

Abiskossa vieraillessa kannattaa ainakin yhtenä aamuna syödä STF:n ravintolan aamiainen. Tunnelma on täysin ainutlaatuinen

Saunassa yritän vastata kysymyksiin: ”Kuinka kauan saunassa pitää olla?” ja ”Onko avantouinti vaarallista?” Yllytän kiinalaisen kanssani hankeen tekemään lumienkeleitä. Kiljunnasta päätellen tämä kuviointi jää mieleen. Mihinköhän tarina enkelistä onkaan jo matkannut?

Oho! Minähän viihdyin! Lisää tätä!

Pian oion makuupussiani uuden hostellin kerrossänkyyn. Ylläksen 7 Fells Hostellissa olen kuin ulkomailla vaikka olenkin Suomessa: kerrossängyissä majoittuu kanssani enemmän ulkomaalaisia kuin suomalaisia. Keittiö on siistimpi kuin omani. Paikassa on jotain käsittämättömän rauhoittavaa. Lumikinokset talon ympärillä kasvavat ja menetän viimeisetkin rippeet ajantajustani. Varaan kaksi lisäyötä.

Lumeen hautautunut hostelli Kuva: Terhi Jaakkola

Muumien Taikatalvi on oikea kirja mukaan 7 Fells Hostellin talvireissuun

Matkalaukkuja Ylläksen hostellissa Kuva: Terhi Jaakkola

Viivyinkö liian pitkään?

Tällä 7 Fells Hostellin sohvalla oli hyvä suunnitella uusia seikkailuja

Tällä 7 Fells Hostellin sohvalla oli hyvä suunnitella uusia seikkailuja

Kemikaalicocktail-blogin Nooran tarinassa Hostellilomalla Lapissa kerrotaan kauniilla kuvilla höystettynä tämän letkeän hostellin pyörittäjästä sekä yhteismajoituksen vaihtoehtona tarjolla olevista studio-mökeistä.

Hurjimmille hikiliikkujille seitsemän tunturin hostellin kuivaushuone ei ihan riitä. Luovuudella tämäkin ongelma on varmasti ratkaistavissa. Kun en saavu marraskuun kauniin kaamoksen laskeuduttua sovittuun tapaamiseen, kannattanee minua etsiskellä 7 Fells Hostellin sohvalta, takkatulen lämmöstä.

Taiga Majalla Kuva: Terhi Jaakkola

Lieksan Taiga Majan taikaa

Jos Peppi Pitkätossu olisi ukrainalainen mieshenkilö, olisi hän perustanut Lieksan vanhalle Hattuvaaran koululle Taiga Majan. Koska Peppi on ruotsalainen satuhahmo, joutui Sergei hoitamaan homman hänen puolestaan. Matkalla pohjoisesta Pogostan hiihtoon saan Taiga Majassa kokonaisen luokkahuoneen käyttööni. Lapsettaa. Tekee mieli kiipeillä. Sängyn jalat ovat niin korkeat, etteivät jalkani ylety maahan.

Shakki vai Matti Kuva: Terhi Jaakkola

Taiga Majan timanttisotilas

Torakkataulu Kuva: Terhi Jaakkola

Tässä hostellissa ei torakoita piilotella

Kaikki on jotenkin hurmaavalla tavalla heikun keikun. Ovet auki ja kaikki tervetulleita. Herään valon kurkistellessa valtavista luokkahuoneen ikkunoista suoraan sänkyyni ja katan aamiaispicnicin lattialle Patvinsuon kansallispuiston kartan viereen. Sergei valmistelee päivän koiravaljakkoajelua ja koirat kommentoivat malttamattomina. Koirilla on koirien jutut ja aikataulut, joten jos haukku häiritsee, kannattaa Sergein paikalle etsiä vaihtoehto.

Makuulaatikko Kuva: Terhi Jaakkola

Taiga Majan huoneesta löysin 12 makuupaikkaa. Todennäköisesti niitä oli enemmänkin. Nukkua voi vaikka laatikossa.

Vaikka makuupussista on muodostunut linnani, nukun ensi yön lakanoiden välissä, tuttuakin tutummassa sängyssä katsellen unia lentokoirista ja loistokkaista laduista.

Hyvää yötä! God natt!

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!