Title Image

Blogi

Ukko-Koli aamussa Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Pohjois-Karjala: Retkeilijän top 3 -kohteet

Heinäkuussa kirjoitin Pohjois-Karjalan retkeily -Facebook-ryhmään: ”Afrikan safareilla bongailevat BIG-5-listan kanssa eläimiä. Päädyin pohtimaan iso-vitonen-hengessä, mitkä olisivat retkeilijän BIG 5 -kohteet Pohjois-Karjalassa. Muutaman kerättyäni tajusin, että enhän tätä itse tiedä, vaan tämän tietävät kaikki seudulla retkeilevät yhdessä. Siksi rakensin leikkimielisen äänestyksen aiheesta. Listalla vain omat ajatukseni ja yhden paikkallisgurun lisäykset. Lisää toki oma suosikkisi mukaan!”

Ääniä kolahteli eri kohteille iloiseen tahtiin. Peräti kahdeksan retkeilijää lisäsi mukaan myös omia ehdokkaitaan. Äänestyksen oltua avoinna 78 vuorokauden ajan, on aika julistaa tämän hetken totuus voittajista.

(Kohteen saamat pisteet on ilmoitettu kohteen nimen perässä, kun paikka mainitaan ensimmäisen kerran.)

Pohjois-Karjala – retkeilijän 3 kovinta kohdetta

Äänestyksen kolme kovinta kiskoivat pisteillään niin suuren kaulan seuraaviin ehdokkaisiin, että taistosta muodostuikin viisikon sijaan kolmen kuninkaan kova mittelö. Hämmentävintä on, että monipuolisen ja upean maakunnan voittajatrion jokainen kohde osui Lieksaan.

Ukko-Koli aamussa Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä
Paha-Koli aamun kultapuvussaan

1. Huippujen kierros, Kolin kansallispuisto (74), Lieksa
Ristiriitaisin tunnelmin julistan Kolin kuuluisat huiput kansallismaisemineen äänestyksen voittajaksi. Korona-kuukaudet ovat täyttäneet kukkulat ja some raportoinut silkasta ruuhkasta. Syyskuisena perjantai-iltapäivänä paikassa sai kuitenkin kulkea leppoisasti ja rauhassa. Niin tunnelma kuin maisemakin löivät taas lujaa ja ihanasti johonkin sielun suloiseen sopukkaan. Jos siis Koli on vielä kokematta, niin aloita toki elämys aina ja alati sykähdyttävällä vain 1,4 kilometrin mittaisella Huippujen kierroksella, mutta valitsethan retkellesi oudon ajan, aikaisen aamun tai myöhäisen illan? Mene mieluummin maanantaina kuin sunnuntaina. Jos päädyt paikalle kesällä, katso olisiko maisemahissi avoinna. Kurkista myös onko Luontoon.fi-sivustolla ohjeita ja toiveita saapujille.

Patikkamatkalla Kolin kansallispuistossa
– Luontoon.fi: Huippujen kierros

2. Suomunkierto, Patvinsuon kansallispuisto (69), Lieksa
Yllätyksekseni Suomunkierto kiri Patvinsuon kohteista Patvinkierroksen edelle. Rapsuteltuani rapaa ajatusteni edestä, saatan tämän ymmärtää. 15 km mittainen Suomunkierros on pakahduttavan kaunis ja monipuolinen. Kulkijalle on laiteltu lähes koko matkalle kuivaa neulaspolkua, uskomattomia hiekkarantaisia niemiä ja väliin myös sieviä pitkospuita sekä kauniita kankaita. Suomunkierto on puistomainen ja monen makuun sopiva. Patvinkierroksella sen sijaan voi joku jopa väsyä loputtomaan pitkospuutaaperrukseen, mutta vastalahjaksi saa avaraakin avarammat suomaisemat ja todella erämaisen tunnelman. Yritänkö nyt manipuloida äänestystulosta? Varoituksen sananen: Tässä kirjoituksessa vain pisteet edustavat objektiivista näkökulmaa!

– Retkellä Patvinsuon kansallispuistossa: Astetta villimpi viikonloppu
– Luontoon.fi: Patvinsuon reitit

3. Koskenlasku Ruunaalla (57), Lieksa
Ruunaa valittiin vuonna 2009 vuoden retkeilykohteeksi eikä suotta, sillä niin reittejä kuin laavupaikkojakin riittää koettavaksi. Kosken reunoja kulkiessa huomaa seudun kaksi kovaa K:ta: kalastus ja koskenlasku. Ruunaan läpi kulkeva venereitti on noin 30 kilometrin mittainen. Valkoisen veden melojat luokittelevat kosket ykkösestä kolmoseen, mutta paikallisten kuskien kyydissä voi jokainen kokea koskien pärskeet poskillaan luokituksista piittaamatta.

– Luontoon.fi: Ruunaa

Minä ja kelopuu Patvinsuon kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola
Suomua kiertämässä Patvinsuon kansallispuistossa
Kalastajia Siikakoskella - Ruunaa Kuva: Terhi Ilosaari
Ruunaan koskien kuohuja

Retkeilijän Pohjois-Karjala: hyvät haastajat

Tasaisesti kolmen kärjen takana pisteitä keräsivät kaksi pidempää reittiä, kaksi mainiota päiväpatikointikohdetta sekä riemukseni oma uusi suosikkini: Koitajoen alkuosan melonta.

4. Kolvananuuro (33), Eno
Kolvananuuron pohjalla potkaisin retkiluistelukauden 2019-2020 käyntiin, siksi paikka onkin erinomaisen erityinen. Samasta kohteesta on olemassa myös kehuttu suunnistuskartta. Mielenkiintoinen päiväpatikoijan toivekohde.

– Luontoon.fi: Kolvananuuro
– Retkipaikka.fi: Kolvananuuron rotko

5. Petkeljärven kansallispuiston polut (32), Ilomantsi
Petkeljärven kansallispuisto ihan itärajan tuntumassa tarjoilee kapeita harjanteita ja viehkoja vesistöjä pikkuruisessa paketissa kaikille kulkijoille.

Kahden kansallispuiston hotelliretkellä
Pogostan kierros lokakuussa 2019
– Luontoon.fi: Petkeljärven kansallispuisto

6. Patvinkierros, Patvinsuo (31), Ilomantsi & Lieksa
Soiden ja pitkospuiden ystävän ihannekohde. 25 km mittaisella reitillä käydään myös myöhemmin listalla kehuttavan Koitereen rannalla.

– Retkellä Patvinsuon kansallispuistossa: Astetta villimpi viikonloppu
– Luontoon.fi: Patvinsuon reitit

7. Herajärvenkierros, Koli (26), Lieksa
Herajärven kierroksen voi kulkea lyhempänä 35 kilometrin mittaisena tai täyspitkänä 60 kilometrin mittaisena vaelluksena. Ennen reitille lähtöä tarkista, onko Luontoon.fi-sivustolla ajankohtaisia erityisohjeita vaeltajille.

– Luontoon.fi: Herajärven kierros

8. Koitajoen alkuosan melominen itärajan tuntumassa (21), Ilomantsi
Uusin ihastukseni, itäinen ja villi Koitajoki! Koitajoki sukeltaa Venäjältä Suomen puolelle ja kiemurtelee maassamme lähes 30 kilometrin ajan, koukkaa Venäjälle ja palaa taas Suomeen Möhkön kohdalla. Tuo alun siivu on mielestäni melojan parasta herkkua. Iloisia virtauksia, suon tuoksuja, erämaatunnelmaa, laavuja ja autiotupia, hiekkasärkkiä. Joen melonta vaatii pientä logistista taiturointia, mutta on kaiken vaivan arvoinen.

– Varuste- ja kulkemisasioissa kannattaa apua kysellä ilomantsilaiselta Koihu Adventuresilta

Vesipisarat kuin helmet juolukan lehdillä Patvinsuon kansallispuisto Kuva: Terhi Jaakkola
Syksyisin Patvinsuo punastuu

Retkeilijän tuntemattomia suuruuksia

9. Ruunaan Koskikierros (11), Lieksa
31 kilometrin mittaisella reitillä pääsee kulkemaan kahden riippusillan yli, ihailemaan lukuisia koskia ja kiipeämään näkötorniin

– Luontoon.fi: Ruunaan koskikierros

10. Karhunpolku-vaellusreitti (11), Lieksa
133 kilometrin mittainen erämainen ja hiljainen vaellusreitti, joka soveltuu mainiosti myös maastopyöräilijöille. Patvinsuon kansallispuistosta Ruunaan retkeilyalueelle kulkeva osuus reitistä noin 80 kilometrin mittainen. Väitän tämän upeuden sijoittuvan listalla näin alas vain, koska kukaan ei tiedä tästä helmestä.

– Vaellus.info: Karhunpolku
Teemun reissuraportti toukokuun 2020 maastopyöräretkestä Karhun(kakka)polulla
Jalkaisin-blogin Upe Nykäsen tarinoita Karhunpolulta

11. Pienen Ritojärven kierros (10), Lieksa
Ehdottomasti jokaisen pisteensä arvoinen, satumainen ikiaikaisten aihkien koti. Kierroksen tunnelmiin pääset tämän tarinani mukana: Pieni Ritojärvi – lumoava puupolku Pohjois-Karjalassa. Ruunaalla vieraillessa kannattaa koukata tämän sekä myöhemmin listalla mainitun Reposuon kautta.

12. Yö Lammassaaressa Koitereella (9), Ilomantsi
Satasaarinen Koitere, Suomen 12. suurin järvi rajoittuu pohjoisessa Patvinsuon kansallispuistoon, eteläreunaan voi saapua Koitajokea pitkin. Lammassaaren hyväkuntoiset ja siistit laavut retkeilijän rakenteet ilahduttivat ensivierailulla kesällä 2020.

Yle.fi: ”Koiteretta on sanottu yhdeksi seitsemästä ihmeestä. Erätulilla -ohjelmassa Mikko Peltonen nimesi Koitereen Pohjois-Karjalan Phuketiksi. Eero Hämäläisen mielestä Koitereen kaunein paikka on Lammassaari, joka sijaitsee keskellä erämaajärveä. Lammassaarella on parin kilometrin mittainen harju, mikä jää lampivesistöjen ja Koitereen väliin.” Lue koko juttu: Pohjois-Karjalan tarkoin varjeltu salaisuus.

13. ja 14. Pirhunkierto, Koitajoki, Ilomantsi (9) ja Vaellus Koitajoella (6)
Nämä kaksi kohtaa olisi ollut reilua niputtaa äänestyksessä yhden otsikon alle ja olisivat näin saaneet ansaitsemansa, hieman korkeamman sijoituksen listalla. Merkityt reitit alueella ovat pituuksiltaan 20 km, 17 km, 11 km ja 4,5 km. Kesällä 2020 moni retkeilyalue raportoi ruuhkista. Koitajoella hämmästyin niin paljon tavatessani retkeilijän, että jäin toviksi häntä tenttaamaan: miten oikein päädyit tänne? Noh, hauskalla vaelluskoiralla saattoi olla oma osuutensa pysähdykseeni.

– Luontoon.fi: Koitajoki

Pienen Ritojärven puuvanhusta ihmettelemässä

Toistaiseksi tuntemattomia

15. Paimenpojan polku (5), Tuupovaara
Tuupovaaran Paimenpojanpolku 35 km mittainen reitti jokimaisemissa.

– Retkipaikka.fi: Parin päivän seikkailu Paimenpojan polulla

16. Mantsin matalikko, Puruvesi (4), Kitee
Uskomattoman kirkasvetisen Puruveden keskellä voi pysähtyä vaikka picnicille.

Mantsin matalikko ja rajatolppien taputtelu – melontaretkiä Kiteellä

17. Ala-Koitajoen retkeilyreitti (Pamilonkoski) (4), Eno
23 kilometriä merkattuja reittejä, tarinoita tukkilaisperinteestä ja niin paljon tulipaikkoja, että eväät loppuvat kesken jo ensimmäisen tunnin aikana, jos erehtyy pysähtymään jokaiselle. Pamilonkosken puolella myös esteetön polkuosuus. Jos haluaa nauttia samoista maisemista, mutta kaipaa ehdotonta hiljaisuutta, voi reitistölle lähteä Hiiskosken päädystä ja kulkea näin kymmenien kilometrien koskireitin.

– Vaellus.info: Ala-Koitajoki

Lieksan Reposuolla Kuva: Riitta Tähkänen
Lieksan Reposuolla. Kuva: Riitta T

18. Reposuo (3), Lieksa
Helposti lähestyttävä, kaunis ja karpaloinen.

– Maailman äärellä -blogi: Pohjois-Karjalan tuntematon helmi

19. Raesärkät (3), Nurmes
– Retkipaikka.fi: Lumoava luontohelmi Nurmeksessa

20. Jouhteninen (3), Kontiolahti
– Kontiolahti.fi: Tarinoiden ja herkullisten yksityiskohtien saari

21. Susitaipaleen vaellus (3), Ilomantsi
Mitämitä? Vain kolme pistettä! Vaadin uusintaa! Lähes 100 km mittainen Susitaival on vaellusreiteistä tämän vuoden ehdoton suosikkini. Lue lisää Susitaival-hehkutustani tästä kirjoituksesta.

22. Taitajan taival, Ilomantsi (2)
Upea, harjumainen 31 kilometrin mittainen taival, jonka eteläinen pääty on Petkeljäven kansallispuistossa. Reitti on Pohjois-Karjalan vanhin merkitty vaellusreitti. Lähde matkaan Ilomantsin Mekrin matkailun pihasta ja anna maisemien hiljalleen parantua parantumistaan.

– Luontoon.fi: Taitajan taival

23. Linnasaari, Puruvesi (2), Kitee
Tolkuttoman hieno laguunisaari, joka pisteistä päätellen on toistaiseksi hyvin säilötty salaisuus. Lue riippumattoretkestäni tälle lumoavalle saarelle.

24. Juuan Porttilouhi (1), Juuka
Sammaleinen ja satumainen rotkoretkikohde.

– Retkipaikka.fi: Rotko, joka vie toiseen maailmaan
– Lyhyenä hetkenä -blogi: Samettisen satumetsän tunnelmissa

25. Kesonsuo, Ilomantsi
Upeaa, harvinaista ja suojeltua keidassuota pääsee ihailemaan lintutornista käsin 1,5 km pitkospuita taivallettuaan.

– Retkipaikka.fi: Kesonsuon keidas Ilomantsissa on lintujen paratiisi

Susitaival: Hiekkaranta Jorhon autiotuvan lähellä Kuva: Terhi Ilosaari
Susitaival: Jorhon autiotuvan rannalla toukokuussa 2020
Susitaival ja kulkija tulvassa Kuva: Terhi Ilosaari
Susitaival: Huhtikuussa joki tulvi. Jostain veden seasta löytyivät pitkokset ja lopulta siltakin
Puruvesi silisi yöksi Kuva: Terhi Ilosaari
Ilta Linnasaaressa, Puruvesi, Kitee

Monen ulkoilulajin parhaimpia suorituspaikkoja

Äänestyksen edetessä huomaan, etten ole minkään sortin tilastotieteilijä, enkä hallitse luokittelun alkeitakaan. Listalle nostelemani ehdotukset sekoittavat iloisesti lajikohtaiset elämykset, vaellusreitit, kokonaiset alueet ja pistemäiset retkikohteet.

Ulkoilun monitoimimies, retkiluistelun Pohjois-Karjalan suurvisiiri, Lauri Kontkanen kommentoikin innostavasti äänestystä: ”Retkeily on muuten vain yksi osa Pohjois-Karjalan ulkoilukattausta. Pohjois-Karjalasta löytyy monen muun ulkoilulajin parhaimpia suorituspaikkoja koko Suomesta. Tässä nyt ainakin sellaisia paikkoja ja lajeja, mitkä ovat lajinsa top kolmosessa:
– Retkiluistelu: Pielinen
– Suunnistus: Juuan Tahkovaara & Ilomantsin Petronkangas
– Melonta & koskimelonta: Ruunaa
– Maastopyöräily: Kontionpolut”


Jotta lukija ei kuvittele Laurin kommentin olevan silkkaa kotiseuturakkautta ja karelianismia, kannattaa kuunnella suunnistusaiheisen O-Studio-podcastin jaksoa Suomen paras suunnistusmaasto? Tarjolla 1,5 tuntia laatupulinaa, joka saa lajiin sukeltaneen unohtamaan matkan suunnan sekä määränpään ja ajamaan tunnin verran harhaan. Lajin perehtymättömälle pläjäys lienee käsittämätöntä jaarittelua. Koska osa lukijoista saattaa kärsiä heinoisesta hätäisyydestä, litteroin ja tiivistän jaksosta olennaisimmat:
Kohdassa 34 minuuttia 50 sekuntia: Mainitaan Joensuun supat ja vaarat sekä kehutaan maastojen monipuolisuutta.
Kohdassa 36 minuuttia ja 7 sekuntia, ”Ilomantsin puolella taitaa olla Petronkangas, missä oli ennen Vuokatin MM-kisoja pitkänmatkan katsastus. ..se oli kyllä huikeen hieno maasto todella jännässä paikassa…sinne ajettiin 50 kilsaa soratietä lähimmältä asfalttitieltä …paarmat oli pikkulinnun kokoisia.”*
Kohdassa 37 minuuttia 20 sekuntia kehutaan karttoja: Joensuun seudulla yleensä priimaa.

Tästä syttyykin idea – pitäisikö järjestää uusi äänestys? Maakunnan paras swim-run-maasto? Paras vaellusreitti? Melontareitti? Paras polkujuoksumaasto?

Jään maistelemaan tätä ja suuntaan pohjoiskarjalalaiseen luontoon. Lähde sinäkin!

* Miksi Paarmat ja Petronkangas ansaitsevat suhteettoman suuren hehkutuksen? Asun vain karhun kipauksen päässä kyseisestä maastosta ja siksi paikan kuvailu saa virnuilemaan iloisesti kerta toisensa jälkeen.

Susitaival - sisällä Jorhon autiotuvassa. Kaksi päiväretkeilijää pöydän ääressä karttaa ja vieraskirjaa tutkimassa Kuva: Terhi Ilosaari
Susitaival: Jorhontupa, Ilomantsi
Auringonnousun punaiset raidat ja valkoinen usva, Hunonmäen lintutorni, Kiteen Kesälahti Kuva: Terhi Ilosaari
Auringonnousu Kiteen Kesälahdella

Muita kirjoituksiani Pohjois-Karjalasta

Kaikki Pohjois-Karjalan retkikohteet

…tai ainakin ne, jotka olen löytänyt, ovat listattuna tälle sivulle.

Neulaspolku hämyisessä kuusimetsässä - Ruunaa Kuva: Terhi Ilosaari
Ruunaan mystistä metsää

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!