Title Image

Blogi

Kuljetathan metsästä pois kaiken, mitä sinne vietkin? Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Retkeilijä, pissaatko oikein?

Liityin mukaan Roskaton vaelluskummi -ryhmään. Sain upean hihamerkin. Tohkeissani pakkasin merkin mukaan heti ensimmäiselle retkelle ja juhlistin uutta, uljasta arvonimeäni oitis reippaalla mokalla: hukkasin merkkini metsään! Hihassa merkki on merkki, mutta luontoon vapautettuna pelkkä roska. Merkissäni komeilee numero 38. Löytäjälle palkkio.*

Kevätpuro Kuva: Terhi Jaakkola

Eläköön merkki nyt blogissani, hyvässä tallessa, virtuaaliversiona.

Roskaton vaelluskummi numero 38

Kun oma moka on tunnustettu, annan itselleni luvan hetken verran sohia muiden rikoksia. Syksyllä paljastin blogissani ehdottoman suosikkiretkikohteeni, Kauhalan puronotkon. Kevään  kukkien revähdettyä loistoonsa, sain houkuteltua taas ennen paikkaa kokemattoman ystävän mukaani notkoretkelle.

Edeltävän viikon tunnelmoin mielessäni, miten ihanalta riippumattoyö puron solinassa ja kevätlintujen metelissä tuntuisikaan. Olisivatko valkovuokot saavuttaneet jo kukintahuippunsa? Mitä kaikkea kaunista keväänvalkoista näkisinkään? Ketunleipiä, valkovuokkoja, puron kuohuja, pilven roikaleita, aamun usvaa?

Ketunleipä Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Ja löytyihän sieltä valkoista. Jotain aivan ennen näkemätöntä. Täysin uutta. Valkoista wc-paperia! Mättäällä jos toisellakin. Polun vieressä ja pari metriä polulta. Toiset sievästi vierekkäin ja toiset kainosti omassa rauhassaan.

Roskatonta retkeilyä Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Kysyin ohjeita ammattilaiselta. Metsähallituksen palvelupäällikkö Liisa Neuvonen vastasi:
”Myös huussittomilla retkipaikoilla oikeat käytännöt on tärkeää osata ja opettaa muille. Vessapaperi loistaa peittämättömänä 1-2 vuotta, paikasta riippuen, kun taas peitettynä maatuminen alkaa nopeasti.

Peittämättömät jätökset on esteettinen ongelma, mutta ne keräävät hyönteisiä, haisevat ja houkuttelevat eläimiä tonkimaan.”

Kuljetathan metsästä pois kaiken, mitä sinne vietkin? Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Kevätpuro Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Tyrmistyksissäni en osannut heti toimia. Roskia lempimetsässäni! Palaan kotiin kauhuissani. Aamulla hengitys on tasaantunut. Pakkaan reppuun roskapussin ja palaan purolle roskankeruureissulle. Jätän maisemaan vain sinne kuuluvat valkoiset: kukat, kuohut ja heijastukset.

Heijastuksia Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

* Pian jutun julkaisun jälkeen saan viestin ystävälliseltä, joka on löytänyt merkkini. Merkki löysi nopeasti takaisin omistajalleen, eikä päätynyt roskaamaan luontoa. Lämmin kiitos löytäjälle!

Lue lisää:

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!