
Miten juosta mahdollisimman pitkälle juoksemalla mahdollisimman vähän?
11 kuukautta sitten istuin auringonpaisteessa, kipsi jalassa vanhempieni takapihalla matonkuteita leikaten. Tuijotin ruudulla hyvin hitaasti eteneviä pisteitä. Ystäväni tarpoivat NUTS Karhunkierros -tapahtumassa. Yritin työntää heidän pisteitään kartalla ajatuksen voimalla eteenpäin.
Kisaraporteista ymmärsin: olosuhteet olivat järjettömät. Reiteen asti lunta. Lumen alla solisi jäisiä puroja. Reitti tarjoili upottavia soita, liukkaita pitkospuita, kontattavia mäkiä. Olin myyty ja ensimmäisenä jonossa, kun ilmoittautuminen vuoden 2015 lähtöön avautui.
”No sun pitää varmaan harjoitella ihan kamalasti”, totesi joku hieman kysyvästi, kun kerroin ilmoittautuneeni 80 km:n mittaiseen hullutukseen. Syksyn keskityin houkuttelemaan muita mukaan omiin lempilajeihini. Opastin kavereita poluille ja houkuttelin seikkailemaan. Joulukuun lopussa katsoin kalenteriin ja sitten peiliin: nyt on jo kiire! Jos aion rämpiä koitoksen läpi, pitää harjoitella. Ei kamalasti vaan viisasti. Istuin Excelin ääreen. Pyörittelin viikkoja, harjoituksia ja rytmitystä vuoroin koneella, vuoroin hiihtolenkillä.
Rakensin itselleni 7 ajatukseen pohjautuvan Karhunkierros-ohjelman:
1. Rytmitys
Rytmitin kevään viikot mallilla 3+1. Yhdellä viikoista saan hotkia määrää käsijarrutta. Neljäs viikko on aina selkeä lepo. Ei sinne-päin-lepo, vaan selvästi löysäilevä viikko.
2. Juoksua vain valikoiden
Jos harjoittelisin vain juosten, olisin juossut jalat altani jo monta viikkoa sitten. Siksipä juoksenkin vain tärkeimmät, lajinomaiset harjoitukset. Pohjaa kunnolleni rakennan uiden, pyöräillen, hiihtäen, lumikenkäillen, kävellen. Kauhulla käyn kurkkimassa ultrajuoksijoiden keskustelupalstoja, joilla pidetään ehdottomuutena juosta välillä vähintään 100 km viikossa. Olen juossut tänä vuonna keskimäärin 24 km viikossa.
3. Viidesti viikossa huoltoa ja koordinaatiota
Juoksuni pysyy selvästi paremmin kasassa, kun teen säännöllisesti juoksutekniikkaharjoituksia. Juoksutekniikka tarvitsee tuekseen myös lajinomaista lihaskuntoharjoittelua. Jooga asettelee palat paikoilleen, ja hieroja hoitaa lopun. Helppo kirjoittaa, mutta melkein mahdotonta toteuttaa, kun mikään näistä ei aiheuta minussa hinkua. Siksipä rakensin itselleni pisteytyssysteemin vessan oveen. Joka viikko on kerättävä 5 pistettä. Pisteitä saa kaikesta edellä mainitusta. Lisäksi pisteitä voi keräillä kuminauhajumpaten, juurakoilla tasapainoillen, kuntopallolla pelleillen, foam-rullalla hieroen.
4. Palautuminen, kuuntelu
Aikaisemmin lähinnä hihittelin pulssimittareiden palautumisajoille. Oli jotenkin hauskaa, kun sai kovasta treenistä 2-numeroisen tuntimäärän palautumisajaksi. Moneen kertaan olen vetänyt päin seinää, kun oman elimistön huutelu on ollut liian helppoa jättää huomioimatta. Nyt olen nöyränä käyttänyt mittarin lukemia apuna. Palautumisaika on sääntö, ei vitsi.
5. Mäkeä, portaita, sohjoa, lunta
Kuunneltuani kokemuksia viime vuoden Karhunkierrokselta, ymmärsin, että vastassa on jotain muuta, kuin leppoisaa polkujolkottelua. Päästäkseni maaliin, täytyy rautaa kerätä niin korvien väliin kuin reisiinkin. Joka viikko olen harjoitellut mäessä, portaissa, lumessa, pitkospuilla tai sohjossa. Pimeässä, pitkässä lumisessa mäessä olen solvannut itseäni: ”Mitä, ottaako lipsuva lumi päähän?! Hyvä! Jos ottaa, voit jäädä kotiin! Vieläkö valitat vai noustaanko ylös asti!?” Tällaisten hetkien jälkeistä hyvän olon tunnetta eivät kaikki ymmärrä.
6. Avaintreenit keskittyen
Palauttelevalle aamu-uinnille voi hyvin heilahtaa rutiinin voimalla. Leppoisa siirtymäpyöräily tarjoaa hyvää pohjaa ajatuksetta. Viikoissani on kevään ajan 1-2 avaintreeniä, jotka teen ajatuksella ja keskittyen. Vauhdikas harjoitus tai tiukka tekniikkasetti siirtyy ajatuksiin jo paria päivää ennen itse harjoitusta. Väitän harjoitusvaikutuksen olevan näin tehden moninkertainen. En pysty perustelemaan. Uskomusjuttuja.
7. Hyötyä vai haittaa?
Pitkä vai ylipitkä? Vieläkö kilometri vai jättääkö koko lenkki väliin. Aina en tiedä, vaikka apuna olisi selkeä suunnitelma ja tukena hyvä mittari. Juoksija-juoksuvalmentaja Jouni Leppäsaajolta opin ohjenuoran: ”Mieti onko siitä enemmän hyötyä vai haittaa.” 25 km:n lenkki on hyvä, pitkäkestoinen harjoitus. 50 km:n lenkki voi vaatia niin pitkän palautumisen, että seuraavan viikon hyvät harjoitukset jäävät tekemättä. Kun treeniin on lähtenyt, ei pidä enää empiä. Silloin käytän uimahallissa samalla radalla uivalta herrasmieheltä kuulemaani ajatusta: ”Sattuuhan se, mutta ei siihen kuole.” Vielä en ole kuollut.
NUTS Karhunkierroksen lähtöön on 27 yötä. Mielessä väijyvät kymmenet asiat, joita olisi hyvä harjoitella – alueet, joita olisi hyvä kehittää. Jankutan itselleni: nyt malttia. Tämän enempää en ehdi. Olen itseni paras asiantuntija ja tiedän, että olen tehnyt juuri niin hyvää työtä kuin pystyn. Tämä riittää kyllä. Nyt voin vain mokailla. En mokaa. Nalkutan ja nautin.
Uimahallilla tuttu huikkaa: ”Joko jännittää?”
Ei. Minua ei jännitä yhtään. Odotan jo todella maltamattomana.
Saara Grönholm
Hei! Mukava oli lukea harjoittelustasi ja ajatuksistasi tulevasta NUTS Karhunkierroksesta! Tuo sinun pistesysteemi kuulosti hyvältä – itsellänikin tahtoo olla haastetta kehonhuollon toteutuksessa, joten kiitos taulukko-vinkistä! Olen myös tulossa kisaamaan Karhunkierrokselle, mutta uskaltauiduin ilmoittautumaan vasta 31km kisaan. Kirjoitathan sitten kisan jälkeen tunnelmistasi – toisten teksteistä voi saada/kerätä rohkeutta tuleviin koetuksiin, jos sitä vielä joku päivä löytäisi itsensäkin ultrajuoksukisasta :)! Toivottavasti saadaan hyvä, aurinkoiset kisakelit! Terveisin, Saara Kuopiosta
endorfiininmetsastaja
Valtavan mukavaa kuulla, että löysit kirjoituksestani toimivalta kuulostavan vinkin! Oma pisteytystaulukkoni on juuri ruksittu täyteen vessan ovessa ja huomaan lepsuilevani heti, kun ruudukkoa ei ole pitämässä ruodussa. Uusi kuribingo siis tuotantoon heti! Viisaimmat osaavat kertoa, että harjoitusmäärien lisääntyessä, myös kehonhuollon tulee lisääntyä vähintään samaan tahtiin. Tämä totuus on niiiiin houkuttelevaa ohittaa – kunnes tulee ongelmia. 31km on viisas valinta. Tuolle matkalle mahtuu upeita maisemia, joita ehtii aivan varmasti nautiskelemaankin, kun ei ole liikaa kilometrejä edessä pelottelemassa 😉 Esitit blogissani nyt aivan ensimmäisen lukijan julkisen aihe-toiveen. Tästä ilahtuneena lupaan laatia kisaraportin heti, kun pystyn kisakoipineni jotenkin näppäimistöä naputtelemaan. Iloisia viimeisiä, kepeitä treeniviikkoja ennen Karhunkierrosta!
endorfiininmetsastaja
Juoksuaskeleet-blogin (http://juoksuaskeleet.blogspot.fi)Satu kysyi tämän jutun vanhemman version kommenteissa: Millaisia mainitsemasi avaintreenit olivat? Avaintreeneinäni olivat lähes joka viikko toistuneet juoksutekniikkaharjoitukset, joissa yleensä mukana tekniikan lisäksi lihaskuntoharjoituksia (omalla painolla) ja kevyitä spurtteja. Joka viikko ohjelmassa oli joku vauhdikkaampi juoksuharjoitus – joko mäkiharjoitus tai joskus jopa sisäradalla 5 x 1000 m vetoja. Näiden lisäksi pitkä lenkki noin joka toinen viikko. Pitkät lenkit ja mäkiharjoitukset pyrin tekemään mahdollisimman hyvin Karhunkierroksen pahinta mahdollista keliä toistavissa olosuhteissa: lumessa, sohjossa, ravassa. Tärkeintä ei ehkä ollut harjoitusten sisältö, vaan ajatus.
Iloa ensimmäisen ultramatkan treeniin kysyjälle! Toivottavasti elämyksestäsi tulee yhtä ikimuistoinen, kuin mitä omani oli!