Title Image

Blogi

Meloja Rääkkylässä Kuva: Terhi Ilosaari

Melontaretkellä Pohjoisen Saimaan saaristossa, Rääkkylässä

Kaupallinen yhteistyö Rääkkylä

Aurinko on jo hereillä, mutta muu saaristo tuntuu vielä nukkuvan kesäunta. Sileällä vedellä meloessa olen hetken piilossa pandemioilta – nykyisiltä ja menneiltä. Vesiretkeni alkoi Rääkkylän Paksuniemen rannasta, samasta paikasta, josta mummoni kertoi nousseensa pikkutyttönä laivaan päästäkseen Joensuuhun sairaalaan. Joensuussa tauti tunnistettiin tarttuvaksi kurkkumädäksi ja näin päätyi mummoni Rääkkylän kylälle eristyksiin. Pian eristyshuoneen ovi raottui. Mummoni kirjoitti tapahtumasta näin:

Ystävä tuli yllätyksenä minua katsomaan. Minä huusin, että etkö nähnyt, kun ovessa on ”Pääsy kielletty”. Totesi vaan että: ”En osaa lukea”. Nauruksi meni.

Pohjoisen Saimaan Saaristo, Rääkkylä meloen Kuva: Terhi Ilosaari
Aamukahvilla kesäisellä rannalla Kuva: Terhi Ilosaari
Aamukahvilla ennen melontaa

Nyt olen matkalla pienen päiväretken kohteeseeni Koivuniemeen, jonka päärakennus rakennettiin viinavoittorahoilla 1920-luvulla kunnanlääkärin taloksi. Tarinan mukaan tohtori Korhonen otti avoimen toimen vastaan päästäkseen karkuun Helsingissä syntyneitä rakkaussotkuja. Perillä odotti kyllä valmis talo, mutta huoneet ammottivat tyhjyyttään ja siksi tohtori lähti kolkuttelemaan kylän ovia kelvollista makuupaikkaa kyselläkseen. Ensimmäisen oven avasi Hilkka, eikä muita osoitteita tarvinnut enää kysellä, sillä Amor osui sattumalta nuolineen paikalle.

Koivuniemen ranta, Rääkkylä Kuva: Terhi Ilosaari
Koivuniemi, Rääkkylä Kuva: Terhi Ilosaari
Lähes 100-vuotias talo rakannettiin alunperin kunnanlääkärin taloksi. Vierailija tervehtyy paikalla nykyisinkin.

Meloja Koivuniemen kartanon vieraana

Reitti Paksuniemestä Koivuniemeen puikkelehtii pääosin pienten saarten suojissa. Rantaa lähestyessä olen jo kaivaa karttaa esiin, etten ajautuisi tahtomattani väärälle tontille. Rannan vajan mosaiikkikilpi kertoo osoitteen olevan oikea. Pihalla Liina-koira tervehtii istahtaen suoraan varpaideni päälle sen kummempia kyselemättä. Tunnen olevani tervetullut, vaikka en paikan ihmisiä ole vielä tavannutkaan.

Paikan emäntä, eloisa Riitta Ward, kattaa lounasta huoneeseen, jossa kunnanlääkäri Korhosen kerrotaan pitäneen vastaanottoaan. Istumme pöydän ääreen. Samaisella paikalla, vajaa sata vuotta sitten oli kunnanlääkärin pöydällä aina pääkallo. Nyt tarjolla on talon omia erikoisuuksia, tattarista valmistettuja karjalanpiirakoita ja siitakekeittoa. Talon kaikki ruoka valmistetaan alusta alkaen itse. Vaikka paikalla ei enää lääkäri päivystäkään, vaalitaan terveyttä uskomalla puhtaan ruuan parantavaan voimaan.

Kulho ja kukkia Koivuniemen pöydällä Kuva: Terhi Ilosaari
Rääkkyläläinen Polar Shiitake on Euroopan suurin siitakesienen tuottaja. Maukkaan keiton sienet ovat näitä oman kylän luomutuotteita.
Tattaripiirakoita Kuva: Terhi Ilosaari
Karjalanpiirakoita talon tapaan tattarikuoreen tehtyinä.

Kuin emännän sanoja alleviivatakseen saapuu paikalle Raija Kivimetsä, villiyrttiasiantuntija ja kasvilääkinnän ammattilainen. Olen jo vuosia seurannut Raijan Hortoilu.fi-sivustoa ja poiminut sieltä säännöllisesti vinkkejä käyttööni. Yhtäkkiä istunkin virtuaaliviisaan kanssa samassa pöydässä ja saan kiitellä ohjeista kasvotusten.

Maukkaan ruuan lisäksi Koivuniemi tarjoaa melojalle ja muillekin kulkijoille monipuolisen majapaikan. Aurinkoisella rinteellä voi telttailla tai käyttöönsä voi varata mutkattoman mökin. Eniten kyllä kiinnostuin puiden väliin rakennetusta majasta, mutta epäilen sen olevan yksityiskäyttöön varattu koko kesäkauden ajaksi.

Jos melontaretkeni olisi useamman yön mittainen, jäisin tänne toviksi toipumaan, varaisin turvesaunotuksen ja valmiit palat iltaan ja aamuun.

Koivuniemi, Rääkkylä Kuva: Terhi Ilosaari

Meloen taidenäyttelyyn – Patrick Wardin mykistävä mosaiikki

Eräänä talvena Koivuniemeä koettelivat kovat pakkaset. Elämä kutistui tulen ääreen ja Riitta pohti miehensä Patrickin kanssa, miten tilanne kääntyisi mukavaksi. Riitta ehdotti mosaiikkitöiden tekoa Belfastissa taiteilijaksi viime vuosituhannen lopulla valmistuneelle miehelleen. Yhteinen näpertelytuokio koitui Patrickin kohtaloksi, tekniikka vei mennessään ja nyt vuosia mosaiikin viemänä on kertynyt jo 17.

Ajatukseni mosaiikista oli liimasorminen ja hatara. Kuvathan olisivat kömpelöitä, sirpale kun ei taivu. Patrickin työt ovat kuin siveltimellä maalattuja. Hän soittaa materiaalia, ei taivu materiaalin mukana. Ilahdun huomatessani, että enemmistö töistä on saanut aiheensa luonnosta: pöllö, karhu, kurki, hirvi ja jänis kurkistelevat seiniltä. Yksi nurkkaus näyttelyssä tekee poikkeuksen. Sieltä löytyvät työt, jotka Patrick on tehnyt lapsensa ensimmäisten piirtelyvuosien tuloksista. Riemukkaita tauluja!

Mosaiikkityö, Patrick Ward, Rääkkylä Kuva: Terhi Ilosaari
Pupuja Patrick Wardin mosaiikkityössä Kuva: Terhi Ilosaari
Patrick Wardin lapsensa piirroksesta tekemän mosaiikkiteoksen yksityiskohta
Karhu Patrick Wardin mosaiikkityössä Kuva: Terhi Ilosaari
Koivuniemen puutarhaa Kuva: Terhi Ilosaari

Patrickin, vahvan visualistin, otteita saa ihailla myös hovin puutarhassa. Kauneus kumpuilee talolta alas rantaan asti.

Rääkkylässä kulkiessani yritän kysellä, mistä pulppuaa seudun luovuus. Olen aina ajatellut, että täällä Pohjoisen Saimaan saaristomaisemissa solistaan taidetta erityisellä tavalla. Varmaa vastausta en löydä, ei jänis osaa turkkiaan selittää.

Kirjoittaessani tätä tekstiä kotona Ilomantsissa, on Rääkkylässä meneillään monelle tuttu Kihaus Folk -kansanmusiikkiviikko. Kihhauksen jälkeen koittaa kuhhaus. Elokuussa Rääkkylän Karjalanruusu-tilalla vietetään Kukkakuhhausta, kaikkien kukista hullaantuvien maalaisromanttisia kesäpäiviä, joiden aikana voi sekä ostaa että kerätä kukkia – tai vain katsella ja nauttia kesäisestä kukkaterapiasta. (Sama someksi: äärimmäisen instagrammable!)

Meloja Rääkkylässä Kuva: Terhi Ilosaari

Mihin meloa Rääkkylässä?

Reitti Paksuniemen kajakkivajalta Koivuniemeen ja takaisin on mukava päivämatka, vaikka kokemusta melonnasta olisi kertynyt vasta vähän. Retkikarttaa tutkiessa loputtomiin jatkuvat siniset reitit saavat seikkailijan innostumaan. Samasta lähtöpaikasta voisi aloittaa suuren tutkimusmatkan jopa merelle asti tai vaihtoehtoisesti sukeltaa Saimaan vesistön sokkeloisten saaristojen uumeniin.

Maisema Eihvelin tornista Kuva: Terhi Ilosaari
Maisema Eihvelin tornista

Keräsin kartalle muutamia verkosta löytämiäni lähikohteita. Yksi omista suosikeistani on 18-metrinen Eihvelin torni, jonne pääsee myös maateitse. Kapea Vuoniemen harjumuodostelma halkoo järvenselkää useamman kilometrin verran. Liperin puolelta Vuoniemen kohtaa Tikansaari. Väliin jäävän, alle 300 metrin levyisen, salmen kautta kulkee syväväylä Joensuusta etelään.

Melojan kohteet kartalla

Kajakin vuokraus Rääkkylästä, Pohjoisen Saimaan saariston vesille

Kesällä 2021 Rääkkylän kunnan kajakit ovat vuokrattavissa keskiviikkoisin ja torstaisin. Kunnan kajakkivaja on kauniin Paksuniemen uimarannan lähellä, josta on helppo sujahtaa niin Saimaa-seikkailuihin kuin tapailla melonnan alkeita lahden suojissakin. Lue lisää kesän 2021 kajakkiaikataulusta. Jos luet tätä juttua kesän 2021 karattua historiaan, voit kysyä kajakkivuokraa Rääkkylän vapaa-aikasihteeriltä: 040 105 3103 (tai etsiä Rääkkylän sivuilta kulloisenkin vapaa-aikasihteerin yhteystiedot)

Rääkkylässä kalusto vuokraa myös Karelia Cottages
Kesälahden puolelta operoi Lakeland Karelia
Kajakkeja voi etsiskellä vuokralle myös näistä palveluista:
Tori: Tori+Pohjois-Karjala+Vuokrataan+Kanootti/kajakki
Skipperi: Kajakki/kanootti

Karelia Cottages vuokraa kajakkien ja -kanoottien lisäksi karttoja seuraaville reiteille:
– aloittelijoille: Suursaaren vesiopettelurata
– kaikille melojille: n. 4 km pituinen Suursaaren vesiluontorata
– kokeneille: n. 20 km Suursaaren vesisuunnistusrata

Samasta osoitteesta myös opastetut melontaretket sekä järjestetyt yöpymispaketit laavulla, laavuaitassa tai riippumatossa yksityisellä Apajalahden luonnonsuojelualueella.

Voikukkia kuivurin ritilöillä Koivuniemessä, Rääkkylässä Kuva: Terhi Ilosaari
Koivuniemessä ruoka on läheltä. Tässä kuivuvat voikukat tulevia herkkuhetkiä kaunistamaan ja maustamaan.

Mieti ennen melontaa!

Kuuma kesäkeli kutsuu ymmärrettävästi vesille myös lajin untuvikot ja saattaapa kokenutkin paahteessa unohtaa perusasiat.
Ennen vesiretkeä:

 • Tutki sääennusteesta erityisesti tuuliennuste. Pyri suunnittelemaan reitti niin, että voit palata myötätuulessa. Mieti reitinvalintasi niin, että saaret ja nimet suojaavat mahdolliselta tuulelta.
 • Pakkaa mukaan vaihtovaatteet vedenpitäviin pusseihin
 • Kutsu kaveri mukaan, kokemukset jakaen ilon lisäksi tuplautuu myös turvallisuus
 • Lataa puhelimeen 112-sovellus ja pakkaa puhelin vesitiiviiseen pussiin. Kun hätätilanteessa soitat 112-numeroon sovelluksen kautta, viestittyy sijaintisi automaattisesti eteenpäin.
 • Ajattele kerran huolellisesti läpi, miten toimit, jos kajakkisi kaatuu. Kajakkiin yksin kiipeäminen ei onnistu edes kaikilta lajin konkareilta ja kaksinkin pelastautumista on harjoiteltava ennen melontaretkien aloittamista. Helsingin Kanottiklubin video esittää yksinkertaisen pelastusrutiinin selkeästi.

Varmin reitti mukaviin melontamaileihin on peruskurssille osallistuminen. Kesän 2021, koko Suomen laajuinen, kurssikalenteri Olen meloja -sivuilla.

Melomassa Rääkkylässä Kuva: Terhi Ilosaari

Kotimatkalle kesäkukon kanssa

Koivuniemen pöydän ääressä, keiton vaihtuessa kahviin, juttu kääntyy pihalla kuopsutteleviin kanoihin. Kehumme kilvan kanojen hienoutta. Omat kesäkanani ovat saapuneet kesähuvilalleen vain muutamaa päivää aikaisemmin ja siksi kaikista maailman puheenaiheista, valitsen mieluiten nyt kanat.

”Et ottaisi meiltä kukkoa kanoillesi?” kysyy paikan emäntä yllättäen ja kehuu samaan hengenvetoon laumatta jäänyttä, tarjolla olevaa, kukkoa kiltiksi ja kohteliaaksi.

Muutaman sekunnin etsin syitä, miksi en kukkoa huolisi. En keksi ainokaistakaan.

Näin päädyn matkaamaan kotiin upea Olly Parton -kesäkukko pahvilaatikossa rapistellen.

Kukko, Olly Parton Kuva: Terhi Ilosaari

Miten löytää kylään Rääkkylään?

Etäisyydet

 • Helsinki 440 km
 • Ilomantsi 115 km
 • Joensuu 50 km
 • Kitee 50 km
 • Oulu 415 km
 • Tampere 400 km

Rääkkylä.fi:
Joukkoliikenne ja taksit
Reittioppaat

Rääkkylän melontaretkeen liittyvät linkit

Olly Partonin ja kesäkanojen (Hilda, Vuokko ja Maurikainen) edesottamuksia voi seurata maalaiselämää esittelevällä Instagram-tililläni: Instagram – Terhi Ilosaari

Muita kirjoituksiani Pohjois-Karjalasta

Kesävalo Paksuniemen rannassa Rääkkylässä Kuva: Terhi Ilosaari

KOMMENTIT

 • 3.1.2022
  reply

  Veikko Sallinen

  Tervehdys. Hyviä juttuja. senverran kommenttia, että vuonna 1945, 8-vuotiaana, pirti siskon 7 v.kanssa pyöräillä Oravisalosta Koivuniemeen kunnanlääkärin vastaanotolle kun Sikotauti vaivasi. Kunnanlääkäri oli nimeltään Ilmari KOHONEN, ei Korhonen. Veikko Sallinen.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!