Title Image

Blogi

Syväysjoki, Ilomantsi - akvarelliaamu Kuva: Terhi Ilosaari

Syväysjoki – aamu akvarellissa

Kansalaisopiston kuvataidekurssilla sivellin on tahmea. Aloittelijan ajattelemattomuudella tavoittelen akvarellin kuulautta, mutta veto vedolta kadotan hahtuvaisen keveyden tukkoiseen tauluun.

Ilomantsi Syväysjoki usvaa ja ruskaa soratiellä Kuva: Terhi Ilosaari

Sivellin vaihtuu melaan, kun ennuste lupailee kylmää yötä ja aurinkoista aamua. Sääkartalla näkyvät lupaavat ainekset aamu-usvan ystävälle, siksipä nostan kajakin katolle jo illalla ja asettelen varusteet jonoon. Torkuttaja-tontulle en salli pääsyä tätä aamua pilaamaan. Tyynyn vetovoima menettäköön kykynsä välittömästi aamuviiden jälkeen.

Ilomantsi Syväysjoki usvaa ja ruskaa soratiellä Kuva: Terhi Ilosaari

Jo ajomatka joelle on silkkaa ilotulitusta. Valoa ei näy tunnelin päässä, vaan koko matka on yhtä keltaista valotunnelia, jonka päässä on hyväenteinen valkoinen patja.

Sukellus tuntemattomaan

Lukuisat kerrat olen katsonut Syväysjokea kartalta sinne retkeä suunnitellen. Tämä aamu kääntäköön haaveilut todeksi. Rannassa erotan vielä maiseman, mutta jokeen molskahdettuani katoaa näkyvyys metriin. Hanhiaura paljastaa ylilennon kaakatuksellaan, Käenkoski pauhaa vielä lähistöllä, mutta missä on joki? Tiedän uoman tekevän monen monituista mutkaa ennen Koitereeseen liitymistä, mutta nyt tiedän vain, että kajakin alla on vettä. Se riittäköön suunnaksi.

Sumuinen Syväysjoki, Ilomantsi Kuva: Terhi Ilosaari
Aurinko nousee sumun keskeltä, Syväysjoki, Ilomantsi Kuva: Terhi Ilosaari

Mikä ja missä on Syväysjoki?

Syväysjoki mutkittelee Koitereen itäreunalla, Ilomantsissa, alle 20 kilometrin päässä Patvinsuon kansallispuiston eteläreunasta. Jokea ympäröivät molemmin puolin suojellut avosuoalueet. Matkaan voi lähteä Käenkoskelta. Ainakin näin syksyllä virtaus on kovin maltillista ja melomaan pystyy niin myötä- kuin vastamäkeenkin.

Koihun pisimmät omatoimimelontavaellukset kulkevat Koitajokea pitkin Koitereelle ja päättyvät toisinaan Syväysjokea pitkin Käenkoskelle. Ovatpa jotkut jopa YouTube-videoiden perusteella meloneet idästä lähestyen Hattujärveltä Koitereelle asti. Melojalle mahdollisuuksia on siis monia.

Huuruinen kajakki Kuva: Terhi Ilosaari
Syväysjoki Kuva: Terhi Ilosaari
Syväysjoki, Ilomantsi Kuva: Terhi Ilosaari

Aamun kaste piirtelee polkuja kajakin keulaan, aurinko porailee pieniä reikiä usvaan, suolta pilkottaa toisinaan kelopuu. Välillä maisema katoaa taas kokonaan. Missä on ylhäällä, missä on alhaalla? En tiedä. On vain pehmeää, kultaista usvaa, jossa pyöritän ihmeissäni päätäni.

Hiljalleen maisema avautuu. Huomaan asettelevani melan kajakin päälle, avaavani aukkopeiton, kaivavani kameran suojalaukustaan – uudestaan ja uudestaan. Päättäen aina: tämä on ehdottomasti viimeinen kuva, sitten vähän melon.

Ei, tässä aamusadussa ei voi meloa. Tätä on vain katseltava ja kuunneltava.

Syväysjoki, Ilomantsi Kuva: Terhi Ilosaari
Syväysjoki, Ilomantsi Kuva: Terhi Ilosaari
Melomassa Syväysjoella Ilomantsissa Kuva: Terhi Ilosaari
Kajakin keula ja usvainen joki Kuva: Terhi Ilosaari
Käenkosken lähellä, Syväysjoella Kuva: Terhi Ilosaari

Palaan kotiin ja unohdan retkeni muutamaksi päiväksi. Lopulta siirrän kuvat muistikortilta tietokoneelle ja mitä näenkään näytölläni! Siinä ne ovat, kaipaamani akvarellimaalaukset, kameralla mukaan nappaillut.

Käenkoski ja kajakin keula Kuva: Terhi Ilosaari

Muita kirjoituksiani Pohjois-Karjalasta

JK.

Kuvissa vilahtavia, ystäväni yrityksen Ukuitin Arctic Animal -melontarukkasten jääkarhuversioita ei ole varastossa, mutta näitä alla kuvattuja mursuja riittää vielä nopeimmille. Parasta Ukuitin rukkasissa heti lämpimän sisävuoren jälkeen ovat hihan renksut, joista saa hampailla kiinni ja voi näin oikoa hihat suoriksi.

Kauppaan voit meloa seuraamalla tätä linkkiä.

Ukuit melontarukkanen Mursu Kuva: Terhi Ilosaari
Mursu-rukkanen testissä Islantilaisella vuonolla keväällä 2019.
Ukuitin jääkarhu-melontarukkaset Kuva: Terhi Ilosaari
Melontarukkasen idea kuvattuna heille, joille tuote vielä tuntematon.

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!