Title Image

Blogi

Aakenuksen huipulla Kuva: Helena Skogman

Ylläs Seven Summits – varustevinkkejä ja kamapohdintaa

”Ylläksellä kulkee vanha legenda tosimiehistä, jotka hiihtävät seitsemän tunturihuippua yhteen soittoon päivälenkkinä. Pyhäpäivisin kun ei ole muuta tekemistä…” kerrotaan Ylläs Seven Summits -tapahtuman sivuilla.

Eräs tämän vuoden kisaan lähdössä oleva karpaasi heitti kysymyksiä, joihin ei ollut löytänyt vastauksia viime vuoden kisaraportistani.

Aakenuksen huipulla Kuva: Helena Skogman


Mistä hankit nuo skinit luistelusuksiin?
Ostin Varuste.net:n senttitavarana myytävää nousukarvaa. Yhdestä pätkästä saa kätevästi kolme latusuksen levyistä suikaletta. Yksi on hyvä olla varalla, koska kiinnityslenkki voi hajota tai liiman pito kadota.

Lenkit teetin suutarilla. Teettäessä on tärkeää muistaa kaksi asiaa.

  1. Varmista, että ompelija ymmärtää käyttötarkoituksen. Lähisuutarini ompeli ensiyrittämällä yhden kiinnitysremmin karvan väärään päätyyn.
  2. Kiinnityslenkin kestävyys tuplavarmistettava. Käytössäni olevista karvoista yhdestä puuttuu lisätukea antava poikkirauta. Tämän karvan kiinnitys kesti kyllä kisan, muttei enää tämän talven lystejä. Lähisuutarin kanssa ideoimme kuvan metallilenkit kiinnityksiksi. Mukavaa, jos muut vastaavia virittäneet innostuisivat paljastamaan kommenttikentässä omat ratkaisunsa. Karvasuikaleen loppupäähän ei tarvitse erillistä kiinnitystä.

Nousukarvat maastosuksiin Ylläs 7 Summit Kuva: Terhi Jaakkola

Suosittelen tällaisia kokokarvoja ihan kaikenlaisille suksilla kulkijoille. Näillä on lysti leikkiä. Pito on ihan uskomaton. Olen tepastellut näillä laskettelurinteiden reunuksia ylös ja mennyt pitkin metsiä mahdottomista paikoista.

Mitkä olivat teidän toiset sauvat?
Black Diamond Expedition 3 Poles. Kisassa sauvat kulkivat mukana suuremmassa repussa, mutta nyt testasin Salomonin juoksuliiviä ladulla ja sauvat kulkivat hyvin mukana tuossa pienemmässäkin repussa. Samat sauvat aion pakata mukaan Ruthless Raja -kisaan.

Lisäys 30.1.2017: Ruthless Rajaan lähdössä oleva konkari vinkkasi: useimpiin sauvoihin saa vaihdettua isommat sommat – esim tällaiset, joten toisia sauvoja ei tarvitse sompien vuoksi kujettaa mukana. 7 Summit on kuitenkin niin rymyreissu, että ainakin yhden varasauvan kuljetan jatkossakin mukana.

Team 1 Life:n videolla näkyy mielenkiintoinen kahden somman ratkaisu. Video löytyy täältä.

Retkisauvat Ylläs 7 Summit Kuva: Terhi Jaakkola

Olisiko sinulla viime vuoden kartasta digiversiota?
Viime vuoden Tulospalvelu.fi:n GPS-seurannassa näyttäisi olevan ainakin tätä kirjoittaessa kartta näkyvillä.
Kuva voittajajoukkueen reittipiirroksesta löytyy Team 1 Life -blogin kisaraportista ja voittajajoukkueen tarina löytyy Joonas Kortelaisen sivuilta.


Joukkueemme vilahtelee viime vuoden kisavideolla. En pysty katsomaan tapahtuman taltiointia liikuttumatta. Jotain ikimuistoista tunturissa tapahtui.

Vastauksia kirjoitellessa mieleeni palaa joulukuisen mökkiseurueen spekulointi siitä, millä välineillä tapahtumaan tulisi osallistua, jotta noudattaisi alkuperäistä kisan henkeä. Mielipiteitä oli monia, joten päätin kysyä oikeaa vastausta kilpailun järjestäjiltä.

Pian postiin tipahtaa viesti: ”Niin, kyllähän ennen vanhaan miehet ja naiset olivat rautaa ja sukset puuta. Niin myös Ylläksellä.”

Puuta! Puusukset! No niinpä tietenkin! En ollut lähdössä mukaan tämän vuoden tunturihuiputukseen, mutta vastaushan muutti tilanteen täysin. En ole koskaan hiihtänyt Ylläksen tuntureilla puusuksilla. Tämä on koettava!

Viime vuonna kisan kamasäätö kesti kaksi kuukautta. Tämän vuoden starttiin on aikaa kuta kuinkin saman verran. Kamaspekulaatio on käynnissä, lennot varattu. Täältä tullaan tunturit!

Lisää tapahtumasta:

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!