Title Image

Blogi

Punaisia mustikanvarpuja lumeen peittyneenä Kuva: Terhi Jaakkola

Onnea 6-vuotiaalle!

Kuusi vuotta nuorempi mies
Kuusi vuotta ruotsiksi
Kuusi vuotta yhdessä
Kuusi vuotta naimisissa
Kuusi vuotta Siperiassa
Kuusi vuotta purjeveneessä

Näitä eräs hakukone ehdottaa, kun kirjoitan hakukenttään alun: ’kuusi vuotta…’

Jotain listalta olen kokenut, jotain kokeilisin mielelläni, mutta minulle tärkeintä kone ei ymmärrä ehdottaa: Kuusi vuotta oman blogin kirjoittamista. Kuusi vuotta, joista yhtenäkään en ole epäröinyt, en kyseenalaistanut tai harkinnut blogini hautaamista. Aina uudelleen huokaan kiitollisena: Onneksi aloitin.

Punaisia mustikanvarpuja lumeen peittyneenä Kuva: Terhi Jaakkola

Kaikkien aikojen suosituimmat aiheet

Minä kirjoitan, mistä haluan. Lukijat lukevat, mitä haluavat. Kolme teemaa keräävät lukijoita vuodesta toiseen.

1. Riippumattoilu

Viimeisen 12 kuukauden aikana en ole nukkunut riippumatossa ennätysmääriä, mutta paikat ovat olleet ennätyksellisen erikoisia. Kalenterivuoden ensimmäiseen päivään heräsin matostani kuuran keskeltä, bosnialaisen vuoren kupeesta. Huhtikuussa outo valo herätti keskellä yötä. Ylläni loimuilivat revontulet. Puuttomassa Islannissa nukuin matto traktoriin kiinnitettynä. Elokuussa sain opastaa aloittelevia riippumattoilijoita Nurmeksessa Nuku yö ulkona -tapahtumassa.

Sininen yö ja keltainen riippumatto Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä
Hyvää yötä, Islanti! Góða Nótt!

Kaikkien aikojen kolme suosituinta riippumattoilujuttua:

2. Polkujuoksu

Kärkikolmikkoon mahtuu yksi aloitteleville polustajille kirjoitettu juttu, mutta kaksi muuta koskevat ultramatkoja. Tämä jako on kovin mieluisa, koska kaikkein eniten pidän muiden yllyttämisestä hyvin asioiden pariin. Oma hulluvillimieleni kaipaa kuitenkin aika-ajoin ultrakoitoksiin, joissa fyysisen ponnistelun sijaan kiehtoo pään sisällä kuljettu matka. Tätä herkkua sain maistella syyskuussa Nuuksio Classic -polkujuoksutapahtumassa.

Nuuksio Classic - ylämäki on herkkua
Tuntemattoman kuvaajan otos ah, niin makoisasta ylämäestä.

Kaikkien aikojen kolme suosituinta kirjoitusta polkujuoksusta:

3. Retkiluistelu

Retkiluistelu, suurin rakkauteni. Tätä kirjoittaessa elämme taas jännittäviä aikoja. Kausi on avattu Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Jotkut jäät jo peittyneet lumeen, suurin osa vesistöistä kuitenkin vielä sulia. Kuljen valmiiksi pakattu luistelureppu mukanani. Pysähdyn koputtelemaan kohdalle osuvia jäitä toiveikkaana, luen jääraportteja ja sääennusteita, raportoin havainnoistani.

Parasta tässä esijääkaudessa on oppiminen. Nyt voi nähdä, mihin jää muodostuu ensimmäisenä, mihin viimeisenä. Voi miettiä: Miksi? Painaa oppimansa mieleen ja kaivaa sen käyttöön, kun liikkuu jäällä, joka näyttää tasavahvalta.

Retkiluistelu Kuva: Tom Toivonen
Uuveavantoa ihailemassa.

Kaikkien aikojen suosituimmat kirjoitukset retkiluistelusta:

Vuoden uudet tulokkaat

Kestosuosikkeja haastamaan kirivät tänä vuonna kirjoitetut kolme postausta, joista kaksi aivan tuoreita suoraan Pohjois-Karjalasta ja kolmas pian taas ajankohtainen islantilaistunnelmista.

Piponkääntäjä Patvinsuon kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola
Patvinsuon kansallispuistossa. Hirvenmetsästyskausi on juuri käynnistynyt, joten on aika kääntää pipo.

Vuoden omat suosikkini

Vuosittain supersuosikkien jalkoihin jää omia lempilapsiani, itselleni erityisen tärkeitä tarinoita. Tässä kolme tänä vuonna lähes salaiseksi jäänyttä huolella hellimääni:

Muun maan mustikat ja grönlantilainen kasvimaa
Olen tästä edelleen hämmentynyt! Blueberry ei olekaan mustikka!

Never forget
Tämän kirjoituksen päätin jättää monesti julkaisematta. Lopulta julkaisin, koska kuten kiven teksti muistuttaa: emme saa koskaan unohtaa.

Grönlannin kukkatrilogia: Punainen
Henkilökohtaisesti tärkeä kirjoitus jo ennen julkaisua. Aihe jäi pyörimään mieleen ja teksti saikin täydennyksen kuukausi julkaisunsa jälkeen.

Outdoor-loma Bosnia ja Hertsegovinassa Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä
Sarajevossa, tammikuussa 2019

Kiitos fiksuille lukijoilleni

Järkytyksestä kangistuen luen muiden blogien toisinaan saamia uskomattoman asiattomia kommentteja. (Siis niiden tuhansien kultaisten keskeltä.) Omilla kommenttikentilläni on toki hiljaista, mutta myös hyväntuulista ja asiallista. Kuuden vuoden aikana vain yksi lukija on rohjennut ilmaisemaan vankasti eriävän mielipiteen, josta jopa hetkeksi tuohduin. Tämäkin kommentti oli perusteltu ja ajatuksella kirjoitettu.
Tästä voinkin (ja niin voit sinäkin) päätellä, että nyt kun satut lukemaan tätä blogia, olet varmasti poikkeuksellisen fiksu ihminen. Kiitos, kun olet.

Syntymäpäiväjuhlan kunniaksi kuulen mielelläni, mistä juuri sinä haluaisit lukea. Toiveen ei tarvitse olla loppuun ajateltu ja jäsennelty. Heitä ajatuksen puolikas, minä jatkan mielelläni siitä!

Lopuksi, blogilleni


”On niin herttaista ajatella,
että me olemme lapsia vaan,
että sä olet vain pikkuinen tyttö,
minä vain poikanen paidassaan.”

Eino Leinon runo, joka osui juuri tänään silmiini pohjoiskarjalalaisen huussin seinältä.

KOMMENTIT

  • 1.11.2019
    reply

    Onnea Terhi! Hieno blogi! Olet ihanan reipas ja positiivinen, tätä blogia lukiessa tulee hyvä mieli ja usein tulee tutuksi itselle uusia juttuja

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!