Title Image

Blogi

Nuku yö ulkona Kuva: Terhi Jaakkola

Nuku yö ulkona! 5 vinkkiä nukkumispaikan etsijälle

Nuku yö ulkona, kannustaa Suomen Latu jo kolmatta kertaa. Koko kansan yhteinen nukkumistapahtuma on ensi viikon lauantaina 8. syyskuuta. Kun unipupu, villasukat, makuupussi ja otsalamppu ovat jo pakattuna, pitää keksiä mihin ihmeeseen sitä menisi nukkumaan.

Nuku yö ulkona Kuva: Terhi Jaakkola

Ympäri maata kohoavat kahdeksan suurta telttahotellia täyttyivät muutamassa päivässä, siksipä jaankin omat viisi paikkavinkkiäni kaikkien käyttöön.

1. Oma piha, parveke, terassi tai trampoliini

Kuinka paljon vaatteita tarvitaan mukaan? Mitä varusteita pitäisi olla? Pureeko leppäkerttu? Jos yön yli retkeily jännittää, kannattaa aloittaa omalta pihalta. Puuttuvat varusteet voi hakea kätevästi sisältä ja jatkaa onnellisena unia. Kutsuisitko kaveritkin yökylään omaan takapihan telttahotelliisi?

Nuku yö ulkona Kuva: Terhi Jaakkola

2. Pääkaupunkiseudun retkisaaret

Lainaa tai vuokraa kajakki ja melo johonkin upeista retkisaaristamme. Olen läkähdyksiin asti haltioitunut näistä merihelmistä. Toissa yön vietin Espoon Knapperskärillä ja heinäkuun vaihtuessa elokuuhun nukuin Porkkalan edustalla Utterbötellä.

3. Lähipuisto

Tiesitkö, että puistoissa saa yöpyä, mutta kansallispuistoissa yöpyminen on monin paikoin kiellettyä? Puistoissa yöpyminen on nykyisin sallittua, kunhan ei aiheuta häiriötä muille puiston käyttäjille.  Poliisi saattaa tosin tulla kurkistamaan, onko nukkujalla kaikki kunnossa. Puistoon leiriytyjän kannattanee pitää mielessä, että se, mikä omasta mielestä on rauhallista leiriytymistä, ei välttämättä paikalle sattuneen virkavallan mielestä ole. Viime kesän helteet hätistivät ihmiset pihoille ja puistoihin. Riippumatossa nukkujia nähtiin kuulemma jopa Kaivopuistossa. Oivaa puistojen monipuolista käyttöä! Tätä lisää!

Kansallispuistoissa leiriytyminen on sallittu vain leiriytymiseen osoitetuilla paikoilla. Onneksi näitä paikkoja riittää kuitenkin ihan joka makuun!

Nuku yö ulkona Kuva: Terhi Jaakkola

4. Hämeen järviylänkö

Nuuksion polkujen täytyttyä retkeilijöistä kannattaa nostaa katse seuraaviin kansallispuistoihin. Hämeen järviylängön kansan- ja kansallispuistoihin ajelee pääkaupungistamme alle kahdessa tunnissa. Alue on yllättänyt minut myönteisesti viime vuosina lukuisat kerrat. Linkit ja vinkit tuolle seudulle on koottu tälle Retkipaikka.fi:n sivulle.

Nuku yö ulkona Kuva: Terhi Jaakkola

5. Retkipaikka.fi:n kohde

Elokuun Espoo-Nuorgam-roadtripin hotellioppana toimi Retkipaikka.fi:n Retkikohteet kartalla -palvelu. Palvelun avulla löytyi tolkun pois pyyhkivän hieno laavu aivan ajoreitin varrelta. Avaa karttapalvelu oman kotisi läheltä ja löydä oma suloinen unipuusi. Nuku yö ulkona -tempauksen tavoitteena on kannustaa kaikki paitsi nauttimaan luonnosta mutta myös juhlistamaan jokamiehenoikeuksiamme, joiden ansiosta voimme pystyttää oman luontohotellimme melkeinpä mihin vaan. Ehkä etsit makuupussillesi paikan, joka alleviivaa parhaiten jokamiehenoikeuksien erinomaisuutta?

Nuku yö ulkona Kuva: Terhi Jaakkola

Hyvää yötä!

Nuku yö ulkona Kuva: Mia Sinisalo

Kuvaaja: Mia Sinisalo

Linkkejä

Nuku yö ulkona Kuva: Terhi Jaakkola

P.S: Jutun kuvituskuvat yhden yön arkiretkeltä Espoon Knapperskäriltä

Täydennys 26.8.2019:

Vuoden 2019 vinkit nukkumapaikoiksi: Nuku yö ulkona 31.8.2019

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!