
Melontaretkellä Pohjoisen Saimaan saaristossa, Rääkkylässä
Kaupallinen yhteistyö Rääkkylä
Aurinko on jo hereillä, mutta muu saaristo tuntuu vielä nukkuvan kesäunta. Sileällä vedellä meloessa olen hetken piilossa pandemioilta – nykyisiltä ja menneiltä. Vesiretkeni alkoi Rääkkylän Paksuniemen rannasta, samasta paikasta, josta mummoni kertoi nousseensa pikkutyttönä laivaan päästäkseen Joensuuhun sairaalaan. Joensuussa tauti tunnistettiin tarttuvaksi kurkkumädäksi ja näin päätyi mummoni Rääkkylän kylälle eristyksiin. Pian eristyshuoneen ovi raottui. Mummoni kirjoitti tapahtumasta näin:
Ystävä tuli yllätyksenä minua katsomaan. Minä huusin, että etkö nähnyt, kun ovessa on ”Pääsy kielletty”. Totesi vaan että: ”En osaa lukea”. Nauruksi meni.


Nyt olen matkalla pienen päiväretken kohteeseeni Koivuniemeen, jonka päärakennus rakennettiin viinavoittorahoilla 1920-luvulla kunnanlääkärin taloksi. Tarinan mukaan tohtori Korhonen otti avoimen toimen vastaan päästäkseen karkuun Helsingissä syntyneitä rakkaussotkuja. Perillä odotti kyllä valmis talo, mutta huoneet ammottivat tyhjyyttään ja siksi tohtori lähti kolkuttelemaan kylän ovia kelvollista makuupaikkaa kyselläkseen. Ensimmäisen oven avasi Hilkka, eikä muita osoitteita tarvinnut enää kysellä, sillä Amor osui sattumalta nuolineen paikalle.


Meloja Koivuniemen kartanon vieraana
Reitti Paksuniemestä Koivuniemeen puikkelehtii pääosin pienten saarten suojissa. Rantaa lähestyessä olen jo kaivaa karttaa esiin, etten ajautuisi tahtomattani väärälle tontille. Rannan vajan mosaiikkikilpi kertoo osoitteen olevan oikea. Pihalla Liina-koira tervehtii istahtaen suoraan varpaideni päälle sen kummempia kyselemättä. Tunnen olevani tervetullut, vaikka en paikan ihmisiä ole vielä tavannutkaan.
Paikan emäntä, eloisa Riitta Ward, kattaa lounasta huoneeseen, jossa kunnanlääkäri Korhosen kerrotaan pitäneen vastaanottoaan. Istumme pöydän ääreen. Samaisella paikalla, vajaa sata vuotta sitten oli kunnanlääkärin pöydällä aina pääkallo. Nyt tarjolla on talon omia erikoisuuksia, tattarista valmistettuja karjalanpiirakoita ja siitakekeittoa. Talon kaikki ruoka valmistetaan alusta alkaen itse. Vaikka paikalla ei enää lääkäri päivystäkään, vaalitaan terveyttä uskomalla puhtaan ruuan parantavaan voimaan.


Kuin emännän sanoja alleviivatakseen saapuu paikalle Raija Kivimetsä, villiyrttiasiantuntija ja kasvilääkinnän ammattilainen. Olen jo vuosia seurannut Raijan Hortoilu.fi-sivustoa ja poiminut sieltä säännöllisesti vinkkejä käyttööni. Yhtäkkiä istunkin virtuaaliviisaan kanssa samassa pöydässä ja saan kiitellä ohjeista kasvotusten.
Maukkaan ruuan lisäksi Koivuniemi tarjoaa melojalle ja muillekin kulkijoille monipuolisen majapaikan. Aurinkoisella rinteellä voi telttailla tai käyttöönsä voi varata mutkattoman mökin. Eniten kyllä kiinnostuin puiden väliin rakennetusta majasta, mutta epäilen sen olevan yksityiskäyttöön varattu koko kesäkauden ajaksi.
Jos melontaretkeni olisi useamman yön mittainen, jäisin tänne toviksi toipumaan, varaisin turvesaunotuksen ja valmiit palat iltaan ja aamuun.

Meloen taidenäyttelyyn – Patrick Wardin mykistävä mosaiikki
Eräänä talvena Koivuniemeä koettelivat kovat pakkaset. Elämä kutistui tulen ääreen ja Riitta pohti miehensä Patrickin kanssa, miten tilanne kääntyisi mukavaksi. Riitta ehdotti mosaiikkitöiden tekoa Belfastissa taiteilijaksi viime vuosituhannen lopulla valmistuneelle miehelleen. Yhteinen näpertelytuokio koitui Patrickin kohtaloksi, tekniikka vei mennessään ja nyt vuosia mosaiikin viemänä on kertynyt jo 17.
Ajatukseni mosaiikista oli liimasorminen ja hatara. Kuvathan olisivat kömpelöitä, sirpale kun ei taivu. Patrickin työt ovat kuin siveltimellä maalattuja. Hän soittaa materiaalia, ei taivu materiaalin mukana. Ilahdun huomatessani, että enemmistö töistä on saanut aiheensa luonnosta: pöllö, karhu, kurki, hirvi ja jänis kurkistelevat seiniltä. Yksi nurkkaus näyttelyssä tekee poikkeuksen. Sieltä löytyvät työt, jotka Patrick on tehnyt lapsensa ensimmäisten piirtelyvuosien tuloksista. Riemukkaita tauluja!




Patrickin, vahvan visualistin, otteita saa ihailla myös hovin puutarhassa. Kauneus kumpuilee talolta alas rantaan asti.
Rääkkylässä kulkiessani yritän kysellä, mistä pulppuaa seudun luovuus. Olen aina ajatellut, että täällä Pohjoisen Saimaan saaristomaisemissa solistaan taidetta erityisellä tavalla. Varmaa vastausta en löydä, ei jänis osaa turkkiaan selittää.
Kirjoittaessani tätä tekstiä kotona Ilomantsissa, on Rääkkylässä meneillään monelle tuttu Kihaus Folk -kansanmusiikkiviikko. Kihhauksen jälkeen koittaa kuhhaus. Elokuussa Rääkkylän Karjalanruusu-tilalla vietetään Kukkakuhhausta, kaikkien kukista hullaantuvien maalaisromanttisia kesäpäiviä, joiden aikana voi sekä ostaa että kerätä kukkia – tai vain katsella ja nauttia kesäisestä kukkaterapiasta. (Sama someksi: äärimmäisen instagrammable!)

Mihin meloa Rääkkylässä?
Reitti Paksuniemen kajakkivajalta Koivuniemeen ja takaisin on mukava päivämatka, vaikka kokemusta melonnasta olisi kertynyt vasta vähän. Retkikarttaa tutkiessa loputtomiin jatkuvat siniset reitit saavat seikkailijan innostumaan. Samasta lähtöpaikasta voisi aloittaa suuren tutkimusmatkan jopa merelle asti tai vaihtoehtoisesti sukeltaa Saimaan vesistön sokkeloisten saaristojen uumeniin.

Keräsin kartalle muutamia verkosta löytämiäni lähikohteita. Yksi omista suosikeistani on 18-metrinen Eihvelin torni, jonne pääsee myös maateitse. Kapea Vuoniemen harjumuodostelma halkoo järvenselkää useamman kilometrin verran. Liperin puolelta Vuoniemen kohtaa Tikansaari. Väliin jäävän, alle 300 metrin levyisen, salmen kautta kulkee syväväylä Joensuusta etelään.

Kajakin vuokraus Rääkkylästä, Pohjoisen Saimaan saariston vesille
Kesällä 2021 Rääkkylän kunnan kajakit ovat vuokrattavissa keskiviikkoisin ja torstaisin. Kunnan kajakkivaja on kauniin Paksuniemen uimarannan lähellä, josta on helppo sujahtaa niin Saimaa-seikkailuihin kuin tapailla melonnan alkeita lahden suojissakin. Lue lisää kesän 2021 kajakkiaikataulusta. Jos luet tätä juttua kesän 2021 karattua historiaan, voit kysyä kajakkivuokraa Rääkkylän vapaa-aikasihteeriltä: 040 105 3103 (tai etsiä Rääkkylän sivuilta kulloisenkin vapaa-aikasihteerin yhteystiedot)
Rääkkylässä kalusto vuokraa myös Karelia Cottages
Kesälahden puolelta operoi Lakeland Karelia
Kajakkeja voi etsiskellä vuokralle myös näistä palveluista:
Tori: Tori+Pohjois-Karjala+Vuokrataan+Kanootti/kajakki
Skipperi: Kajakki/kanootti
Karelia Cottages vuokraa kajakkien ja -kanoottien lisäksi karttoja seuraaville reiteille:
– aloittelijoille: Suursaaren vesiopettelurata
– kaikille melojille: n. 4 km pituinen Suursaaren vesiluontorata
– kokeneille: n. 20 km Suursaaren vesisuunnistusrata
Samasta osoitteesta myös opastetut melontaretket sekä järjestetyt yöpymispaketit laavulla, laavuaitassa tai riippumatossa yksityisellä Apajalahden luonnonsuojelualueella.

Mieti ennen melontaa!
Kuuma kesäkeli kutsuu ymmärrettävästi vesille myös lajin untuvikot ja saattaapa kokenutkin paahteessa unohtaa perusasiat.
Ennen vesiretkeä:
- Tutki sääennusteesta erityisesti tuuliennuste. Pyri suunnittelemaan reitti niin, että voit palata myötätuulessa. Mieti reitinvalintasi niin, että saaret ja nimet suojaavat mahdolliselta tuulelta.
- Pakkaa mukaan vaihtovaatteet vedenpitäviin pusseihin
- Kutsu kaveri mukaan, kokemukset jakaen ilon lisäksi tuplautuu myös turvallisuus
- Lataa puhelimeen 112-sovellus ja pakkaa puhelin vesitiiviiseen pussiin. Kun hätätilanteessa soitat 112-numeroon sovelluksen kautta, viestittyy sijaintisi automaattisesti eteenpäin.
- Ajattele kerran huolellisesti läpi, miten toimit, jos kajakkisi kaatuu. Kajakkiin yksin kiipeäminen ei onnistu edes kaikilta lajin konkareilta ja kaksinkin pelastautumista on harjoiteltava ennen melontaretkien aloittamista. Helsingin Kanottiklubin video esittää yksinkertaisen pelastusrutiinin selkeästi.
Varmin reitti mukaviin melontamaileihin on peruskurssille osallistuminen. Kesän 2021, koko Suomen laajuinen, kurssikalenteri Olen meloja -sivuilla.

Kotimatkalle kesäkukon kanssa
Koivuniemen pöydän ääressä, keiton vaihtuessa kahviin, juttu kääntyy pihalla kuopsutteleviin kanoihin. Kehumme kilvan kanojen hienoutta. Omat kesäkanani ovat saapuneet kesähuvilalleen vain muutamaa päivää aikaisemmin ja siksi kaikista maailman puheenaiheista, valitsen mieluiten nyt kanat.
”Et ottaisi meiltä kukkoa kanoillesi?” kysyy paikan emäntä yllättäen ja kehuu samaan hengenvetoon laumatta jäänyttä, tarjolla olevaa, kukkoa kiltiksi ja kohteliaaksi.
Muutaman sekunnin etsin syitä, miksi en kukkoa huolisi. En keksi ainokaistakaan.
Näin päädyn matkaamaan kotiin upea Olly Parton -kesäkukko pahvilaatikossa rapistellen.

Miten löytää kylään Rääkkylään?
Etäisyydet
- Helsinki 440 km
- Ilomantsi 115 km
- Joensuu 50 km
- Kitee 50 km
- Oulu 415 km
- Tampere 400 km
Rääkkylä.fi:
Joukkoliikenne ja taksit
Reittioppaat
Rääkkylän melontaretkeen liittyvät linkit
- Koivuniemi
- Paksuniemen kesäkeidas – kajakkivajan lähistöllä
- Pohjoisen Saimaan saariston luontokohteet ja -polut
- Karelia Cottages
- Kukkakuhhaus
- Hortoilu.fi
- Patric Wardin taidetta Instagramissa
- Ylen Egen Land -ohjelma vieraili Rääkkylän Kukkakuhhauksessa

Muita kirjoituksiani Pohjois-Karjalasta
- Lehtoukonhattu & luontopolku mystisen myrskyhatun jäljillä
- Avantouinti – kolmen saunan viikonloppu Pohjois-Karjalassa
- Karhunpolku – 133 km itäistä neulasmattoa lokakuussa
- Melontaretkellä Pohjoisen Saimaan saaristossa, Rääkkylässä
- Rääkkylän Saaristo Trail: Pyöräretkellä Pohjoisen Saimaan saaristossa
- Pohjois-Karjalan erikoisimmat majoituspaikat luontomatkaajalle
- Patvinsuon kansallispuisto – keväinen festivaalimatka
- Pöllöretki – ihan(an) pimeää puuhaa
- Kitee: Puoli vuotta pontikkapannujen perässä
- Pohjois-Karjalan parhaat etätyöpaikat luontoliikkujalle
- Sininen päivä, jona joulukalenterin luukku avautui
- Kiteellä, Pahan Pajarin poluilla
- Nightwish – luontosinfonioita itärajan tuntumasta
- Kesonsuo, Ilomantsi: Aamukahvilla lintutornissa
- Kiteen Päätyeenlahti: Lintujen syysmuuttoa aloittelijoille

Veikko Sallinen
Tervehdys. Hyviä juttuja. senverran kommenttia, että vuonna 1945, 8-vuotiaana, pirti siskon 7 v.kanssa pyöräillä Oravisalosta Koivuniemeen kunnanlääkärin vastaanotolle kun Sikotauti vaivasi. Kunnanlääkäri oli nimeltään Ilmari KOHONEN, ei Korhonen. Veikko Sallinen.