
Retkipyyhe – testissä kolme vahvaa kuivaajaa
Tämä kirjoitus on laadittu hyvin pyyhkineessä yhteistyössä kolmen retkikaveriksi soveltuvia pyyhkeitä myyvän kaupan kanssa.
Kevättalvella uimahallissa survon pyyhettäni pyöräilyrepun uumeniin toivoen ettei kastelisi mitään tärkeää. Pohdimme aamu-uintiystävän kanssa, millainen olisi täydellinen reissupyyhe. Pellavainenko? Kuin kutsusta joukkoomme liittyy kolmas, täydellisen kauniiseen pellavapyyhkeeseen kääriytynyt kaveri. Mikä tuo on? Mistä hankit? Löytyykö pesulapusta johtolankoja?
Samana päivänä, kun saan myönteisen vastauksen yhteistyöehdotuksestani pellavapyyhkeitä myyvältä Raijan Aitan Katariinalta, kysyy uintikurssin hurmaava opettaja Libor haluaisinko testata hänen kauppansa uutta pyyhettä. En halua testistä kahden kilpajuoksua, joten annan hakukoneen kertoa, mitä tarjotaan retkipyyhkeen etsijälle. Tulosten kärjessä keikkuu hamam-pyyhe. Näin Kettukarkki SHOPin Naava-pyyhe päätyy kolmanneksi testiini.
Retkipyyhkeet punnituksessa
Paras paikka testata retkipyyhettä on tietenkin metsä. Pakkaan pyyhkeet, riippumaton, retkikeittimen, hyvän kirjan ja kartan reppuuni. Kasan päälle köytän vielä keittiövaa’an.
Ripustan riippumattoni kauniin kalliojyrkänteen ja metsälammen väliin. Jäkälä rapisee jaloissa, rannassa kukkii kesän ensimmäinen lakka.
Punnitsen pyyhkeet kuivana. Taittelen jokaisen mahdollisimman samankaltaisille poimuille ja kaadan kunkin päälle kaksi mukillista lammen vettä. Levitän kuivumaan ja oikaisen tunniksi kirjan kanssa riippumattoon.
Punnituksen tulokset:
Naava-hamam-pyyhe kuivana 298 g, tunnin kuivumisen jälkeen 338 g
Mikrokuituinen uimarinpyyhe kuivana 227 g, tunnin kuivumisen jälkeen 250 g
Raijan Aitan pellavapyyhe kuivana 320 g, tunnin kuivumisen jälkeen 358 g
Testini ei täytä mitään tieteen kriteereitä. Tulos kuitenkin kertoo olennaisen materiaalien eroista. Mikrokuituinen pyyhe ei juurikaan ime vettä itseensä ja kuivuu nopeasti. Kaksi muuta eroavat vain grammaviilaajien mielestä toisistaan.
Retkipyyhe vai sammutuspeite?
Retkikeitintä käynnistellessä tapahtuu jotain kamalaa. Niin kamalaa, että aioin ensin pitää episodin omana tietonani. Voisiko joku metsä ja metsäretkeläinen säästyä hirvittävältä kohtalolta, jos myönnän mokani? Kallioisella keittopaikallani olen epähuomiossa asetellut keittimeni kuivan jäkälämättään viereen, loiskauttanut sinolia varomattomasti ja näin ovat ainekset metsäpaloon valmiina.
Onneksi saan hyvän opetuksen huolellisuuden tärkeydestä juuri silloin, kun vieressä roikkuu kolme kosteaa pyyhettä. Pellavan tiivis materiaali toimii parhaiten pikaisena sammutuspeitteenä. Tilanne on ohi sekunneissa.

Riitan Aitan pellavapyyhe arkiretkellä. Toisessa riippumatossa heräilee ensimmäistä yötään matossa nukkunut ystävä.
Paras purutuntuma
Kaikki kolme pyyhettä ovat suloisen kietaistavan suuria, eivät kiusallisia kittanoita vaan sellaisia, joihin voi kääriytyä. Mutta mitä muita ominaisuuksia vaaditaan täydelliseltä reissupyyhkeeltä? Mikä sana kuvaisi pyyhkeen purutuntumaa? Liu’utteleeko kangas vettä iholla vai rouhiiko niin, että tuntuu? Olen makuasian äärellä. Ihoni nauttii pellavan juurevasta otteesta. Hamam-pyyhkeen pehmeys miellyttää päivinä, jolloin kaipaan silitystä. Mikrokuitupyyhkeen ote on muovinen.
Kepeytensä ansiosta mikrokuituinen uimarinpyyhe pääsee jatkossa mukaan, kun tarvitsen kevyttä jo nopeasti kuivuvaa, vettä säikähtämätöntä kuivaajaa. Sellaisia tilanteita ovat uimaretket poijun kanssa, retkiluistelu, työmatkajuoksu.
”Olemme suunnitelleet BornToSwim-tuotteet heille, jotka rakastavat vettä ja haluavat viettää aikaa niin vedessä kuin veden äärelläkin”, intoilee Libor uimarin pyyhkeestä.

Hamam-pyyhe on huippureissukaveri. Ylettyy mukavasti polven alapuolelle. Kangasta riittää kääriytymiseen ja oleskeluun.
Hajuton ja ekologinen
Pellavapyyhe nousee suosikikseni hajamielisyyteni vuoksi. Pellavaisen voi unohtaa pisimmäksi ajaksi reppuun hajuhaitoitta. Raijan Aitan Katarina kirjoittaa materiaalin ekologisuudesta: ”Pellava on vaatimaton kasvi eikä tarvitse kasvinsuojeluaineita, lannoitteita tai kastelua kuten puuvilla. Sen kasvista kuiduksi muokkaus on mekaanista, ei kemiallista, joten se vaatii vähän energiaa ja vettä.
Käytössä sen vaatii vähemmän pesuja kuin tekokuidut. Pellava puhdistuu helposti, koska sen pinta on hiukan vahamainen ja siihen ei tartu myöskään lika helposti. Jotkut jopa pitävät sitä antibakteerisena. Nykyisin suosittelemme pesua 40- tai 60-asteisessa vedessä. Kestää kyllä perinteisen keittopesunkin, mutta tämä ei ole tarpeen. Lopuksi pellavatekstiilit voidaan polttaa tai kompostoida.”
Turkkilainen reissukaveri
Lomareissulle pakkaan mukaani Kettukarkki SHOPin huolettoman hamam-pyyhkeen. Tämä reissukaverihan ei ole vaan pyyhe vaan myös mainio peitto päiväunille, kaulahuivi ja vaikka pöytäliina.
Kettukarkki SHOPin Maire kertoo pyyhkeen tarinaa: ”Turkissa pitkään asunut suomalaisen maahantuojani käy valitsemassa ja tilaamassa pyyhkeet suoraan maaseudunkutomoista. Hamam-pyyhkeiden ekologisuus on siinä, että pyyhkeitä mahtuu pesukoneelliseen iso määrä paksuun froteepyyhkeeseen verrattuna. Puuvillatekstiilin valmistus valitettavasti taas ei ole ekologista. Mutta onneksi pyyhettä voi käyttää todella monta vuotta – se vain paranee pestessä.”
Yllättäjä rinkan takaa
Jo 90-luvulla värjäsin vanhoja harsovaippoja ja ompelin niistä huiveja ja hikipantoja. Imukykyinen ja pehmeä – ajattelin, enkä lainkaan tajunnut, että sama imukykyisyys voisi toimia myös pyyhkeessä. Oman pyyhetestini tuloksia pureskellessa törmään Rinkkaputki-blogin Tee-se-itse-retkipyyhe-ohjeeseen.
Vieläköhän kaappini kaipaisi yhtä pyyhettä?
Testin epätieteellinen, endorfiinintuoksuinen yhteenveto:
- Testin kevyin: Mikrokuituinen Born to swim -pyyhe
- Testin monikäyttöisin: Naava-hamam-pyyhe
- Testin ekologisin ja parhaan pyyhkimistuntuman omaava: Pellavainen matkapyyhe
Testin pyyhkeet löytyvät näistä kaupoista:
- Born to swim -kauppa: Mikrokuituiset uimarinpyyhkeet
- Kettukarkki SHOP: Hamam-pyyhkeet
- Raijan Aitta: Pellava-pyyhkeet
Saana
Kyllästyin jo aikaa sitten siihen, että lähtee mihin tahansa, pyyhe vie aina repussa isoimman tilan. Tilasin ensin jonkinlaisen mikrokuituisen retkipyyhkeen Sports Directistä samalla kun tilailin muitakin urheiluvermeitä. En nyt muista materiaalia, mutta iholla se ei tunnu yhtään hyvältä eikä se kuivu yhtään niin nopeasti kuin toivoin.
Kaukokaipuun Nellan suosituksesta hommasin viimein hamam-pyyhkeen (jos Facebookissa eteen levähtää mainos ”maailman parhaasta pyyhkeestä”, eihän sitä voi olla ostamatta, eihän?). No, siis totta puhuen en uskonut, että ikinä eläissäni ostaisin näin hintavaa pyyhettä (40€), mutta vaikka ensimmäinen käyttökerta oli ennen pesua, olin ihan onneni kukkuloilla. Tämä pyyhe painaa kuivana 205 g (märkänä en ole punninnut) ja ominaisuudet ovat kuulemma parhaimmillaan kolmen pesun jälkeen. Olen nyt pessyt omani kerran, ja ihanalta (ja ihanan kevyeltä) tuntuu. Pyyhe mahtuu tarvittaessa vaikka taskuun, ja se todellakin kuivuu nopeasti. Ensimmäinen ostokseni kastui heti läpimäräksi ja tuntui tosi ikävältä ihoa vasten. Jos siis haluaa käydä pulahtamassa kahdesti, jälkimmäisellä kerralla siitä pyyhkeestä ei ole enää mitään iloa.
Kaverin äiti kuulemma tekee retkipyyhkeensä ommellen sideharsoa yhteen. Olen kädentaidoiltani sen verran onneton, että mieluummin maksan sen 40 euroa kuin revin hiukset päästäni yrittäessäni ommella sideharsosta retkipyyhettä! 😀
endorfiininmetsastaja
Sideharsoa tuo Rinkkaputki-blogigin suositteli. Mikrokuituiset ovat tosiaan aika muovisia. Hamam-pyyhkeeseen törmäsin ensimmäisen kerran, kun ihailin työkaverin hauskaa kaulahuivia. Hän kertoi, että kyseessä on oikeasti pyyhe ja aika mones sellainen. Oli kuulemma ostanut aina pyyhkeeksi, mutta päätynyt käyttämään kaulaliinana. Sitten taas uusi hamam vain pyyhkeeksi, kunnes sekin löytyi kaulasta. Pehmeä ja mukava. Kettukarkki SHOPista hamam-pyyhkeitä saa parilla kympillä.
Saana
Joo, siis olisi siinäkin kaupassa ollut edullisempiakin, mutta päätin kerrankin elämässäni noudattaa sääntöä ”köyhän ei kannata ostaa halpaa” ja ostin sen kalleimman pyyhkeen, jonka luvattiin olevan ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras. En siis ajatellut ostaa uutta joka kuukausi! 😀
Kaisa Rikalainen
Hei!
Kiva pyyhetesti! Tuosta hamam-pyyhkeestä en ole kuullutkaan. Kiinnostus heräsi 🙂 Myös shemag-huiveja tiedän käytettävän pyyhkeinä – olen itsekin käyttänyt. Pellavapyyhettä olisi ihana kokeilla!
Sideharso on vähän eri tavaraa kuin suosittelemani vaippaharso. Vaippaharsoa saa kangaskaupasta valmiiksi moninkertaisena paksumpana laatuna 🙂
endorfiininmetsastaja
Oh, no tässähän saa oppi paljon uutta eri materiaaleista! Kiitos, kun kirjoitit täsmennyksen tähän asiaan. Pellavapyyhe on kyllä ihana. Suosittelen. Mutta monen päivän retkellä, rinkassa kulkien sideharsoinen voi olla toimivin valinta.
Marko Vuorinen
Hei ja kiitokset testistä. Purjehdin lasten kanssa ja uimme monta kertaa päivässä. Pyyhkeiden kuivuminen tuossa välissä on ollut iso haaste. Laitoinkin tilaukseen kaikille tuollaiset Born to Swim pyyhkeet.