Title Image

Blogi

Paljasjalka swimrun Aspössä Kuva: Marika Mäkelä

Swimrun pohdintaa Saaristomerellä

Luodolta toiselle uidessa vilkaisen taakseni. Kaverin oranssi poiju vilkkuu turvallisen matkan päässä. Auringonvalo värjää rakkolevän oranssiksi, veden turkoosiksi. Maisemaan ui parvi pikkuruisen pieniä kalasia.
Olemme tutustumassa vasta viime vuonna kaikelle kansalle avautuneen Örön kansallispuiston vedenalaiseen taikamaailmaan. Snorkkelit päässä merta ihmetellen kertyy hauiksiin vahingossa ihan kunnollinen aamulenkki.

Swimrun Aspössä Kuva: Marika Mäkelä

Paljasjalka swimrun Aspössä Kuva: Marika Mäkelä

Olen päässyt viettämään kesän viimeisiä lomapäiviä purjehtien huikean hurmaavan joukkion kanssa. Kvartetista löytyy aina aamu-uintiseuraa, kahviöverikavereita, luonnostaläkähtyjiä ja sopivalla tavalla myös omiin oloihinsa vetäytyjiä. Olen onnellinen. Uidessa mieleen muistuu ajatus: olen menossa kahden viikon kuluttua elämäni ensimmäiseen swimrun-kisaan. En muista milloin olen viimeksi juossut lenkin puolikastakaan. Moni lajin kummallisuus pohdituttaa edelleen. Viestittelen hämmästelyni lajiin rakastuneelle Janne Räsäselle. Janne vastaa ilahduttavan nopeasti kysymyksiini.

1. Missä lättäreitä pidetään juoksun aikana?
Lyhyissä juoksuissa voi pitää ihan paikallaan. Pidemmissä olen itse tavannut ottaa molemmat yhteen käteen. Jotkut sullovat märkkärin alle tai ripustavat hihnaan vyötärölle.

2. Mistä saa hinausköysiä? Vinkkejä köyden käyttöön?
Omani olen hankkinut Varuste.netistä. Käyttämäni ja hyväksi havaittu on itse asiassa joustava keltainen pyykkinaru, tuunattuna karabiinihakasilla. Headilla on jo swimruniin brändättykin köysi hakoineen. Joissakin swimrun-puvuissa (Head ainakin) on valmiit lenkit vetoköydelle. Köysi on hyödyllinen, etenkin jos joukkueessa on erivauhtiset uimarit. Auttaa myös pysymään yhdessä, jos kisassa on paljon osallistujia. Kannattaa harjoitella ennen kisakäyttöä, ja harkita käyttö kisareitin mukaan.

Langennut enkeli Aspössä. Onko laji saaristoliihottelu vai swimrun? Kuva: Terhi Jaakkola

Kesäyön taikahetkessä kuvaan ilmestyy enkeli vai oliko tuo eteerinen olento uintijuoksija?

Avovesiuimarit aamulenkillä Örössä. Onko laji swimrun vai uintijooga? Kuva: Mia Sinisalo

Avovesiuimarit aamulenkillä Örössä valmistautumassa ensimmäiseen swimrun kisaan Kuva: Mia Sinisalo
3. Miten ja missä eväitä kuljetetaan?
Swimrun-puvun taskut ja puvun alle puettava swimrun-paita taskuineen ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Olen myös kuljettanut juomarakkoa paidan selkätaskussa märkkärin alla.

4. Minkä swimrun-kisan haluaisit ehdottomasti kokea?
Ötillö, maailmanmestaruuskisa olisi hieno elää ja kokea. Joku päivä haluaisin myös kisata oman Lapin-kisamme, keskiyön auringossa  tietenkin. Isles of Scilly puhutteli minua myös, sinne ehdottomasti. Porkkalan kisa on hieno, sen pääsin tänä vuonna kisaamaan jo toistamiseen!

5. Mitä tehdä hankaavalle märkkärin kaulukselle?
Vauvaöljy ja swimrun-paita ovat olleet hyvä yhdistelmä. Puvun oikea koko on myös tärkeä. Yleensä uinnit ovat sen verran lyhyitä, että kaulus ei ole hiertänyt kuten joskus triathlon-uinneissa.

6. Mitä tärkeää unohdin kysyä?
Miten aloittaa swimrun? Kannattaa liittyä Swimrun Finland -nimiseen Facebook-ryhmään ja vaikkapa huhuilla kasaan pieni vapaamuotoinen porukkalenkki. Tai liittyä mukaan johonkin järjestettyyn porukkalenkkiin. Käyn usein itsekin näillä lenkeillä, ja ne ovat todella mukava tapa tutustua lajiin ja saada samalla hyvä treeni, sopii kokeneemmillekin. Useimmiten vauhti pidetään hyvin maltillisena ja odotellaan porukka kasaan välillä. Tällaisiin lenkkeihin itsellä liittyy paljon kivoja muistoja.

Savustettuja ahvenia Aspössä ennen seuraavan aamun swimrun lenkkiä Kuva: Terhi Jaakkola

Aspön ahvenia

Auringonnousu Aspössä ennen swimrun aamulenkkiä Kuva: Terhi Jaakkola

Auringonnousu Aspössä

Gastiystäväinen palaa kävelyltä Örön luontopolulta ja toteaa: ”Jos olisin polkujuoksija, olisin täällä todella onnellinen.”
On aika vapauttaa lenkkarit reissukassin uumenista.

PS: Sain some-seuraajilleni oman alennuskoodin Järvestä järveen -kisaan. Käyttämällä ilmoittautuessa koodia ENDORFIININMETSÄSTÄJÄ, voit ilmoittaa kahden hengen joukkueen mukaan kisaan 90 €:lla 30.7.2016 asti (tai niin kauan, kun paikkoja riittää).

Puuvene Örön saarella swimrun-artikkelin kuvituksena Kuva: Terhi Jaakkola

Linkkejä:

Muut kirjoitukseni aiheesta uintijuoksu:

Tilaa blogin artikkelit sähköpostiisi

Syötä sähköpostiosoitteesi tilataksesi blogin artikkelit ja saadaksesi päivityksiä sähköpostitse.


Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!