Title Image

Blogi

Tentsilessä, kirja kädessä Kuva: Tom Toivonen

Pohjois-Karjalan erikoisimmat majoituspaikat luontomatkaajalle

Kaupallinen yhteistyö VisitKarelian kanssa

Puiden välissä leijuvia minitelttoja, kokonainen kotakylä, saunattomia saunamajoja ja tunnelmallisia autiotupia – tiesitkö, että Pohjois-Karjalassa voi majoittua uskomattoman monin tavoin? Lähdin testaamaan muutamia maukkaimmista.

Tentsilessä, kirja kädessä Kuva: Tom Toivonen
Miltä tuntuisi nukkua omenatarhassa omenapuiden kukinnan aikaan?

Itärajan Helmi

Maalaiselämää leijuvaa kepeyttä kaipaavalle

Kesäkeittiön lumouksessa, Itärajan Helmen kultareunuksisten kahvikuppien kukkiessa, saan kuulla, ettei ripaus ylellisyyttä ole seudulle suinkaan uusi asia. 1700-luvulla hienostunutta hoviaan piti lähistöllä Karjalan kruununvouti Gabriel Wallenius, joka sai kansan suussa nimen Karjalan kuningas. Walleniuksen aikaan Tohmajärvi kasvoi koko Pohjois-Karjalan keskukseksi.

Hieman maanläheisemmissä tunnelmissa Tohmajärveä ovat maailmankartalle vieneet myöhemmin mm. Seppo Räty ja Katri Helena.

Mutta nyt en ole tullut hämmästelemään historiaa, vaan aion kokeilla, miltä tuntuu nukkua kolmen puun välissä.

Itärajan Helmi Kuva: Tom Toivonen
Päärakennus, omenatarhan Tentsile, aittamajoitukset, glamping-teltta, kesäkeittiö ja sauna paljuineen sijaitsevat Jouhkolan mäen päällä. Mäeltä laskeutuva löytää ensin upean koivikon, jonka takana lisää luonnon rauhaa, rantasauna, laituri, kota sekä yksi Tentsileistä.
Kuva: Tom Toivonen
Kukitettu kahvikuppi Kuva: Terhi Ilosaari

Mikä on Tentsile?

Olen koukkuun jäänyt riippumattonukkuja, mutta kolmen puun väliin viritettävää, leijuvaa telttaa muistuttavaa Tentsile-puumajoitetta en ole koskaan kokeillut. Täksi yöksi on yksi maja viritetty pihapiirin omenapuiden väliin ja toinen alas järven rantaan, metsäisiin tunnelmiin. Kesän edettyä tulee mäelle näiden 2-hengen majojen lisäksi myös 3-hengen Tentsile.

Tentsile mahdollistaa, kuten riippumattokin, nukkumisen sellaisten paikkojen päällä, joissa teltalla ei voisi yöpyä. Parhaat rantatontit, kuhmuraisimmat kalliot ja muikeimmat muhkurametsät ovat puissa nukkuvien saatavilla.

Tentsilen uumenissa Kuva: Tom Toivonen

Puumajan jokaisesta kolmesta nurkasta lähtee tukeva kuormaliina valittua puuta kiertämään. Kaikkine varusteineen Tentsile ei ole majoite keveimmästä päästä, mutta nyt ei olekaan kyse ultravaelluksesta, vaan elämysten maksimoinnista ja siihen Tentsile tarjoaa mainiot puitteet.

”Ensimmäiset tentsilet tulivat myyntiin kolmen kappaleen eränä vuonna 2013, ja suomalainen Tony Tavi osti niistä yhden. Hän testasi puumajoitetta Suomessa ja innostui uudesta keksinnöstä niin, että liittyi mukaan kehittämään tuotetta sekä sen ympärille perustettua puumajoitematkailun kansainvälistä kattojärjestöä Tentsile Experience Campia.” kirjoitti Helsingin Sanomat vuosi sitten. Samaiselta Tonylta ovat peräisin Itärajan Helmenkin majat.

Illassa leijua Tentsile Kuva: Terhi Ilosaari
Retkeni aikaan siitepölysade oli sankimmillaan ja siksi yövyin Tentsilessä katos ylläni. Sateettomina öinä voi majassa nukkua ilman katosta ja saada näin tähtitaivaat ja vaihtuvat värit suodattamattomana suoraa sänkyyn.

Millaista Tentsilessä on nukkua?

Vaikka omenatarhan Tentsilestä olisi saanut herätä suoraan vaarojen yli avautuvaa maisemaa ihailemaan, vei metsäisempi maja ja lähisuolla vielä tovin pulisevat teeret voiton. Päätöksen sinetöi iltaan silinnyt järvi, johon halusin pulahtaa, vaikka toinen vaihtoehto olisi toki tarjonnut pihasaunan paljuineen.

Valitsemani Tentsile on järvenrannassa, 600 metrin päässä päätalolta. Rantaan pääsee kauniin koivikon läpi kulkien kapoista polkua. Samaan pisteeseen pääsee myös autolla, pientä hiekkatietä mutkitellen. Rannassa saa saunoa, soudella ja grillata omassa rauhassa, vaikka mäellä olisikin muita matkaajia.

Riippumatossa loppuvat yleensä kätevät taskut kesken. Aina on kirja, otsalamppu tai lapaset etsimässä paikkaa, johon sujahtaisi. Tentsile on varustettu loputtomin lokeroin. Pujottelen kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta Tentsilen uumeniin ja vielä jää muutama kolo tyhjäksi. Majan alla on kätevät verkkotaskut, joissa kenkien ei tarvitse pelätä luonnon kostoa.

Aamukahvilla Tentsilessä Kuva: Tom Toivonen

Tensile on huomattavasti riippumattoa vakaampi, mutta ei puumaja kuitenkaan lautalattiaa tarjoa, vaan sisällä on parasta edetä ryömien. Nukkuessa ei pääse vahingossa valumaan toisen päälle, koska jokaiselle nukkujalle on oma syvennys. Olen hyvin kiintynyt omaan nuhjuiseen riippumattomajaani, tuohon reissuissa rähjäytyneeseen kulkevaan kotiini, mutta nyt – vaikka ilmassa olenkin – on tarjolla ihan jotain muuta. Omalla mittatikullani koettuna Tentsile on jotain ylellistä, kuin pieni ilmassa leijuva hotellihuone. Kun sopivan lähellä on järvi, huussi ja rantasauna, olen todellakin luksuslomalla.

Yön viileys puraisee helpoiten alhaalta käsin, siksi Tentsilessä nukutaan retkipatjojen päällä. Itärajan Helmessa patjat ovat valmiina nukkujaa varten. Makuupussinkin lakanoineen saisi lainaan, mutta nukun mieluiten omassa, tutussa pussissani.

Lemmikin kanssa Tentsileen?

Pihalla häärii innokkaana Maxi-koira, joka testaisi mielellään ihan kaikki majoitusvaihtoehdot. Yksi Helmen aitoista on täysin lemmikkivapaa, mutta muihin majoituksiin, Tentsilet mukaan lukien, ovat koirat tervetulleita.

VisitKarelia on kerännyt lemmikkien kanssa reissaaville oman sivun, jolta löytää vinkit niin erämaisiin luontokohteisiin kuin kaupunkien koirapuistoihinkin. Sivun löydät täältä.

Galmping-teltta Kuva: Tom Toivonen
Jos puiden välissä leijuminen ei kuulosta unelmalomalta, voi Itärajan Helmessä majoittua vasta valmistuineissa aitoissa tai tässä juuri mäelle saapuneessa glamping-teltassa. Glamöröösiä nukkumista melkein ulkona, mutta pehmeissä sängyissä, lakanoiden välissä.
Aamun sinertävä vaaramaisema glamping-teltan vierestä Kuva: Terhi Ilosaari
Aamun maisema glamping-teltan kupeesta

Lukuisten retkeilyreittien Tohmajärvi

Itärajaan nojaava Tohmajärvi hämmästyttää retkeilyreittien määrällä. Patikoinnin lisäksi myös maastopyöräilijöille suunniteltu Karelianpolut-verkosto on levittäytynyt Kiteen ja Rääkkylän lisäksi Tohmajärvelle. Mikonpolun vaaramaisemat sekä Siiri Rantasen mukaan nimetty Siirinpolku houkuttelevat, mutta Aconitum-kierroksen eksoottisen nimen kutsu on nyt väkevin.

Laatokan lehtovyöhyke vehreyttää maisemaa ja alkukesän vihreys sattuu sieluun, kun kuljen hiljaisella polulla. Reitin nimikkokasvi, harvinainen lehtoukonhattu kasvaa Suomessa vain Kiteellä ja Tohmajärvellä. Nyt ukoilla ei ole vielä hattuja, mutta aion palata hämmästelemään kukintaa kesä-heinäkuun vaihteessa, jolloin erikoiset kukat kutsuvat paikalle uhanalaisen ukonhattukimalaisenkin.

Kyykyssä koivikossa Kuva: Terhi Ilosaari
Ukonhattujen jäljillä

Tutki Tohmajärven luontoreittejä:

Vehreä polku alkukesän valossa Kuva: Terhi Ilosaari
Ukonhattukierros on juuri kurvannut tieltä metsään ja tuomi puhjennut kukkaan.

Missä on Itärajan Helmi ja miten sinne pääsee?

Punainen traktori Kuva: Terhi Ilosaari

Itärajan Helmi on Jouhkolanmäellä, Tohmajärvellä.
Etäisyydet:
Helsinki 420 km
Joensuu 64 km
Tampere 470 km
Oulu 456 km
Ihan perille asti ei resiinalla pääse, mutta Riitta järjestää taatusti kuljetuksen niin Tolosenmäen rautatieasemalta (Kitee) kuin lähimmältä linja-autopysäkiltäkin. Linkit ja tiedot joukkoliikenteen aikatauluihin löytyvät täältä.

Kotalomat

Aamukahvilla kodassa Kuva: Tom Toivonen

Kotalomien Kotakylä

Ikuisesti metsäleikkeihin kaipaaville tuleen tuijottajille

Parkkeeraan auton Kotakylän edustalle ja luulen viettäväni yön kodassa, mutta astuessani kylän portista sisään sukellankin suoraan leikkiin, tulen viettämään yöni keskellä leikkiä, jonka uni vain hetkeksi katkaisee. Kylän poluille opastava, paikkaa emännöivä Leila kehottaa kulkemaan kuin hitaasti hiipivä ja ympäristöä tarkkaileva intiaani. Tai ehkä kuin suomalainen, sillä Tiede-lehti kirjoittaa artikkelissaan kansatieteilijä Richard M. Dorsonin löytäneen intiaaneista ja suomalaisista samanlaisia piirteitä olipa kyse käytöksestä, fyysistä ominaisuuksista tai luonteenpiirteistä. ”Dorson kirjoitti: Molemmat elävät läheisessä suhteessa maahan ja metsään. Molemmissa on yliluonnollista voimaa ja sitkeyttä.”

Kodat Kuva: Terhi Ilosaari

Saavumme kallioiseen niemenkärkeen, johon paikan isäntä tarinan mukaan lapsena aina souteli järven ylitse ja uppoutui omiin leikkeihinsä. Kun sammaleinen niemi tuli myyntiin, oli aikuisen kokoiseksi kasvanut leikkijä tehnyt ostopäätöksen hintaa kysymättä. Täällä hänen leikkinsä jatkuu ja olen onnekas, kun olen saanut liittyä mukaan yhden vuorokauden ajaksi. Paola Suhonen on joskus todennut: ”Näen, että menestys on sitä, että leikki yhä jatkuu.” Kotakylän metsässä voi aistia sammalen ja makuni mukaisen menestyksen.

Kotakylän niemenkärki Kuva: Tom Toivonen
Niemi, jolla leikki yhä jatkuu Kuva: Tom Toivonen
Kotakylän sauna Kuva: Terhi Ilosaari
Kesäksi 2021 on Kotakylään valmistumassa oma saunakylä lukuisine erilaisine saunoineen: savusauna, lauttasauna, telttasauna…

Kotakylän loputtomat leikkimahdollisuudet

Kylässä majoittuja saa paitsi makuupaikan, myös kajakit, kanootit, sup-laudat, soutuveneet, saunat ja polttopuut vapaaseen käyttöön. Kalastuslupa on majoittujien puolesta maksettu, mutta jos haluaa lähteä risteilylle grillillä varustetulla lauttasaunalla, pääsee maksamaan pienen korvauksen.

Ihmeellisintä on kuitenkin vain hiiviskellä ristiin rastiin alueella ja löytää jatkuvasti uusia taideteoksia. Teokset on luonnonmateriaaleista loihtinut kylässä kesiä viettänyt Hannu Torvinen. Luulen kulkeneeni yhden polun jo varsin valppaana, mutta palatessani löydän taas jonkun uuden ja jännittävän taidepalan ihmeteltäväkseni.

Ruokahetkiä tuleen tuijotellen

Jokaisessa kodassa on oma tulipaikka, yhteiskäytössä olevan, monipuolisesti varustellun ulkokeittiön yhteydessä useampikin. Majoittujien käytössä on kaasu- ja puuhellojen lisäksi myös savustuskota. Kesäsesongin ajaksi kylään on muuttamassa kesäkokkeja, joilta voi ostaa valmiit ateriat kohtuukorvauksella. Jos avotulella kokkailu on lainkaan lähellä sydäntä, suosittelen varaamaan omat raaka-aineet ainakin yhdelle aterialle, jotta pääsisi kokemaan kylän lukuisten tulipaikkojen lumon. Nyt sade rämisee keittiön kattoon ja korvasienirisotto hämmentyy kypsäksi kaasun voimalla.

Punakaalilla värjätty kananmuna Kuva: Terhi Ilosaari
Kananmuna suolasateessa Kuva: Terhi Ilosaari
Aamiainen metsässä Kuva: Terhi Ilosaari

Millaista on nukkua kodassa?

Kesävieraiden valittavana on kuusi hurmaavaa kotaa, mutta minä onnenpossu saan kallistaa korvani Marskin sviitiksi kutsutun kodan uumenissa. Tämä tiipii on yleensä muuhun käyttöön varattu. Todellisuudessa kodat ovat kutakuinkin samanlaisia, mitä nyt tämä makeista makein hieman syrjässä muista.

Kankaat kodiksi on ommellut angelilainen ompelija. Jokaisessa kodassa on tukevat, puiset makuulaverit ja talon puolesta retkipatjat sekä taljat. Mukanaan on tuotava oma makuupussi ja tyyny.

Kesä kääntyy piinaavan suomalaiseksi ja lämpömittarin palkki vajoaa lähelle nollaa. Pipo päässä, makuupussin uumenissa on lämmintä. Tulen rätinään ja kohinoihin on ihastuttavaa nukahtaa. Aamuyöllä herään pehmeään pulinaan. Ryhmä teeriä on kokoontunut ihan kodan viereen sottailemaan kevään asioitaan.

Kodassa aamukahvilla Kuva: Tom Toivonen

Missä on Kotakylä ja miten sinne pääsee?

Kotalomien Kotakylä on Juuassa.
Etäisyydet:
Helsinki 480 km
Joensuu 100 km
Tampere 400 km
Oulu 320 km
Kotalomien Leila ja Keijo hoitavat tarvittaessa kuljetuksen perille Juuan keskustasta ja takaisin. Kuljetuksen hinta on 20 € / suunta (kesäkaudella 2021). Julkisen liikenteen aikataulut, reitit ja linkit löytyvät Juuka.fi – Julkinen liikenne -sivulta.

Vierailu Wild Woods Husky -tilalla

Kepinheiton päässä Kotakylästä on Kotalomien Leilan ja Keijon koti sekä Leilan koiratila Wild Woods Husky, jonne pääsin vierailulle.

Lisää Wild Woods Huskyn retkistä ja tilavierailuista löydät täältä.

Paistinpannuja autiotuvan seinällä Kuva: Terhi Ilosaari
Leimuukämpän paistinpannuja, Ilomantsi

Pohjois-Karjalan tunnelmalliset, kaikille avoimet autiotuvat

Oletko joskus viettänyt yön hotellissa, jossa yöpyminen on veloituksetonta, mutta josta joudut lähtemään kesken yön, jos paikkaan saapui uusia vieraita? Hotellissa, jossa voit yöpyä huikeimpien luontoelämysten äärellä? Tällaisia ovat autiotuvat.

Autiotuvat eivät suinkaan ole autoilevan hotelliketju, vaan ovat tarkoitettu omin voimin kulkevien käyttöön. Tähän juttuun kokosin alueen 13 autiotupaa sekä Höytiäisen kalasaunat, jotka toimivat autiotupaperiaatteella.

Puolet tuvista olen ehtinyt koluamaan, mutta tuo toinen puolikas laittoi vaellussielun koetukselle. Karttoja tutkiessa karkasi mieli kirjoituspöydän äärestä polulle tämän tästä. Varoituksen sananen siis – saatat joutua listan riivaamana ajattelemaasi pidemmälle reissulle!

Ennen yöpymistä autiotuvassa, tulee jokaisen perehtyä ajatuksella autiotupaohjeisiin: Luontoon.fi: autiotupaohjeet.

Eniten pakkauslistaan vaikuttaa tämä sääntö:
”Anna tilaa uusille tulijoille, viimeiseksi tulleilla on etusija yöpyä.” Siksipä mukana tulee olla aina suunnitelma-B eli teltta, riippumatto, bivy tai muu varayösija. Toistaiseksi vierailemillani reiteillä ja tuvissa on ollut hyvin hiljaista. Susitaipaleella olen kohdannut kaksi kulkijaa ja Koitajoella kourallisen.

Koitajoen ja Koivusuon luonnonpuiston tuvat, Ilomantsi

Neljä autiotupaa, laavuja, polkuja ja pitkospuita sekä ihastuttava tummana kiemurteleva Koitajoki. Tänne usutan retkeilijät ensimmäiselle Pohjois-Karjalaan suuntautuvalle reissulleen vaeltamaan ja melomaan. Kun Koitajoki on hoitanut sopivan paikallispuraisun, voin ryhtyä ripottelemaan muhevaan maaperään muita vinkkejä.
Lisätiedot Luontoon.fi-sivustolta:

Niemipuron autiotupa Ilomantsin Koitajoella Kuva: Terhi Ilosaari
Niemipuron autiotupa Ilomantsissa, Koitajoen varrella

Susitaipaleen varrella olevat tuvat, Ilomantsi

Susitaipaleen toinen pää on Möhkössä, lähellä Suomen pienintä kansallispuistoa Petkeljärveä. Toinen pää on Patvinsuon kansallispuistossa. Susitaipaleen varrella on kolme autiotupaa: Pohjoinen Pitkäjärvi, Särkkäjärvi ja Jorho.

Susitaival-reitin esittelen kokonaisuudessaan autiotupineen tässä jutussa:
Susitaival – lähes 100 km hiljaista itärajaa.

Kolin Herajärven kierros, Lieksa

Herajärven kierroksella on lukuisia laavuja ja vuokratupia, mutta vain yksi autiotupa: Ahvenlammen autiotupa. Lisätiedot Ahvenlammen tuvasta ja reitin muista majoitusvaihtoehdoista: Luontoon.fi: Herajärvenkierros-palvelut.

Näkymä Leimuukämpän ikkunasta Kuva: Terhi Ilosaari
Leimuukämpän maisemataulu Ilomantsin Koitajoella

Höytiäisen kalasaunat

Höytiäisen Jouhteninen on Metsähallituksen ylläpitämä retkikohde tulipaikkoineen ja huusseineen. Jouhtenisella ei ole autiotupaa, mutta lähisaarissa on lukuisia kalasaunoja.
Hoytiainen.fi: ”Höytiäisen saarissa (Jussinluoto, Laitasaari, Jere, Munatsu, Sikosaari, Pulkinluoto ja Pekan Saunasaari) sijaitsevien kalasaunojen tulipaikat ovat kaikkien vesillä liikkujien käytössä. Kalasaunat ovat osakaskuntien omistuksessa, mutta kalatalousalue huolehtii polttopuuhuollosta ja tulisijojen sekä käymälöiden huollosta. Kalasaunoissa on mahdollista myös yöpyä ja kalasaunoista Jussinluoto ja Laitasaari ovat ns. varauskämppiä, jotka saa käyttöön lunastamalla avaimen panttimaksua vastaan paikalliselta huoltoasemalta.”

Lue lisää kalasaunoista: Pro Höytiäinen: Yhteinen kalavesi, yhteiset kalasaunat

Karhunpolun autiotuvat, Lieksa

Patvinsuon kansallispuistosta lähtevä 133 km pituinen Karhunpolku soveltuu patikoinnin lisäksi myös maastopyöräilyyn. Matkan varrelta kulkija löytää kaksi autiotupaa: Valamajoen ja Otrokosken. Reittikuvaus ja tupien paikat Vaellus.info: Karhunpolku.

Muita Pohjois-Karjalan autiotupia

Susitaival - sisällä Jorhon autiotuvassa. Kaksi päiväretkeilijää pöydän ääressä karttaa ja vieraskirjaa tutkimassa Kuva: Terhi Ilosaari
Susitaival: Jorhontupa, Ilomantsi

Lue lisää Pohjois-Karjalan elämyksistä ja majoituksista

Pohjois-Karjalan erikoisimmat majoitukset kartalla

Tuoreimmat kirjoitukseni Pohjois-Karjalasta

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!