Title Image

Blogi

Retkiluistelu Ruotsissa Kuva: Tom Toivonen

Retkiluistelua Ruotsissa

Ruotsalaiset retkiluistelijat herkuttelivat viikonloppuna Saksassa laittoman upeilla taikajäillä. Höyläsin viikon aikana luottokorttini läpikuultavaksi erilaisiin seikkailuihin lentoja ostellessani. Armottoman, 150 kilometrin mittaiseen hiihtotapahtuman lähtöön on enää viisi yötä. En voi antaa itselleni lupaa edes vilkuilla kansainvälisille jäille juuri nyt. Naulaan naskalini kiinni kotitantereeseen ja keskityn muistelemaan vuoden takaista reissua Ruotsin luisteluparatiiseihin.

Retkiluistelua Ruotsissa Kuva: Tom Toivonen

Kuninkaallinen olo kuningaskunnan jäillä.

Suomessa olen päässyt mukaan parille hauskalle, retkiluistelijoiden yhteiselle bussimatkalle. Yksi bussilastillinen väkeä on saatu helposti kasaan. Tukholmassa kansamme samoilla jäillä luisteli kahdeksan bussillista. Harrastajien määrä ja lajin vankka sija näkyi myös varustetarjonnassa. Erilaisia reppuja, heittoliinoja ja teriä oli hauska tutkailla.

Retkiluistelu Ruotsissa Kuva: Terhi Jaakkola

Karkuremmit – olisivatko hieman harvinaisempi näky Suomessa kuin Ruotsissa?

Retkiluistelu Ruotsissa Kuva: Terhi Jaakkola

Hieman keskimääräistä kokeneempi retkiluistelureppu

Suomen retkiluistelijoiden opit ovat pitkälti Ruotsista tuotuja. Oli helppo hypätä mukaan ruotsalaisten letkaan, kun tavat tuntuivat heti tutuilta. Naapurimaan lajitovereiden vastaanotto oli aivan käsittämättömän lämmin. Innokkaimmat viestittelivät vielä lauantai-iltanakin, jotta varmistaisivat meillä olevan viimeisimmät tiedot käytössämme, kun suunnittelisimme sunnuntain luisteluita.

Retkiluistelu Ruotsissa Kuva: Tom Toivonen

Retkiluistelu Ruotsissa Kuva: Tom Toivonen

Lauantaina luistelimme rannikolla, merenjäillä. Sunnuntaina meidät hurmasi Ruotsin kolmanneksi suurin järvi, Mälaren.

Retkiluistelu Ruotsissa Kuva: Tom Toivonen

Reissun viimeisillä kilometreillä jää oli melkein liian hyvää. Ei halkeamia, ei railoja. Epäuskoisena pysähdyin uudelleen ja uudelleen piikkaamaan paksua pintaa.

Retkiluistelu Ruotsissa Kuva: Tom Toivonen

Sommaren är kort. Niin on myös ruotsalainen viikonloppu.

Lue tarina reissusta Suomen retkiluistelijoiden Skrinnari-lehden sivuilta 18-20.

Muita kirjoituksiani retkiluistelusta:

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!