
Retkeilijä, pissaatko oikein?
Liityin mukaan Roskaton vaelluskummi -ryhmään. Sain upean hihamerkin. Tohkeissani pakkasin merkin mukaan heti ensimmäiselle retkelle ja juhlistin uutta, uljasta arvonimeäni oitis reippaalla mokalla: hukkasin merkkini metsään! Hihassa merkki on merkki, mutta luontoon vapautettuna pelkkä roska. Merkissäni komeilee numero 38. Löytäjälle palkkio.*
Eläköön merkki nyt blogissani, hyvässä tallessa, virtuaaliversiona.
Kun oma moka on tunnustettu, annan itselleni luvan hetken verran sohia muiden rikoksia. Syksyllä paljastin blogissani ehdottoman suosikkiretkikohteeni, Kauhalan puronotkon. Kevään kukkien revähdettyä loistoonsa, sain houkuteltua taas ennen paikkaa kokemattoman ystävän mukaani notkoretkelle.
Edeltävän viikon tunnelmoin mielessäni, miten ihanalta riippumattoyö puron solinassa ja kevätlintujen metelissä tuntuisikaan. Olisivatko valkovuokot saavuttaneet jo kukintahuippunsa? Mitä kaikkea kaunista keväänvalkoista näkisinkään? Ketunleipiä, valkovuokkoja, puron kuohuja, pilven roikaleita, aamun usvaa?
Ja löytyihän sieltä valkoista. Jotain aivan ennen näkemätöntä. Täysin uutta. Valkoista wc-paperia! Mättäällä jos toisellakin. Polun vieressä ja pari metriä polulta. Toiset sievästi vierekkäin ja toiset kainosti omassa rauhassaan.
Kysyin ohjeita ammattilaiselta. Metsähallituksen palvelupäällikkö Liisa Neuvonen vastasi:
”Myös huussittomilla retkipaikoilla oikeat käytännöt on tärkeää osata ja opettaa muille. Vessapaperi loistaa peittämättömänä 1-2 vuotta, paikasta riippuen, kun taas peitettynä maatuminen alkaa nopeasti.
Peittämättömät jätökset on esteettinen ongelma, mutta ne keräävät hyönteisiä, haisevat ja houkuttelevat eläimiä tonkimaan.”
Tyrmistyksissäni en osannut heti toimia. Roskia lempimetsässäni! Palaan kotiin kauhuissani. Aamulla hengitys on tasaantunut. Pakkaan reppuun roskapussin ja palaan purolle roskankeruureissulle. Jätän maisemaan vain sinne kuuluvat valkoiset: kukat, kuohut ja heijastukset.
* Pian jutun julkaisun jälkeen saan viestin ystävälliseltä, joka on löytänyt merkkini. Merkki löysi nopeasti takaisin omistajalleen, eikä päätynyt roskaamaan luontoa. Lämmin kiitos löytäjälle!
Lue lisää:
- Luontoon.fi: Retkeilyn ABC: Vessa & jätehuolto-ohjeita
- 107 sivua asiaa biokätköilystä: How to shit in the woods (Viesti tiivistettynä: kuljeta mukana lapiota, kaiva kuoppa riittävän pitkälle vesistöistä ja leiristä, kakkaa, pyyhi lehtiin tai vastaavaan, peitä kuoppa.)
- Roskattomien vaelluskummien vinkkejä Facebookissa: Roskaton vaelluskummi
- Rinkkaputki.com: Häpeä, aikuinen ihminen
- Piposilmillä.fi: Roskaton vaelluskummi #3
- Luontohaaste-blogin 11. luontohaaste: Roskaton luonto