Title Image

Blogi

Seisova koira, levoton jänis

seisovakoira Terhi Jaakkola

Joogan kerrotaan puhdistavan kehoa, kehittävän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja itsetuntemusta. Sivussa myös tasapaino ja oman kehonhallinta kehittyvät. Vuodesta 2001 olen kerran vuodessa päätynyt siihen tulokseen, että tarvitsen kaikkea tätä. Ja vähintään kerran vuodessa olen ostanut joogakortin, kellahtanut hämmentyneenä matolle. Astanga, bikram, flow, hot – monenlaista olen kokeillut. Mutta joku meissä ei vain kohtaa.

Joogakortti TerhiJaakkolaTuttujen pitäis-käydä-lenkillä-toteamuksiin esitän usein kahdenlaisia neuvoja. Heiltä, jotka eivät ole koskaan lenkkeilleet kysyn: Miksi pitäisi? Eihän kaikkien tarvitse juosta. Lajeja on lukuisia ja joka päivä keksitään uusia. Arjessa on haastavaa löytää rako liikunnalle. Kannattaa harrastaa jotain sellaista, mihin on luontainen hinku. Oikea himo.

Heille, joilla on hyvä perustelu juoksemiselle, mutta tossu ei vain liikahda eteisestä oven ulkopuolelle, kerron että kannattaa vain juosta. Juoksu on aina tauon jälkeen tahmeaa – minullekin, vaikka juoksua rakastan. Menee lenkki tai viisi ennen kuin tunnelma löytyy. Mutta seinän takana on juoksijalle aina valo. Kannattaa käydä katsomassa.

Entä kumpaa laatua oma joogaamattomuuteni on? Tuleeko meistä koskaan kavereita? Voiko levottomasta jäniksestä tulla koskaan seisovaa koiraa?

Levoton jänis Terhi Jaakkola

KOMMENTIT

 • 19.1.2014
  reply

  Kuinka monta rastia olet vuosittain saanut joogakorttiisi? Kokeilin kerran joogajohdannaista. Se oli tuskaa. En ymärtänyt mistään mitään. Ohjaaja huuteli nikamien perään, mutta mulle se oli silkkaa siansaksaa.

  Moni ystävistäni vannoo joogauksen nimeen. Minä keskityn kuitenkin juoksuun. Siitäkin huolimatta, että työterveyslääkäri ehdotti mulle (ottamatta sen enempää selvää muusta liikuntahistoriikistani), että mun pitäisi juoksun sijaan keskittyä joko joogaan, suunnistukseen tai jousiammuntaan(?!).

  Taistelen vielä sitä viiden seinää vastaan. Odotan yhä sitä mainitsemaasi valoa seinän takana 😉

  • 20.1.2014
   reply

   Hauskaa, kun tulit kommentoimaan! Sitkeästi olen kortit aina kuluttanut melkein loppuun asti. Yleensä viimeinen ruutu jää täyttämättä. Yksi ongelmani aiheuttajista on varmastikin se, että käyn kokeilemassa joogaa liian harvoin. Juoksulenkkikään kerran kuukaudessa ei vielä avaisi euforian ikkunaa.

   Aivan hysteerisen hilpeä tuo lääkärisi ehdottama triatlon! Jos juoksu aiheuttaa ongelmia, olisi kiinnostavaa tietää miten suunnistus voisi tuoda avun ongelmaan. Kun omat jalkani eivät halunneet kestää suunnistusta, ehdotti lääkäri soutua.
   Työterveyslääkärit osaavat joskus letkauttaa kuolemattomia. Minullekin yksi on ehdottanut liikunnan lisäämistä ja ruokavalion tarkistusta kysymättä lainkaan millaista arkea elän. 

   Tsemppiä oman seinäsi kanssa! Toivottavasti valo löytyy pian!

   • 21.1.2014
    reply

    Tottahan oli tänne tultava. Olen nyt kahlannut tekstisi läpi. Kittos näistä!
    Vielä lääkäristä…

    Hupaisinta asiassa on se, että olin asialla sitkeän flunssan takia. Sellaisen, joka menee astmaatikolla keuhkoihin. Epäili, että mulla on vain huono kunto, jos metron liukuportaissa hengästyttää. Kerroin, että tarkoituksenani olisi juosta parin viikon kuluttua 11. maratonini, eli luulen olevani aika hyvässä kunnossa. Enää eivät keuhkoni kiinnostaneet. Kysyi, josko haluan pystyä kävelemään kuusikymppisenä. Kuulemma maratoneja juoksevat eivät polviltaan siihen kykene. Silloin ehdotti mulle tuota triatlon-settiä. Hassua, että astmaatikon paras kuntoutuslaji uinti puuttui listalta.

    Arvaa, olenko valinnut ko. lääkärin uudemman kerran 😉

    Lähden huomenna tavoittelemaan valoa. Hitaasti mutta varmasti…

 • 22.1.2014
  reply

  Ahma

  Muaki neuvottiin joskus YTHS:llä vaihtamaan juokseminen soutuun. Onkohan ollu sama lekuri vai kuuluuko toi koulutukseen?

 • 22.1.2014
  reply

  Apo

  Veli Terhi – osaisinpa kirjoittaa yhtä hyvin kuin sinä.

  • 22.1.2014
   reply

   Apo – kiitos ja kumarrus! Osaisinpa kiipeillä, meloa, pyöräillä … ja sataa muuta juttua yhtä hyvin kuin sinä! Mutta onneksi olen sinulta päässyt jo oppimaankin. Ja pian lisää! 🙂

 • 22.1.2014
  reply

  Ompppu – Soudun suosinta on varmasti kuulunut koulutukseen. Toivottavasti uudelleenkoulutus on poistanut tämän bugin. Tai ehkä me molemmat vain näytämme suurilta soutajalupauksilta?

 • 1.2.2014
  reply

  Juoksentele sä, niin mä joogailen. Sua kutsuu metsälenkki, mua matto. Kumpikin löytää oman rauhan. Tämä toimii hyvin näin!

  • 1.2.2014
   reply

   Anu – niinpä! Onneksi olemme molemmat löytäneet omalta tuntuvat lajit. Tosin kotisalillasi nauttimani 2 bikram-tuntia olivat jotenkin erityisiä. Auttoikohan ylipitkän viikonlopun viipyilevän kiireetön tunnelma? Siellä sain jostain ennen kokemattomasta kiinni.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!