Title Image

Blogi

Utö ja ultramatkaaja Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Utön ultramatkaaja

Lokakuisella retkellä Utössä majakkaoppaamme Hanna mainitsee sivulauseessa miehen, joka treenaa saarella öisin. Mitä ihmettä? Tällä 81 hehtaarin kokoisella saarella? Miksi yöllä?

Tovi salapoliisisurfausta ja nimi on selvillä: Jarmo Järvinen. Riemukseni Utön mystinen yöultraaja, Jarmo suostuu haastateltavakseni!

Ultramatkaaja ja fatbike. Jarmo Järvinen, Utö Kuva: Jarmo Järvinen

Jarmo Järvinen 10 tunnin sateisella lenkillä Utössä Kuva: Jarmo Järvinen

1. Miten päädyit asumaan Utön saarelle?
Muutin saareen vuonna 2007 töiden perässä. Silloin kunnostettiin armeijan vanhasta kasarmista hotellia ja tulin sitä rakentelemaan.
Olin jo kauan haaveillut muutosta ulkosaaristoon ja kun asunto ja työ olivat jo tiedossa, eikä silloinen elämäntilanteeni asettanut mitään estettä, päätin kokeilla.

2. Mikä on seuraava kisasi?
Tällä hetkellä valmistaudun talvipyöräilykisaan, joka käydään Norjan Geilossa 21.- 22. tammikuuta. Tiedossa 150 km täyteen lastatulla läskipyörällä kuulemma runsaasti nousua käsittävällä radalla. Ennen kisaa osallistun viiden päivän talvipyöräilykurssille, jonka Geiloon tulee pitämään ITI:n (Iditarod Trail Invitational) kisan järjestäjät. Läpäisemällä kurssin sekä kisan, tarjoutuu halutessa paikka vuoden 2018 ITI:n kilpailuun Alaskaan.

3. Mikä on suosikkiharjoituksesi saarella?
Aika vaikea valita yhtä suosikkia. Riippuu paljon vallitsevasta säätilasta ja vuodenajasta. Esimerkkinä vaikkapa talvimyrskyssä tehty pitkä pyöräily, jossa olosuhteet tekevät monesti sen haastavuuden. Viime talvena eräässä treenissä oli täysi lumimyrsky ja tuulen voimakkuus puuskissa yli 25 m/s. Saaren vähäisestä puustosta johtuen lumi kinostaa teille aika nopeasti tehden ajamisesta välillä aika haastavaa. Mielekkyyttä tuon kaltaiseen treeniin lisää myös se, että vaatetukseen joutuu keskittymään ihan eri tavalla ja ainakin väärän pukeutumisen huomaa nopeasti. Hyvä talvikisaan valmistava treeni!

Utö ja ultramatkaaja Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Jarmon alamäkiramppi

4. Mitä jokaisen saarella vierailevan kestävyysurheiluinnokkaan tai ulkoilmaaddiktin pitäisi kokea?
No ehkä se, miltä tuntuu treenata, kun tuulee melkein 30 m/s ja pelkästään tiellä tai polulla pysyminen tuottaa suuria vaikeuksia.

5. Opas-Hanna väitti, että treenaat öisin. Pitääkö paikkaansa? Miksi öisin?
Pääsääntöisesti treenaan kyllä päivisin, mutta täytyy myöntää, että nautin kyllä toisinaan yötreeneistä. Varsinkin pitkät treenit pyrin tekemään mieluummin yöllä, koska perheellisenä kahden pienen lapsen isänä se vaan onnistuu helpommin. Lisäksi pitkät kilpailut vaativat tottumista unenpuutteeseen ja mikäs sen tehokkaampaa kuin yhden yön valvominen lisättynä seuraavan päivän arjen rutiineilla.

Ultramatkaaja ja fatbike. Jarmo Järvinen, Utö Kuva: Jarmo Järvinen

Jarmon pyörä Jurmon lenkkimaisemissa Kuva: Jarmo Järvinen

Draken Utö Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Drakenin muistomerkki. Taustalla luoto, jonne aluksen miehistö pelastautui. Kaksi yritti uiden saarelle, mutta vain toinen selvisi matkasta hengissä.

6. Käytkö harjoittelemassa muilla saarilla? Mantereella?
Toisinaan käyn naapurisaaressa Jurmossa, jonne on yhteysaluksella tunnin matka ja parina päivänä viikossa mahdollisuus edestakaiseen yhden päivän reissuun. Kotisaaressa yhden treenikierroksen mitta on noin 5 km, kun se Jurmossa on helposti puolet pidempi.
Mantereella käyn noin kerran kuukaudessa ja välimatkat Nauvon ja Turun välillä liikun useimmiten pyörällä. Monesti vielä kiertoteiden kautta.

Kiitos Jarmo, kun innostuit haastateltavakseni! Antoisia lenkkejä ja elämyksellistä kisaa tammikuiseen Norjaan!

Tuntuuko talven lenkki joskus tahmealta? Muistele silloin tätä miestä, joka kiertää ehkä juuri nyt pyörällään 5 kilometrin pituista lenkkiä autuaan ankarassa kelissä.

Linkkejä:
Jarmon Facebook-sivu
Reissutarinani Utöstä
Norjan kisa: Iditarod Trail Invitational

Millaisen oivalluksen kirjoitus antoi? Oletko jostain eri mieltä? Haluatko kysyä lisää? Kommentoi alle niin jatketaan keskustelua!